Môžem vsypať peletky do automatického násypníka pre ekohrášok?

Ahojte, chcem sa spýtať, či je možné vsypať peletky do automatického násypníka na ekohrášok. Jedná sa o staršiu liatinovú pec, ku ktorej bol pred piatimi rokmi prirobený automatický násypník na ekohrášok. Z ekohrášku sa však veľmi práši, preto chcem presedlať na peletky. Len neviem, či mám volať nejakého odborníka, aby prerobil ten násypník na peletkový, alebo tam môžem rovno nasypať peletky a bude to fungovať? Ďakujem za všetky názory, rady a odporúčania.
Odpovedať
@elfamystic007 môžeš,len musíš upraviť časy podávania , státia a v začiatkoch zvýšiť dozor nad pecou a pripraviť si o polovicu viac peňazí....snek je na pelety neekonomicky..
Odpovedať
@daralbajda Ďakujem za odpoveď 🙂 Takže z ekonomického hľadiska je predsa len lacnejší ten ekohrášok? Neviem, čo mám robiť, lebo z minulého roka mi ostal ešte ekohrášok, tak ho chcem minúť a potom som chcela skúsiť kúriť s peletkami, keďže z nich sa až tak nepráši.
Odpovedať
@elfamystic007 EKOHRášOK JE NAJLACNEJšIE KURENIE , PELETY NAJDRAHšIE ..akurát ten prach ..
Odpovedať
@daralbajda A kebyže kúpime pec rovno na peletky, tak to bude kúriť úspornejšie, než tento násypník?
Odpovedať
@elfamystic007 ano , tam je iný sposob dávkovania , ale aj tak vás to vyjde trochu drahšie ako ekohrášok 1 kg uhlia má 28KJ energie , a 1 kg peletiek 16KJ takže do kotolne Vám treba napratat viacej vriec ..
Odpovedať
@daralbajda Áno, to je pravda, ale aspoň by sa vyriešila tá prašnosť. Túto zimu ešte necháme násypník a potom uvidíme, či sa dopracujeme k novej peci. Ekohrášok sa už míňa a na budúci týždeň už budeme musieť rozhodnúť, či kúpiť ďalší ekohrášok alebo skúsiť peletky. Ja rozmýšľam kúpiť len pár vriec peletiek a hodiť ich do násypníka a vyskúšať, ako to funguje. Teraz mám všetko nastavené na ten ekohrášok. Na koľko by som mala prestaviť tú doba podávania a státia, ak by som tam vsypala povedzme nejaké 3 vrecia peletiek na skúšku? Alebo radšej zavolať nejakého odborníka, čo sa mi na to pozrie? Ale ak to zvládnem aj sama, tak skúsim nastaviť ja.
Odpovedať
@daralbajda Teraz mám nastavenú pec takto: PREVÁDZKOVÝ ČAS 9 s, ČAS PRESTÁVKY 01:01 min:sek, INTENZITA DÚCHANIA 60%, PREVÁDZKA V UDRZ. 20s, PRESTÁVKA V UDRZ. 33 min
Odpovedať
@elfamystic007 v návode musíte mať časy na čierne uhlie, hnedé uhlie, pelety.... Neviem ja som moju už predal a kúpil som čisto na pelety, aj ja kvôli prachu a špine.. Uvidím po zime..
Odpovedať
@daralbajda Aha ok, idem pohľadať a poštudovať návod. Ďakujem za všetky rady a názory 🙂
Odpovedať
@daralbajda No našla som nejaké papiere k tomu, lenže sú v poľštine ... hľadám ďalej, či nájdem ešte niečo k tomu ...
Odpovedať
@elfamystic007 však to ľahko prelozis.. Murphyho zákon : "" Ak zlyhajú všetky možnosti ako uviesť stroj do prevádzky, treba znovu pozorne prečítať návod na použitie... "
Odpovedať
@elfamystic007 a chlapa máš kde? Ci to je nejaký úradník, či si ho vystvala.... Toto je chlapsky povinnosť...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@daralbajda Nie sú kompletné tie papiere, našla som len záručný list a tam nie sú technické údaje.
Odpovedať
Daj si do googla vyhladat manual na typ pece
Odpovedať
@ascedant Akurát googlim, len som ešte stále nevygooglila tie hodnoty pre nastavenie pece pre peletky.
Odpovedať
Ten automatický násypník, čo máme a používame na ekohrášok, je TERMO - TECH KOTLY STAPORKOW Zestaw Retortowy "DRAGON" i "DRAGON PLUS". Vie mi, prosím Vás, niekto poradiť, že ako mám nastaviť prevádzkový čas a čas prestávok, intenzitu dúchania atď. všetko, čo treba prestaviť, ak chcem namiesto ekohrášku, ktorým sme doteraz kúrili, vsypať do násypníka pelety? A ešte sa chcem spýtať, že aké pelety mám kúpiť, keďže ich je viac druhov. Ďakujem za rady 🙂
Odpovedať
@elfamystic007 Aký typ ekohrášku používaš?Z čierneho alebo z hnedého uhlia?Ak z čierneho tak výhrevnosť bude cca taká ako napísal daralbajda,ak z hnedého tak výhrevnosť peliet aj ekohrášku je zhruba rovnaká.Každopádne toto je takzvaný retortový horák,ktorý je na spaľovanie peliet nevhodný.Dajú sa spáliť ale spotreba bude o 1/3 vyššia ako s uhlím.
Odpovedať
@sambucus Uhlie je čierne Medex Premium z Poľska. A aké pelety mám kúpiť na vyskúšanie? Čítala som, že biele sú kvalitnejšie. Či do toho nášho podávača je to jedno? A ešte sa chcem spýtať, ako by som mala nastaviť pec, tie doby podávania a prestávok atď, aby mi to ako tak kúrilo. Ja to chcem zmeniť hlavne kvôli prachu z ekohrášku. Na budúci rok možnože kúpime aj novú pec na peletky. Ale túto zimu skúsime peletky do tohto násypníka. Ďakujem za rady a názory 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?