Dohoda o zrušení vecného bremena

Čauko, akosi sa neviem dogoogliť k nejakým relevantným informáciám o zrušení vecného bremena. Ide o to, že na valale, kde bývam, boli pozemky riešené hala-bala. Tak sa stalo, že suseda nám domom zasahovala do pozemku, kým my sme jej zasahovali do jej pozemku stodolou. Jej syn je právnik, tak sme to zriešili zámennou zmluvou (vlastníkom toho, kde suseda býva je jej druhý syn) a ona tam má právo doživotného užívania. Veď klasika. No tak prišiel geodet, pomeral, zalomil rukami a pozemky rozparceloval na XY častí. Máme tam aj časti, ktoré majú 2 štvorce. Fakt. Jej syn právnik napísal zámennú zmluvu, podpísali sme, overili, šupli na kataster a život gombička. Lenže pri tom všetkom sme zabudli, že suseda tam má právo doživotného užívania a to právo sa prenieslo aj na tie zamenené pozemky, ktoré sú síce teraz naše, ale v banke ma kefujú, že mi také nehnuteľnosti (zaťarchované) nevezmú do záložnej zmluvy. Takže by som potreboval toto vecné bremeno z tej 8 štvorcovej parcely odstrániť. Otázka je - jak na to? Suseda má 79 rokov, nepredpokladám, že by najbližší mesiac umrela. Je však úplne v pohode a bez problémov mi podpíše čo budem potrebovať (aby som nebol asshole, budem to konzultovať s jej synom a podpíšeme to v jeho prítomnosti - aby nenadobudla presvedčenie, že ju chcem o dačo ošudiť). Stačí teda zkomponovať dohodu o zrušení vecného bremena, podpísať, overiť a zašikovať na kataster? Tam to ide ako klasický vklad za 66€ s 30 dňovou lehotou na vybavenie? Lebo niekde som sa narýchlo dočítal aj niečo o tom, že to musí ísť najprv na súd a pod... a ja by som rád bral hypo ešte tento rok.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Čauko, akosi sa neviem dogoogliť k nejakým releva…
@arcticcode Dohoda o zrušení VB nemusí ísť na súd. Stačí, ak to suseda, ak je spôsobilá na právne úkony, podpíše a jej podpis sa overí notárom. Je to obdobné, ako pri predaji, akurát zrušenie VB nie je realizované vkladom, ako kúpa, ale záznamom, kde platia trochu iné lehoty. Keď som menil záložné právo z bytu na dom pri hypotéke pred niekoľkými rokmi, tak zápis aj výmaz záznamu bol 60 dní. Mám pocit, že toto sa skracovalo, čo je aj v tomto článku: https://www.trend.sk/spravy/skracuju-...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@arcticcode Dohoda o zrušení VB nemusí ísť na súd…
@chrobak7 okay. Tak v idealnom vesmire by som to riesil elektronicky. Ale teta suseda dost pochybujem, ze ma zaruceny elektronicky podpis.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Čauko, akosi sa neviem dogoogliť k nejakým releva…
@arcticcode Neide to na súd! Je to len o Tebe, susede a katastri.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@arcticcode Neide to na súd! Je to len o Tebe, su…
@petersd Super, ďakujem za info, dostal som sa náhodou zas k tomu článku, čo som narýchlo písal a o súde sa tam písalo v takom prípade, že chceš zbaviť človeka doživotného užívania proti jeho vôli, teda keby napr. tetka bola alkoholik a ja by som s ňou mal bývať, tak vtedy rozhoduje súd. To ale našťastie nie je môj prípad. S tetou sa dohodnem, dám jej dajaku slaninku a hotovo :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

@petersd Super, ďakujem za info, dostal som sa ná…
@arcticcode Nemáš ešte najhorší prípad. V rodine sme mali taký, že bola parcela s rodinným domom. Prístupová cesta však viedla cez parcelu iného vlastníka. Dedovia sa ešte kedysi dávno boli dohodli a zriadili si vecné bremeno. Tak to bolo pár desaťročí. Starkí však pozomierali, prišli noví dedičia a chceli zrušiť bremeno na svojom pozemku - cez ktorý išla prístupová cesta. Bolo to až na súde, no súd im nevyhovel.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?