Kurzy interieroveho dizajnu - poradte

Ahojte, viete prosím niekto poradiť ako čo najlepšie začat s interiérovým dizajnom? Seriózne uvažujem o tomto povolaní, avšak VŠ mám z úplne inej oblasti a ďalšia už nepripadá do úvahy (momentálne som na MD). Máte skúsenosti s nejakými kvalitnými kurzami, pokojne aj s dlhodobými? Predsalen mám na prípravu ešte nejaký ten čas a je mi jasné, že instantné víkendové kurzy človeka na povolanie nepripravia. Privítam aj úprimné názory a skúsenosti. Ďakujem vopred za akúkoľvek radu 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
Ja sa casto stretavam s navrhmi dizajnerov a dobrych je pramalo. Vacsinou kreslia ozaj dizajn bez ohladu na funcknost. Chce to studovat: - materialy ich pouzitie -trendy -funkcnost - technicke prevedenia Jednoduche to nieje vacsinou to doriesim s klientom sam a iba sa to trochu podoba. Keby som pisal perlicky sme tu do rana. Ale tri dam - zrezte z umyvacky riadu - vyrobte mikrovlnku na mieru - v USA to predavaju Drzim palce a bud skvela.
Odpovedať
@wolodymyr ďakujem za názor, presne tak to vnímam aj ja, tak aspoň viem, že nie som úplne mimo 🙂 nemyslím teraz tie perly 😄. Zaujímajú ma práveže aj tie technické stránky, rada meriam, zakresľujem... Renovovala som s otcom 80-ročný dom, takže viem že aj materiály musím ovládať, bez toho to nejde. Manžel ma odhovára, že či je o to vôbec dostatočný záujem tu na SK, tiež teraz zariaďujeme nové bývanie, kompletne vrátane stolárskych prác a keď sme hľadali inšpirácie tak je toho dosť, človek pobehá internet a utvorí si akú-takú predstavu ako to chce. Ale tiež sme si nakoniec dali navrhnúť detskú izbu, aby sme dobre využili priestor, nech je v tom estetika aj funkčnosť a samozrejme aj zábava pre dieťa. Tak mne sa to nezdá také zbytočné, keď predsa aj stolár potrebuje mať podklady a vizualizácie ak ide konkrétne o predstavy. Myslíte, že sa roboty je pre dizajnérov dosť?
Odpovedať
@sysss nechcem nikoho odhovárať, ale môj úprimný názor je že väčšina ľudí nebude míňať peniaze na dizajnéra v tejto dobe, keď je na internete dostupná kopa aplikácií na 3D plánovanie zadarmo (a niektoré sú fakt ľahko ovládateľné aj bez akéhokoľvek školenia). Navyše tu na MS každý dostane radu zadarmo, častokrát aj s grafickým návrhom 😉 Samozrejme vždy sa nájde niekto kto nemá čas alebo má rád pohodlie a zaplatí si aj za interiérový dizajn. Avšak pri súčasných cenách rekonštrukcie/stavby každý šetrí kde sa dá a výdavky na dizajnéra sú prvé ktoré väčšina ľudí (aspoň z môjho okolia) vyhodí z rozpočtu, poprípade radšej vrazia peniaze do samotného nábytku a vybavenia ako iba do fotiek. Samozrejme netuším ako sa to bude vyvíjať v budúcnosti
Odpovedať
@sysss Ahoj, záujem podľa mňa je a momentálne mám pocit, že aj veľa ľudí rieši svoj interier s dizajnérom. My sme tiež riešili a kým som sa dopracovala k tým našim, prešla som si nie moc príjemnú cestu. V skratke len par: - vychytenejsi dizajnér ti nezoberie napríklad len tri izby - cena a obsah dodávok sa veľmi líši, niektorí ti v obrovskej sume doručia len vizualizácie, iní aj rozpis materiálu + podlady pre výrobu. My sme napríklad vo veľmi prijateľnej sume mali toto všetko a bolo to za polovicu ceny zvucnejsich dizajnérov - sklamalo ma, že keď som oslovila studio, ktorého práca sa mi veľmi páčila a sledovala som ich, preposlali moju žiadosť nejakému spolupracujúcemu subdizajnerovi ( videla som podľa emailovej domeny) - jedna veľmi nepríjemná dizajnérka mi na prvom calle doslova povedala, že nie, ja jej nepoviem žiadnu predstavu, pretože predsa on vie co a kam patrí, ako k sebe idú materiály a na to potom môžem reagovať😄 - kvalita dodaných vizualizácií je často veľmi slabá Toto všetko ti píšem preto, aby si videla, že ten priestor tu podľa mňa je. Napríklad aj pre také zákazky, ako navrh len jednej izby a podobne. Len si myslím, že je za tým aj veľa prace, kým sa dostaneš svojou prácou na úroveň dobrého dizajnéra, zároveň to chce aj vela praxe a neustáleho študovania.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysss prace je dost len musis byt ozaj dobra. Mam klienta co to ani inak neriesi a to robime x bytov a domov rocne. Vzdy dostanem knizku s vykresmi s 3dckami a super je ze vsetky pouzite materialy ma vytypovane tak ze su dostupne. Dokonca aj s odkazmi na net alebo priamo na obchod. Ja to uz len zameram doladim milimetre.
