Nedostatok slnečného svetla v dome - zvykli ste si?

Ahojte ,chcela by som sa opýtať či je tu niekto kto staval dom a po čase v ňom zisťuje že je tam malo denného svetla.ako ste si zvykli či ste to nejak vyriešili zrkadlami alebo ako ? Ďakujem každému za odpoveď
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Tobje skor pocitova vec. Daj projekt a porozpravaj ku tomu pribeh. Uz to slovo staval znamena ze ste asi nekupili hotovy dom. No a niekedy je problem inde a vyberie sa zastupna tema a riesi sa ta.
Odpovedať
@iwka2208 na nasom dome mame super velke okna,svetla je dost.Rodicia pristavili verandu a okno do kuchyne sa zrusilo,resp.stratilo vyznam.Musel sa namotovat svetlovod,ktory situaciu zlepsil. https://www.stavebnictvo-online.sk/St...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hilux:

@iwka2208 na nasom dome mame super velke okna,sve…
@hilux a aká je strata alebo ohrev cez super veľké okná? tam je izolácia fasády k ničomu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@hilux a aká je strata alebo ohrev cez super veľk…
@duzu nerozumiem tvojmu prispevku,tema je o svetle v dome,nie o fasade a izolacii...
Odpovedať
Tmavý pochmúrny dom, byt nechce nikto, človek potrebuje aj to slnko. Otázka je skôr či sa to dá nejak riešiť. Prečo nemáte denné svetlo? Je dom orientovaný na severnú stranu, alebo je v okolí ďalšia stavba, stromy, terén čo bráni prenikaniu slnečného svetla? Veľa urobí aj vnútorné usporiadanie, farba nábytku, stien. Pri takejto situácii je lepšie zvoliť teplé svetlé farby. Oživiť interiér, použiť dostatočne osvetlenie. Zrkadlá tiež odrážajú svetlo, ale či to pomôže neviem. Chcelo by to viac info, foto...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@hilux a aká je strata alebo ohrev cez super veľk…
@duzu Cez väčšie okno je väčšia tep. strata, avšak zároveň aj môže byť aj tepelný zisk, záleží od orientácie. Presvetlené miestnosti určuje norma. Preto sa predávajú napríklad "apartmány"...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@duzu Cez väčšie okno je väčšia tep. strata, avš…
@frantisekca na tu normu kazdy kasle. Vzdy s udivom pozeram ake strielnicky maju dnesne developerske projekty miesto okien. A ti co stavaju individualne sa tiez snazia setrit na nespravnom mieste.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

@frantisekca na tu normu kazdy kasle. Vzdy s udiv…
@zita19 Vyklady a sklenniky si svoju dan v zime urcite vyberu :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@zita19 Vyklady a sklenniky si svoju dan v zime u…
@kejsix ak máš dobre navrhnutý dom, tak výklad ma v zime celkom významné tepelné zisky. Keď máš dobre okná, tak straty nie sú dramatické ani pri výklade.
Odpovedať

@kejsix ak máš dobre navrhnutý dom, tak výklad ma…
koľko hodín máš v zime slnko od juhovýchodu po juhozápad ja tak 6-8 aj to len ked je inverzia lebo som trochu vyššie, tí šo sú nižšie celý deň hmla, v noci trochu izolujú vonkajšie plastové rolety, takže to nie je len o osvetlení ale i o ziskoch a stratách, v lete zas najviac prehrieva žápadná strana slnko je už nižšie, tam sa okno musí tieniť vonkajšou roletou
Odpovedať

@zita19 Veľmi všeobecné tvrdenie.
Odpovedať
Zadávateľka témy potrebuje riešiť nedostatočnú presvetlenosť domu, nie tepelné straty. K téme prosím. Aj mňa to zaujíma.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

Zadávateľka témy potrebuje riešiť nedostatočnú pr…
@toky1 však si daj okno na celú stenu, maľovka na bielo, správny sklon strechy aby netienila a svetla budeš mať aj veľa, ak sa nedá dať okno svetlovody, alebo dopredu si vybrať také miesto so správnou orientáciou že budeš mať denné svetlo od rána do večera, nie také kde nesvieti takmer vôbec
Odpovedať

Zadávateľka témy potrebuje riešiť nedostatočnú pr…
@toky1 zadavatelka uz riesi po funuse, ved to mal urobit projektant. teraz si moze akurat tak zapalit 100w klasicku ziarovku, aby suplovala slnecne ziarenie. tepelne zisky v zime zdaleka nenahradia brutalne straty. foto velkoryseho presklenia je vhodne akurat tak do pinteresu. ale ako vravia zeny. Za krasu sa trpi/plati...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od iwka2208:

