Akumulačná schopnosť domu - relaxačná doba

Aky mate nazor na tuto problematiku? Ake su Vase skusenosti? Povazujete to za dolezite?
Odpovedať
Profilova fotka
čo je to relaxačná doba?Predpokladám že nejaký extra výraz ktorým sa firma ktorá nedokáže ponúknuť nič iné len kamufláž a vysokú cenu za odpad snaží zaujať zákazníka.Podobne ako cereálie..........pritom je to obyčajná pšenica.Evidentne ste to odniekiaľ skopírovali.
Odpovedať
@antonmesaros nič v zlom, ale ako profesionál by ste to mali vedieť. Či o tom nemáte ani šajnu? http://www.istavebnictvo.sk/clanky/te...
Odpovedať
Profilova fotka
Nemám o tom ani šajnu .na škole nás to neučili sú to nové pojmy ktoré majú húriť zákazníka nič viac nič menej.Dokážem si to nájsť cez google. :-)
Odpovedať
@oscipovsky Aký sa dá mať na ňu názor? Teda ak sa bavíme o akumulačnej schopnosti domu. Čo je relaxiačná doba neviem ani ja. Takže k tej akumulácii v skratke: Buď máte v dome použité masívne konštrukcie (tehlové, etónové steny, stropy) vo vnútri teplovýmenného obalu a teda má dom vyššiu schopnosť akumulovať teplo, alebo nemáte (drevostavba) a vtedy je táto schopnosť domu nižšia. Ak je nízka, znamená to že po vypnutí kúrenia sa dom relatívne rýchlo ochladí, ale na druhú stranu sa dá aj oveľa rýchlejšie vykúriť. Vplyv to má aj na teplotnú stabilitu v lete, kde ak je schopnosť domu akumulovať teplo (ale aj chlad laicky povedané) a v noci vetráte, chlad z nočného vzduchu udrží dom aj cez deň chladnejší. Ale ak sa objekt v letných mesiacoch dostatočne tieni a správne vetrá, dá sa zaobísť aj bez vysokej schopnosti akumulovať. Vo všeobecnosti je akumulačná hmota fajn vec, ale nie je to pádny argument v prospech masívnych stavieb a v neprospech montovaných ale ani naopak. Aj v montovaných domoch sa dajú urobiť priečky napr z nepálenej hliny a pod. Je to niečo, čo sa aj pri návrhu pasívnych domoch rieši len intuitívne a skôr v druhom pláne. Koľko akumulačnej hmoty a či vôbec závisí od celkového konceptu budovy a skôr to z neho vyplýva než by sa to podieľalo na jeho tvorbe. Skús svoju otázku upresniť a budeme sa vedieť baviť konkrétnejšie.
Odpovedať
@antonmesaros človek by mal študovať celý život, zvlášť v odbore, v ktorom podnikáte. A aký je váš názor na akumulačnú schopnosť? O tom vás učili?
Odpovedať
@geroj Som na razcesti kedy treba rychle rozhodnutie, do konca februara musim mat jasno ci ist do dreveneho montovaneho alebo Ytong cca 25-30 + zateplenie. V prospech dreveneho hra rychla vystavba bez mnozstva mokrych procesov + presna vystavba (ako aj fakt ze hrubu stavbu si viem realizovat svojpomocne), ale moj buduci stabebny dozor a viacero ludi z okolia zdoraznuje akumulacnu schopnost murovaneho domu. V prospech murovania nahrava aj vystup z vyssie citovaneho clanku, murovany a zatepleny dom za cca 10 nasobne dlhsi dojde k znizeniu teploty ako v montovanom. Avsak dolezite je ake maju ludia skusenosti.
Odpovedať
@oscipovsky Tak osobných skúseností moc nemám, ale ako som už napísal, nie je problém aj pri montovanom dome niekde nejakú akumulačnú hmotu nahnať. Treba si totiž uvedomiť, že aj pri murovaní z takého ytongu, či tehly, v ktorých podiel vzduchu je asi taký istý ako podiel hliny či betónu tá akumulácia nie je taká super ako trebárs u monol. betónu, alebo u nepálených či plných pálených tehál. Ak by si zakladal na penoskle, máš vo vnútri tepelnovýmenného obalu relatívne masívnu základovú dosku, ktorá toho tiež nemálo naakumuluje. Pridaj pár murovaných priečok z tehál (pri nepálených získaš ešte aj akumuláciu vlhkosti) a ak dom ešte povedzme spadá do kategórie lepších NED, či máš dokonca rekuperáciu a nemusíš vetrať nárazovo, tak sa myslím nemáš čoho báť. V prípade že do penoskla nejdeš, potom aspoň hrubšie potery do podláh, prípadne miesto laminátu či dreva, nejakú keramiku, či kameň.
Odpovedať
@oscipovsky Ytong takmer nic neakumuluje. V lete sa nam dom rychlo vyhrial, v oktobri zase dost rychlo vychladol. Ale zase vecer ako zapadne slnko a otvoris okna, tak sa hned zlepsi teplota vo vnutri. Ytong je velmi podobny polystyrenu. Aka je teplota vo vnutri, taka je aj povrchova teplota muru. Nema vlastnu teplotu. Ale mne taketo byvanie celkom dobre vyhovuje. Ked si clovek uvedomuje ako ten material funguje, tak ma prijemnu klimu vo vnutri.
Odpovedať
@pivec máš ten ytong zateplený?
Odpovedať
@geroj Ano. 15cm eps.
Odpovedať
Tak potom pani dajte info, ktory material ma najlepsiu akumulaciu? tehla? Ytong? Beton. tvarnice?
Odpovedať
@oscipovsky kuk tabuľky http://stavba.tzb-info.cz/docu/tabulk...
Odpovedať
Článok sa načítava...
a prečo chceš len naj..akumulovať,myslíš že len vtedy máš najklímu?všeobecne najviac sa akumuluje do ťažkých materiálov ,do stanu nič, pasívne či nizkoener. domy sa nestavajú z ťažkých materiálov
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?