Realita: 80 % odpovedí dnes dá AI lepšie. Prečo tu ešte sme ?

V posledných mesiacoch mám pocit, že modrástrecha stráca svoju pôvodnú hodnotu. Dôvod je jednoduchý - väčšinu technických a vecných otázok dnes dokáže rýchlejšie, prehľadnejšie,presnejšie a hlavne objektívne zodpovedať AI. Na fórach sa však často stráca podstata: neprehľadné vlákna, subjektívne - často pocitové názory, osobné útoky, zbytočné konflikty, politické témy, ktoré nás polarizujú a minimum vecných odpovedí. Kým AI poskytne jasné riešenia bez emócií, veľká časť diskusií tu končí pri hádkach a subjektívnych sporoch. Z pôvodne užitočnej platformy sa postupne stáva skôr sociálny priestor, nie odborný zdroj. Ako to vidíte vy ?
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od purplesticks:

V posledných mesiacoch mám pocit, že modrástrecha…
@purplesticks no ak si strojár tak sa jej skús opýtať na hodnotu tolerancie napríklad 30H8 ,tri pokusy a všetko zle 😁 človek by čakal že vytiahnuť údaj z tabuľky musí byť to najľahšie , keď som oponoval že to asi nie je dobre ,tak odpoveď bola áno máš pravdu ,nové číslo a zase zle ,dovtedy som bol nadšený z toho ako som našiel odpoveď na hoci čo ,bez toho aby som pol hodiny guglil ,ale na tomto totálne vybuchla.
Odpovedať
Nie je to veľká väčšina. Je to pár jedincov, ktorí majú problém sami so sebou. Post sem copy-paste bez uvedenia zdroja nie je v poriadku, ale... Používa AI - ako veľmi rýchly vyhľadávač, sumarizátor poznatkov. Je však dobé uvedomiť si, že dokáže klamať, vymýšľať si, uvádzať chybné výsledky.
Odpovedať

@purplesticks Je to koleso... AI môže čerpať iba z toho, čo jestvuje predovšetkým v písanej forme. Jej odpovede sú stále aj nepresné. A mám docela obavy, ži nebude "zneužitý* jej algoritmus, či už zámerne podsúvaním informácií, alebo, napríklad za nejaké €/$, úplatu. Veď predsa od toho vzniká, aby v budúcnosti generovala zisky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od starysomar:

Nie je to veľká väčšina. Je to pár jedincov, ktor…
@starysomar Tá Lidl AI je totálne blbá...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chozze69:

@purplesticks no ak si strojár tak sa jej skús op…
@chozze69 súhlasím s tebou, aj mne sa to stáva. Ale to je dnes. Kde bude AI o mesiac, o rok ? Nechcem sa nikoho dotknúť, ale AI mi poskytne určite relevantnejšie odpovede, ako niektorí členovia modrejstrechy. Len príklad : človek sa chce niečo dozvedieť o rekuperácií, náhodou si otvorí najpopulárnejšie vlákno : "Rekuperácia áno, či nie ?" a narazí na 46 strán neriadenej komunikácie. Čo má z toho ? Tak si to napíše do AI, zadefinuje čo najlepšie vstupy vzhľadom na jeho konkrétnu situáciu a má objektívne dôvody áno, či nie - ušetril si čas čítaním 46 strán.
Odpovedať

@chozze69 súhlasím s tebou, aj mne sa to stáva. A…
@purplesticks problem nie je v AI, problem je vypadok kognitivnych funkcii u tych, ktori sa na nu spoliehaju a beru jej odpovede ako jedine relevantne. AI je dobry sluha, ale zly pan
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@purplesticks Je to koleso... AI môže čerpať iba…
@frantisekca AI je pre mňa technický nástroj. Využitie v oblastiach ako matematika, fyzika a kódovanie, kde platí prísna logika je skutočne jedným z najsilnejších a najspoľahlivejších využití AI. Na riešenie politických názorov alebo emocionálnych záležitostí sa porozprávam s manželkou.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

@purplesticks problem nie je v AI, problem je vyp…
@zita19 súhlasím s tebou. Všetko s mierou. Ak sa budeme všetci spoliehať len na AI, tak tú budú vznikať častejšie takéto diskusie "Raz keď budem veľký, budem opravár kotlov.." a to by som bol nerád 😄
Odpovedať
NA niečo je to dobré - ukáže sa čo je v kom 😉
Odpovedať
Keď som zadával napr do chatgpt nejaké špecifické otázky týkajúce sa mojej profesie pred polrokom a porovnávam jej odpovede na ne s rovnako zadanými otázkami teraz, tak je evidentný posun v kvalite odpovedí. Učí sa rýchlejšie ako som sa kedy učil ja. A napríklad tak okrajovo som skúšal úpravy obrázkov a v tomto smere doslova žasnem ako veľmi sa zlepšila.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

Keď som zadával napr do chatgpt nejaké špecifické…
@toky1 na obrázky používam Gemini. Ich nový model je neskutočný.
Odpovedať

@zita19 súhlasím s tebou. Všetko s mierou. Ak sa …
@purplesticks Neviem co je take zle na takejto teme o ktorej pises.Su tu stovky roznych tem a ked sa v nejakej pohadame,nevadi necitam.Ked ma to pohorsuje necitam.
Odpovedať
pre mňa je dosť desivé, ako ľudia veria a argumentujú, tým, že majú "overené a potvrdené" informácie od chatGPT.. nevedela poradiť ani v zákonných veciach, ktoré keď som jej argumentovala, že to nie je správne podľa tohto § napísala, áno máš pravdu... súhlasím však s tým, že ani tu na modrej streche človek veľakrát nedostane odpoveď bez politiky a blbých kecov okolo
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tichy_spolocnik:

pre mňa je dosť desivé, ako ľudia veria a argumen…
@tichy_spolocnik No áno, ja napríklad odpovede AI zvyknem preveriť dodatočne aj z iných zdrojov. Ale to nerobievam len pri odpovediach od AI samozrejme :-)
Odpovedať

