Odpoveď na príspevok od angel1:
Cafte.... môže sa mokré rezivo natrieť asfaltovým… @angel1 Drevo by sa zásadne malo natierať - napúšťať iba keď je suché, lebo ináč nepríjme do seba náterovú látku a tá zostane len na povrchu. Okrem toho, suché drevo už nemení (alebo len veľmi málo) svoje fyzikálne rozmery. Keď drevo predsa len natrieš mokré, tá vlkosť sa časom tak-či tak dostane z neho von, ale za cenu toho, že Ti naruší štruktúru náteru. Tá sa poškodí aj zmrťovaním dreva počas sušenia.Odpoveď na príspevok od petersd:
@angel1 Drevo by sa zásadne malo natierať - napúš… @petersd ďakujemOdpoveď na príspevok od angel1:
Cafte.... môže sa mokré rezivo natrieť asfaltovým… @angel1 záhradný domček je viac na okrasu , môže byť i celý z dreva ale musí byť vysušené , natrieť jedlým olejom i 2x nasiakne, ináč bude mokré pukať a budú väčšie trhliny a nesmie naň pršať a vydrží veky, odspodu sa vkladá do oceľového Učka na skrutke,ktoré je v betonovej pätke, to účko sa nakoniec obalý naspodu plastom, dá sa to celé kúpiťOdpoveď na príspevok od wolodymyr:
Daj na patky ipu aby nebol kontakt beton drevo a … @wolodymyr na drevárni mám hrubšie drevené stojky v betonovej pätke, už viac ako 20r akurát som ich natrel použitým motorovým olejom už i celú dreváreň, tam mi ten zápach zo začiatku nevadí, v altánku by mi to vadilo preto som ho natrel bežným jedlím slnečnicovým olejom aby to nepáchloOdpoveď na príspevok od duzu:
@wolodymyr na drevárni mám hrubšie drevené stojky… @duzu Len raz v živote som sa nechal nabaláchať na "perfektnú" ochranu dreva použitým motorovým olejom... Nikdy viac!....Odpoveď na príspevok od petersd:
@duzu Len raz v živote som sa nechal nabaláchať n… @petersd a kde si dal použitý motorový olej? ja som to videl natierať i drevené šindle, a čuduj sa svete drevenica celá i po rokoch, niektorý je i po 2 rokoch úplne svetlý málo najazdené, alebo šetrné zaobchádzanie a na Boci som zas videl drevenicu z 18 storočia,krásne ornamenty je tam pomerne vysoká nadm výška a drevo tvrdšie, nie je ničím natierané , je to overené i v miestnom úrade, pri ceste zas zhorela úplne nová drevená reštaurácia, to bolo iste schválne konkurencia, celá obec žije len z turizmu s prenájmu a lodný lak sa dáva viac na oceľovú konštrukciu na morské lode slaná voda,alebo nie?zobral som si k moru nafukovací čln mal na spojoch nity, ked som prišiel domov rozpadol sa nity prehrdzaveliOdpoveď na príspevok od jan45:
čo tak použiť zelenú skalicu? bez zápachu, neobm… @jan45 alebo vôbec žiadnu ochranu , mám strechu na staršom dome, akurát sa použilo mokré drevo lebo sa lahšie obrába , no po čase má takmer všade praskliny, to by sa mi na altánku nepáčilo a kúpil som vysušené v sušičkeOdpoveď na príspevok od jan45:
čo tak použiť zelenú skalicu? bez zápachu, neobm… @jan45 To má len fungicídne účinky a ani zďaleka nie neobmedzená životnosť lebo sa časom vyplaví/ odparí a sfarbí drevo.Má význam,keď hrozia huby,plesne- hlavne v uzavretých a zle vetraných priestoroch a áno,môžeš tým natrieť aj mokré drevo. Pokiaľ chceš mať výsledok ako"transparentný" dekor, dôkladne vysušiť a potom natrieť- napr.aj fermežou,najlepšie zohriatou. Na trhu je aj iných možností neúrekom.