Polyfunkčný 4 podlažný dom medzi rodinnými domami

Dobrý deň. Dozvedeli sme sa úplnou náhodou, že po tom, čo sused predal svoj rodinný dom, ho kúpila stavebná firma. Šok prišiel po tom, čo sme sa dozvedeli, že tam idú stavať veľký objekt s bytmi a kancelariami a podzemne garaze!!! Je to medzi rodinnými domami, pozemok nie je veľký-takže to pojde cez celý pozemok s tým, že vsetky balkony budu smerovať ku nam do zahrady..O tom, ked sa to bude dva roky stavat, plus podzemne garaze pre 20! aut nehovoriac. Uz maju asi vsetko vybavene, okrem stavebneho povolenia. Da sa s tym este nieco robit? Mate skusenost? Znici nam to tu zivot o tom, ze cena nasho domu pojde rapidne dolu nehovoriac..Nejde nam do hlavy, ako to mohol vobec niekto povolit..
Odpovedať
@droseraa Nerozumiem, čo "všetko" majú vybavené. Hlavné je stavebné povolenie. Keď začne stavebné konanie, môžete podať námietku voči samotnej stavbe alebo voči investičnému zámeru. Námietku stav. úrad môže, ale nemusí uznať. Ak im to ale povolia, tak s tým nič nenarobíte.
Odpovedať
@droseraa Noo keďže nemajú stavebné povolenie, tak nemajú to najhlavnejšie. Čo hovorí územný plán obce? Ten definuje, čo sa v tej lokalite môže postaviť a čo nie.
Odpovedať
@droseraa ked nemaju stavebne povolenie, tak nemaju teda ani zdaleka vsetko vybavene. Ak ste priamo susedna parcela, tak ste vy + dalsi susediaci susedia taktiez ucastnikmi a mozete svoje pripomienky prejednat so stavebnym uradom. Tvoja sanca teda este len pride. A vlastne preco sa nejdes rovno informovat na stavebny urad, ci je to vobec pravda?
Odpovedať
Zaplatte si p Slavika z BA nech sa im pozrie na zubok 🙂 ale developer vas asi preplati 😞
Odpovedať
Profilova fotka
tam sa musia tocit ine peniaze si myslim, takze bude to asi tazsie, ale tak tym, ze by ste podali pripomienku tak nestratite nic, zaklad je stavebne povolenie a je aj mozne, ze ho nedostanu tak lahko 😉
Odpovedať
Profilova fotka
povedala by som, ze ak nemaju vydane stavebne povolenie, tak nemaju vybavene nic, treba jednoducho podat namietky a zomknut sa ako skupina susedov
Odpovedať
Slovenská kocúrkovská realita.... držím palce.
Odpovedať
ze to tak vobec niekoho napadne medzi domami nieco taketo stavat. To mi rozum neberie a uplne chapem tvoje rozhorcenie, lebo myslim, ze toto je vec, ktoru nik nechce mat nejako vo svojej blizkosti a najma nie, ked je clovek zvyknuty na nejaky ten relativny klud. Susedia sa k tomu ako stavaju?
Odpovedať
@podko Praveze uzemny plan obce bol uz davnejsie prekvalifikovany aj na bytove domy.. My sme o tom vobec netusili, kedze sme ulica len s rodinnymi domami, ale niekomu vo vrchnosti to vyhovovalo tak. Takze toto povolene je. Stavebne este asi nie, kedze sme neboli prizvani.
Odpovedať
@uhlikova_stopa To je kto? 🙂
Odpovedať
@pastierik Ano. Nasi do toho domu investovali cely zivot, chcu v nom v pokoji dozit. A namiesto toho sa udeje toto, tri roky bagre za plotom a potom ostatok zivota ti bude 40 ludi cumiet priamo do zahrady..O tom, ze to stavaju z juznej strany a nam tu nezasvieti viac slnko nehovoriac. Mamine sme vcera skoro sanitku volali, tak jej prislo zle.. 😞
Odpovedať
bohuzial taka je doba,po nas potopa.predat kym sa da a utekat,neotacat sa
Odpovedať
Článok sa načítava...
na Slovensku je vsetko mozne zial, takze pokial sa neohradite a stavebny urad to povoli, tak nic nespravite.
