Zdravím, pravideľne ponad našu záhradu a rodinný dom prelietava dron, ktorý nás zjavne monitoruje pretože krúži nad našim pozemkou /RD a záhrada/. Netúžim po tom aby ma niekto špehoval... môžem sa brániť? Ako?
@quintes ďakujem ti za príspevok - konečne nejaký konštruktívny príspevok :) Mne by ani nevadilo ak by sa to dialo ojedinelo. Viem že je to rovnako hobby ako ak máš suseda holubiara, ja mám suseda holubiara takže to rešpektujem aj keď to prináša so sebou okadenú strechu, autá... ale rešpektujem to. Na opakovaných preletoch dronom nad mojim pozemkom mi vadí to, že je zjavné že niečo pozoruje a tým mi zasahuje do súkromia a do súkromia mojej rodiny. Tak ako ja nemám kamery vyvesené na pozemky mojich susedov, nie je mi príjemné ani ak som pozorovaná. Vieš mi prosím povedať či sa dá rušička napr. prenajať? resp. koľko stojí?
@katarinaina tak to je uz celkom macek, ale do tej povinne registrovanej kategorie asi spadat este nebude. Mal som rovnaky problem, ale nastastie to ustalo. Tiez som premyslal aj nad skaredymi rieseniami :). Ale aj ta rusicka je nelegalna a je za to pokuta....ak ta chytia :-D
@katarinaina nie, nepridem k vam strielat, na to mas chlapa, on ma take veci riesit, aj ked si svojpravna a nepotrebujes chlapa na to a chces to sama riesit.
nechapem na co riesis nejake rusicky a ine shity, to akoze chces este investovat SVOJE peniaze na to aby si nejakeho debila co Ti narusuje sukromie eliminovala? namiesto jednej dobrej strely a bolo by to vybavene. Brok nestoji ani cent ...
@quintes Ahoj. Ty by si sa ohradil že neporušuješ zákon? Lenže keď to niekomu vadí, tak to nie je len o nejakom pos.atom papieri (rozumej zákon). Mne osobne by napríklad vadilo, keby mi niekto s tým lietal nad pozemkom. Proste by som si to neprial a je už jedno z akého dôvodu. A ja by som určite nikomu nenarúšal jeho súkromie. OK. Môže sa stať, že si s tým chce človek zalietať hocikde, aj nad susedom, ak mu to nevadí, nech sa páči, ale ak sa raz ohradí, prestanem s tým a lietam niekde inde. Ale to je len môj uhol pohľadu. Ono záleží aj na výške, v akej s tým lieta.
@jamk1 Nikde som nepísal, že JA som svoj dron pustil do 5km. Len že jeho dosah je 5 až 7km. Takto vznikajú nedorozumenia. Za ďalšie, podľa mojich starých informácií, (sú staré, ministerstvo dopravy uviedlo veci na pravú mieru, aj keď zákon sa nemenil, ten je písaný dosť chaoticky, podľa tohto znenia zákona, ak je na drone namontované snímacie zariadenie, jedná sa o dron ktorý vie vykonávať letecké snímkovanie, v takom prípade už podlieha pod registráciu, dokonca bolo že máš mať aj bezpečnostnú previerku. Tu https://www.nbu.gov.sk/2019/01/21/pou... to uviedli na pravú mieru, ale neviem o tom že zmenili aj zákon). Každopádne, treba s tým lietať rozumne. Stále totiž platí, že za stroj je zodpovedný majiteľ, musí dodržať odstup od obytných zón, ľudí a pod.. A nie čekovať susedov, čo robia.
@pochabel Nepísal som že som lietal nad susednými domami, len že keď som si fotil svoj pozemok, zhora, tak samozrejme že odfotíš aj susediace. Vždy lietam mimo mesta, obce, určite nie nad domami. Vieš prečo? Lebo presne nikdy neviem, ktorému idiotovi napadne po dronovi strieľať. Nestál 5 eur. Ale viac sa bojím vtákov, pre ne to je čisté lákadlo.
@quintes Ja viem. Mne šlo len o to, že si napísal, že neporušuješ zákon, ak by Ti niekto na to povedal, že mu to prekáža. Chcel som tým len povedať, že ono ani tak nejde o zákon ako o to brať ohľad a rešpektovať aj súkromie. Inak mi to je v podstate jedno. ;-)
@katarinaina pozri drony na intermete od DJI su dost popularne a maju jednoduche ovladanie podla foto uvidis ci sa podoba alebo nie. Ziadna rusicka ti nepomoze to su inteligentne stroje akonahle strati signal gps vyleti do vopred nastavenej vysky (napr 60 metrov) a vrati sa na miesto vzletu. Pre tvoje info dron ma vsebe ulozenu pametovu kartu a niektore aj automaticky nahravaju na zariadenie ktore je upevnene na ovladaci takze neskusaj ho znicit (mozes ale tak aby ta nebolo vidno na videu) lebo to ze ho zrazis nazem neznamena ze majitel nema videozaznam...ale ako to mas riesit to ti nepomozem sam som bol vlastnikom dronu ale nikdy by som si nedovolil schvalne robit takto zle uz len stoho ze cokeby sa nieco pokazi a padne na niekoho alebo nieco
@katarinaina 45-55cm je uz riadne hovado.
Ja som ti len napisal ze sa mas poobzerat v dohlade, ci nenajdes, kto by s tym mohol lietat (napr. si prejst na bycikli ulicu ked ho uvidis lietat). Malokto lieta na vacsiu vzdialenost ako je dohlad a hlavne nizko, lebo hrozi kolizia s niecim.
Ked ho identifikujes vysvetli mu ze ti to vadi. Len ak bude tiez za betonovym plotom tak moc neuvidis v tom je "krasa" tych plotov.
Stale to mozes nahlasit floydom ako obtazovanie ale neviem ci s tym nieco dokazu spravit. Ber to tak ze by si mohla mat vedla svojho pozemku poschodovy dom z ktoreho by mali tvoj pozemok ako na dlani 24/7/365 to by bolo asi horsie a vobec nic by si s tym nemohla robit.
Co sa tyka rusiciek tak jedine rusicka GPS+GLONASS ale to je trestny cin sam o sebe.
Este dodam, ze bezne lietam nad nasou ulicou bez toho aby som niekoho sledoval, proste cvicny let. Tie kamery maju velky uhol zaberu, takze aj ked letim nad cestou tak zaberam pozemky domov vpravo aj vlavo a v podstate mi susedia mozu vyskocit na esus, aj tak tam h*vno vidno.
Aby si si nemyslela ze z vysky 50m sa da niekoho spehovat.
Mam rovnaky problem, a je velmi tazke odsledovať kde pristava nakolko dotycni je sikovni nikdy nejde priamo k sebe. A navyše je okolo mna 100ka domov a ulic tak je tazke ho učihat kam presne pristane. Ked budete mat rozumne riesenie tak mi dajte vedieť. Zatial co ste napisali nic nepomohlo . Aj strelit a trafit je problem do 20m výsky....