Rodič-otec sa nepodieľa na prevádzke a údržbe zdedenej nehnuteľnosti detí po ich mame

Spolu so sestrou sme si postavili menší dom na darovanom pozemku od našich rodičov. Sestra po čase stretla muža, za ktorého sa nevydala, mala s nim dve deti. Rok po pôrode druhého dieťatka zomrela. Ja som vlastníčkou polovice domu, druhú polovicu vlastnia deti po1/4 každé z nich. Nakoľko sú maloleté, tento ich majetok má spravovať ich otec. Detičky sú malé, majú 7 a 4 roky. Sestra zomrela v roku 2021. Odvtedy všetko platím ja sama, poistku za dom, daň, plyn, elektrinu, vodu, žumpu, odpad. Kosím trávu v záhrade, udržiavam dom, v zime ho temperujem, platím kominára, platím servis kotla, väčšie práce ako je odvoz konárov a zeleného odpadu, pílenie stromov a menšie stavebné práce platím pánovi z obce, ktorý mi pomáha. Dom je zateplený, nemá však fasádu, sestra mi ešte za života vravela, že to treba dokončiť, lebo len tak zateplený nemôže ostať, neviem, nevyznám sa. No skrátka, deti sú maličké, ja sa o ne starám už 5 rok, žijú so mnou. Vlastné deti nemám, čiže moju polovicu zdedia detičky. Vie to aj ich otec, ktorý bol v minulosti ženatý, mal už jedno dieťa - dcéru, ktorá už má svoju rodinu, ona sa s otcom nestýka. Z tohto manželstva si otec detí odniesol dlh v banke vo výške cez 100 000,-eur ku dnešnému dňu / hypotéka + vyporidanie BSM /. Tento dlh sa netýka detičiek mojej sestry, čo je viac než logické. Otec detí žije nadštandartný život, hypotéku neustále navyšuje, /napr.kúpou auta/ samozrejme niečo "prerobí" na dvore a hypo navýši. Mám zato, že tým, že sa nestará o nič na dome, ktorý vlastním s deťmi, ma chce "dotlačiť" do predaja domu, pretože je preňho zaujímavejšie spravovať peniaze detí, s ktorými ráta a ktoré by minul a deťom by neostalo nič. Overila som si, že keby peniaze minul, nikto by ho za to nestíhal a úprimne, minuté peniaze by už nikto nezachránil....Takže otázka znie, čo mám robiť? Ďakujem za názory, rady a pod.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od telma321:

Spolu so sestrou sme si postavili menší dom na da…
@telma321 komunikuj najprv s nim. Ak nic z toho, navstivit advokata. Mojla by si skusit aj mediatora, obavam sa ale ze k uspechu to nepovedie. Toto poriesis zrejme len sudnou cestou. Mozes prip. Navstivit urad prace neviem ako sa vola ten odbor ale ma na starosti socialu kuratelu (ochrana deti) uvidis ako pochodis.
Odpovedať

@telma321 bez tvojho suhlasu sa dom neda predat, ako pises on nema narok na dom, iba dve deti. Treba zotrvat v tomto stave az do nabudnutia dospelosti deti, kedy budu uz zodpovedat same za svoje financie, tzn. otec nedostane nic. Ak to predas a otec peniaze pouzije naozaj nedokazes na co ich minul. Starat sa o tvoj dom nemusi nie je jeho. Urcite sa skus poradit detailnejsie na kuratele, popr. su strediska kde poskytuju pravnu pomoc bezodplatne (pre socialne slabsich, netusim ci tuto kategoriu splnate)
Odpovedať
Profilova fotka

