Aku skrutkovac na stavbu

Mal som doma v skrini dlhsi cas odlozeny aku skrutkovac Bosch PSR 18V, 1,2Ah NiCad. Kedze bol pouzity mozno 10x baterie po 3 rokoch totalne klakli. Nedokazem ich nabit. Aktualne sa mi tento druh naradia na stavbe velmi hodi a tak mam dilemu. a) Dat baterie na repas - repas 2x 18V NiCad so zdvihnutim kapacity na 2Ah stoji 105€ + dopravne. b) Kupit novu aku so zarukou, podobnych parametrov, napr. http://www.naradie-profesional.sk/186... Za rovnaku cenu mam funglovku, so zarukou...
Odpovedať
@janyke NiCd sa neoplati repasovat, radsej kupit nieco s Li-Ion akumulatorom.
Odpovedať
@janyke Pokiaľ viem už NiCd firmy nemontujú-zákaz aj predaja, náhrada je NiHi...Je to podobné ako NiCd nepotrebuješ meniť nabíjačku.Ja som to tiež tak urobil,/repas/ nakoľko som sa nechcel rozlúčiť so starou.. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@janyke siel by som do novej LIon s tym ze by som priebezne hladal aj nejaku nahradu za NiCd.. mozno ebay...
Odpovedať
@janyke daj novu, ten repas bohvie z akych lacnych smejdov robia. Repas alebo nove baterky sa oplatie pri lepsich utahovackach, toto je skor hobyl lowend.
Odpovedať
@richard71 Na ebay stoja nahrady od 30€, za dvojicu baterii dam 60€, co je celkom fajn :-) Ako je to s vydrzou a zivotnostou NiCd oproti Li-lon?
Odpovedať
Zo svojej skúsenosti. Na stavbu som kupil Parkside 18V NiCd. Pokiaľ ho pravidelne používaš baterky fungovali, ale pokiaľ postáli dlhšie ich kapacita sa rapídne znižovala. Po roku som dokúpil ešte jeden náhradný (20Eur-kus) a stavbu dokočil. Teraz keď už ani jedna baterka nie je funkčná urobil som si DC/DC zvyšovač z 12V -> 18V a vošiel sa mi presne do tela baterky vo vybratí nefunkčných článkov. (12V baterka je stará z auta) Prišiel som síce o komfort bez káblu ale náradie v rámci dielne/garáže môžem používať aj naďalej.
Odpovedať
Ahoj, daj 10 eur naviac a mas BOSCH GSR 1800 LI ja som s nou velmi spokojny, baterka sa plne nabije za hodku a neviem si predstavit normalny sposob ako by si tu druhu za hodinu uplne vybil. Ta 14V co pises ty bude podobna, ale trochu slabsia.
Odpovedať
@janyke niekedy staci na prebratie baterii pouzit trafo autonabijacku a vyssim nabijacim prudom baterie restartovat, nebude to vsak uz taka bateria, ako bola
Odpovedať
@sysell Tak Ťa trošku opravím...Mal som NiCd 12V/ 1,2Ah..Dal som na repas a dali do toho orig. japonské SANYO NIHi s kapacitou 2Ah..Idú už viac ako rok a som s nimi veľmi spopkojný..Oprava ma vyšla 48E.. ;-)
Odpovedať
@janyke Si si istý že tie batérie čo sú na e-bay sú 100%??? Ja nie...Čo sa týka tak batérie NiCd sú lepšie na záťaž-napr.pri zaseknutí alebo potrebuješ dotiahnúť silnejšie skrutku tak ok.LiOn vypne pri väčšej nárazovej záťaže.Potom sú lepšie rázové uťahovčky.. Ale všetko má svoju výhodu..NiCd sa dlhšie musia nabíjať,LiOn kratšie čo má výhodu pri robote ak potrebuješ súrne a veľa meniť počet batérií. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@janyke tak vydrz samozrejme zavisi od kapacity nie od pouzitej technologie... kazdopadne Lion su urcite modernejsie... v mojej dewaltke mam 2x 4Ah nikdy som neostal bez stavy...plne nabitie za cca hodinu
