Hluk z tepelného čerpadla

Profilova fotka
Ahojte idem si k vám skúseným po radu. Bývame rok. Teraz sa vedľa nás nasťahovali susedia, kt. pred pár dňami osadili tepelné čerpadlo. Domy máme od seba 5,5 metra, čerpadlo im stavebník osadil rovno na úroveň nášho okna v jedálni / naše jediné okno do ich strany, oni tam majú technické okná-ich severná strana /. V našom dennom priestore to počujeme, ako keby nám pod oknom nonstop stálo naštartované auto. Plot medzi sebou ešte nemáme. Ako to riešiť ? Hlúpa otázka...dá sa ich čerpadlo demontovať a osadiť inde ? Kvalita nášho bývania sa rapídne zhoršila. Ďakujem za každú radu, postreh.
Odpovedať
1
2
@didamt Moja rada znie, ist za susedom a riesit to snim.
Odpovedať
Profilova fotka
@sp4jo ano samozrejme poobede s manželom ideme....len chcem byť "pripravená" nejakým riešeniam. My osobne tepelné čerpadlo nemáme, je to pre mna veľká neznáma.
Odpovedať
Treba im to ist povedat, ze to pocujete. Cerpadlo sa da premiestnit. Existuju aj dodatocne skrine, ktore trochu eliminuju hluk, ale zazraky to nerobi. Nechapem, ake TC si ludia montuju, ktore je pocut az na 5 metrov. Ved ja ked som od svojho TC viac ako 1m tak nepocujem takmer nic. To iste dvaja susedia. Jedno TC mam cca 7m od spalnoveho okna a tiez absolutne nic. Ved TC vydava iba taky zvuk, ako pusteny prenosny ventilator, cize je pocut len to fukanie a nic viac.
Odpovedať
Protihlukova stena. Osobne by som ju ale instaloval pod par stupnovym uhlom ak to je mozne, aby sa zvuk odrazil smerom hore.
Odpovedať
@didamt hrable do vrtule..
Odpovedať
Profilova fotka
@pier majú TC zn. Panasonic. Ono to vydáva také nepríjemné vibrácie vzduchu, proste to počujeme ked sedíme na gauci aj pri pustenej TV. Ked vyjdeme vonka ani nehovorím. Ich dom je veľký, dlhý, postavený S-J, my máme V-Z takže nám zakrývajú pol záhrady. To TC je zhruba v strede ich dlžky domu. Neviem či to robí to že ten hluk teda nemá kam unikať. My máme postavený drevodom, je dobre odizolovaný, odhlučnený, bežné zvuky zvonka vôbec nepočuť. Takže v tomto problém nebude. Ale toto je des. Čo som čítala o TC, nemali by sa umiestnovať tak, že sú susedove okná v dosahu.
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda sú to noví susedia, veľmi príjemní ľudia s malými detičkami. Investor postavil dom a oni ho iba kúpili. Nechceme si kaziť susedské vzťahy, aj ked chápem že komentár bol asi s nadsázkou. Chceme to vyriešiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@kemino z tejto strany staviame plot my, čakali sme kým sa nasťahujú, je medzi nami výškový rozdiel, treba aj toto doriešiť. Chceli sme klasický plot, pletivo, kedže z ich strany máme absolútne súkormie, majú k nám 3 malé okienka, wc kupelna a technická miestnosť. Zrejme ich budeme musieť "poprosiť" aby ten plot postavili oni na celú dlžku svojho domu. Však my to čerpadlo budeme počúvať asi celé leto na terase. Hučí to aj v lete tak ???
Odpovedať
@didamt neviem či ste čítali o hluku Tč , su prípady ked sused kvoli tomu zabil suseda.....
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda nie nečítala a verím, že sa rozumne dohodneme. Každý problém sa dá riešiť, kde je vôľa, tam je cesta 🙂
Odpovedať
To je klasicky problem na Slovensku, pretoze 99% ludi si dava cerpadla voda-vzduch. Tie su v mrazoch malo ucinne a susedom zneprijemnuju zivot hlukom. V Borinke mal jeden dom dlho take vylagrovane TC, ze ho bolo celkom slusne pocut na 600 metrov. Zamorena hlukom bola tretina dediny. Pred rokom ho menili, ale hucalo to tam takto minimalne 5 rokov. Keby ludia davali zemne vymmenniky, tak by nebol ziadne hluk a mali by este lacnejsie kurenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@miso555 no ale ja potrebujem nájsť riešenie. Nekúpili sme drahý pozemok a nepostavili dom preto aby som každý deň trpela kvôli jednému zariadeniu. Nie je to naše TC takže čím chcú kúriť susedia ja poriešiť nemôžem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@didamt uvolnený plast, zle osadené na silentblokoch... tepelné čerpadlo nemá čo hučať, má maximálne tak FUČAŤ a takýto zvuk sa do interiéru susedného domu nemôže za bežných okolností dostať do takej miery aby to obťažovalo niekoho. Prakticky by malo byť nepočuteľné ak máte zavreté okná. Treba ísť za susedmi, pokecať a vysvetliť si situáciu, prípadne ich zavolať k vám keď tepelko bude kúriť / ohrievať vodu aby to počuli ... ak sú normálni, nájdete konsenzus. Ak nie, postavte okolo toho tepelka betónový múr. Aj tak si myslím, že bude zle osadená vonkajšia jednotka. Nemôže dunieť, nemá tam čo dunieť. Môže vibrovať - zle vyrobená vyosená vrtuľa ventilátora, vadný kompresor... ložisko vzhľadom na to že je to nové by malo byť OK.
