Na čo sa opýtať pri preberaní rodinného domu?

Dobry den, viem ze je to cudna otazka, ale robim to prvykrat v zivote, preto sa potrebujem uistit. Buduci tyzden preberam 7 rocny pouzivany rodinny dom. Nikdy predtym som v dome nebyvala, preto je vsetko pre mna nove od kurenia plynom, krbu, alarmu a neviem coho vsetkeho. Na co nemam urcite zabudnut spytat sa predchadzajuceho maijtela pri tom ako mi bude predavat kluce? Mam si pytat manualy? Navody? Co je v norme a co uz je cez ciaru? Prepacte ze sa tak pytam, ale nechcem byt v zufalej situacii ked uz sa nebudem mat koho spytat. Dakujem vsetkym
Odpovedať
Profilova fotka
No podľa mňa už keď si ideš po kľúče tak všetko podstatné už vieš. Môžeš si jedine tak vypýtať návody, napríklad ak vám v kuchyni nechávajú nejaké spotrebiče ale nič iné mi nenapadá. Ja by som sa ešte spýtala, čo s poštou keby im tam náhodou ešte niečo prišlo lebo nám sa to napríklad stalo a to je tak všetko. Všetko dôležité ste sa mali spýtať ešte pred tým ako ste si ho kúpili :)
Odpovedať
Profilova fotka
Osobne nechápem podľa tohoto tvojho príspevku, podľa čoho si si vyberala ten dom. Preto, že sa ti páčil z vonka a z vnútra. Vyzeráš, ako keby si o tom dome nič nevedela. Mali ťa v prvom rade zaujímať aj skryté vady, ktoré si mala mať ošetrené aj v zmluve. Ono človek keď robí takúto investíciu, si predsa zistí všetko popredu, než to ozaj kúpi.
Odpovedať
@tremmo @janulienicka3 samozrejme dom sme vyberali podla inych kriterii nez z vonka. Robili sme aj inspekciu domu a tam vyslo vsetko v poriadku. Ja len prichadzam z bytu, nikdy som neovladala kotol, necistila krb a podobne prevadzkove veci co a ako robit a udrziavat. Myslim si, ze ked niekto pride z bytu, kde zil niekolko rokov, tak nevie vela veci. Najma pre mna ako pre samotnu zenu je to v tomto dost zlozite. Idem si "po kluce" ale to znamena odovzdanie domu. Preto ma zaujima na co vsetko sa fokusovat, aby som neobla stratena.
Odpovedať
Profilova fotka
@rubikova_kocka To je potom iná vec to by som sa aj popýtala. Ale zase si myslím, že s takými veci ako je kotol, krb a podobne nebude mať tvoj muž alebo priateľ problém. Opýtať sa ho na to môžete ale to zase nie sú také zložité veci, na ktoré by ste neprišli aj sami. Môžete sa ho spýtať, či on nejako "špeciálne" udržiaval ten dom, napríklad čo robil na jar alebo či robil nejaké opatrenia pred zimou a tak.
Odpovedať
ja by som sa opýtal určite na hlavný uzáver vody, plynu pripadne kde sú ističe, kotol ...revízia, stav nehnuteľnosti by si už mama mať preverený pred kúpou :)
Odpovedať
Urcite si treba vypytat kompletnu dokumentaciu, projekty vratane realizacneho, a vsetky "papiere" vratane stavebneho povolenia, zamerania a tak.
