Mezofilná kultúra Viili a Firmjolk

Profilova fotka
Všimol som si, že je tu založených veľa vlákien o jogurtoch a jogurtovačoch. Moja skúsenosť je taká, že aj tak nakoniec skončia na bazoši (pretože zaberajú miesto, nie je na to čas, treba ich čistiť etc). A tak som sa rozhodol, že napíšem moju skúsenosť s MEZOfilnými kultúrami. _____ Klasická jogurtová kultúra je TERMOfilná. To znamená, že zvieratká potrebujú vyššiu teplotu na fungovanie. Na fermentovanie nepotrebujete v princípe ani jogurtovač, úplne stačí čistá trúba v šporáku (má k dispozícii každý), 100 W žiarovka a digitálny termostat. Ak by mal niekto záujem, odfotím DIY riešenie. MEZO znamená, že netreba fermentovať pri vyššej teplote, ale stačí izbová teplota (20-23 oC). Čím vyššia, tým samozrejme lepšia.. ak teda postavíte 7-dcku vedľa ventilátora na notebooku, nič nepokazíte (samozrejme treba zistiť, či to nie je veľa, aby ste ZOO zase neuvarili :) ) Firmjolk je kultúra pôvodom zo Švédska. Roky som fermentoval Viili (fínsky národný jogurt). Rozdiel medzi klasickým jogurtom je minimálny. Niečo ako kefírové zrná, len to nie je kyselé (ako kefír), ale má to neutrálnu chuť a viskozitu ako klasický jogurt. _____ Oba som zohnal od nejakého pána Iva z Bulharska, ktorý žije vo Švajčiarsku (nie som predajca!). https://bacillusbulgaricus.com/viili-... Stačí jeden gram (cca 5 EUR s poštovným), ktorý zamiešate v menšom množstve plnotučného mlieka (0,5 dcl). "Čapované" mieko je možné použiť tiež, je nutné ho prevariť (!), aby baktérie od kravy/kozy nenakazili kultúru. To ale platí aj v prípade klasického jogurta a malo by to byť samozrejmosť (viem ale, že ľudia to podceňujú, lebo zase - čas, mlieko vykypí)..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

Všimol som si, že je tu založených veľa vlákien o…
@gadefox No, veď stále som si kladol otázku, že niektoré národy robia jogurty niekoľko storočí, a nemali jogurtovače, termostat, ohrievače... Rád by som si aj ja robil jogurt klasickým spôsobom. A napr. obyčajný jogurt z nášho obyčajného kravského jogurtu, resp. z našich jogurtových kultúr, si neskúšal svoriť ?
Odpovedať
Profilova fotka
Nie, neskúšal a ani by som to neriskoval (vysvetlenie dolu). Inak v princípe, ak ti skysne mlieko, je to tiež fermentovaný produkt. :) Problém je v tom, že v krabicovom "zavraždili" celé ZOO pri výrobe, takže sa tam nasáčkujú zloduchovia zo vzduchu - a to nie je zlúčiteľné so zdravím (hnačka). A ak použiješ nadojené, tak sa môže stať, že sa tam udomácnia NEprospešné "zvieratká" a výsledný produkt je fatálny. JE to presne tak ako píšeš: tie národy to robia storočia => kultúra je už vyšľachtená (to by som nepodceňoval). V preklade to znamená, že baktérie, kvasinky ap., ktoré sú pre človeka prospešné, boli zachované do ďalšej generácie (mám na mysli kultúru). A tie, ktoré spôsobujú problémy (vzhľad, zdravie) boli odstránené.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak by som chcel fermentovať kvalitné mlieko napr. načapované z automatu, aj tak by som použil kultúru podľa vkusu a toho, čo mi chutí. Je to garancia, že naštartuješ aj v zime (prímer s autobatériou) a že neskončíš na WC (lepší prípad) alebo na pohotovosti. Apropos, ak už máš sfermentované mlieko nejakou kultúrou, tak je de facto nekonečná. Nepotrebuješ neustále dokupovať (zháňať). Jednoducho použiješ starú várku - ale to asi vieš.. ______ Každé 3 roky si fermentujem mega várku japonského Miso resp. Koji ryžu a tiež použijem pre istotu kúpenú kultúru. Pretože je 1000 rokov vyšľachtená PLESEŇ - aj napriek tomu, že divokú by som zohnal aj tu na poli (slama) a sfermentoval by som "na pankáča". A niektorí odvážlivci to aj z recesie pár krát urobili, aby sa pochválili na YT.
Odpovedať