Ahojte ,chcela by som sa opýtať či je tu niekto k…
@iwka2208 Biele steny, svetlý nábytok, žiadne tmavé obrazy a doplnky a svetla bude dosť. Ja mám tiež tmavý dom. Mám tmavé dubové parkety, tmavý masívny nábytok, smotanové steny. Jedinú svetlú miestnosť mám kuchyňu. Tam mám bielu linku, svetlé steny.. Aj napriek hnedej dlažbe je tam svetla dostatok. Okná mám plusmínus všade rovnaké. Veľa urobia aj žalúzie. Mne osobne vyhovuje tmavšie prostredie, než príliš veľa svetla. Ja mám žalúzie stále stiahnuté, len ich podľa potreby naklápam.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@zita19 Veľmi všeobecné tvrdenie.
@kejsix maximalne tak vseobecne ako tvoje
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Uz funkcionalisticka architektura bezne nasadzovala svetlik/svetlovod do miestnosti, kde sa inak denne svetlo dostat nedalo. Dobre vyrobky su napr. ceske ARTUS, doporucujem preklikat katalog a kontaktovat projektanta, ktory vyriesi co vyriesit treba.
Odpovedať
Profilova fotka

@zita19 Dobre okna neexistuju, su len zle a este horsie
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od yuri66:

@zita19 Dobre okna neexistuju, su len zle a este …
@yuri66 niekedy boli dobré i tie horšie, nemuselo sa vetrať a mal si čerstvý vzduch s kopou kyslíka, akurát kúrenie za babku
Odpovedať

@zita19 treba to vypocitat, ale straty budu dramaticke aj bez poctov, ked to zoberieme za celu zimu. Dalsia vec je pocitovy komfort. V mieste kde mam velke presklenie nepomaha ani polozenie podlahoveho kurenia v rozteci 10cm /v projekte mam 15cm/ samozrejme mam 3sklo
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@zita19 treba to vypocitat, ale straty budu drama…
Tepelný zisk okna o rozmere 1m x 1m (presklenie 0,9m z 0,9m) s južnou orientáciou v najhoršom mesiaci (december) je 30kWh, november 45kWh, január 40kWh. Október až apríl spolu niečo cez 550 kWh. Sú to iba hrubé počty... Pri orientácii na východ, alebo západ sú tie hodnoty zhruba 1/3. Tepelné straty okná sa dajú taktiež dopočítať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od yuri66:

@zita19 Dobre okna neexistuju, su len zle a este …
@yuri66 @rapidek vsak v pohode chlapci. Budete mat tmu, ale teplucko. Kazdy ako jemu vyhovuje
Odpovedať

Tepelný zisk okna o rozmere 1m x 1m (presklenie 0…
@frantisekca tie zisky ratas ked je slnecny den, alebo zatiahnute. ked je teplota 5 alebo -5?
Odpovedať

@frantisekca tie zisky ratas ked je slnecny den, …
@rapidek Je to rátane z priemerných hodnôt za daný mesiac. Aj s tým, že su zarátané rôzne koeficienty (aj to, že dopad paprskov není kolmý atď...). A to, či je +5, alebo -5 pri tom zisku nehrá žiadnu úlohu. To je podstatné pri výpočte TS.
Odpovedať

@rapidek Je to rátane z priemerných hodnôt za da…
@frantisekca teplotu spominam preto, ze minimalne 12-16 hodin ziadne slnko nebude. kolko budu straty presklenim?
Odpovedať

@frantisekca teplotu spominam preto, ze minimalne…
@rapidek Výrobcovia okien to majú na svojich stránkach, podľa profilu a zasklenia (nejaká hodnota pre typizovaný rozmer (hodnoty Uw sú zvyčajne vypočítané pre okno rozmeru 1230 mm x 1480 mm podľa normy). Vynásobiš plochou, rozdielom teplôt (interiér vs exteriér) a časom. Asi budeš kalkulovať s nejakou priemernou teplotou za daný mesiac a interiér dajme tomu 22 stupňov. Tie hodnoty nebudú presne, ale pre nejakú orientáciu, prehľad dostatočné.
Odpovedať
máme svetlovod, so zabudovaným svetlom (2 žiarovky) a je to super. denné svetlo tam, kde ti od okien nedosvieti denné svetlo. odporúčam, ak je to technologicky možné doinštalovať.
Odpovedať

@rapidek Je to rátane z priemerných hodnôt za da…
@frantisekca Hlavne to nezohladnuje vysku horizontu, co je ale v SK podmienach velmi rozne a zaroven zasadne pre vypocet. Zbehni do Kralovian porozpravat o solarnych ziskoch v zime :)
Odpovedať
No hej, svetlovod... Ja mám pomerne tmavú obývačkojedáleň na prízemí, tam svetlovod cez pôjd a horné podlažie nepotiahnem :-) Z obývačkovej časti za presklenou plochou mám jednu prestrešenú terasu a z jedálenskej druhú prestrešenú terasu. V strechách tých terás sú tie polykarbonátové presvetľovacie pásy ale aj tak by som si prial viac toho denného svetla.
Odpovedať

No hej, svetlovod... Ja mám pomerne tmavú obývačk…
@toky1 veď práve tiež máme prestrešenu terasu a svetla malo ....zo začiatku mi to nepripadalo zle ale teraz mi to začína vadiť .
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?