Letne zurky a susedia

Zobraz úvodný príspevok
Zaujima ma nazor viac ludi 🙂 Posledny dom, sused z jednej strany iba, resp vsetci dalsi susedia su v rade za tym prvym. Vsetko su starsi ludia, dochodci, a ja tu v poslednom dome ,,mlady,, (36) Mam dvor zariadeny na styl relaxu a pohodoveho oddychu, ziadne humno s mrkvu a zemiakmi. K dispozicii bazenik, velky altan, mam rad spolocnost ci uz kamosov alebo tak celkovo ktokolvek pride, uvitam, radi posedime. Lenze v lete sa to tu zacina zvrhavat od susedneho domu ze sme hlucny atd. Podotykam, naposledy, ja a kamoska s priatelom. Ziadne zbytocne narusanie nocneho kludu, prevazne sme debatovali ja a on, dvaja chlapi hrubsie hlasy normalna debata, okolo 21.30 uz bolo zle od susedov. Niesom zastanca kriku cez plot, ale toto ma zacina dost obmedzovat, sak obyc debata akurat vecer na dvore a niekto sa citi obmedzovany tu vedla. Divoke zurky ozaj davno sme ukecali dopredu, grilovany pstruh, masko pomohlo, ale toto mi pride ako obmedzovanie slobody na vlastnom dvore. Fakt obycajne debaty, 2-3 ludi na vlastnom dvore, ziadne extremy. Co si o tom myslite? Ako by ste reagovali?
Odpovedať
nastastie to nie je moj pripad, my mame dobre vztahy so susedmi, asi to bude tym, ze sme cca rovnako stari (teda mladi😁). Ale moja kolegyna investovala do specialneho plota, ktory ma zabranit hluku od susedov. Susedia si spravili bazen a cerpadlo si dali hned vedla jej plota, navyse pustali nahlas hudbu cele leto + 3 deti, mala z toho take nervy, ze rozmyslala o prestahovani. Ked bola na svojej terase, tak tam nemohla vydrzat. Ten plot si zatial pochvaluje, este pred neho vysadila stromky, tak by to malo byt este lepsie po case. Ale teda bola to draha investicia...Problem je, ze ludia su na seba ako psy, kazdy je haklivy na seba a za vsetko mozu ti druhi, ziadna tolerancia a samozrejme medzigeneracne vztahy su velmi pokazene
Odpovedať
Ako vzdy, najhorsie je, ked sa proti sebe stretnu jedinci s vacsim egom, ako rozumom🙂 Rozumni ludia vedia povedat tomu druhemu rozumnu kritiku a druha strana vie prijat rozumnu kritiku. Tym je povedane vsetko. Len najst takyto zdravy kompromis na oboch stranach je dnes velmi tazke. Slovaci, co sme majstri sveta vo vsetkom, vsetci sme odbornici na sport, medicinu, politiku, pravo, ... tak si kazdy hajime tu svoju pravdu, lebo vsak dodrziavame nejake zakony, vecierka o 22:00 a pod. Na druhej strane taktiez extrem, niekomu vadi aj ked sused cez den kosi travnik, lebo decka mu spia v kociku na terase🙂 A to sa chodte pozriet, ako sa napr. v Taliansku dodrziava obedna siesta. Tam si medzi 12:00 - 14:00 decka nedovolia ani skakat a blaznit sa v bazenoch, co maju doma na dvore, to by ich susedia hnali. Vsetci zabudame, ze demokracia nie je anarchia. Lenze kazdy ked pozerame len sami na seba, tak dobre nebude nikdy.
Odpovedať
Neviem ci je to len moj pocit, ale po covidovych lockdownoch sa z ludi stali vacsi asociali, ako boli pred tym.. rozumej znasaju menej spoluzitie s inymi ludmi, najradsej su pozatvarani vo svojich bublinach. Za mna do 22:00 je normalne vonku travit cas s primeranou hladinou hluku, ci uz ide o rozpravanie sa alebo hudbu. Potom je nocny klud a vyzaduje sa presunut hlucnejsie aktivity dovnutra. Toto by si susedia mali navzajom tolerovat - vzdy je predsa lepsie mat dobre susedske vztahy, ako na seba zle zazerat a utocit.
Odpovedať
Profilova fotka
no najlepsi sused je ziadny sused..............
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mimms:

@mimms no tak ale to by sme museli zit niekde na samote kde sa elektrika chyta na andulky 😃 podla mna je zakazdym nejaka moznost ako to vykomunkovat a nejako spravit tak aby dobre bolo. a ked maju problem tak mozu si prist na tu zurku teda aj oni 😃
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mimms:

