ROZDELENIE MAJETKU

Ahojte, neviem, či to sem patrí, ale prosím o radu... staviame s manželom dom a hoci je pozemok a teda aj stavba "napísaná" na mňa, stavia to on zo svojich peňazí... chcem sa spýtať, či v prípade rozvodu prebehne rozdelenie majetku alebo bude celý dom jeho? A ako je to so zariadením, ktoré kupujem a teda platím ja? Ďakujem
Odpovedať
Myslim si ze bez sudu je vysledok taky ze vsetko je tvoje.Bud by ste sa dohodli alebo by musel sud rozhodnut o deleni a on preukazat ze to postavil.
Odpovedať
Pekne vyhliadky do budúcnosti :D
Odpovedať
@slabak veď práve, že to preukázať môže... a ja môžem s dieťaťom ísť neviem kam... ;-(
Odpovedať
@misinka0611 nie každý má ideálne manželstvo a milujú sa až kým ich smrť nerozdelí....
Odpovedať
@xrust To ano s tym súhlasím ale je pre mna nezvyčajne, ked niekto pri stavbe domu s manželom rozmýšľa o tom ze po rozvode co komu bude patriť ;-) Každopádne nebolo to myslene v zlom.
Odpovedať
@xrust ked dom stavias s manzelom, tak rozhodne nie je len tvoj, vsetko, co pocas manzelstva nadobudnete je spolocne..., ak bol pozemok tvoj pred manzelstvom, tak ten je tvoj
Odpovedať
Profilova fotka
Ale ked je to napisane na teba, tak to mozes bez neho predat :-)
Odpovedať
@xrust Nastastie to je manzel :-) Takze asi najbizsi predpoklad je pol na pol z nadobudnuteho majetku. Horsie to mal kamarat ked s priatelkou takto isto stavali. Nakoniec odisiel s 3000€ :-| co mu nevystaci na dva roky alimentov :-) Ak takto premyslas uz teraz tak by ste si to mali povedat/spisat uz teraz . Neskor by ste sa vyhli zbytocnym delenim majetkov a dlhov. Suhlasim s @misinka0611 ;-)
Odpovedať
Platí absolútne jednoduché pravidlo ... Čo ste nadobudli pred manželstvom, je len a len vaše ... Čo ste nadobudli počas manželstva, je spoločné ... Výnimka "počas" manželstva je dedičstvo, alebo dar, to patrí iba tomu manželovi, ktorí dedil alebo ktorému bolo darované ... Ak sú teda pozemky len tvoje, tj nadobudla ste ich pred manželstvom, tak sú len a len Vaše. Jedine, že by ste sa rozhodli polovicu z nich darovať manželovi ... Dom, ktorý postaví ktokoľvek z Vás, je aj Váš, tj polovica z toho domu je Vaša. Pri prípadnom rozvode sa dá pomocou znaleckých posudkov veľmi jednoducho zistiť, akú hodnotu má pozemok a akú stavba ... Takže v prípade, že by ste manžela chceli vyplatiť, dáte mu polovicu ceny stavby, ak by manžel chcel vyplatiť Vás, tak Vám musí dať polovicu hodnoty stavby plus plnú hodnotu pozemkov. Ak by ste dom predali a peniaze si delili, tak isto Vám patrí cena hodnota pozemku a polovica hodnoty stavby, manželovi len polovica hodnoty stavby. Aj keď je dom písaný len na Vás, alebo bude písaný len na Vás, nič to nemení na fakte, že polovica z neho patrí manželovi. Ak by ste ho predala, alebo ostala v ňom bývať po rozvode, má plné právo dožadovať sa svojich penazí. Čo sa týka hnuteľného majetku, platí to, čo na začiatku. Ak ho kupujete počas manželstva, je to Vás spoločný majetok, takže ak ho predáte z domom, aj z toho by patrila polovica manželovi (v prípade rozvodu) ... PS: Ak ste pozemok kupovali počas manželstva a teraz staviate dom, opäť je jedno, na koho je napísaný ... Polovica z toho v prípade rozvodu patrí manželovi. Takže aj vrátane hnutelných vecí v domácnosti ...
Odpovedať
@lubk0 tomuto celkom rozumiem, ale zaujimalo by ma ako je to v takomto pripade pri rozvode: - zdedila som pozemky este pred manzelstvom a ked ich pocas manzelstva predam, koho su peniaze? Len moje alebo patria i manzelovi? Ked tieto peniaze investujem do stavby noveho domu spolu s manzelom a rozvediem sa s nim ako sa to potom vysporiada? Dakujem.
Odpovedať
@jamelia je to tvoje dedičstvo, peniaze sú iba tvoje.
Odpovedať
@jamelia Pri rozvode dokladujes nadobudnutie a následne pouzitie financnych prostriedkov, takze v tom pripade sa majetok nedeli 50/50 ale moze sa vyska podielu upravit podla investicie konkretneho z manzelov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jamelia Ak ste dom začali stavať až počas manželstva, tak bez ohľadu na zápis na liste vlastníctva platí, že stavba je v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov. Ak stavba stojí na pozemku, ktorý ste nadobudli pred manželstvom, tak pozemok zostáva Váš. Ak ste do stavby vložili Vaše výlučné úspory (napr. úspory spred manželstva, príjem z predaja Vášho výlučného majetku predaného už za manželstva atď), tak tieto úspory sa zohľadnia pri vyporiadaní BSM. Všetko platí aj v opačnom garde.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?