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som siel do novej s Li-Ion bateriou. Ni-Cd su u nas zakazane cize tam daju nahrady Ni-Mh. Ani najlepsie Sanio baterie nedaju ani z daleka take prudy ako stare kadmiace, kdez to lithiova bateria nema problem. Jedina nevyhoda litiovej je ze sa nesmie podbit, cize vzdy ked utahovacka zastavi, nestavit ju ale dat nabijat, to plati aj po skonceni prace. Ak by vypovedala da sa to nahradit lacnejsou Li-pol bateriou s lipo alarmom podbitia. 2000mAh 3clanok cca 12 eur. Inak samostatne clanky sa daju objednaj aj odtialto : www.hobbyking.com , sklad maju aj v EU, cize je to tu za 5 dni.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@janyke Ja som robil repas /vymenu NiCD za NiMH/ uz na x akupackoch. Ak nieje akupack zlepeny, ale zosrobovany, spravis vymenu aj sam, ak si troska zrucny, a vies, ze baterie maju + a - pol. Rozober akupack, kukni rozmery baterii, kup si baterie s vyvodmi /pri 18V ich pojde do jedneho 15 ks.../: http://www.gme.sk/nimh-akumulatory-pa... Dodrz ulozenie baterii, aby ti potom vliezli do obalu plastoveho, pospajkuj seriovo, vloz do obalu a zaskrutkuj. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@janyke Ja som kupil Parkside 20V Li-Ion za 60 € tusim. Ide bez problemov. Aby som mohol striedat baterky, tak som si dokupil z nemeckeho e-shopu este jednu baterku, ta ma vysla na 25€ + 5€ postovne. Nekupoval by som uz 14,4V za 110€.
Odpovedať
@megdesign Dakujem za link. Aku pack som rozobral ale nedokazal som urcit o aky druh clankov ide, nemaju ziaden popis, su obalene v kartonovej spulke...na pajkovanie by som si aj trufol ale nemozem teplom poskodit clanok? Ked tak pozeram na ceny tych clankov, tak aj ked si to urobim sam, velmi si nepomozem, rozmer baterii C alebo SubC co je 3€ za clanok...x15ks je 45€... :-|
Odpovedať
@janyke Pájkovať čo najkratšie a použiť pastu.. ;-) Čo sa týka toho že si rozbali pack a nevieš o aký druh sa jedná?? Na vŕtačke by si mal mať napr.12V/1,3Ah..tak podľa toho vieš o akú kapacitu sa jedná..Ak vieš tak daj čo najväčšiu kapacitu, ale pozor, môže sa stať že článok je o 1mm väčší a máš problém..Nedostaneš ho do telesa nakoľko, staré batérie/pack/ je viacmenej vypočítaná na menšiu kapacitu a tá vojde bez problému.Takže dodrž aj presne rozmer.Počítaj s tým, že ju nejako musíš aj obaliť.Ja som na to použil bež.elektro pásku.Nie hrubú. ;-) Ako to budeš mať priebežne to skúšaj dostať do telesa vŕtačky.Neboj sa zvládneš to aj Ty..Každý začiatok je ťažký... :-(
Odpovedať
@janyke odmeraj dlzku a priemer jedneho clanku. Podla toho kupis nove clanky. Spajkovania sa neboj. Preto maju tie clanky vyvody, aby si ich neprehrial. Pasta /kolofonia :-) / a pojde to. Ak mas akupack 18V/1,2Ah, tak tam je 15ks 1,2V/1200mAh clankov. Kapacitu si mozes navysit /ak das napr. 15x1,2V/3000mAh - spravis z toho 18V/3Ah.... Samozrejme musia mat tie nove clanky rozmery identicke, ako stare... / To, ci sa ti to oplati robit doma, alebo to dat niekomu spravit, pripadne kupit novy akupack uz je na tvojom rozhodnuti... ;-)
Odpovedať
