Odpocet DPH - Otazka.

Je mozne odpisat poziadat o vratku DPH napr pri kupe laptopu, ktory bol kupeny v january 2017 a vtedy este podnikatel nebol platca DPH? Teraz ak podnikatel je platca DPH? Alebo sa to vztahuje len na nakupy po datume, kedy uz bol podnikatel oficialne platcom DPH?
Odpovedať
@ivantausk neviemnale na 99% nie. Nemozes si davat takto spatne veci
Odpovedať
@sysell ide o to, ked sa vykaz robi stvrtrocne a je to v ramci toho obdobia, tak by to mohlo byt mozne. Teda si ja myslim...
Odpovedať
@ivantausk hej ale tazko Ai das doklad ked si este na to nemal narok, sak sa spytaj uctovnicku bude budiet
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk ide o to na zaklade coho si sa stal platcom.
Odpovedať
@majkoj preco je to podstatne? Ak danovy urad povoli byt dobrovolny platca, tak je asi jedno z akeho dovodu. Ci je tam nejaky rozdiel?
Odpovedať
@ivantausk rozdiel je v tom že môžeš byť buď dobrovoľný platca, alebo po dosiahnutí určitého obratu sa musis stať platcom. Môže to byť vo februári, ale aj v decembri. Právo na odpočet dane vzniká dňom daňovej povinnosti nákupu tovaru alebo služby. :-)
Odpovedať
@tominohorvath vdaka za odpoved, ale nejak som nenasiel odpoved na moju otazku :( Povedzme, ze dnes kupim pocitac a niesom platca DPH. O mesiac budem platca DPH. Vrati sa mi DPH za kupeny pocitac, kotry som kupil mesiac pred tym, ako som sa stal oficialnym platcom DPH? Myslim, ze je uplne jedno ako sa k danemu platcovi DPH dopracujem a to som sa snazil napisat v predchadzajucom prispevku. Ci nie? Ma to vplyv na to, ci dostanem DPH naspat alebo nedostanem?
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk je to podstatne. Ak sa stavas platcom z dovodu dosiahnutia obratu (teda z donutenia) za poslednych 12 mesiacov, za to obdobie potom mozes pytat DPH naspat. Teda tak to aspon bolo ked som sa staval platcom ja. Ak dobrovolne, tak samozrejme, len od doby ked si platcom. Mimochodom stat sa dobrovolnym platcom, nemusi byt az take jednoduche.
Odpovedať
@majkoj vdaka za odpoved. Ak tomu teda spravne rozumiem, tak ak som platcom DPH z donutenia a teda spom prekrocil tych 49k Eur ci tak nejak obrat, tak si potom za cele obdobie roka mozem poziadat o vratku DPH? Nie len za vykazovane obdobie a teda ak vykazy robim kazdy mesiac tak iba za dane obdobie daneho mesiaca a ak ich robim stvrtrocne, tak potom za cele obdobie stvrtroku? tak som tomu rozumel ja. Podla teba to je teda tak, ze je to potom za to cele obdobie? A teda by som mohol teraz kupit pocitac a o 2 mesiace, ked budem platca DPH z "donutenia" tak by som si mohol poziadat o vratku?
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk takto mi to bolo vysvetlovane na DU, ked som sa chcel byt hned platcom, kedze som vedel, ze prekrocim tu hranicu. Ale toto su veci, ktore treba konzultovat s tvojou uctovnickou :)
Odpovedať
@majkoj Jop, v utorok to preberiem, len som si myslel, ze tu niekde na modrej streche nejaka taka uctovnicka je, co by mi to vedela potvrdit aj cez sviatky :P
Odpovedať
@ivantausk myslim že nie, nemôžeš.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tominohorvath ako sa hovori.. :D... nazory su ako ritne otvory, kazdy ma nejaky :P... moj je, ze mozem... toz, ale ja potrebujem vediet ako to je a nie ako si kto mysli :P Pekne sviatky a dakujem za nazor.
Odpovedať
@ivantausk o.k., tak keď to chceš vedieť presne. Tak môžeš, do 1700 hmotný majetok. Pokiaľ bol kúpený v roku nadobudnutia platiteľ DPH.
Odpovedať
@tominohorvath toto som nasiel ja... § 51 Uplatnenie práva na odpočítanie dane (1) Právo na odpočítanie dane podľa § 49 môže platiteľ uplatniť, ak a) pri odpočítaní dane podľa § 49 ods. 2 písm. a) má faktúru od platiteľa vyhotovenú podľa § 71, b) pri odpočítaní dane podľa § 49 ods. 2 písm. b) je daň uvedená v záznamoch podľa § 70, c) pri odpočítaní dane podľa § 49 ods. 2 písm. c) má faktúru od dodávateľa z iného členského štátu, d) pri odpočítaní dane podľa § 49 ods. 2 písm. d) má dovozný doklad potvrdený colným orgánom, v ktorom je platiteľ uvedený ako príjemca alebo dovozca. (2) Platiteľ vykoná odpočítanie dane podľa § 49 ods. 2 písm. a), c) alebo písm. d) najskôr v zdaňovacom období, v ktorom právo na odpočítanie dane vzniklo, a najneskôr v poslednom zdaňovacom období kalendárneho roka, v ktorom právo na odpočítanie dane vzniklo, ak do uplynutia lehoty na podanie daňového priznania za zdaňovacie obdobie, v ktorom uplatňuje právo na odpočítanie dane, má doklad podľa odseku 1 písm. a), c) alebo písm. d). Ak platiteľ nemá doklad podľa odseku 1 písm. a), c) alebo písm. d) do uplynutia lehoty na podanie daňového priznania za posledné zdaňovacie obdobie kalendárneho roka, v ktorom právo na odpočítanie dane vzniklo, vykoná odpočítanie dane v tom zdaňovacom období, v ktorom dostane doklad podľa odseku 1 písm. a), c) alebo písm. d). Platiteľ vykoná odpočítanie dane podľa § 49 ods. 2 písm. b) najskôr v zdaňovacom období, v ktorom právo na odpočítanie dane vzniklo, a najneskôr v poslednom zdaňovacom období kalendárneho roka, v ktorom právo na odpočítanie dane vzniklo.
Odpovedať
@tominohorvath a teda podla odstavca :2:, to mozem odpisat v zdanovacom obdobi (a teda hocikedy v uctovnom roku) v ktorom bol podnikatel platitel DPH.... a teda tomu rozumiem tak, ze ak aj v decembry 2017 by sa stal platcom DPH, tak by mohol mat narok na odpocet DPH aj za zaplatene DPH v January 2017. Takze by to malo byt jedno kedy a ako sa stanes platcom DPH... len nim v danom obdobi proste musis aspon na jeden den byt :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?