Poplatky za vodomer zvýšia cenu pre ľudí s nízkym odberom vody

http://kosice.korzar.sme.sk/c/2025147... - v tomto bananistane, debilistane je všetko možné Tú zasratú "sociálnu" vládu by trebalo celú zastreliť. Hlavne že teraz milióny sľubujú ľudom na východe, ale na 2.strane si väčšie milióny vďaka tomuto opatreniu od ľudí vezmú nazad.
Odpovedať
Profilova fotka
@atak77 to je tak,,,pan riaditel + manger 1,2,3 maju nejaky plat ktory je sa odvija aj z trzby danej spolocnosti, ked ludia zacali setrit, tak trzby klesaju,,,co urobia aby mali rovnaky alebo vacsi plat?? zvysia tym , ktory neplytvaju vodou ;-) jednoducha matematika
Odpovedať
@atak77 Mne sa to zdá logické: „Ak niekto odobral za rok 0 m³ vody, faktúra bola nulová. Pritom prevádzkovateľ vodovodu mal náklady s prevádzkou a údržbou sietí, fakturáciou, odpočtom meradla, jeho pravidelnou výmenou, ciachovaním. Tieto náklady znášal prevádzkovateľ siete ako aj odberatelia, ktorí vodu reálne odoberali. Náklady na nulové odbery sa rozpočítavali na tých odberateľov, ktorí mali odber a boli zahrnuté v cene vodného a stočného.“ Ak by si bol poskytovatelom internetu a uzivatel by za mesiac preniesol 0MB dat, poslal by si mu nulovu fakturu?
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan siete sa predsa opotrebovavaju pouzivanim a vymenu vodomeru si predsa nechaju zaplatit. Panom sa len zapacilo inkasovat za nic ako plynari a elektrikari.
Odpovedať
@matrin1980 naklady vodarenskej spolocnosti nie su len platy TOP manazmentu. Vodarne platia aj za elektrinu. Platia aj za vymenu kazdej prasknutej rury. Dnes aj ta rura je o dost drahsia ako bola pred 20 rokmi. Platia aj za ten bager co ju vykope. Ten je tiez drag´hsi ako Bielorus ktory po 50 rokoch sluzby dosluzil a treba kupit novy. Este aj ta lopata pre toho chudaka co tu ruru z blata vyhrabava je drahsia ako onehda. Aj ujokvi za lopatou platia viac ako platili pred 20 rokmi (aj ked uznam, ze jemu plat nestupal rovnako ako stupa TOP managementu). Toto su naklady, ktore maju vodarne bez ohladu na spotrebu vody. Aj za elektromer platis a nemusis svietit. @majkoj rura sa opotrebuvava (hrdzavie) aj ked sa nepouziva, staci ze je zakopana v zemi. A v poplatku za vodomer nie je len vodomer ale aj ta hrdzavejuca rura, ktora vedie k vodomeru, na ktorom cisla nenaskakuju. Tu je jednoduche riesenie. Nemas spotrebu? Nechaj sa odpojit. Zaplatis za odpojenie a viac od teba nikto nic nebude pytat. Mas malu spotrebu? Tvoj podiel na hrdzaveni rury je rovnaky ako tych co maju spotrebu velku. Kedze vodomer je fakturacne miesto, tak ti rezijne a ostatne naklady na dodavku mimo spotreby vyfakturuju k vodomeru. Ale mohli by aj k oknu, popisnemu cislu.
Odpovedať
Dnešné plastové rúry už nehrdzavejú a náklady na opravu sú porovnateľné, ak nie ešte menšie ako tie pred 20 rokmi... :-)
Odpovedať
@majkoj aj pripojku internetu ti da provider zaplatit, rovnako ako aj cinsky router. Skus zodpovedat moju otazku - Ak by si bol poskytovatelom internetu a uzivatel by za mesiac preniesol 0MB dat, poslal by si mu nulovu fakturu? (neberme do uvahy viazanost)
Odpovedať
Bez vody podla mna nedokaze zit nikto a sluzi nam na mnohe veci. Ci uz ta z vodovodu, alebo zo studne atd. Mna viac trapi to, ze uz 2 roky platim koncesionarske poplatky (lebo elektromer) a pritom telku ani radio nemame. Naco? Zaco? Takze za mna, ak by som sa mal rozhodnut platit nieco viac za vodu, alebo koncesie, tak nevaham ani sekundu.
