Odvlhčovač a vaše skúsenosti

ahojte, chcem sa spýtať na odvlhčovače, buď na ovlhčenie stavby, príp. domácnosti, máte skúsenosti, ktoré sú dobré, alebo ktoré úplne stačia do domu?vďaka za odpovede
Odpovedať
Ak sa dá, najprv odstráňte ZDROJ vlhkosti. My máme v starom nehydroizolovanom dome z Conradu DD TEC 10 E, stál okolo 7.000 Sk, má príkon 180 W - vyrátajte si, koľko elektriny zožerie a koľko to stojí... Treba prebrázdiť net, určite je ponuka dosť široká. Hluk - dB nemáme udané, hučí podobne silno ako odsávač pár na stupni 1, ale to je veľmi veľmi slabé porovnanie :-S Určite si nekupujte tú somarinu od Henkelu za 300 Sk - byť inšpekciou, tak zakážem ich reklamu.
Odpovedať
A ešte niečo: jeden odvlhčovač "zmákne" len 1 miestnosť, vždy býva uvedené, na akú plochu resp. objem to stačí. Myslím, že rozumnejším riešením by bola decentrálna rekuperačná jednotka. Cena okolo 10.000 Sk. Zabuduje sa do obvodovej steny, vetrá, čiže odvádza vlhkosť a pachy, privádza čerstvý vzduch. Rekuperácia znamená, že odchádzajúci vzduch odovzdá veľkú časť svojho tepla tomu prichádzajúcemu. Ak má jednotka účinnosť 80%, odchádzajúci vzduch teplotu 20°C a vonkajší 0°C, po výmene tepla sa prichádzajúci ohreje na cca 16°C. Musíte si ich na nete trochu preskúmať, ja sa zaoberám skôr centrálnymi rekuper. jednotkami (len jeden prístroj pre celý dom, ale treba robiť rozvody)... Berte to len ako tip, určite to nie je lacný špás, ani o veľkej úspore na kúrení a tobôž o návratnosti investície nemôže byť reč... Je to viac-menej o komforte a vo Vašom prípade by to riešilo aj vysokú vlhkosť. ;-) Pa, Jarka.
Odpovedať
Profilova fotka
pozri aj http://www.modrastrecha.sk/forum/show... http://www.modrastrecha.sk/forum/show... pripadne http://www.modrykonik.sk/forum/show.p...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
caute. mam otazku hlavne na tych co maju hrubu stavbu s oknami. mate teraz v dome vlhko? rosia sa vam okna? pripadne mate zmeranu vlhkost v dome? ako to riesite? teraz ked klesla vonku teplota mame vyssiu vlhkost v dome. je to novostavba uzavreta oknami trojsklo vlhkost cca 80% co s tym?
Odpovedať
Profilova fotka
@mima1 kúriť a vetrať, alebo aspoň vetrať prievanom
Odpovedať
este nemame kurenie. mame len take "kachle " na plyn. mame to tam pustene ale len cez den ked sme tam. v noci sa bojime to tam nechat. pomoze trochu daky odvlhcovac? nemyslim teraz tie ceresit ci ako sa to vola ale normal daky väcsi. @jan45
Odpovedať
@mima1 ale ten ceresit je super.Aj my sme ho mali ked sme sa nasťahovali do domu-pár týždňov po omietkach a maľovaní a kúrili sme vtedy gamatkami a bolo vlhko.Tak sme ho dali a fakt je to ako v reklame že doslova vyžmýka z domu vodu. Za niekoľko dní bola nádobka na vodu plná a steny a okná suché.Vymenili sme asi tri tablety a izba bola super suchá.
Odpovedať
@dodog len asi ste mali nizsiu vlhkost nie? toto je hola stavba este bez omietok a podlahoveho kurenia. potrebovala by som ich asi viac nie. jeden by mi nepomohol na cely dom.
Odpovedať
no jeden na každú miestnosť
Odpovedať
@dodog Nádobka za NIEKOĽKO DNÍ plná? To má objem aspoň 20 litrov, nie?
Odpovedať
čo sme mali my to malo objem asi liter @blacksr
Odpovedať
@blacksr 20l nieeeeee to je vela ved to je len take male.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dodog @mima1 Ja viem, bolo to myslené ironicky. Ten ceresit odčerpal zo vzduchu behom niekoľkých dní 1-1,5 lita vody... To je zanedbateľné. Ak by to zmákol dajme tomu za pár hodín, RV by klesla a môžeme hovoriť o účinku. Dodo, podľa mňa Vám RV klesla vďaka tomu, že ste vetrali a kúrili. Vetraním sa trošku "odčerpala" voda z konštrukcií i vzduchu (klesla absolútna vlhkosť) a kúrením sa znížila relatívna vlhkosť a tým pádom sa aj zvýšila teplota rosného bodu - na vnútorných konštrukciách už nič nekondenzovalo.
Odpovedať
@blacksr ee.My sme sa sťahovali 15 novembra.V oktobri sa dokončovali omietky a malovalo sa.Hore sme vôbec nekúrili pretože gamatky boli staré a spotreba nehorázna.Ale ke´d tá nádobka bola plná tak to asi tú vlhkosť nasalo.Ano potom postupom času to vyschlo.No a teraz je dom zateplený a je ústredné kúrenie takže už super pohoda.Ale vtedy bolo všetko vlhké a začali plesnivieť steny, pretože tá vlhkosť musela preč a nejak sa jej nechcelo..Vetranie moc nepomáhalo keďže nebolo doriešené kúrenie.
Odpovedať
@dodog Nahoďte si do nejakého programčeka, o koľko klesne RV, ak z určitého objemu vzduchu pri rovnakej teplote odoberiete 1 liter vody. To napovie. ;-)
Odpovedať
my sme presne minulu zimu kurili peterkami a odvlhcovali odvlhcovacom. Nadobka bola za chvilu plna, ze sme pomaly nestihali vylievat, tak manzel napojil odvlhcovac hadickou rovno do kanalizacie. Podla mna to velmi pomohlo, lebo predtym po otvoreni dveri tam bola skoro hmla a atmosfera ako v tropickom skleniku. Za par dni sme za pozicanie 2 pristrojov zaplatili kopec penazi, ale boli dost vykonne. Potom, ked uz vlhkost klesla, tak sme si kupili taky na domace pouzitie od Eta (ten ma 5l nadobku). Bohuzial ho uz nevyrabaju.
Odpovedať
@dodog plesni si sa uz definitivne zbavil ?
Odpovedať
ano definitívne. :-)
Odpovedať
ceresit http://www.youtube.com/watch?v=SItSPr...
Odpovedať
dnes som pozerala na nete odvhčovače Masters DH751 a dh 771,v zime chceme pokračovať na stavbe a tak to bude treba,ak dakto máte tieto modely a už nepotrebujete a sú ok rada kúpim :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Odvlhčovače master : http://www.extranaradie.sk/extranarad...
Odpovedať
Profilova fotka
my mame dh720 a spokojnost.... za noc niekedy da aj 5 litrov ]-( - ten smajlik patri na to, aku vlhkost tu v tomto byte mame :-S nie ze je to malo pre odvhlcovac ;-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@bemake nespamujte
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?