Odpovedať
@wolodymyr tak toto napríklad, som si myslela, že je štandard. Dostupné materiály, linky na obchody a pod. Tak si to predstavujem, že by to malo fungovať, inak sa mi to zdá ako nedokončená robota.
Odpovedať
@iwetkuska vďaka za skúsenosti 🙂 Mne napríklad dosť vadí aj to, že viazne komunikácia alebo mám pocit, že dodávateľ (dizajnér/stolár/...) nepočúva, hoci si vymieňame maily, cally... Alebo jednoducho, že nepotvrdí prijatý mail. V odpovedi neodpovedá na položenú otázku. To sa nám stalo s dizajnérmi k detskej izbe, zdalo sa mi to neprofesionálne, hoci ich robota sa nám páčila. Zase iní dodávatelia, ktorí nám robia nejaké veci do bytu nedávajú ucelené informácie a tak si miesto 1 mailu vymeníme 5, čo je podľa mňa strata času hlavne pre nich (mne to môže byť na materskej jedno 😄). A nemyslím, že predstava dizajnéra je nad predstavu klienta, z toho by ma ako klienta išlo poraziť. Poradiť, usmerniť, esteticky doladiť a technicky podložiť, tak si to asi predstavujem.
Odpovedať
@calwen306 veď práve, aj my sme väčsinu inšpirácií do nášho bytu našli na nete. Ľaví úplne nie sme, manžel to hodil do free 3D softu, ja som prelustrovala obchody, čo sa kde dá zohnať, aké sú rozmery, čo sa dá kúpiť, na čo potrebujeme stolára a pod. Preto sa na to pozeráme cez našu optiku, ale nemusí to tak mať každý. Tak neviem, fakt.... rozhodne by ma to dosť bavilo robiť a už dlho rozmýšľam robiť niečo sama tak zisťujem aké sú možnosti.
Odpovedať
@wolodymyr inak, nie je výhodou mať v takejto profesii kontakty na majstrov? Dizajnovo navrhnúť a potom rovno odporučiť kto sa chopí realizácie? Alebo klientom stačí návrh a majstrov si hľadajú sami?
Odpovedať
@sysss a aký kurz preboha chceš? Veď buď máš estetické cítenie alebo nemáš... 🤔
Odpovedať
@megdesign lebo to nestačí. Treba to vedieť aj po technickej stránke, funkčnosť, urobiť podklady pre výrobu...nie si to len vyfantazírovať 🙂
Odpovedať
"Zrežte z umývačky riadu" 😄 Mňa tiež baví interierový dizajn a myslím, že mám estetické cítenie, ale nikdy mi nenapadlo si za to pýtať peniaze, keď na to nemám školu alebo aspoň nejaký, čo ja viem, 2rocny kurz Ked vás to tak baví, máte čas a chuť na sebe pracovať, choďte do toho, po skončení kurzu sa asi zakazky nebudú hneď hrnut, ale možno sa časom tak vypracujete..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@sysss vyhodou to je no nefunguje to niekedy v praxi. Napriklad ja mam troch co ma oslovuju a poslal som ich do smutku lebo po vlastnej osi mam plno prace a nestihnem to.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?