AKTUALITA: Kybernetický útok ochromil kataster

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Začiatok roka 2025 priniesol na Slovensku nepríjemnú situáciu, ktorá ochromila kataster nehnuteľností. V dôsledku kybernetického útoku na Úrad geodézie, kartografie a katastra SR sú katastrálne systémy už niekoľko dní nedostupné. Tento útok spôsobil šifrovanie dát a zastavenie fungovania celého systému, čo komplikuje život najmä tým, ktorí plánujú kúpu, predaj alebo stavbu nehnuteľnosti. Čítajte ďalej: https://www.modrastrecha.sk/magazine/... Zaznamenali ste tento útok?
Trochu na odľahčenie - dúfam že len naň.

Odpoveď na príspevok od wheel:

@zdenkonr To si zas netreba predstavovat ako Hurv…
@wheel Nechel som reagovať, ale zaujali ma prvá a posledná veta - Hurvínek a špičkoví odborníci. Dúfam že nie tí istí, ktorí mali na starosti kybernetickú bezpečnosť. Inak - čakal by som že majú certifikát z počítačovej bezpečnosti. Mnohí dodávazelia do VW koncernu ho musia mať...
Profilova fotka
,,Vážne zaoberáme vyšetrovacou verziou, že útok na kataster prišiel z Ukrajiny" R. Fico

Odpoveď na príspevok od iamriso:

,,Vážne zaoberáme vyšetrovacou verziou, že útok n…
@iamriso Pritom to na Ukrajinu mohli hádzať už skoro týždeň. To je hneď vidno, že meškajú noty z Kremľa, keď sú všetci zalezení v dierach.
Už v sobotu 5.1. nefungoval (Viem, lebo riešim ako čo najlepšie "streliť" dva hektáre kdesi, kde na časti toho je v rámci UPI plánovaná výstavba). Akotak otvorili papule až po...a vyšli z nich sračky, Niet čo dodať. Niet pre čo.

Odpoveď na príspevok od zita19:

@rkorba v kazdom pripade to zamlzovanie zodpovedn…
@zita19 A ako napr. Ty môžeš povedať, že zamlzujú? Si členom nejakej špecializovanej komisie, alebo patričného fóra a odmietol Ti niekto poskytnúť info o probléme? Alebo mal sa hneď na druhý deň postaviť pred kamery nejaký hlavný IT-ák a začať dopodrobna predstavovať davu systém fungovania informačnej siete? Alebo ešte lepšie, mali hneď pridať článok na Modru strechu, aby odborníci na vesmir mali v tom ešte jasnejšie, než majú teraz? Naozaj nechápem ten jednofarebný prízemný prístup niektorých... - patriaci do krčmy 5. cenovej skupiny.

Odpoveď na príspevok od starysomar:

Trochu na odľahčenie - dúfam že len naň.
@starysomar ... teraz som už pochopil, že svoj Nick si si nevybral náhodne

Odpoveď na príspevok od zdenkonr:

@wheel Nechel som reagovať, ale zaujali ma prvá a…
@zdenkonr Neboj sa, ti co tam pracovali a sposobili toto , naozaj neriesia obnovu :D Myslim ze to ani nie je v ich silach, lebo keby mali aspon nejaky skill tato situacia nenastane.

Odpoveď na príspevok od petersd:

@zita19 A ako napr. Ty môžeš povedať, že zamlzujú…
@petersd 6. povedali, ze vypadok, 7. ze predpokladaju, ze 9. budu urady otvorene, 8. sme obetou utoku... Rozdiel medzi vypadkom a priznanym utokom je to, ze pri utoku moze dojst k uniku osobnych udajov celeho statu a tiez uz vacsina ludi ma skusenosti (utok s vydieranim mali nemocnice, operatori,...) ze vypadok trva kratsie ako rekonstrukcia systemu po ransomveri, pretoze vypadky su kazdu chvilu... To je to zamlzovanie na zaciatku...