@mimms To ano, ale kedze vela ludi zije blizko pri sebe ako susedia, treba to respektovat a podla toho sa aj spravat. Nehovorim o extremoch - ze niekto robi niekomu naschvaly len aby ich robil. Ale treba si uvedomit nasledovne – neviem, odkial ludia beru, ze do 22.hod mozem robit “bordel” kolko chcem. Vid vypis z webu: -------------------------- Zbierka zákonov č. 47/1992 § 126 (1) Vlastník má právo na ochranu proti tomu, kto do jeho vlastníckeho práva neoprávnene zasahuje; najmä sa môže domáhať vydania veci od toho, kto mu ju neprávom zadržuje. (2) Obdobné právo na ochranu má aj ten, kto je oprávnený mať vec u seba § 127 (1) Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami po- zemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolče- kom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a teku- tými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stronu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok. Podľa ustanovenia § 47 ods. 1 písm. b) zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch platí, že priestupku sa dopustí ten, kto poruší nočný kľud. Hoci termín „nočný kľud“ nie je v priestupkovom zákone bližšie špecifikovaný, pri jeho vymedzení si možno pomôcť zákonom o ochrane zdravia ľudí, ktorý vymedzuje nočný čas intervalom od 22.00 hod. do 06.00 hod. Preto pokiaľ dochádza k rušeniu nočného kľudu je na mieste riešiť situáciu privolaním polície, ktorá môže porušovateľovi nočného kľudu uložiť sankciu (pokutu). ------------------ Takze pozor, nie je to tak, ze si mozem robit co chcem (=obtazovat inych, ak to nie je nevyhnutne) do 22.hod! "Normalny" clovek na to nepotrebuje zakony a vie, ako sa ma spravat... Proste nerobim druhym to, co nechcem, aby oni robili mne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gklin:

nastastie to nie je moj pripad, my mame dobre vzt…
@gklin zaujímalo by ma o aký plot ide. Ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od durino:

@mimms To ano, ale kedze vela ludi zije blizko pr…
@durino ale ved nocny klud mas jasne vysvetleny tym dodatkom zo zakona o ochrane zdravia ludi. Neviem preco tu fabulujes. Ja o osmu-deviatu vecer nevnimam ako noc a niesom sam. Normalny clovek pochopi ze sa treba aj socializovat a poklabosit na zahrade splna ten ucela ked s tym ma niekto problem, tak nech si zavrie okna, lebo jeho sustavne neoddovodnene pindanie obtazuje mna.... /nastastie ja takych susedov nemam/
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@durino ale ved nocny klud mas jasne vysvetleny t…
@rapidek ... a je to tu🙂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jurkoboss:

@rapidek ... a je to tu🙂
@jurkoboss kde?
Odpovedať

@jurkoboss kde?
@rapidek no vsak tu , u teba🙂 Este raz si precitaj, pomaly a s porozumenim ten prispevok od @durino , k tomu si precitaj, s porozumenim aj moj prispevok vyssie. Potom si precitaj ten svoj prispevok, a najdes sa tam 🙂
Odpovedať

@rapidek no vsak tu , u teba🙂 Este raz si precit…
@jurkoboss staci ked si ty precitas koniec durinovho prispevku. na to som reagoval.
Odpovedať

@rapidek no vsak tu , u teba🙂 Este raz si precit…
@jurkoboss a aby som teda reagoval na tvoj prispevok, tak suhlasim, demokracia nieje anarchia. Ja som sa vzdy snazil vychadzat so vsetkymi, aj ked som na tom tratil, nech nieke dusno. Ale aj moja miera trpezlivosti pretiekla, ked "ti s velkym egom" mi trhali celu ruku, ked si furt podaval prst a preto mam svoje cervene ciary presne na pol ceste blizneho svojho. Niekto tu spominal suseda ktory sa moze stazovat ze prisiel z nocnej sichty, tak toto beriem a nevidim problem vyhoviet poziadavke, ale nie natolko, aby zo sichty dosiel vzdy presne vtedy, ked mam posedenie na dvore.
Odpovedať
Profilova fotka

Ako vzdy, najhorsie je, ked sa proti sebe stretnu…
@jurkoboss ad "ked sa proti sebe stretnu jedinci s vacsim egom, ako rozumom" - súhlas a dodávam, že polovica populácie má z definície podpriemernú inteligenciu, pričom Dunning a Kruger syndróm sa dá zjednodušene popísať aj takto: hlupákovi nevysvetlíš, že je hlúpy, pretože je hlúpy..
Odpovedať
Profilova fotka