Odpovedať
@catscan ja nemam viazanost. Mam neobmedzeny net a platim 15€ / mes a to bez ohladu na to, ci som stiahol za mesiac 1kB, alebo 1TB.... Rovnako mam pausal T-Mobile a uz sa mi par krat stalo, ze som mesiac zo sukromneho nevolal /mam sluzobny/ a provider mi nezvysil mesacny poplatok, lebo som nic za ten mesiac neprevolal.... Ak ma distribucia nejaku siet a jej uzivatelia maju mensi odber, lebo setria, tak zial, toto je riziko podnikania. Rovnako som toho nazoru, ze je svinstvo, ze clovek chce setrit a tie usetrene peniaze si vypýta nejaka distribúcia na pausalnych poplatkoch.... Aky ma vyznam setrit potom? Koncesie su prípad sam o sebe...
Odpovedať
@megdesign No, pockaj, ved si to napisal, ze aj ked ten internet nebudes cely mesiac pouzivat, aj tak ho zaplatis v plnej vyske. Aj ten telefon na pausal ked cely mesiac nepouzijes, tak aj tan zaplatis v plnej vyske. To by nebolo dobre keby takto fungovali aj vodarne :-D. Neodobral by si nic a oni by ta uctovali v plnej cene.
Odpovedať
@danculd ne ne. :-D Ja som narazal na to, ze pri podpise zmluvy bola nejaka suma za odberne miesto/vodomer pausalna.... A ci budem mat odber 1dl, alebo 1hl, ten pausalny poplatok by sa nemal menit.... Len by sa mala k nemu pripocitat suma za odobrate m3..... Nie ze zvysime pausal za odberne miesto, ked mas mensi odber ako 5m3 mesacne.... Tak funguje predsa aj ten T-Mobile... Mas nejaky pausal a v nom nejake minuty... Ak ich precerpas, narataju ti tie minuty navyse k fakture... Ak neminies tie predplatene, nezvysia ti pausalny poplatok.... Este ti ich prenesu do dalsieho mesiaca. :-D
Odpovedať
@megdesign Hm, ved pausal bude nemenny, 18EUR rocne, bez ohladu na spotrebu vody. A k nemu sa pripocita spotreba vody.
Odpovedať
@danculd a kolko bol ten pausal predtym? ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign Ano, zdrazenie je to bez debaty. Skor to mali dat ako minimalnu fakturovanu cenu.
Odpovedať
Jednoducho potrebovali zvysit cenu za dodavku vody. Mohli to urobit jednoduchym zvysenim ceny vodneho a stocneho z 2,65 na 3€. Namiesto toho sa rozhodli zaviest do systemu podla nich "spravodlivejsi" princip, nechali cenu vodneho a stocneho nezmenenu, ale zaviedli poplatok za vodomer 1,5€ za mesiac....
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 pred 20r si neplatila tolko za vodu ako teraz , pred 20r nemal manazment take platy ako teraz, proste kazdy setri kde sa da ale manazment potrebuje stale rovnaku sumu na vyplatnej paske , uz nevedia z coho vytiahnut prachy od ludi. este aj za vymenu vodomeru si musim platit . vyrobili pakove baterie co setria vodu, usporne sprchove hlavice,naco ked vodarne potrebuju vybrat od ludi tolko eurominci aby im bolo ako sviniam ;-) tak potom ty ktory nesetria vodou , vo velkom minaju by mali dat lacnejou vodu? :-D aj od operatora teraz cakat nejaky smiesny poplatok lebo niekedy faktura za telefon je 1.2euomince a vyuzivam tiez ten vysielac ktory sa opotrebuvava ci sa dat odpojit lebo som pre neho nerentabilny?
