Prosím poradte ohľadom kotlu

Dobrý deň, chcela by som poprosiť nejakých odborníkov alebo takých, čo sa vyznajú v tomto fachu.. chystáme sa vymeniť kotol, máme 14 ročný kotol.. síce funguje dobre, chceli by sme niečo ušetriť, bývame v staršom rod. dome, ktorý si postupne rekonštruujeme.... okná máme vymenené, na strop sa chystáme položiť min. 20 cm min. vlny. Nechcem trieskať ale zdá sa mi podľa posledného vyučtovania plynu, že priemerne minieme plynu niečo cez 2000 m3, čo sa mi zdá na kocku podpivničenú cca. 100 m2 dosť. Radu by som chcela ohľadom toho kotla.. viacerí mi radia kondenzačný kotol namiesto obyčajného... ja sa pýtam, či to má význam, ked viac sa už nechystáme zateplovať, radiátory máme v každej izbe, a nové, neviem či by sa museli meniť kvôli kondenzačnému kotlu, ale podľa mňa asi nie... Ak teda kondenzačný, stačil by 12 kW? Či to takto neviem zistiť? Budem Vám veľmi vďačná za všetky rady :) Pekný deň.
Odpovedať
Sorry starý kotol má 24 rokov, nie 14 :O
Odpovedať
@erika5001 Zacinate od konca. Najprv sa zatepluje (menia sa tepelne parametre budovy k lepsiemu) a potom sa tomu ulahodi kotol. Kondeznacnym teraz pravdepodobne nic neusetrite. Pred 14 rokmi sa uz robili kotle s vyse 90% ucinnostou. Kondezacny vyzaduje nizsi teplotny spad, cize potrebujete bud vymenit radiatory za ovela vacsie, alebo to pustit do podlahovky (ktoru nemate). Ak by ste ho tam dali teraz, so sucasnymi radiatormi, teplota vody by musela ostat rovnaka, cize kon. kotol by pracoval mimo rozsahu najvyssej efektivity. Cize vyhodene peniaze.
Odpovedať
Ak ma kotol 24 rokov, tak uz asi je rozumne rozmyslat nad vymenou. Treba sa pozriet teraz po zlavach - vela vyrobcov dava v lete zlavy, ale uz to bude pomaly koncit - najviac su zlavy tak od maja do jula ... Co sa tyka vykonu - to Ti z danych informacii nevie povedat nikto. Aky ma terajsi kotol vykon ? Aku teplotu vykurovacej vody ste pouzivali doteraz ? - aj z toho sa da povedat, ci sucasne radiatory budu vhodne pre kondenzacny kotol. Skoda ze ste pri vymene radiatorov nemysleli uz na buducnost a nedali radsej hned velke - teraz by bolo o jednu starost menej. Chcete novym kotlom riesit aj pripravu teplej vody ? ak ano - prietokovo alebo cez sasobnik. V akej oblasti Slovenska byvate ? - ak je to na juhu, tak kondenzacny kotol bude mat lepsie podmienky - pretoze bude stacit chladnejsia voda v okruhu. Ak mate 24 rocny kotol - nemate nahodou kurenie samospadom ? Ak budete menit kotol za kondenzacny - urcite treba riesit novy komin - teda aspon vyvlozkovanie sucasneho. Je toho vela :-)
Odpovedať
@matorado takže po prečítaní vašich rád manželovi :D najskôr zateplíme, vymeníme ešte 2 radiátory, ktoré sme mali staré a bud. rok sa rozhodneme, čo s kotlom... prepočítame resp. dáme si prepočítať tepelné straty a potom by sme možno šli do toho kondenzáku... ďakujem pekne za radu :)
Odpovedať
@zeel ohrievač vody máme nový, museli sme ho meniť tento rok, je kombinovaný, takže by sa napojil aj na kotol... ak budeme meniť kotol tak jednoznačne kondenzačný.. boli sme sa informovať cez víkend nato.. a stačilo by kondenzát vyviesť do kanalizácie, čo je u nás v pohode, nakoľko v pivnici je to v pohode prístupné u nás.. a ten komín by sa jasne vyvložkoval strčením plastovej rúry do starého.. nič až tak zložité.. čo by som ešte riešila, je značka kotlu.. bol nám ponúkaný junkers, alebo nejaký český, nevie ma napadnúť názov.. máte niekto skúsenosti s českým kondenzákom?
Odpovedať
@matorado Môžem sa spýtať, či mi neviete poradiť ohľadom toho zateplenia stropu? Chceme položiť na strop 20 cm min. vlny + niečo aby sa dalo po tej povale resp. min. vlne semtam chodiť.. len nevieme čo by to mohlo byť? Tvrdený polystyrén? A ak hej, aký? neviem či mi viete poradiť, ale my s manželom sa do toho vôbec nevyznáme... vďaka
Odpovedať
@erika5001 Hore spominas dom "kocku", teraz hovoris, ze pochodzny poval. Tak mate sikmu strechu, ci rovnu?
Odpovedať
@matorado sorry je to podpivničená kocka, ale so sedlovou strechou..
Odpovedať
@erika5001 Tak ak neplanujete zateplovat/zobytnit povalu, tak potom makky nobasil classic a zhora urobit pochodzne debnenie. Pochodzna izolacia je nasobne drahsia.
Odpovedať
Profilova fotka
@erika5001 na pochodznu povalu stacia i obyc.nehoblovane dosky polozene na rost. Fungujeme tak v pohode.
Odpovedať
@matorado @jankazb ďakujem Vám pekne.. jankazb ten rošt, tým myslíte čo? a položiť nobasil a nato dať dosky drevené, nieje dobré riešenie?
Odpovedať
Profilova fotka
Na nobasil nesnu ist dosky. Dat foliu, poukladat hranoly podla buducej vysky podlahy,potom povkladat nobasil a potom na vrch dosky polozene a uchytene na hranoloch.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jankazb ok vďaka
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?