Predeliť priestor stenou v strede?

Priatelia, ideme stavať a architekt nám navrhol obývačku s kuchyňou tak, že je to jeden veľký priestor. Momentálne máme podobnú situáciu. Mne sa to zdá ale rušivé, ako jeden priestor v dennodennom používaní: keď napríklad varím, tak decká v obývačke dávajú telku naplno, lebo im vadí hluk a tiež mám radšej, keď sú tie priestory aspoň trošku oddelené. Chcela by som tam dať do stredu predelenie stenou, architekt sa prieči, že zabijem ten veľký priestor. Aké máte s týmto skúsenosti? Mne sa ten priestor zdá veľký aj keď bude predelený. Moja predstava je narysovaná žltou. Z každej strany by bol priechod 1.2m a stena by mala šírku 2m. Dĺžka celého priestoru je 11.25m a šírka 4.4m. Určite nechcem takú tú lamelovú stenu, lebo tá hluk neutlmí. Ocením každú radu. 🤩
Odpovedať
1
2
@danaxi architekt sa sice priecit moze, ale bude to tvoj dom, takze ty rozhodujes. Bez ohladu na jeho vznesene esteticke vizie mal by akceptovat poziadavku zakaznika a buduceho uzivatela domu. Ja by som tiez chcela oddelit obyvacku od kuchyne.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj. Deliaca stena moze byt zo skla, z nej mozu ist posuvne skla do oboch stran.
Odpovedať
@lenkito10 ďakujem za návrh. toto sa mi pri malých deťoch pocitovo nezdá veľmi bezpečné. Ale u bezdetných to môže vyzerať super.
Odpovedať
@zita19 tiež si to myslím, preto kým začnem tlačiť na jeho estetické cítenie, chcem nabrať argumenty.
Odpovedať
Počúval by som architekta. Mám podobne veľký priestor a neviem si predstaviť, že by som ho mal predelený stenou. Papier znesie, ale naživo to bude pôsobiť inak. Radšej si dajte navrhnúť samostatnú kuchyňu, ak je to Vaša požiadavka.
Odpovedať
@danaxi ja by som to predelila v tej dlzke 446 na kuchynu a dlzku 667 nechala obyvackou. A predelila by som to teleskopickymi dvoj-dverami do puzdra. Ze ked budete chciet,tak si urobite otvoreny priestor a viete kuchynu aj zavriet. Je to vas dom,vase peniaze a vy sa tam mate citit dobre,nie mysliet na to co je prave v mode.
Odpovedať
@danaxi https://www.eclisse.sk/sk/produkty/co... nieco taketo myslim.
Odpovedať
Profilova fotka
@danaxi Predelenie dennej zóny priečkou, nemusí byť vždy nutné zlo. Práve naopak, môžete tejto priečke dodať osobitý dizajn a tak z nej urobiť vizuálne zaujímavý prvok. 🙂 Na inšpiráciu posielam zopár fotiek z Pinterestu.
Odpovedať
@svojidoma fotky pekné, ale uvedomujete si, že priestory na fotkách majú viac ako 100m2? Na takom obrovskom priestore si môžete dovoliť hocičo.
Odpovedať
Profilova fotka
@raphael42 Môj príspevok bol zameraný skôr na využitie steny, ktorá nemusí pôsobiť opticky až tak “ťažko” v otvorenom priestore dennej zóny 😉
Odpovedať
Profilova fotka
My máme predelenú obývačku s kuchyňou. Ja si to pochvaľujem. Viem čo robia deti v obývačke lebo je to po bokoch otvorené a keď máme návštevu cítim sa "krytá " keď niečo pripravujem hosťom.