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan @zita19 pred par rokmi sa suseda chvali tomu co odpocitaval vodu ze setrila, bude mat preplatok,,on jej na to ze nebojte sa babi oni vam to inde narataju a uz je to tu :-D @catscan mamicka ma mobil a prisla jej nulova faktura ;-) ;-) kolko prevola tolko zaplati
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan boli casy ked to tak bolo ;) a pri roomingu to tak stale aj je. @zita19 ano ?, predpoklads teda, ze zavedenim pausalu, klesne cena za kubik a tym padom budu ludia co maju vscsiu potrebu platit menej ako ludia s mensou ? Ja teraz platim 1,4€ za kubik (bez ztocneho ). Garantujem ti, ze za tym celym nie je ziadna spravodlivost, jedine hladanie sposobu ako zarobit.
Odpovedať
@catscan dal si priklad internet ... a ja Ti dam priklad mobilny operator: mam O2 a ked neprevolam za mesiac sni sekundu, moja faktur bude 0 Eur, slovom NULA. CO ty na to? Vidim,z e vacsina ludi pochipila, ze toto je normalne zdieranie a rovnako aj k diskusii k tomu clanku ... kde sa mi paci aj tato reakcia: ---------------------- A nasledne ... ... Ministerstvo zivotneho prostredia SR vyda k svetovemu dnu vody pat tlacovych sprav komunikujucich setrenie vodou, ochranu vodnych recipientov ... vyda 8 druhov informacnych a propagacnych materialov v suhrnom naklade 250 000 ks napr. 25 rad ako setrit vodou (namiesto kupania sa zvolte sprchovanie, na sprchy namontujte usporne hlavice, riad umyvajte v uzavretom dreze ...), Slovenska agentura zivotneho prostredia zorganizuje po celom Slovensku, za eurofondy, workshopy pre ucitelov o "vode a jej setreni a jej prezentacii vo vychovno - vzdelavacom procese ..." ... V tejto krajine nevie lava ruka co robi prava. ------------------- Proste Ficoland a bohuzial, boli volby,mohlo sa to zmenit, ale Danko s Bugarom otocili kabátiky krasne, urcite dostali od Ficka par milionikov, aby tieto svinstva mohli pokracovat. prochadzku spominat netreba, to je uplny hajzlik.
Odpovedať
@majkoj ale vsak jasne, ze je za tym zarobit. Ani vidarne nie su charita. A slinejsi pes trtka, takze sice ste sa tu vsetci porozculovali, ale vasim fakturam za vidu je to platne rovnako ako mrtvemu zimnik. Kedze stat ma na vodu mnopol podporeny od ustavy az po niviem co (vsak aj studnu ti musi stat schvalit, nemozes si ju vykopat len tak) tak stym narobite akurat tak trt makovy Ale aspon ste si vsetci ulavili. Inac nie sim zamestnancom ani akcionarom ziadnej vodarenskej spolocnisti, nie som zaba na prameni. Tiez som odkazana na dodavky vody iod statu a platim si za kaxdy liter, ktory vypijem. Platim aj za kazdy liter co vycuram... proste som ich rukojemnikom a z ich cenovou politikou sice nesuhlasim, ale musim ju akceptovat, lebo studnu za panelakom nevykopem :-p
Odpovedať
Na zvýšenie ziskov najväčšieho výpalníka-štátu,by mohli zaviesť po vzore poplatkov za vodomer,paušálnu daň od každého auta.V niektorých štátoch taká daň funguje.Sú šoféri,čo spália na súkromnom aute mesačne benzín za 20 evri/lidl,kostol/.S takých štát moc veľký osoh nemá.Je ale aj dosť vodičov,u ktorých je čiastka 100 eur mesačne za benzín štandardom.Z takých má kazisvet oveľa väčšiu radosť ako z tých prvých.Výkonnosť kapitalistického systému je založená na nepretržitom zvyšovaní spotreby.Ak klesne spotreba,tým aj zisky,systém ide do straty..