@durino ad "Normalny" clovek - štatistiky hovoria jasne: 1% populácie sú full blown psychopati, 3-4% sociopati, potom 4% hraničiarky, ďalej hysterky, patologický narcizmus je na vzostupe (epidémia) etc. etc.. Odhaduje sa, že cca 15-25% ľudí má poruchu osobnosti (odhady sa rốznia, pretože kritéria nemajú ostré hranice). A to sme len pri poruche osobnosti - v preklade: keď je to naozaj s "pacientom" vážne => takže nájsť "normálneho" človeka je čím ďalej tým náročnejšie.. Najväčšou tragédiou je, že magori sú presvedčení, že sú normálni - zatiaľ čo normálny človek máva občas pochybnosti alebo sa aspoň pýta v rôznych situáciach, či neurobil niekde chybku. To v prípade magora nehrozí - ten má vo všetkom jasno (IMO najhoršia možná konštelácia).
Odpovedať
Profilova fotka
Tak ako vo všetkom záleži na primeranosti (občas si vypiť vs. alkoholik). Susedia mávajú v lete každoročné oslavy, všetci na ulici prípadný hluk do noci tolerujú. Ak by boli "oslavy" raz do týždňa, predpokladám, že by sa už niekto ozval. Niektorí veľké žúrky oznámia dopredu.. Kamarát bol raz na záhrade u švagra, opekali vonku, rozprávali sa a z ničoho nič sa vyrútila nejaká staršia susedka spoza kríkov a vyliala na nich kýbel vody. A notebooky mali na stole (kvôli hudbe, fotkám ap), skoro im ich zničila. To IMO nie je ideálny spôsob ako vykomunikovať nespokojnosť.. ..alebo sused na ulici fajčil na terase, syn sa hral a pritom vydával klasické detské zvuky (auto ap) - z ničoho nič jeho suseda (pani "barónka") hodila príbor na zem, že "ani nažrať sa v kľud nemôže". Okay, bola nedeľa, ale deti sa nedajú vypnúť na povel (asi zabudla).. Je to proste o ľuďoch a ľudia sú rôzni..
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@durino ad "Normalny" clovek - štatistiky hovoria…
@gadefox No a toto je ten problem niektorych ludi, kvoli comu su (musia byt) pisane zakony. Problemom je podla mna hlavne Ego jedinca - jeden sa chce socializovat/zabavat a preto moze/musi dalsich 5 trpiet, lebo jeho to nezaujima… @rapidek Neber to ako utok, ale ako vseobecne upozornenie/vysvetlenie. Lebo netreba zabudat, ze co "zasejes" dnes, to neskor budes "zat", ci sa ti to paci, alebo nie. Ale potom bude neskoro sa stazovat, ako je vsetko proti tebe a ze nemozes pokojne zit, ak budes potrebovat klud, lebo len budes "zat" to, co si "zasial" v minulosti a mozno az potom pochopis, co som teraz pisal… (Len uz zial bude neskoro.) Takze este raz – nemozes si robit, co sa ti zachce, ak mas okolo seba susedov. Presnejsie: Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami. Nikde tam nie je casovy interval, ktoreho by sa to tykalo, cize to plati stale. Tzv. nocny klud je specificka situacia.
Odpovedať

@durino nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom,to je presne tie právnické kecy, kto ako odmeria tu mieru ?
Odpovedať

Tak ako vo všetkom záleži na primeranosti (občas …
@gadefox Su situacie, ktore ovplyvnit viem, a ktore neviem. Tie, ktore viem, mam ovplyvnit v najvyssom moznom sulade/harmonii s okolim. Ego je druhorade. Ak to takto bude robit kazdy, hned sa bude vsetkym lepsie zit...
Odpovedať

@gadefox No a toto je ten problem niektorych ludi…
@durino cely tvoj posledny prispevok pada na pravnicine: "čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv" a ako som pisal, ja tento konkretny problem nemam, lebo viem kde je moja miera a podla toho dostavam v tychto ohladoch namerane...
Odpovedať

@durino ad "Normalny" clovek - štatistiky hovoria…
@gadefox paci sa mi takato akademicka debata 🙂👍️ Len teraz sa hladam, ze v ktorom tom hodnoteni sa ja osobne nachadzam, lebo urcite nie som 100 % dokonaly🙂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chozze69:

@durino nad mieru primeranú pomerom obťažovať s…
@chozze69 Co je to primerane pomerom? Je to salamunsky napisane, lebo sa to presne neda definovat. Normalny stav je klud/pokojne nazivanie vramci nejakeho prostredia. Cokolvek ine je nad mieru primeranu pomerom. Ak to nevies odhadnut, povie ti to tvoje vlastne svedomie (ak ho mas) - uprimne sa sam seba spytas, ci je to OK, alebo nie. Ale musi to byt uprimne a objektivne, nesmie to prehlusit tvoje vlastne ego - ja, ja, ja chcem a druhy ma nezaujima...
Odpovedať

@durino cely tvoj posledny prispevok pada na prav…
@rapidek Potom je to v poriadku.
Odpovedať

@gadefox paci sa mi takato akademicka debata 🙂👍️ …
@jurkoboss Nemusis byt dokonaly, ani sa hladat v tabulke. Podstatne je, aby si vyberal z najlepsej moznej moznosti v danom momente (podla svojho svedomia). To je cele.
Odpovedať

@jurkoboss niekedy staci jednoducha klasifikacia typu svojej psychyky: demon-zviera-clovek. Kde pri roznych ukonoch pouzivame rozny typ psychyky. a pracujeme na tom, aby sme sa preprogramovali vedome na reakcie typu clovek.. a to je velmi vela prace :D
Odpovedať

@jurkoboss niekedy staci jednoducha klasifikacia …
@rapidek ahaaaa🙂 to frajerka ked povie po sexe, ze som zviera
Odpovedať

@rapidek ahaaaa🙂 to frajerka ked povie po sexe, z…
@jurkoboss tak asi ma skusenosti a vie porovnat...
Odpovedať

@chozze69 Co je to primerane pomerom? Je to salam…
@durino Pre Vás je však dôležitá základná otázka, čo sa rozumie pod pojmom „obťažovanie nad mieru primeranú pomerom“. Tu však musíme uviesť, že žiadna presná definícia tohto pojmu neexistuje. To, či určitý zásah presahuje mieru primeranú pomerom závisí vždy od konkrétnych okolností každého prípadu a s konečnou platnosťou o tejto otázke rozhodne vždy len súd. Miera primeraná pomerom sa totiž bude rozdielne posudzovať na dedine, prípadne na samote a rozdielne zase v meste. Zásah, ktorý presahuje mieru primeranú pomerom v meste ešte nemusí nevyhnutne znamenať, že ten istý zásah tiež presahuje túto mieru na dedine alebo dokonca aj v inej časti toho istého mesta. V mojom prípade som sa zahral na sudcu a zrušil opileckú párty po druhej ráno, s hlukom presahujúcim hranicu motorovej píly. Som tolerantný, do polnoci ma to nevzrušovalo, neviem ako ostatných susedov, ale čo je veľa to je dosť. Keď mi o druhej ráno podskakuje posteľ od toho duc duc duc, tak sa nepoznám a konám impulzívne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

@durino Pre Vás je však dôležitá základná otázka,…
@foox Bol si dost trpezlivy, ze si cakal az do druhej rano... Ja som uz prezil dost takychto veci (nie az tak hlasitych ako ty, ale zato casto cez tyzden v noci), takze dobre viem, co to je. A cim viac toho bolo, tym sa clovek na to zacal stavat citlivejsi. Cize aj miera tolerancie klesa. Ti, ktori to sposobuju, castokrat ani netusia, co sposobuju... A najhorsie je, ze niektori, ked ich upozornis, citia sa dotknuti a su este agresivni... Nastastie sa uz vsetko zmenilo. Primerana miera sa dokonca meni v case - je rozdiel, ked si nevyspaty, alebo potrebujes spat, alebo si v pohode a je ti to jedno... V kazdom pripade, normalne a primerane je ticho a klud - pokojne byvanie (vramci prostredia) a nie hluk od opilcov.
Odpovedať
Profilova fotka

@jurkoboss nikto nie je dokonalý - teda až na Budhu a ďalších :). Používam jednoduchý test na ľudí: opýtam sa ho/jej, či si o sebe myslí, že je dobrý alebo zlý človek. Pri odpovedi "dobrý" spozorniem (jasný redflag). Pretože OK-človek (t.j. ani nie dokonalý, ale zase nie vyslovený hajzel) sa v rôznych kontextoch pýta, má pochybnosti a hlavne o tom nerozhoduje len on/ona, ale aj jeho/jej okolie. OK-človek odpovie niečo v zmysle "NEVIEM, snáď som viac dobrý ako zlý". Psychopat zaklame, že je dobrý. A blbec ani len netuší, že je blbec. Ty si IMO zareagoval úplne dokonale, nevieš..
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?