Odpoveď na príspevok od mgx:
duplicitna tema.... @mgx keby som mal taký rozhľad ako pýtajúci, tiež by som sa pýtal. Môže byť presvedčený, že problém má len on a nemusí mať skúsenosti z MS. Ale priznám sa, že by ma nenapadlo hľadať.....Odpoveď na príspevok:
Koľko vám to celé trvalo od prvého výkopu po býva… @Anonymný. To, čo opisuješ, je úplne normálne a bežné. Pokiaľ stavaš dom 1. krát v živote, nemôžeš si 100% naplánovať kroky, pretože s tým nemáš osobnú skúsenosť. Zároveň nie si nadnárodný koncern, ktorý si môže najať tucet expertov, stavebných dozorov s 20 ročnými skúsenosťami. Je preto v poriadku, ak sa deadline posunie. Poznám ľudí, ktorí na jar začali a na Vianoce už bývali, ale je to skôr výnimka. Väčšina stavala cca 2 roky. IMO je to aj vhodnejšie, pretože stavba za ten čas sadne, takže ti omietky nepopraskajú. Všetko má svoj čas, nie je klišé, ale realita. Ja som napr. pol roka riešil hrubú stavbu, ďalší rok holodom a ďalší pol rok dokončovačky (kuchyňa, sauna, dlažba, kúpelka, záhr. domček ap).Odpoveď na príspevok:
Koľko vám to celé trvalo od prvého výkopu po býva… A to ste čakali, že keď začnete stavať na jar niekedy v marci, že reálne na Vianoce už bývate? Dosť naivné predstavy. Jasné, že sa vždy niečo skomplikuje. Nemôžete rátať s tým, že všetko pôjde vždy hladko. Stačí, že je 2 týždne blbé počasie a vznikne posun aj o 1-2 mesiace. Svojpomocne je to utópia bývať do roka a aj keď stavia firma, nie vždy sa to musí podariť. Naivita ľudí ma veľmi prekvapuje. Teba ešte prekvapí veĺa veľa vecí mam taký pocit.Odpoveď na príspevok:
Koľko vám to celé trvalo od prvého výkopu po býva… Pokial sa stresujes koli tomu,ze musis opustit cim skor terajsie bydlisko tak ok.Ale ked ti ide iba o to,ze chces dodrzat termin,ktory si si vyclenil,kasli na to.Niekto stavia aj tri roky a nic sa nedeje.Pri murovanej stavbe su nejake technologicke postupy,zrenia,susenie atd a je na skodu urychlit vystavbu iba preto,ze som si vyclenil na to iba rok.Odpoveď na príspevok:
Koľko vám to celé trvalo od prvého výkopu po býva… Výkop základov - február 2016 sťahovanie - apríl 2017 - ale dom ešte zďaleka nebol dokončený. Obývateľný bol iba interiér, exteriér sa dokončoval ešte ďalší rok a pol. Tebe môže byť jedno, kto sa kedy sťahoval. Niekto, kto staval montovaný dom, ho mohol mať hotový do pol roka a mohol sa sťahovať. Iný, čo stavia svojpomocne, nemusí byť presťahovaný ani po 3 rockoch. Každá situácia je iná. To, za koľko sa kto presťahoval nemá žiadnu vypovedaciu hodnotu.Odpoveď na príspevok:
Koľko vám to celé trvalo od prvého výkopu po býva… Hovoríte o zdržaní v projekte atď. tomu teraz ja nerozumiem. Veď ak už staviate, tak už projekt musí byť hotový. Alebo ste to mysleli tak, že aj pri stavebnom povolení to bolo zdlhavé? Pozrite mám známeho, ktorý začal projekt riešiť niekedy v lete tohto roku, resp. pred letom a myslel si, že na jar 2026 bude stavať. No momentálne je vo fáze, kedy ešte nemá poriešený ani ten projekt a to už máme koniec roka a prešlo koľko? 6 mesiacov. Stavebko môže trvať kľudne ďalších 6 mesiacov, záleží či ste niekde v meste a koľko toho majú. Do toho sa to môže aj na stavebnom skomplikovať ako nám, kde sa projekt prerábal. Skôr ako jar 2027 teda nezačne stavať ani on a to myslel, že stihne už jar 2026. Okrem toho na stavbe a duplom ak je to svojpomoc sa všetko vie skomplikovať a trvať dlho. Sám píšete, že počasie to skomplikovalo. Stačí ze ochoriete alebo do toho niečo príde a naruší to všetko čo ste dovtedy mal naplánované. Neviem aký staviate dom, či veľký alebo malý a či máte dostatok financii, lebo podľa toho čo píšete Vám stavia firma resp. viac firiem. Počítajte nie skor ako 2 roky. Nám stavia firma od augusta. Holodom dajú do roka ale ešte musíme my dokončovať, Vianoce by sme mali dať, ale aj nemusíme. Uvidíme ako to pôjde.