@tichy_spolocnik No áno, ja napríklad odpovede AI…
@toky1 presne takto to robím aj ja :)
Odpovedať
Som v tom malo zbehly, ale keď nieco odfotim a dostanem casto aj presny nazov, alebo aspon ktorym smerom sa uberat, usetri mi to more casu a to by bola chyba nevyuzivat.
Odpovedať
Článok sa načítava...
AI už pred rokom generovala perfektné obrázky k článkom, dnes každý deň na jútub generované videá ako Zelenský kradne eurá/doláre, Uršula zametá ulice a Macron umýva riady, alebo šteklivé videá s celebritami, Ai už aj na SK sa používa na generovanie kódu, testovanie, alebo z nahratého online viachodinového meeetingu spraví za pár minút prehľadný rešerš. Každý si môže naištalovať Chat GPT a donekonečna pýtať a hádať sa, vadiť sa, urážať, vyhrážať, ale to nie je ono ... je to ako sex s gumou. To je tá odpoveď. AI nie je hračka a blíži sa doba, keď android, natrénovaný kvantami textov, kníh a encyklópédií, čo vašu robotu spraví 10 násobne rýchlejšie a lepšie, ktorý sa vie otočiť vo vzduchu a zdvihne nad hlavu 300 kíl vám povie, že on je viac ako vy ... čo potom urobíte?
Odpovedať
Za 5-10 rokov to už aj tu bude masívne nasadenie, napr. miesto lekára vás vyšetrí AI asistent v mobile a len vo výnimočných prípadoch sa dostanete k fyzickému lekárovi a to sa bude diať vo všetkých profesiách. Neviem čo bude s našimi deťmi, aká budúcnosť ich čaká. Môžu napr. roky trénovať spev, klavír, kreslenie, mať talent, vydrieť si to a AI to vygeneruje za pár sekúnd a v oveľa lepšej kvalite aj vrátane kompletnej hudby, dodáte iba myšlienku, slová a celé vám to zrýmuje. Ako hovril ideológ WEF Harari, alebo Gates - zbytoční jedlíci, Lidé nebudou potřeba pro většinu věcí.
Odpovedať

@zita19 súhlasím s tebou. Všetko s mierou. Ak sa …
@purplesticks .. tú tému som založil ja, v sekcii na takú tému určenej. To, čo v nej vzniklo je vzorka nastavenia a vnímania každého jednotlivca, názor si spraví každý sám. Nebudem sa zapájať nijako do tohto vlákna, no rád si prečítam, že ako si prišiel na ten súvis, že vznikla na základe dôvery v AI.. resp, že ak by tam nebola dôvera, nevznikla by? Ď. PS: táto tvoja diskusia, je v čom principiálne iná?
Odpovedať
AI v pokročilom štádiu, v plnej paráde a na aktuálu tému https://www.youtube.com/shorts/P7Lssj...
Odpovedať

@purplesticks Presne tak, klasicke fora budu skor socialny priestor. Zostanu len naozaj odborne tak ako tomu bolo prv s malym poctom ludi, ktori sa danej problematike naozaj rozumeju a radia si. Napr ja som v minulosti roky dozadu riesil linuxovy satelitny prijmac, radil sa na fore. Tento rok objavujem caro home assistant a ani ma nenapadlo sa radit na fore. ChatGPT staci. Pre jednoduche scriptovanie genialny. Este aj s popisom co a ako.
Odpovedať
Profilova fotka
Ppkial sa AI nezacne fyzicky branit sme este v pohode. John Conor o tom hovoril ked sme naposledy boli na pive.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od kejsix:

Som v tom malo zbehly, ale keď nieco odfotim a do…
@kejsix Tak rozdiel je tiež využívať a využívať. Poznám ľudí, ktorí sa už teraz pomaly bez toho nepohnú, aby sa niečo neopýtali AI. Už ani klasické vyhľadávanie u nich nefunguje. Nehovorím, že AI nie je rýchlejšie, ale sám som sa presvedčil o tom, že aj v banálnych veciach sa mýli.
Odpovedať
Akože fakt vie zmätkovať chatgpt. Napríklad som jej zadal nech zakreslí trasu letu z Moskvy do Anchorage gasudára Putina na pokec s Trumpetom keď tam letel v auguste a vykreslila ju takto. Akože niesom extra zbehlý v zemepise ale aj ja vidím, že tu voľačo nesedí.
Odpovedať
https://www.rome2rio.com/sk/map/Moskv... Nebude to skreslením? Guľa nejako premietnutá do roviny. Viackrát som si všimol, že lietadlá letia akoby okľukou.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od starysomar:

https://www.rome2rio.com/sk/map/Moskva/Anchorage …
@starysomar nebude ... ibazeby Moskva bola v Indii a Ankoriche v Kanade
Odpovedať

Akože fakt vie zmätkovať chatgpt. Napríklad som j…
@toky1 nevedel som, že Moskva je v Indii, ale však človek sa učí celý život. Ešte že máme tú IÁ 😂
Odpovedať
To ani nie je výplod AI tuším. Ilustruje to ako možno veriť výsledkom hľadania. Často áno no niekedy vylezie blud.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

@toky1 nevedel som, že Moskva je v Indii, ale vša…
@foox a ja zas nevedel že Praha je i blízo LC a tam umelá nádrž kde sa dá i kúpať na vl. nebezpečie, trochu väčšia je Ružiná, kde priteká potok i popod kopec z druhej strany
Odpovedať
Aj Paríž (kopec)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?