Odpovedať
No môj názor je, že aj keď im územný plán obce umožňuje stavať takto definovaný objekt medzi rodinnými domami tak sa mi nechce veriť, žeby im povolili tie balkóny k vám do záhrady. Možno malé okienka, prípadne zatemnené - ale balkóny? Bez vášho povolenia? To im podľa mňa neprejde. Mimochodom, účastníkmi stavebného konania budete si myslím aj vy ako najbližší susedia. Takže budete môcť vzniesť námietky. Sused 1 staval chatu a chcel presklené dvere na exteriérovú stenu otočenú k inému susedovi 2 tak, že medzi dverami a plotom je len možno meter pozemku. Sused 2 sa voči tomu pri stavebnom konaní ohradil a stavebný úrad susedovi 1 nakázal upraviť projekt.
Odpovedať
@toky1 No v tom je ten vtip, ze ked chce obycajny clovek nieco postavit, tak ma s tým opletacky. Ale ked pride developer a tocia sa v tom peniaze, tak sa hned najdu dovody, ako sa to da..A ano, projekt je spraveny tak, ze terasy budu po celej dlzke nasho pozemku, par metrov od domu..
Odpovedať
@droseraa Pokiaľ to územný plán obce/mesta povoľuje, nemáte veľa možností sa brániť. Určite sledujte vývesku obce, je možné, že dokumenty budú doručované verejnou vyhláškou, takže by ste sa o tom nemuseli dozvedieť. Malo by tam asi najprv prebehnúť územné konanie, tam určite podajte námietky. Požadujte svetlotechnický posudok (aj keď nevieme ako bude umiestnený dom, či to bude mať svetelný vplyv na Váš dom), požadujte dodržanie odstupov tak ako je vo vyhláške 532/2002. Avšak treba si uvedomiť jednu vec, stavebný úrad v podstate má malé rozhodovacie právomoci, pokiaľ má súhlasné stanoviská dotknutých orgánov (t. j. okresného úradu, sieťarov ....), stavba je v súlade s územným plánom a sú dodržané odstupové vzdialenosti, tak stavebný úrad úrad musí stavbu povoliť.
Odpovedať
@moratibru Ďakujem za odpoveď. Práveže to budú stavať z južnej strany, odkiaľ nam svieti slnko. Takže o väčšinu svetla prídeme 😞. A co sa týka podzemných garáží, na to nie sú nejaké predpisy? Veď keď tu nabehnú bagre a vyrobia podzemny kráter pre 20 aut, tak neviem, či nam steny nepopraskaju.. A tie terasy smerom na nasu zahradu? Nepoviem, keby to je cez cestu alebo trosku obdaleč, ale priamo nad hlavami? 😞 .
Odpovedať
@droseraa buďte rada za podzemnú garáž, isto lepšie, ako keby vám 20 áut parkovalo pod oknami a vedľa záhrady. Takto budú v garáži. Ako už bolo napísané, sledujte úradnú tabuľu, pre prípad verejnej vyhlášky. Skontaktujte sa s poslancami a dajte najavo, že sa vám to nepáči. Spíšte petíciu, žiadajte svetlotechnický posudok, dodržanie odstupov. V územnom pláne by malo byť definované aj koľko poschodový obytný dom tam môže byť a ďalšie parametre, ktoré musí spĺňať.
Odpovedať
@droseraa to je taky typek ktory robi problemy developerom stavat, az su nuteny mu zaplatit aby prestal… 🙂 Dajte si ho do googlu…
Odpovedať
Práve čítam že umiestnenia steny s oknom od steny susedovho domu musí byť vo vzdialenosti najmenej 7 m. Okná do susedovej záhrady stavebný zákon v tomto ohľade nezaujímajú. Ale by ste ich riadne vytočili keby ste na hranici svojho pozemku pred ich balkóny postavili múr.
Odpovedať
@toky1 Presne toto nas napadlo 😄
Odpovedať
@droseraa Alebo postaviť na svoj pozemok pod ich balkóny kurník a vedľa suché WC. 🙂
Odpovedať
@toky1 Este aby sme nedopadli tak, ze sa nastahovani obyvatelia kukajuci do nasho dvora budu stazovat, ze ich vyrusuju kury a psy, ktore tu mame 60 rokov : )
Odpovedať
nevesajte este hlavy, pokial nemaju vydane stavebne povolenie, tak nic nie je stratene, aj ked teda na slovensku to bohuzial funguje vseliako a kto ma peniaze a znamosti dokaze aj nemozne
Odpovedať
@droseraa no to je neprijemne, to verim, treba si pozistovat, ci maju vsetky potrebne papiere, este to nemusi byt cele stratene. Hlavne nech tvoja mamina to nepreziva az takto, lebo si moze len uhnat nieco. Stresy a rozculovanie su k nicomu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?