Prosím o radu - prepis auta z ČR

Profilova fotka
Ahojte. Prosím vás, neviete mi niekto poradiť ako postupovať pri prepise auta z ČR. Zdedila som auto po otcovi, ktorý si kúpil auto v ČR. Je evidované v ČR aj tam poistené. Vôbec neviem, čo mám robiť. 😬 Aj som čítala na internete, ale vždy som našla nejaké iné info. Je tu niekto, kto má s tým skúsenosť? Budem veľmi vďačná. 😉
Odpovedať
moja osobna skusenost- nechaj auto na ceskych cislach a mas to lacnejsie ako na slov. mna osobne vyslo lacnejsie kupit auto v cechach zalozit tam akoze firmu a platit poplatky v CR , ale mam audi S8 co je na slov. vraj luxus a clovek sa potom nedoplati !!!
Odpovedať
Profilova fotka
@kavar no ak máš novú S8 s 8 valcovým motorom so 420 KW, tak hej, to by som určite považoval za luxus :D (síce zbytočný, ale keď na to človek má, tak čo, život je len jeden :D ) Ak niekto býva blízko českých hraníc, tak sa určite neoplatí prepisovať auto na SR, z dôvodu poplatkov a papierovačiek (ide hlavne o registračnú daň - výška dane je určená na základe KW auta, potom KO - kontrola originality, STK, EK, atď..), vtedy nie je problém zbehnúť raz za dva roky na technickú / emisnú do česka..
Odpovedať
@iamriso nieje problem zajst do cr,ani poistky, ani cesky vodicak ak sa zdrzujes v cr, ale problem je ten ze ked chcete ceske znacky musite mat aspon prech.bydlisko( dolozit doklad-napr najomnu zmluvu, tam nasledne ti budu posielane pripadne pokuty . Nie je mozne len tak bez pobytu mat RZ CR.
Odpovedať
Moj otec nedavno prepisoval. Ale on kupil v CR 8 rocny peugeot a prepisoval na seba (oplatilo sa to, kupoval od svatovcov - fajn cena a pozname stav auta a aky bol jeho realny stav, ze naozaj nebolo havarovane ani nemal pretocene km). Este sme rozmyslali, ze to nechame na sestre, ale bala sa, ze by sa stala nejaka havarka alebo nieco a musela by to ona riesit. Viem, ze najskor boli svatovci na stk, lebo im koncilo. Ale to malo byt len max mesacne (asi kvoli predaju, neviem), tak sli opat, ked tam nasi mali mat cestu... Sestra je lekarka. Ona vsak sla den predtym, ako mali ist k nim, do karanteny, lebo pitvala niekoho s coronou a oznamili jej to az 2 hodiny po pitve... tak to vsetko odlozili asi o mesiac 😄 a pred dalsou navstevou sli svatovci na stk treti krat 😄 podpisali kupnu zmluvu, vyplatili sa (to Vam moze byt jedno, kedze dedite) boli v CR na magistrate odovzdali znacky, vzali prevozne znacky, zaplatili prevoznu poistku, pozor rieste to aspon na mesiac, nasi potom dlhsie nemohli/nechceli jazdit kedze mali len na 15 dni a vyprsala. To nestalo az tak vela. Svatovci asi zrusili ich poistku, tym, ze sa dala "prevozna" poistka na nasich. Mozno ked ste majitel/dedic tak to nebudete musiet riesit, fakt neviem. Previezli auto na Slovensko. Dobre je, ze z CR netreba riesit preklady dokladov 🙂 Sli na stk, ek a kontrolu originality (vsetko je tam, kde robia stk). Potrebujete papiere od auta, myslim, ze povodny technicak, kupnu zmluvu (vy asi nieco z dedicstva?), obcianku. Vyslo to nejakych 140 eur. Zaplatili idovoz.sk Boli na dopravnom inspektorate u nas, kde podali ziadost (vyplnili tam, ale je aj na nete), kupnu zmluvu, obcianku, povodny technicak, stk, ek, ko, papier, ze zaplatili idovoz.sk Cakali asi mesiac (malo im to trvat tolko, ale vraj to bolo skor, len nakoniec tam bol oco osobne, lebo email, kt. mu mal prist neprisiel a vraj mu volali a nedovolali sa, co sa pri tom, ako oco dviha telefony ani velmi necudujem 😄 ). Po mesiaci teda dosiel domov so znackami - zaplatil poplatky za ne, odovzdal prevozne znacky a tak. Toto neviem presne, ani co tam bolo ani co potreboval a aky presne bol postup, lebo som nebola doma. Potom riesil poistku (to som sa cudovala, ze stacilo az ked mal znacky doma). Ale mama to asi hned v ten alebo na dalsi den vyplatila. O tyzden siel na administrativne stk. O dalsi tyzden mu dosiel technicak postou. Priblizne tak to bolo. My sme auto prestali pouzivat po 15 dnoch, ked skoncila poistka na prevozne znacky, stalo na dvore (pouzivali druhe auto) a zacali az ked boli nove znacky na mieste (a zrejme aj poistka uz zaplatena), po nove znacky asi siel starym autom alebo dokonca vlakom, fakt neviem, len mi potom nadseni volali, ake SPZ mame na novych znackach 🙂 Ono, vela veci a dalsi postup mu povedali na inspektorate, takze riesil to, co mu povedali, ze dalej treba robit. Tym, ze ste auto zdedili, tak mozno vobec nebudete musiet riesit prevozne znacky, to si zistite...
Odpovedať
@iamriso ak by mal na novú S8 snad by ho nejaký prepis netrápil. 😉😁
Odpovedať
@sona_kusnirova 1) auto musíš v ČR odhlásiť z evidencie vozidiel, kde ti dajú dajú o tom doklad. 2) v ČR si kúp prevozné značky aspoň s mesačnou platnosťou, v ich cene je aj povinné zmluvné poistenie. 3) na Slovensku musíš ísť na kontrolu originality, ku kontrole doložíš všetky papiere z ČR ( potvrdenie o odhladení, pôvodný technický preukaz, kúpnu zmluvu - dedičské konanie) 4) ak k autu nemáš neplatné protokoly z STK a EK z čiech, musíš na SR absolvovať aj STK a aj EK. 5) zaplatíš poplatok za naloženie s odpadom. 6) na obvodnom úrade dopravy podáš žiadosť o prihlásenie jednotlivo dovezeného vozidla typovo schváleného v EU, doložíš všetky doklady (pôvodný technický, nadobúdaciu zmluvu, protokoly kontroly originality, STK, EK, uhradenie poplatku za odpad....) . 7) obvodný úrad ti vydá veľký technický, s ním pojdeš na políciu, na oddelenie evidencie vozidiel, kde ti do veľkého technického zapíšu ostatné údaje a dajú značky. Polícií zaplatíš poplatok za značky a prihlásenie, ktorý závisí od výkonu motora. Do určitej hodnoty je možné poplatok uhradiť priamo na policii, inak sa platí na pošte. Toto si zisti na webe. Neodporúčam auto ponechať na českých značkách na zomretú osobu, môžu byť s tým v budúcnosti problémy.
Odpovedať
A ešte som zabudol, keď dostaneš slovenské značky, pôjdeš na administratívnu STK a EK, kde ti vystavia len nové protokoly v ktorých budú uvedené už nové značky.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem chlapci za rady. Dúfam, že sa mi to podarí 🙂 @rasto464 čiže najprv musím ísť odhlásiť auto do ČR, nedá sa to nejak na diaľku?
Odpovedať
@sona_kusnirova To neviem, skús sa informovať na úrade v Česku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?