Odpovedať
@mathew112 7 rokov od postavenia? my sme postavili pred 2 už teraz neviem kde čo mám... aj tak je to v podstate jedno, elektrika ani voda nám nesúhlasí lebo sa dodatočne robili zmeny, ktoré netreba zakresliť takže to nikto ani neurobil. a navyše by som to nikomu druhému neodovzdala... to je ako s autom - papiere odovzdám, ale pôvodnú faktúru ktorú som vyplatila po kúpe si nechám ja. vlastne keby som si ja kupovala dom, tak načo by mi to aj bolo? maximálne by som možno požiadala o prefotenie elektriky a vody kadiaľ vedú, ale z nášho prípadu vidíš, že to nemusí byť presné... načo je ti stavebko spred 7 r. keď je dom skolaudovaný a zapísaný na katastri? @rubikova_kocka - pošta vaša (aká je pani poštárka) aj ich (kde ju máte poslať ak im ešte nejaká príde a dokedy nechať obidve mená na schránke - my sme nechali pol roka zo slušnosti, niektorí mesiac a niektorí nič lebo už je to ich), - smeti ako sa riešia keďže v paneláku je to iné, - uzávery vody, plynu, ističe + kde sú meradlá (voda bude mať v šachte, uzáver my máme v dome pod schodami - čiže aj toto je iné bež v byte, kde to máš všetko v stupačkách) - ako sa ovláda bojler (na byte ste ho asi nemali) - ako sa ovláda podlahové kúrenie (detto) - poslednú revíziu komína (tuším sa má robiť každoročne keď je tam aktívny krb) - toto ale malo byť ešte pred kúpou - potom ešte by som sa spýtala ako riešili izoláciu strechy a kde je umiestnená - čo všetko bolo dorábané dodatočne (napr. či terasa alebo garáž bola so základmi domu alebo dodatočne bo čo iní majstri, to iná robota + inak to bude sadať, tak aby som bola pripravená na praskliny časom) - ktorú časť plotu robili susedia a ktorú predávajúci (tiež dôležitá info) a ak mi ešte niečo napadne, tak dopíšem no ako som napísala, ja by som nikomu nijaké papiere zo stavby neodovzdala a keby po mne niekto pýtal návody od spotrebičov v 7-ročnom dome, tak si pomyslím, že mu šibe (ešte by sa dala v 2-ročnom, ale v 7r. treba rátať s dosluhujúcimi spotrebičmi v kuchyni)
Odpovedať
@zuzanka.zuzu stavebnu dokumentaciu treba uchovavat a odovzdat novemu majitelovi. a ja by som nekupil 7 rocny dom bez jeho projektu - u 50 rocneho sa to da pochopit, ale u zanovneho nie
Odpovedať
Profilova fotka
V každom prípade trvajte na :písomný odovzdávkový protokol kde bude napísané čo preberáte ( údaje z LV), v akom stave je RD, v akom stave sú tech. zariadenia: kotol, krb, čerpadlo, radiátory, el.rozvody, voda rozvody, atď, v akom stave sú elektrospotrebiče, v akom stave sú pevné súčasti RD : kuch. linka, vstavaná skriňa, dvere atď + odovzdanie projektovej dokumentácie + stavy meračov: voda, plyn, EE, + iné: napr. ak dorábali niekde EE, alebo vodu ( raz budete niekde vŕtať, alebo sekať, aby ste neostali prekvapený).