Odpovedať
Ahoj Pozvi ich na kavu posad ich k tomu oknu. A uz len dufat ze bude pracovat . Nech to sami posudia. A pripadne dohodnut aj montaznu firmu
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_galaba @Ivza stretla som suseda pred domom, asi to tak malo byt. Tak mu vravim co je vo veci. Ze cerpadlo pustili len vcera vecer a ze ho pocuju aj oni v spajzi a kupelni. Oni su naozaj mi, tykame si. Ze ide hmed volat, ze to nemoze tak byt, bol uprimne rad,ze som ho s tym oslovila, lepsie ako zazerat a ohovarat, to sme ani nemali v plane. Chceme to obe strany vyriesit. Oni dom.kupili hotovy .
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_galaba my mame dokonca rekuperaciu, takze oknaneotvarame a tookno pod ktorym cerpadlo je he dokonca napevno. Bojim sa ze ak to takto ma hucat, ani na terase si velmi neposedime. Verim ze je to iba osadenim, zle nastavenym "programom"..cokolvek co sa da vyriesit. Ale naozaj to knampocut ako nastartovane autopod oknom, tlmeny zvuk, taky pravidelny vibracny..neprijemny no.
Odpovedať
Vsak pozrite ci nie je vidno uvolneny srob . Ci su dotiahnute na nozickach
Odpovedať
Profilova fotka
@didamt vyriešite, kde je vôla, tam je cesta. 😉
Odpovedať
@virnik27 zem-voda s vrtom hocikde, ale asi teraz nebudu vyhadzovat vzduchac a vrtat...
Odpovedať
@zefe asi si myslel voda-voda. Pri zem-voda nič nevŕtas, ale rozlozis hada po záhrade.
Odpovedať
@pier Nie, namiesto hada po zahrade mas hada vo vrte. Je to lepsie, ale aj drahsie.
Odpovedať
My mame akurat nove cerpadlo, uz pri planovani sme presne kvoli susedom starostlivo vyberali jej umiestnenie a aj znacku (trvali sme na takej, s ktorou uz nasi znami maju niekolkorocnu dobru skusenost). Prave preto, lebo sme tiez poculi o castych problemoch s hlucnostou pre susedov aj pre samotnych majitelov. Viem sa vyjadrit k 1 tyzdnu, ale zatial sme velmi spokojni. Bolo treba vsetko vykurit, takze isla na plny plyn, napriek tomu nema sancu niekoho rusit. Na vasom mieste by som si zistila, ci to je vobec v sulade s predpismi, ze je vonkajsia jednotka hned pri vasom pozemku, a dokonca pod cudzimi oknami. Dalej sama potrebuje 2m zpredu uplne volny priestor. Ak by jej umiestnenie voci vam nesedelo s predpismi, moze to skusit sused reklamovat, lebo jej premiestnenie urcite nebude zadarmo, a po kupe noveho domu taketo naklady nepotesia. Este nam bolo povedane, ze v pripade hluku je mozne dokupit kvazi taku skrinku, ktora sa na nu nasunie, ta ale tiez nie je lacna.
Odpovedať
Profilova fotka
@virnik27 ale nie nase. Pri stavebnom.povoleni sa riesilo umiestnenie domu na pozemok a nie kde a ci bude tepelne cerpadlo.
Odpovedať
Profilova fotka
@virnik27 riesili sme to. U nas pustena mycka telka nic dnu nebolo pocut. Vonka namoj vkus aj dost ak to mam.pocuvst cele leto na terase 😒. Sused prisiel zazvonit ze prave ohrieva vodu a ide na plny vykon. Sla som vsak von vecer ked sa mi zdalo ze to pocujem vnimam intenzivne. Doma v obyvacke bezala telka, mycka hucala a aj tak som to pocula. Vonka to dunelo na pol ulice, vybehol aj sused, malo to akoby vibracie, nieco tam rezinuje ale aj viac to huci ako ked sme boli spolu pozerat predtym. Sused kym vysiel von, skontroloval co cerpadlo robi...nic, neohrievalo..nepracovalo ale hucalo ako keby pol ulice zasobovalo. Bude volat technika.
