Chata v svahu

Profilova fotka
Ahojte. Volám sa Róbert a som z Banskej Bystrice. Chcem Vás pekne poprosiť o cennú radu. Mám svahovitý pozemok (sklon cca 30 stupňov), v ktorom chcem urobiť vodorovnú terasu a postaviť na nej chatu (drobná stavba 25m2). Nad terasou chcem postaviť oporný múr, ktorý bude držať cca 2m svahu. Ako mám postaviť oporný múr? Bude stačiť vykopať základ do hĺbky 1m, vyliať ho betónom do výšky cca 50 cm, do betónu napichať roxory o priemere 1cm a vymurovať DT-čkami? Ako vyriešiť odvod vody? Makadam? Treba tvárnice zo strany od svahu niečím natierať, napríklad smolou, proti vode? Ďakujem pekne.
Odpovedať
Profilova fotka
budete potrebovať stav. povolenie a k tomu projekt, tam budú odpovede
Odpovedať
@robertbb K tej drobnej stavbe. Pokial ti tam uz nestoji dom tak to podla mna nieje drobna stavba. Drobna stavba plni len doplnkovu funkciu k hlavnej stavbe napr. k domu. Taktiez oporny mur - na to treba statika. V prvom rade teda behni na urad a opytaj sa ci je to tak ok, lebo ak nie tak vsetky tvoje otazky vyriesi tvoj projektant.
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez ma napadlo, ze to drobna stavba nebude. Predsa ta je len sucastou vacsej stavby ako dom a garaz, nie? Na toto budes potrebovat poriadneho projektanta, ktory ti chatu navrhne aj spolu so zakladmy a tam ti vlastne na vsetky tvoje otazky odpovie. Inak sa to neda, musis mat najskor spraveny projekt a podla neho sa budes potom hybat.
Odpovedať
Predstavujes si to pomerne jednoducho.. avsak take jednoduche to nebude.. Nie je to drobna stavba v tom pravom slovazmysle. Preto bude dolezite aby najskor si sa pustil do projektu a naslednej riesenia stavebneho povolenia a potom nasledne mozes riesit co dalej.
Odpovedať
zozen si projektanta, lebo 2 metre svahu moze mat kamenne podlozie ale moze to byt aj zosuvove pasmo. To musi posudit projektant s geologom a podla toho navrhnut oporny mur. Nepokusaj sa to riesit metodou "sused tak ma" alebo "tak som videl", lebo ti to moze pri velkych dazdoch sklznut o meter nizie aj s celou chatou. Bude stastie ak niekoho neprivali
Odpovedať
Asi by som sa najskor radil s niekym, kto sa tomu rozumie. Skoda to tu aj nejako moc rozoberat, lebo nevieme, co povie samotny projektant alebo architekt ako sa to bude dat poriesit s tym spadovanim a vypodlozenim samotnej chaty. No podla mna je ten previs dost na ten oporny mur a ani samotny sklon nie je nejaky maly.
Odpovedať
Profilova fotka
dobry vecer, pocula som uz davnejsie, ze stavba do 25m2 bez povolenia je mozna len v pripade ak na pozemku je este dom..ale ako je to napriklad s chatkou z Obi? alebo chatkou na vrutoch? dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?