@megdesign Lepšie by bolo ak to sa komplet zvarí-naboduje ako originál, pretože ako píšeš podľa mňa kolofónia je na dve veci v tomto prípade.Stalo sa mi že som to robil aj ja s kolofóniou a spoj pri záťaži sa "odlepil".Pri použití kolofónií je dlhší čas pájkovania ako pri paste.Používam pastu a odvtedy je to super, samozrejme najlepšie je to zbodovať. ;-)
Odpovedať
@technik007 no len ako to jednoducho nabodovat.... :-)
Odpovedať
@janyke https://www.youtube.com/watch?v=hCAcW... ;-)
Odpovedať
@megdesign Ja tú možnosť mám a preto o tom píšem...Predbehol som ho ja na videu alebo on mňa?? Ja ale to bodujem na špec. zváračke u kamaráta čo má elektropredajňu na elektroniku.Je to trošku drahá záležitosť kupovať si len na jednu akciu bodovačku... ;-) ale výsledok je super a hlavne rýchlo a kvalitne.. :-)
Odpovedať
@megdesign http://www.svetkuriozit.sk/wp-content...
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan majka z gurunu? :)
Odpovedať
@gashtaan Asi ju nepali a ma azbestove ruky. :-D
Odpovedať
@gashtaan Ilustračné foto ako na "Tupkách" sk...Nesedí so skutočnosťou.. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
dva roky používame Milwaukee M12 BDD-202C 2.0 Ah, , bez problémov, dve baterky LI-ON v balení + rýchlonabíjačka (baterka sa nabije za 30min). Rozmerovo menšia, lahšia, má aj dostatočný moment. Neoplatí sa laborovať s tými akumulátormi, už to nikdy nebude ako nové.
Odpovedať
@zolllee Prečo sa neoplatí laborovať s batérkami nakoľko to nebude nikdy ako nové??? Aj vtedy ako dám namiesto 1,2Ah novú 2Ah??? Repas je viac krát lepší ako pôvodný po rokoch používania, nakoľko za to obdobie sa vyvinula lepšia technológia na batérie a nie je problém nahradiť pôvodnú batériu za novú..Alebo sa mýlim?? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 Už si niektoré otázky zodpovedal o 10:09: "Si si istý že tie batérie čo sú na e-bay sú 100%??? Ja nie...Čo sa týka tak batérie NiCd sú lepšie na záťaž-napr.pri zaseknutí alebo potrebuješ dotiahnúť silnejšie skrutku tak ok.LiOn vypne pri väčšej nárazovej záťaže.Potom sú lepšie rázové uťahovčky.. Ale všetko má svoju výhodu..NiCd sa dlhšie musia nabíjať,LiOn kratšie čo má výhodu pri robote ak potrebuješ súrne a veľa meniť počet batérií. " Na druhej strane, nie je každý taký odborník, že zvláda také techniky-technológie. Ináč tie akumulátory sú veľmi náchylné aj na pájkovanie - rapidne sa znižuje životnosť pôsobením tepla počas pájkovania vývodov, ak si človek nedáva pozor. Niektoré akumulátory nedodajú dostatočný štartovací prúd, iné zase majú trošku iný priemer alebo dĺžku, alebo vývody sú krátke - ak vôbec majú. Takže namiesto laborovania hlavne pre TESLA (TEchnický SLAbších) majstrov, odporúčam si kúpiť akuskrutkovačku s LiON akumulátormi a s nastaviteľným momentom.
Odpovedať
@zolllee Čítal si aj iné príspevky??? Ja áno.. ;-)
Odpovedať
@zolllee on pisal o celom akupacku z ebay... Nie o clankoch.... Bolo mu radene, aby kupil clanky s vyvodmi, tak neviem, co sem pleties nejake AA baterie bez vyvodov... Na ostatne ani nema vyznam odpovedat, lebo su to bludy...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?