Odpovedať
@svojidoma vo veľkom priestore s vysokými stropmi nepôsobí nič ťažko. 50m2 nie je dostatočne veľký priestor na to, aby pôsobil vzdušne aj po tom, ako ho predelíte nejakou stenou. Pri štandardnej výške stropov dupľom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@raphael42 My sme iného názoru. Sme za to, že aj s menším priestorom sa da krásne pracovať. Svetlosť a vzdušnosť interiéru neurčujú len priečky, ale aj farebnosť a dobre zvolené materiály 🙂 Pravdepodobne, z toho čo píšete, máte asi mnoho skúsenosti, možno by budúca majiteľka domčeka ocenila nejaký nápad aj z Vašej strany a zároveň, budeme radi ak niečo nové naučíte aj nás. 😉
Odpovedať
@svojidoma Možno by ste pôsobili menej amatérsky, keby ste teda zadávateľke témy poslali relevantnejšie obrázky. Nie fotky obývačky, ktorá je väčšia ako priemerný slovenský dom. A ani nespĺňa požiadavku autorky, aby bola kuchyňa odhlučnená. Nech sa páči, smajlík špeciálne pre Vás 😉 😉 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@raphael42 Ďakujeme, nabudúce sa budeme snažiť pomôcť lepšie 🙂 Aspoň sme Vám vyčarili trošku úsmevu. 😉
Odpovedať
Profilova fotka
"decká v obývačke dávajú telku naplno" to by som povedala ze maju 12 a viac. Potom pises "pri malých deťoch" to je tak do 5 rokov, potom uz tolko netrieskaju do nabytku. Mohol by tam byt obojstranny krb, ak nie na drevo, tak na dizajn. Nemurovala by som to, nieco co sa da nahodit a dat dolu a zaroven je priehladne. Alebo polomur a navrch presklene a z toho posuvne presklene dvere. Viem si predstavit situaciu, kde po obede kavickuju dospely pri stole v diskusii a deti su pri telke. Ked vies ze to chces mat oddelene, povedz architektovi ze si sa rozhodla, nech ti nieco navrhne.
Odpovedať
@danaxi keď chceš tak to predeľ je to tvoj dom. Moja manželka to chcela spojené a po pár týždňoch v dome povedala že to bola chyba a druhý krát by to dala čiastočne oddelené.
Odpovedať
@danaxi 2 metrový predel v strede nič neodhluční, to Ti bude na dve veci... Ja mám kuchyňu od obývačky oddelenú posuvnými dverami do puzdra. Väčšinou sú schované v puzdre, ale ak treba (a občas treba) tak sa priestor predelí. Aj dnes boli zatvorené 😉
Odpovedať
@lenkica presne takto nejako si to predstavujem a presne z rovnakých dôvodov tam chcem dať tú priečku Môžem sa spýtať, aké máte rozmery toho priestoru? Vyzerá to super.
Odpovedať
@raphael42 stropy sú vysoké 3m a v podstate po jednej celej strane sú obrovské okná, takže pocitovo je ten priestor otvorenejší.
Odpovedať
@lenkito10 decká sú akurát v tom veku medzi, keď sa ešte naháňajú po dome. A pre nás rodičov decká vždy budú “malé” 🤣 Architekta sa samozrejme popýtam, len som chcela mať nejaké podnety do diskusie s ním.
Odpovedať
@svojidoma @raphael42 cením si rady Vás oboch. Svojidoma ďakujem za inšpiračné fotky a raphael24 za upozornenie na veľkosť. Čím viac názorov, tým väčšia možnosť dopracovať sa k správnemu riešeniu pre mňa. 😉
Odpovedať
@jumt presne toho sa bojím. Že by som potom banovala, lebo pri užívaní priestoru by mi to vadilo.
Odpovedať
Vážne je, ak to predelím priečkou v strede s prechodom 1.1m z každej strany, obývačka s rozmerom 22m2 a kuchyňa so stolom 26m2 malý priestor?
Odpovedať
@danaxi na fotke je prechod široký minimálne 2,5m. Skúste si Vašu predstavu namodelovať v sketchupe alebo aj Ikea ma celkom dobrý plánovač. Uvidíte to v priestore a hneď budete vedieť, či je to to, čo chcete.
Odpovedať
Profilova fotka
Presne takto mám oddelený priestor obývačky. Stena široká 1,5m, rovnako oba priechody široké. Na stene je zo strany obývačky krb čo je de facto srdcom priestoru. Páči sa mi to tak. Či to odhluční... no asi nie, ale opticky je to zaujímavé a fakt mi nikto zo sedačky nevidí až do hrnca 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
Nie je to maly priestor, ani obrovsky. Taky akurat. Predelenie sa tam zmesti. @jankazb a ake siroke mas prechody?
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkito10 1,5m z každej strany a jedna strana pokračuje do chodby, čiže ten priechod je na pravo do tvaru L otvorený
Odpovedať
@jankazb ja vidím výhodu v tom, že je to oddelené, ale nie úplne. Nečakám, že to odhluční všetko, ale trochu to utlmí, nie? Pozrela som si tvoje fotky, vyzerá to super. U mňa by som zo strany kuchyne dala do výšky očí horizontálne veľké zrkadlo, čo opticky tiež priestor zväčší. A z druhej strany by som mala kde zavesiť obrazy. Zdá sa mi to tak aj praktickejšie a útulnejšie. Som rada, že sa ozval niekto, kto to tak má. 🥳 @lenkito10
Odpovedať
A neuberú ale tie obrazy zase len z toho priestoru potom? Lebo na jednej strane sa zrkadlom ide zväčšovať, ale nemám pocit, že tie obrazy by robili to isté.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?