@telma321 skús na obci/meste právne oddelenie vedia veľmi dobre "zadarmo" poradiť a niekedy paradoxne vedia viac, ako nejaký akože "múdry" a vysokoplatený právnik... najmä ak sa jedná o maloleté deti tak by ti to mali s prehľadom pomôcť, aby si zbytočne neplatila neakých drahých právne kancelárie, ktoré vo výsledku nevyriešia... nič... Ak dom deti zdedili deti, tak by mal ich majetok do času plnoletosti spravovať poručník ... zrejme je to otec, čo by hralo v tvoj neprospech ... na druhej strane ty sa staráš o deti , všetko platíš, možno by bolo požiadať súd, aby za poručníka dal teba, keďže si aj väčšinový vlastník domu, ktorý vlastnia aj maloletí ... súd by to mohol odklepnúť, ale ako lepšie ti v tejto veci naozaj poriadia nejakí právnici zo sociálnej oblasti... my tu len "tipujeme"
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@telma321 skús na obci/meste právne oddelenie ve…
@dexter89 pravne oddelenie na obci je skor raritou nez pravidlom. Na maloktorej obci (ak uz tak tie ktore poctom obyvatelov atakuju skor velkost miest) maju medzi zamestnancami vobec nejakeho cloveka s pravnym vzdelanim.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@dexter89 pravne oddelenie na obci je skor rarito…
@sousedekovci89 @telma321 pani je z košíc našiel som dačo na MČ nad jazerom alebo nech pani pozrie tu: https://web.vucke.sk/files/socialne_v... alebo: https://www.centrumpravnejpomoci.sk/k...
Odpovedať

@telma321 Bezplatné právne poradenstvo je určené pre tých, ktorí si to z finančných dôvodov nemôžu dovoliť. Či do toho spadáš, neviem. Skôr asi nie, lebo vlastníš nehnuteľnosť. Čo robiť? Možno by si mala skúsiť dostať deti do tvojej starostlivosti. Nechápem, ako sa o ne staráš, keď podľa správnosti by sa o ne mal starať ich otec. Ako chodíš s nimi k lekárovi? Ako ich zastupuješ, napr. v škole? V nemocnici by ťa k nim ani nemali pustiť, lebo nie si ich zákonný zástupca. Kto poberá detské prídavky na deti? Ty, alebo otec? Prispieva ti otec na ich stravu a bývanie? S tým predajom - ty by si teoreticky mohla predať svoj podiel na dome, ale podiel detí nie je tak ľahké predať. Na to, aby sa predal podiel detí treba na to súhlas súdu, pokiaľ nie sú plnoleté. V tvojom prípade sa nedá len tak jednoducho poradiť, lebo nepoznáme všetky detaily prípadu - najmä vzťah ty - deti, ty - ich otec a deti - otec. V prvom rade by som skúsil tie deti dostať do starostlivosti, zároveň alebo potom podať návrh na súd o výživné. Majetok bude posledné, čo treba riešiť. Ale aj tam môžeš súdne žiadať o to, aby sa otec, ako zákonný zástupca detí, podieľal na nákladoch domu za deti. Skús zistiť, či máš nárok na bezplatné poradenstvo: https://www.centrumpravnejpomoci.sk/ alebo tu: https://www.google.com/search?q=bezpl...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@sousedekovci89 @telma321 pani je z košíc našiel…
@dexter89 tiez mam DS v popise a nebyvam priamo v DS 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
v prvom rade nepises, kto je porucnikom deti, alebo ci si ich adoptovala a su tvoje. Co sa tyka cisto majetku, tak deti vlastny prijem nemaju, maju sirotsky dochodok? Kto ho dostava? Nepozname vsetko, tak sa tazko radi. Dom v ziadnom pripade nepredavat, kedze si vlastnikom nejakej casti - zrejme polovice. Kto by sa po predaji domu staral o deti? Dostaval by prispevok na starostlivost? To suvisi hned s prvou otazkou. Pri predaji domu, kde ma podiel malolety, ktory nemoze nakladat s majetkom by mal rozhodnut za neho sud, nie iba porucnik. Takze ak nechces predavat dom, moze ta cakat aj sudny proces, kde sud bude rozhodovat za deti. V kazdom pripade ak ty nebudes chceit predat svoj podiel, tak ziadny sud ta neprinuti predat tvoj vlastny podiel. Sud by rozhodoval iba o podiele deti
Odpovedať
celkom tomu nerozumiem - chces, aby sa staral, prispieval na prevadzku domu, kedze tam ziju jeho deti? Lebo neviem si predstavit, ako by ta mohol prinutit predat dom, v ktorom mas ty polovicu a on nic...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?