Ak by som chcel fermentovať kvalitné mlieko napr.…
@gadefox Z jedného gazdovstva (prieči sa mi slovo farma 🙂 ) nám tu po okolí rozvážajú mlieko vo veľkých skleniciach rovno pred dvere domu. Žena v mixéri urobí z toho aj do pol kila masla, ak chceme, necháme mlieko sadnúť na kyslé mlieko, ktoré je ale úplne iné (lepšie) než toto z obchodu. Inak ale mlieko prevarujem v piskáči. Myslím, že z prevareného, by mohol byť potom čistý jogurt, bez divokých kulúr. Nevieš náhodou poradiť konkrétny jogurt z obchodu, z ktorého by bola dobra kvalitná násada ?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

@gadefox Z jedného gazdovstva (prieči sa mi slovo…
@petersd Paráda, aj ja by som bral! Nejde ani o to máslo, ale je rozdiel medzi mliekom a mliekom s poriadnou dávkou tuku.. Len pre zaujímavosť: občas si kupujem smotanu (tú oranžovú na varenie) alebo keď zostane, nech sa ZOO nažerie. A výsledok chutí ako syr Mascarpone. Neviem si predstaviť, čo za pochúťku by mi urobili z mlieka, z ktorého si schopný vyrobiť 1,5 kg másla.. asi by som nejedol nič iné :).. Fúú, jogurt z obchodu je ti na nič, pretože v ňom je "zavraždené" všetko živé, aby to po ceste alebo v obchode niekomu nevybuchlo do ksichtu. V klasickom obchode nie je mliečny výrobok, ktorý obsahuje živú kultúru, možno nejaký BIO obchod.. .. skôr ma zaujíma, na čo potrebuješ jogurt? Ten jogurt má nulový vplyv na chuť fermentovaného výrobku - potrebuješ len tie kvasinky a baktérie. Ak si niekde na salaši zoženieš jogurt (a chutí ti), ten je "živý" t.j. obsahuje kultúru. Pretože ten jogurt na salaši neprevarili. Čo príde do klasického obchodu, MUSÍ byť prevarené z bezpečnostného hľadiska. Predstav si to takto: svokor ti prinesie ženu - typ auta nemá vplyv na jej správanie. Jogurt zo salaša = auto. A manželka = kultúra v jogurte.. alebo ma napadol kábel. Kábel neurčuje, či je to AC alebo DC. Kábel je len "dopravný" prostriedok pre elektrický prúd..
Odpovedať
Profilova fotka
Apropos, jogurtovač je vhodný IBA na termofilnú kultúru, ktorá potrebuje (tuším 40oC). Inú kultúru vám jogurtovač zavraždí alebo nebude prosperovať, bo jej optimum je pri inej teplote, napr. Bacillus subtilis var natto sa najviac poteší z 35oC, Aspergillus oryzae (Koji ryža, saké) potrebuje k životu +- 32oC, Rhizopus oryzae (Tempeh) zase len 29oC.. Toto udělátko (termostat so žiarovkou) je vhodné pre všetky možné aj nemožné kultúry a požiadavky. Externý teplomer (používa sa pri varení) je samozrejmosť..
Odpovedať

Apropos, jogurtovač je vhodný IBA na termofilnú k…
@gadefox nemam jogurtovac a jogurt aj tak robim (ak sa dostanem k nepasterizovanemu mlieku). Bud fermentujem na radiatore alebo vyhrejem ruru na 50°, vypnem a necham ho tam do druheho dna. Pouzivam zive jogurty z obchodu. Kysle mlieko robim v keramickom mliecniku, co som zdedila po svojej babicke a ktory ma mozno 100 rokov (babka umrela v 1974). Nalejem, necham na linke, na druhy den zoberiem smotanu (v nom sa zbiera paradne, ten tvar je vymakany storociami skusenosti) a zvysok sa necha dokvasit. Bud sa pouzije take ake je alebo z neho spravim tvaroh.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zita19:

@gadefox nemam jogurtovac a jogurt aj tak robim (…
@zita19 Jasné, keď nie je po ruke žiarovka, stačí trochu predhriať rúru - len by som si pred tým, ako kultúru strčíš do rúry, overil teplomerom, či sa neuvaria.. ale asi to už máš v ruke aj bez teplomera. Inak, ono sa to nezdá, dostatočnú teplotu ti spraví aj Slnko za oknom (vnútorný parapet) - niekedy je dokonca tak teplo, že stačí dať 7dcku na parkety, kde svieti Slnko. Niektoré fermenty si dokonca začnú po čase generovať vlastné teplo a ľudia musia dávať v panike do chladničky, aby sa baktérie ukľudnili a nespáchali samovraždu. A jogurt vyrobíš aj z pasterizovaného mlieka (krabicového), pokiaľ ho zaočkuješ jogurtovou kultúrou (napr. ten jogurt, ktorý sa tu riešil nedávno alebo hotový jogurt z predch. várky).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?