Odpovedať
@matrin1980 joj a k tomu setrenu: kolki sa vytesovali, ze zateplia panelak usetrua. Trt makivy setria, lebi fuxne naklady na dodavku tepla minimalne ostavaju rovnake ak nie vyssie ci sa cyribi 5 Gj Lebo 4Gj tepla, ceny strateguckych surovin stupaju tiez. Takze sice spotrbuju mrnej, ale jednotkova cena stupa
Odpovedať
@zita19 ak by sme nezili v bananistane, tak zateplenim usetris ... napr. v normalnom state by nikdy neschvalili taky zakon, ze sa nemozes odpojit od statneho dodavatela tepla a mat svoj vlastny sposob na vykurovanie - a tym usetrit. v tomto bananistane sa to v 2014 schvalilo uplne v pohode, ved mame socialnu vladu, vsakze, ktora robi pre ludi ... je to humus co sa deje a v akom skorumpovanom bananistane zijeme.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 akosi nechapem co tym celym chces povedat :). Na jednej strane davas argumenty ake je to strasne logicke co chcu spravit, na druhej strane je ti jasne, ze nejde o nic ine ako sposob ako zarobit. Nie vodarne nie su charita, charita totiz zo svojimi financiami vie narabat. Neviem ako je to na vychode, ale u nas su vodarne jeden velky organizovany chaos. A z toho vyplyvaju aj tie "naklady". Vedel by som z vlastnych skusenosti podat par pribehov, ale radsej sa zdrzim. O cenach rozhoduje regulacny urad. A pokial sa narobi okolo toho dostatocny humbuk ver tomu, ze sa budu na to pozerat pozornejsie, nejake volby sa blizia stale :).
Odpovedať
@majkoj ako je to na vychode? rovnako ale OVELA DRAHSIE sleduj ceny a porovnaj so svojimi: http://www.vodarne.eu/index.php?id=ce...
Odpovedať
@zita19 my máme 2 studne, takže ti môžem predať. ;-) Cena ale platí len dovtedy, dokým Východoslovenská nížina nevyschne. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@atak77 a ja som si myslel ak je u nas draha voda :)
Odpovedať
@catscan, zita19 : pocujte , ja platim 2,5 eura za m3 vody bez stocneho-co myslite co vsetko je v tom poplatku? nikoto ti tu neda nic zadarmo. vsetko co ste tu spominali je uz zahrnute v tom. stale sa im mali. na poste som volakedy platil za odoslanie pohladnice 0,5 halierov a dnes 45 centov /co je cca 14 skk/ a takto by som mohol pokracovat. ale pozri kolko beru manazeri tychto tzv statnych firiem plat. z vodarni a kanalizacii spravili tzv. a.s. so 100 percentnou ucastou statu a takto sa potom bacuje. ozobracovanie naroda tejto krajiny kde ludia ziju v strachu o svoju existenciu na kazdom kroku a je zaujimave ako sa este niekto dokaze stotoznit s tymto systemom a dokonca ho obhajovat. rovnaka zlodejina ako poplatok za istic co si sam zaplatis ako .....atd. rovnako ako poplatok pri prijlasovani za auto....a tykychto polatkov je v tejto bananovej republike ......ani by mi nestacil cely den na ich vymenovanie.
Odpovedať
k cenam vody uvediem porovnanie cien v Hessensku (jedna z nemeckych republik), kde je rozptyl cien za kubik od 0,91€ do 4,64€.. http://www.fr-online.de/rhein-main/wa...
Odpovedať
vidis niekde platia 0,9 eura a niekde 4,64. a vies kolko ludia zarabaju v nemecku? taketo porovnania pouzivaju slovensky politici pri predkladani svojich tzv. zakonov kde casto poukazuju na zapadne krajiny ale vzdy zabudnu povedat a poukazat na rozdielne prijmy. /priepastne/
Odpovedať
V martine robili vodarne kampan v tlaci a ukazovali ako klesaju dodavky vody za posledne roky a vyzivali ludi priamo aby uz konecne NESETRILI a zacali minat vodu lebo ked nebudu minat bude sa zdrazovat. Inak by som chcel vediet preco im stupaju naklady ked stale zdrazuju. Nepamatam si kedy by niekde robili novy vodovod alebo kanalizaciu. Ano kanalizaciu robia ale vsade celude EU projekt, aj kde stavam vsetko prehnane cez fondy, hovno zaplatili dostanu vybudovane siete a uz kesuju. Dodavka vody by mala byt verejna sluzba a nie komercna aktivita. Uz som zvedavi co budu robit ked sa zacnu tie 100 rocne rury celoplasne rozpadt a bude treba menit rozvody v celych dedinach a mestach. To budu ine ceny. Myslim ze uz je najvyssi cas ich sprivatizovat lebo malo zarabaju nech dakto zaryzuje kym sa este da.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?