Išli by by ste do kúpy takejto nehnuteľnosti?

Máme možnosť kúpiť dom za 235 000,- je pomerne veľký 9 izieb a 4 kúpeľne, dve garáže - na strednom Slovensku. Je to v podstate dvojdom, kde je možné 3 izby prenajímať. Ale zase nájomcovia by mali výhľad do nášho dvora. My mám našetrených okolo 140 000,- čiže bol by nutný úver. Chceli sme stavať ale rieši sa komasácia pozemkov, tak nevieme ako dlho to bude trvať. Zatiaľ sme dvaja. Išli by ste do takej kúpy, alebo počkali na lepšie ceny prípadne pozemok?
Odpovedať
@nikolka1986 malo informacii. Ked mas teraz peniaze v banke, tak stracaju na hodnote rychlejsie i v porovnani so zlou kupenou nehnutelnostou.
Odpovedať
@nikolka1986 A čo s tým má prebiehajúca "komasácia" - pôdna reforma? Ak sa Ti páči nejaký pozemok, má riadnu prístupovú cestu a povedzme sú aj poblízku inžinierske siete, tak nečakaj a kúp. Dáš zamerať, dostaneš do C-ečkového stavu a robíš si čo chceš 🙂 Predtým sa ale dobre zoznám s územným plánom obce, aby si vedel, čo obec plánuje na predmetnej parcele/lokalite.
Odpovedať
Podľa mňa, docela nelogické, kupovať tak veľkú nehnuteľnosť. Máte slušný základ, môžte si hľadať lokalitu, pozemok a aj rozmýšľať nad konkrétnym domom, presne podľa predstáv, nie riešiť kompromisy. Neviem aká stará je tá predmetná nehnuteľnosť, ale spotreba energií, údržba takého kolosu nemusí byť jednoduché. Premýšľať nad prenájmom? Nič príjemné žiť taký život, to si môžte ušetriť starosti, € a rovno si kúpiť byt...
Odpovedať
@petersd My máme pozemok, len prebieha komasácia - sceľovanie rozdrobených a rozptýlených pozemkov , zatiaľ prebieha rok. Ktovie ako dlho to bude trvať.
Odpovedať
@nikolka1986 myslím že je zbytočne sa tu pýtať niekoho či ísť alebo neísť do toho nakoľko každý preferuje niečo iné a jediné vy musíte vedieť či chcete ten dom alebo nie či potrebujete takto veľký dom čo plánujete do buducna a pod. Neviem si predstaviť v akom stave musí byť tento dom keď je taký obrovský, je to dvojdom a za také peniaze...možno by bolo fajn napísať niečo aj o technickom stave poprípade pridať foto
Odpovedať
Ja by som nešiel z toho titulu, že to bude žrút peňazí (opravy, údržba, mesačné náklady)..s každou izbou sa ti zdvojujú starosti
Odpovedať
Lokalita, lokalita, lokalita. Vsetko ostatne vies opravit/zburat/postavit.
Odpovedať
Profilova fotka
@nikolka1986 taký dom by sa dal prerobiť na 3 byty a predať ako bytové jednotky so ziskom , ak v lokalite je dopyt po bývaní bytového typu
Odpovedať
@nikolka1986 No ja tomu nerozumiem - tak máte pozemok, alebo nemáte ? Alebo máš kopec podielov vo viacerých pozemkoch a iba čakáš na výsledok komasácie, že kde sa Ti ujde zcelený pozemok ? (proces komasácie sa ráta rádovo na niekoľko rokov a i to za predpokladu, že všetko pôjde hladko a nenastanú žiadne súdne spory.)
Odpovedať
U nás komasácia trvala 5-6 rokov, ďalšie dve oblasti sú v nedohľadne(všetky 3 začali v tom istom čase), vlastníci sa nevedia dohodnúť, cesty žiadne, prípojky v nedohľadne, 100 ľudí sa ťažko dohodne, máme to skôr pre deti
Odpovedať
Profilova fotka
Tak napriklad pre mna je takato ponuka uplne nezaujimava. Aj skrz to, ze nemam zaujem si niekoho tahat do svojho domu a proste ten dom je velky. Zase nie je to len tak najst niekoho "normalneho" do podnajmu, s kym sa budes vediet aj na vsetkom dohodnut a bude to aj respektovat.
Odpovedať
Vec názoru. Ja som radšej šiel do nového 4i minibungalovu. Všetko nové aj keď malé. Veľký kocka dom bol na predaj 500m od nás. Obor podpivničený 80te roky, veľká kocka, rovná strecha, pôvodné okná, kuchyňa, kúpeľne, schody, rodiace stromy...A často keď popri ňom idem poviem si super, ale neľutujem. Min. 2x viac nákladov na energie a neustále prerábanie by ma nebavilo resp.nestálo za to. Dom bol na predaj za 60 000€ asi pred 8r. Dnes by skoro toľko stál iba pozemok, alebo stavba hosp.budovy a garáže, ktorá je za domom. V tvojom prípade nasypať 250 000e do domu a nemať súkromie na vlastnom dvore a riešiť podnajomnikov ke za mňa nerozumné.
