Ahojte, chcem sa trochu posťažovať a poradiť 🙂
V sobotu sme pozerali nejaké slivky a keďže lekvár robiť nejdeme, rozhodli sme sa že pôjdeme páliť. V nedeľu som teda založil kvas (slivky čisté, bez stopiek a neplesnive) + som pridal kvasinky a zivnu soľ, nech je to ako treba, do 120L suda som dal asi 100L popučených sliviek (skôr šťavy) s tým že dnes nakuknem a keď bude veľa tak odoberiem. Sud som len privrel vrchnákom. Lenže búrlivé kvasenie prebeho rýchlejšie ako som čakal a dnes ma čakalo prekvapko :/
Časť som pozberal - cca 15L, časť odtiekla a časť som zmyl... v sude zostalo dosť. Do toho som nezasahloval. Skôr premýšľam čo s týmy cca 15L (po hodine zasa skvasilo a bol plny 20L kybel) - zberal som to ručne z podlahy a stolíka. Podlaha bola pozametana - smrekove neosetrene dosky - nejaky prach urcite obsahovala... radsej to vyhodiť aby nepokazilo zvyšok, alebo nechať dokvasit v tom kybli a potom dať dokopy pred pálením? Výhľadovo bude cca 350 - 400L kvasu...
Nedával by som to dokopy, nestojí to za to ak by to pokazilo následne pálenku. Nám sa toto stalo tiež minulý rok a teda spátky sme radšej nedávali nič, ani sme to nemiešali, lebo to nikdy nevieš čo by tam mohlo byť.
@stefanby vsak nechaj to vykypene kvasit osobitne. Prach nevadi, piliny nevadia, tak ci tak sa to bude destilovat, takze bordel ostane v kotli.
No a na buduce uz budes vediet, ze sud sa plni len do polovice a prikryva sa len handrou, nie deklom
@stefanby pokiaľ dobre viem, tak kvasinky sa nepridávajú priamo do veľkej kvasnej nádoby. Vyberie sa pohárom cca 3 deci z kvasnej nádoby. Do pohára dáš kvasinky, zreagujú, popenia a po 20 minútach tie 3 deci dáš do kvasnej nádoby. Nádobu môžeš potom zavrieť. Pri tom množstve by som tých 15 litrov zo zeme vyhodil.
@stefanby ak sú slivky sladké nepridávaj tam nič , stačí ich len popučiť, niekto ich i odkôstkuje, sud nedávaj do teplej miestnosti tam to začne prudko kvasiť, stačí i 20 st a do veľkého suda pridávať postupne aby si nemal zbytočnú robotu, ked koláč zo sliviek spadne dole môžeš ho dať páliť
Tak ako pise @duzu ziaden kvasok ani nic podobne. Preto sa slivky zbieraju zo zeme a nie zo stromu. Na zem padnu prevazne zrele a sam vidis co zbieras... Ja mam sudok 120l, postupne som ho asi v priebehu 2tyzd naplnil dennodennym zberom. A teraz len obcas skontroluj, uz pri otvoreni citis ostru vonu. Mam ho vonku v tieni, cca od 16.00 take 3-4hod nanho dvieti slnko. Kvasi to samo paradne...
@zita19 ďakujem za odpoveď, kvasi to osobitne od vcera. Kdesi som cital ze plnit do 4/5 alebo 3/4... ale polka bude asi realnejsia... len kde uskladnit tolko sudkov 🙂
@ladislav_rigo tak som to aj robil, len som ich nechal mimo 20 min, pekne sa rozbehli. Keby som to zavrel poriadne, neviem co by bolo zo sudom, ale nieco by povolilo urcite 😄
@duzu ďakujem za príspevok. Pridaval som kvasinky, lebo slahtene viac vydrzia 🙂 popucene slivky mam. Keď som palil prvy krát, na skusku s kvasinkami, tak z cca 280L majce bolo 42L 54% slivovice, čo je fajn.
Postupne pridávať praveze neodporucaju, nakolko kvasenie prebieha v niekolkych etapach a potom hadzes surove do rozbehnuteho... @paulus33 "nezne" som pomykal stromami acsina zostala na strome 🙂
Slivky boli zrele, zberali sme to s manzelkou asi 2 hodiny zo zeme a hned preberali
@fernando@gastan11
Dakujem za odpoveď, necham to samostatne a uvidim ake to bude.