Odpovedať
Zdravim vas, ja mam podobny problem, ale z tej opacnej strany. Ja som majitelom TC a nedavno ked som dorabal plot a volal som susedu nech sa pride na to kuknut ci to tak moze byt, tak len medzirecou sa pytala ci by sa to TC nedalo dat slabsie 🙂 to ma trocha prekvapilo, lebo byvame tu uz vyse roka a raz som sa jej pytal ci to nahodou moc nehuci, a vtedy mi povedala ze ani o tom nevie ked to bezi. Je pravda, ze teraz cez zimu to bezi asi castejsie ako na jar alebo na jesen a ked to ide na plny vykon, tak ked uspavam malu a vsade je ticho, poriadne sa zapocuvam tak trocha to pocujem. Samozrejme ked vedla toho stojim tak to je proste hluk ako ked bezi ventilator, nic zvlastne. Od ich steny domu je to asi 7 metrov a nemaju tam ziadne okno. Na prizemi maju garaz a nad tym izbu, no a spominala ze je to trocha pocut. Zatial som to nastavil tak aby cez den vykurilo a v noci bolo ticho. Ale vodu obcas aj v noci ohrieva. Chcem postavit protihlukovu stenu. Rozmyslal som ze by som pred to TC asi 1.2 m postavil nejaku konstrukciu z L profilov (cervena farba na obrazku), navrch a pred TC by som dal lexan a nalepil by som tam nejaku penu protihlukovu. Vedel by mi niekto odporucit ci by to tak bolo fajn? Alebo poznate niekto nejaky dobry material, ktory by ten hluk ciastocne pohltil?
Odpovedať
@jozik123 po otočiť o 90 stupňov takto blízko keď dáš dáku zábranu bude to počuť ešte viac
Odpovedať
@jumt vietor by predsa nemal fukat priamo na lopatky. V smeroch pozdlznych s domom to bude pocut mozno viac, ale v smere k susedovi by to malo byt menej, ak sa tam da zabrana ako som navrhol.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozik123 sused má to čerpadlo na hranici našich pozemkov dokonca a otočené do našich okien. Má ho umiestnené na tej strane domu, kde je k hranici pozemku práve stanovené 2m a 4,5 m je k hranici pozemku od nás. Čerpadlo je zhruba 5m od nášho okna a áno hučí. Nehvorím o tom, že mám hned za rohom asi tiež 5m svoju terasu. Predpokladám, že tam budem celý deň v lete počúvať jeho čerpadlo. Vôbec neviem čo od toho očakávať, či požiadať aby spravil plot on a nie pletivový z tej strany ak tam chce čerpadlo mať...alebo požiadať aby svojho investora požiadal o prekládku čerpadla. 😞
Odpovedať
@didamt Cez leto logicky kurit asi nebude, predpokladam ze len vodu bude ohrievat. Vtedy ide ten vetrak na mensie otacky, kedze nemusi valit na plny vykon a navyse za polhodku ma vodu ohriatu. Takze by som sa toho nejako strasne neobaval, pokial to nebude TC pouzivat na chladenie. Pokial som z vyssie napisaneho spravne pochopil, dohodli ste sa ze zavola technika aby to prisiel skontrolovat a eventualne najst pricinu nadmerneho hluku, nie? Co sa tyka plotu, tak to sa uz musite s nim dohodnut, kto co spravi.
Odpovedať
@jozik123 ja mám TČ otočené pozdĺžne s domom, nie smerom od domu ku susedovi. Prevádzkujem tak TČ už 5 rokov. Mal som medzi domom a hranicou pozemku 2m tak som nechcel vrtule natočiť rovno na suseda. @didamt Neviem odkiaľ máte, že TČ bude v prevádzke celé leto ked budete sedieť na terase. Čerpadlo nejde v kuse a hlavne cez leto. Všetko záleží od toho ako má nastavenú prevádzku čerpadla. Ohrev TUV sa dá nastaviť podla programu v určitý čas. Kúrenie je už horšie. Ale kúriť sa kúri len v zime a vtedy nesedíte na terase a ani nemáte otvorené okná. Otočiť čerpadlo vrtulami pozdĺžne s domom dodatočne asi nespravia, aspoň čo mne vraveli majstri keby chcem odpojiť čerpadlo, je to celkom náročnejšie. Pomohla by protihluková bariéra.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?