Odpovedať
Článok sa načítava...
nie keďže nie ste nejak stotožnení s tým, že by ste mali napríklad časť prenajímať, tak nie. zbytočne veľké a tak či tak to zhltne ešte kopec peňazí, za čo si kľudne môže postaviť aj keď menšiu ale novostavbu podľa vašich predstáv
Odpovedať
Zalezi, ako atraktivny je pre Teba ten dom a pozemok, prip., ako bolo hore napisane...lokalita. Ak Ta ten dom/lokalita zaujal a pacilo by sa Ti tam byvat, stoji to za porozmyslanie. Prenajimat sa da aj na cas, kym sa financne pozviechate so separatnym vchodom (v USA sme takto byvali cez RBNB, mladi aj stari v super nehnutelnostiach, kde cast prenajimali, aby to splatili). Ak ide napr. o klasicku dvojgeneracnu kocku, prip. este so starymi dispoziciami, na rekonstrukcuach preplatis viac, ako usetris. Nevolil by som kompromis.
Odpovedať
@petersd Ja nemusím čakať na výsledok či sa mi ujde pozemok, máme tam dva spolu okolo 1300m2 takže ušlo by sa i tak. Navyše najviac pindajú tí, ktorí tam majú pozemky okolo 200-300m2.
Odpovedať
@avantime Ono tá druhá bytová jednotka je nad garážami, vchod je od cesty, ciže do dvora by prístup nájomníci nemali, ale do toho dvora by mali výhľad s balkónom.
Odpovedať
@nikolka1986 Tak vysvetli, prečo Ťa teda máta komasácia? Ináč, na Tvoju konkrétnu otázku v úvodníku môj názor: Ja by som do kúpy takej nehnuteľnosti nešiel!
Odpovedať
@petersd nikoho nič nemáta, bolo by to jednoduchšie, lebo by sme platili len za stavbu nie za pozemok.
Odpovedať
Profilova fotka
my @nikolka1986 tak vies ak by vam toi nevadilo a mienili by ste takto cast nehnutelnosti prenajimat tak ok, no neviem, ja by som chcel mat proste svoj pokoj, takze do taketoho niecoho by som ja osobne nesiel
Odpovedať
@nikolka1986 Vidím, že k mojej otázke voči komasácii sa nedopracujeme ku konkrétnej zmysluplnej odpovedi. Ja stále o voze a Ty stále o koze,.... teda končím a nechávam to tak.
Odpovedať
@petersd 😴
Odpovedať
Taký obrovský dom by som nekúpila v žiadnom prípade. Načo vám bude taká barabizňa? Skrachujete na rekonštrukcii, aj na kúrení. Keď nebudete neobývané časti vykurovať, budú vám tam plesnieť steny. A nájomníkov by som do svojho domu v živote nepustila. Len ten, kto niekedy prenajímal byt/dom vie, aké sú s nájomníkmi problémy a ako ti poničia dom.
Odpovedať
Profilova fotka
keby som planovala mat 4 deti, k tomu hostovsku izbu alebo pomoc k detom, jednu - dve izby ako pracovnu alebo pre nejake podnikanie (okrem kadernictva a takeho bezneho zenskeho podnikania mozes uvazovat aj o prenajme pre hosti. Na strendom slveonsku je vela lokalit vhodnych pre turistiku alebo vikendove pobyty pre ludi z mestskych panelakov), tak ano. Hlavne ak to ma separatny vchod, kadial by mohli chodit zakaznici. Nakladov na rekonstrukciu mas viac - musis davat zateplenie na vacsiu plochu, menit viac okien, riesit viac radiatorov pre vymenu akoby si kupovala do noveho domu. Ale mas vacsi pozemok, viac miesta. Ak je to v lokalite, ktora sa ti paci a vies si tam predstavit svoj zivot, tak preco nie? Ale sama musis vediet, ci ten dom budes vediet vyuzit alebo nie. Ak ho budes vediet vyuzit, tak kup, ak si nevies predstavit, co s nim budes robit, tak ho nekupuj. Ked nemas jasno pri kupe a potrebujes sa pytat na diskusnom fore, kde nik nevie o tvojich planoch, tak predpokladam, ze ponuka vyzera zaujimavo, ale nemas vyuzitie.
Odpovedať
Profilova fotka
Za tie peniaze, čo máte našetrené sa dá postaviť pekný domček podľa vašich predstáv. Zbytočne takýto veľký dom si myslím. Akože na jednej strane chápem ten zámer, že prečo ho kúpiť, že nejaké peniaze by sa časom vrátili vďaka nájomníkom. Ale no neviem, pre mňa to moc lákavé nie je.
Odpovedať
Ja by som tiez do toho nesiel ak ste nehladali vyslovene velky dom. Velky dom sa potom tazsie predava... a kym sa v takom velkom dome zabyvate tak aj dost penazi utopite pretoze urcite by ste si aspon nieco zrenovovali a vymenili a kopu casu zabili. Mozu sa objavit nejake chyby na dome atd...Ono to je ruzove v predstave ale v realite sa tam zadebnite... Ak mate kde byvat a nechcete aby peniaze boli zbytocne na ucte tak by som ich investoval do pozemku v hocijakom meste kde nieje velka nezamestnanost, ktory uz ma pripojky. Ten sa nasledne lahko preda ked bude treba peniaze na stavbu domu a je s tym minimum roboty. Ono nakoniec sa moze naskytnut nieco ine a lepsie ako nam ked sme uz mali na ruke byt a nakoniec sa objavil dom co som vobec neratal a rozhodnutie padlo za 24h.
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem si to predstaviť, pokiaľ by tam človek nechcel mať neviem, nejakú firmu alebo čo. Tie energie si ani len nechcem predstaviť, čo v tejto dobe si myslím, tiež tak nejak zaváži a človek si premyslí, či taký priestor potrebuje
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?