Odpovedať
Profilova fotka
My sme kupovali 14 rocny dom a majitelia nam dali komplet dokumentaciu k nemu- plany od architekta, rozvody vsetky, navody ku kotlom, potvrdenie z mesta o prijazdovej ceste, ze nam ju maju ohrnat az pred garazive vrata, a neviem co vsetko este tam je, je to tak 10cm vysoka kopa lajstrov. Pokial si v dome nebyvala, tak sa opytaj majitela na nazorne ukazky, ako a kedy kurit, pripadne Ti hadam bude zdvihat telefon aj po predaji, keby si nieco potrebovala akutne. Pri dome vzdy nieco prekvapi, ale malokedy ide o nieco fatalne, neda sa na vsetko mysliet vopred :-) Nech sa dobre byva :-)
Odpovedať
a tiez si nezabudnite vypytat platne revizie
Odpovedať
Profilova fotka
Take zakladne veci ti tu uz vymenovali, ja si tiez nie som isty ci bude mat majitel vsetky papiere k domu ale zase kazdy sme nejaky.. Niekto ich moze mat od desatrocneho domu a niekto uz nemusi vediet kam ich dal a dom je postaveny dva roky.. Za opytanie niec nedas, mozno budete mat stastie. Ale je pravda co napisala soldi, ze dom vie prekvapit ale teraz sa da skoro vsetko najst na internete alebo ti prinajhorsom poradia aj tu..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Predavali sme dom a ani jediny zaujemca si nepytal revizne spravy pred kupou. Komin a pod. 7 rocny dom je zanovny a papiere typu projekt aj ked boli zmeny, ti musia dat a trvala by som na tom. Moze sa ti stat ze po 10 rokoch budes ohlasovat napr. Drobnu stavbu a na katastri zistis ze k domu pov. Majitel dorobil garaz ktoru nedoriesil na mapach a mas problem. A takmer kazdy kto vam bude riesit cokolvek papierove ten projekt pytat bude. S tym autom nie je dobre porovnanie, kupna zmluva pov. Majitela nie je pre teba podstatna (ak nepredava dom ktoreho majitelia su prave na dovolenke :-N ) ale projekt je nieco ako rodny list a treba ho mat. Spotrebice nie su az tak podstatne ale ja mam vsetky navody v jednom sanone a posunula by som ich dalej. Presne posta, kam im posielat co este pride. Revizia kotla, kedy bola robena, ci maju dobreho kurenara ktory to u nich pozna a ak ano ci daju kontakt nejde len o kotol, ale o cele kurenie Elekr. Tiez ci im to komplet robil niekto, Ak ano , ci daju kontakt, jasne ze si elektrikar nepamata detaily ale u nas je prakticke ked pride a uz vie aspon kam ide. Kde su vsetky uzavery, ventily v dome, kde je vodomerna sachta na pozemku, kde je zumpa resp. Cisticka, kedy to bolo naposledy vytahovane -Cistene ( na to sa napr. Kazdy len spyta ci je zumpa al. Cisticka ale kde to realne dom ma, taka otazka napadne malokoho) Kolaudacne rozhodnutie k projektu, vyjadrenie katastra o Povoleni navrhu na vklad a zapisani ( toto tiez viem preco pisem a je velmi dobre toto mat k domu navzdy) Este su urcite veci ale teraz si uz nespominam
Odpovedať
Ak mate motor na brane, tak kluciky od skrine maju? Nemaju? Ked by sa zasekla brana, budete ich potrebovat. Dialkove od vsetkych vstupov....
Odpovedať
Smetiak. Ktory den vyvazaju smeti. Triedi sa odpad? Niekto asi povie ze cez ciaru ale ked to vies nemusis behat po obecnom urade alebo popytovat sa potom susedov. Odpiste si stavy na meracoch a dododnite termin kedy poprepisujete el, vody, plyny, internety, kablovky....
Odpovedať
A dom ta prekvapi aj tak. Toto je jedna velka pravda. A prave preto treba mat o nom co najviac informacii. Ziadna nie je zbytocna.cim viac tym lepsie.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja suhlasim s adou, cim viac informacii clovek ma tym lepsie. My sme zatial este dom nepredavali ani nekupovali ale ja by som sa asi pytala na vsetko. Mozete sa skusit popytat napriklad aj na susedov. Ci s nimi nie su ziadne problemy, popripade co robit a co nerobit aby ste sa s nimi nepohnevali, to je podla mna tiez dost dolezite
Odpovedať
@mathew112 .. @rubikova_kocka a tiež kolaudačné rozhodnutie, ktorým bolo povolené užívanie stavby RD.
Odpovedať
Dakujem velmi pekne vsetkym, pomohli ste mi. Uz som zacala zufat, ze opat len vysmesne komentare, ale som vam naozaj vdacna.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?