@duzu Niekto hej, ale my napriklad sme teraz vobec nedavali kostky prec. Akurat pri marhuliach sme to robili, lebo jeden rok bola s koskami a bola taka ina, nebola taka jemna. A este k tym kvasinkam, tak my sme nic take nedavali doposial, mam znameho, co kadeco dava do kvasu, ze aby to bolo rychlejsie a ze lepsie a neviem co, ale opak je pravdou.
poznam takych aj ja, co sa proste s celym tym procesom ponahlaju a niektori zas tomu davaju cas, no ci to nejaky lajk potom aj vie spoznat, to je uz otazne
My teda nič do sliviek nepridávame, akurát čo sme dali domáci sirup - výsledok, že vyšla pálenka kúsok sladšia ale prakticky žiadna zmena. Slivky nechávame aj s kôstkami, iba kostrnky dávame preč.
Ja osobne by som do sliviek nič nepridával, ak majú potrebnú cukornatosť. Mal som tú "česť" ochutnať už niekoľkokrát podobné pokusy - výsledok: škrábanie v krku a všetky do jedného po prvom kalíšku hneď pálenie záhy - nie ďakujem, radšej nechám pekne po starom vykvasiť, trvá to dlhšie, ale stojí to za to.
Do jabĺk pridávame cukor.
@hosmanikova rychlejsie - je jedno, slivky sa palia na jar. Skor ide o to, ze slachtene kvasinky "viac zvladnu". Tozn. Ze zdochnu neskor a stihnu spracovat viac cukru. Pri sladkom ovoci (slivky) premenia viac cukru na alkohol. Pri jablkach je to asi jedno, ked niesu take sladke, premenia vsetok a zdochnu. Pri slivkach sa skor otravia alkoholom. 🙂
Ale to som len cital, pokusy som nerobil. Ale ak treba som ochotny obetovat pre vedu nejaky ten poldecak spred 3 rokov 🙂
@stefanby Myslela som to vseobecne, nech sa to tyka akehokolvek ovocia. Ale ta palenka potom nebola taka. Akoze ja teda nejako sa v tom nevyznam, ale oproti tomu aku sme mali my a aku nam nechal znamy na kostovku tak to bolo ine. Ta od znameho tak viacej akoby kopala 😄 A ta nasa bola taka prijemnejsia.
@stefanby Nič nevyhadzuj. Nechaj vo vedre kým neprejde búrlivé kvasenie a potom to vráť do suda. Sudy daj do tieňa. Sudy sa plnia do 3/4. Keď máš 4 sudy, po usadení kvasu, keď máš malo miesta, urobíš z nich 3.
Trosku z ineho sudka, zaujimalo by ma ci niekto ste uz aj hrozno palili, chceli by sme to vyskusat, len nevieme ci cele, ci to treba odbobulovat alebo jak? 🙂 Vdaka 🙂
@luckapuc asi zalezi ako kto. Svokor ten dava bez stopiek, viem, ze kopu rukavic minie pri tom kym to vsetko urobi, predvcerom to akurat robil, lebo uz vtacence zacali na hrozno chodit.
@palo18@sverdik joj super si aspon usetrime robotu, lebo teda by sa nam to nechcelo davat dolu zo strapcov, ale teda uz som sa videla jak to robim 😄 Cely rok som sa tesila na hrozno a teraz ked ho je do aleluja tak mi ani na chut nepride 😄
@luckapuc a prečo nie lisovať celé strapce? tak isto ako na víno len po vykvasení to dať vypáliť, ak dáš celé strapce , z toboliek po kvasení nevytlačíš všetok alkohol, niekto tak robí i druhák, no to je ako mušt
@duzu ako povodny napad bol vino, ale to otec naposledy ked spominal, ze robil pred rokmi tak sa mu nealko podarilo urobit, tak do toho sa mu uz nechce 😄
U nás sa to tiež tak robilo, že sa dávalai prakticky celé strapce, no osobne som si myslela proste, že sa to tak má. AKo nechcelo by sa mi také veľké množstvo rozhodne rozoberať na bobuľky
@luckapuc problém bude s kvasením, sťahovaním, čistením a konzervovaním, ak sa niečo zanedbá víno sa znehodnotí, to sa treba naučiť od niekoho čo to dobre ovláda, i na pálenie musíš mať správny kvas a po vykvasení ihned vypáliť, len tak získaš čo najviac čistého alkoholu, ktorý sa následne riedi