@petersd Napisala zamlzovanie ZODPOVEDNOSTI. Si prehliadol asi.
zbytocne oznamovat hned, lebo potom vznikne panika, tak isto aj tak 99.9% absolutne nerozumie co sa stalo aj keby to bolo vysvetlene a su ultra mudry a vdaka takym ludom sa to velakrat stane napr na firemnom pc klikol na nejaku kravinu a pod ale ked to zacnete blokovat a obmedzite iba na pracoven, su nervny, lebo si nemozu objednat donasku a pozriet a komentovat nezmyselne na fb kym obcan stoji na prepazke akoze, ano hodne som to zjednodusil ale ... niektory si myslia, ze taky komplexny system obnovis okamzite lusknutim prsta myslia si to aj niektore it firmy ale same by mali problem a trvalo by to niekolko dni ...a to len preto lebo to nieje system s dosahom katastra ... a ked by sa riesila taka zaloha, myslite si zeby tolke prachy co by to stalo malo vyznam ked sa nahodou neico stane ? keby sa to stavalo kazdy den ... potom by ludia pindali ze to stoji tolko a tolko ... ale ono to nieje ze zbehnem do alzy a kupim vo vypredaji jeden disk a ctrc v prekopcim fotky ... tak isto ako ked niekto pinda napr na paradajky v obchode a sam nevie ani ako take nieco vypestovat ... mysli si ze **** semeno do zeme a zajtra v kauflande ma ... je to hanba ? je ... ale stalo sa to priamo it firmam ktore sa tomu venuju, ale o tom sa mozno nedozviete, lebo to nema priamy dopad na koncoveho obcana ... riesit by sa mal dopad na ludi a pod napr ok, nejde overovat system parkovania, kym sa to nevyriesi, nebude sa vobec plosne kontrolovat, resp davat zato pokuty ... a to je uz naozaj hanba, ze to nevyhlasia, ale zas, mozno to tak je, lebo ked ludom priamo poviete tak uz len z principu budu zneuzivat situaciu

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@petersd Napisala zamlzovanie ZODPOVEDNOSTI. Si p…
@kejsix nejde len o zodpovednost... Ked nepovies o co ide, mozes situaciu politicky vyuzivat, kym vyjde napovrch o co ide... Doteraz nepriznali, ze su zasifrovani (pravdepodobne s vykupnym) - bud preto, ze niesu, alebo preto aby mohli tvrdit, ze motivacia utocnika neboli peniaze...
Už keď v utorok oznámili zamestnancom, aby nezapínali PC, mal som tušenie, že ide o ramsomwérový útok... Štatisticky až 80 % týchto útokov ide zvnútra, čiže veselý klikári klikajú na všetko, čo im príde e-mailom, alebo to niekto zo zamestnancov prinesie na usb... Horšie však podľa mňa je, že som včera niekde zachytil (myslím že na TA3), že útok prišiel zvonka čiže narušením perimetra cez slabo zabezpečený firewall, čo je prúser jak hovado... Ad obnova... nie som fanúšikom tejto vlády, ale obnova týchto dát nie je obnova dát na telefóne, hlavne musia prejsť všetky zálohy v čase, pretože aj tie môžu byť kompromitované, nakoľko ramsomwér môže i týždne spať a infikovať potichu zálohy databáz... takže dajme im čas...
Diskusia by sa mala zacat uberat inade, lebo sa to tu spolitizuje. Ja som pozeral doma a všetky geometraky, potvrdenia o zapise atd za poslednych 10 rokov mam s razitkom na papieri... Offtopic: je to psychológia, keď človek investoval toľké usilie - čas, presvedčil seba ze ta jeho voľba je jedine správna, tak hlava mu nedovoli priznat si chybu. Je to ako s človekom čo hádže do automatu a čaká že každú chvíľu už musí vyhrať. Sám si nepomôže. Toto je to isté. Predseda pobrnka na tu spravnu strunu a vsetko je ok. Je to vidieť aj tu. Takže vysvetľovať nemá zmysel, lebo by si niektory museli priznať ze sa sekli, ze ich "investícia " bola zlá. Radšej pôjdu do kolapsu. Takže je to márne, je to márne
Tiez nie som fanusikom tejto vlady ale nie je to prva vlada v sluzbach ktorej pracujem. A taketo veci ked sa stanu, tazko to pripisovat plne za vinu ktorejkolvek vlade. Ano ma kazda svoj podiel viny ze nedbaju na technologicku vybavenost statnej spravy, kazdy povazuje svojich nominantov za lepsich odbornikov ako tych predtym. Ak mate moloch niekolkosto zamestnancov niekde aj niekolkotisic ustriehnut aby niekto neklikol na nejaku blbost nie je uplne jednoduche, zvlast ked sa kvalita utokov kazdym rokom zvysuje (neni roku aby aj mnev maili nieco tako nepristalo a to som si presiel uz niekolkymi sektormi). Nebol nejaky kyberutok aj par rkkov dozadu na nejaku banku a ovplyvnil jej fungovanie? Nieco take sa mi mari ze bolo len si neviem spomenut na viac detailov. A to si zoberme ze to je banka ktora vynaklada na kyberbezpecnost radovo vyssie sumy penazi.

@petersd nie, nemusel nikto nic podrobne popisovat. Stacila kratka tlacova sprava, kde by oznamili, ze katasterportal bol napadnuty zvonka, jeho sluzby su nedostupne a na odstraneni problemu sa pracuje. Nic viac, nic menej nebolo treba. Tak sa to robi v civilizovanych krajonach, medzi ktore, my od poslednych volieb pomaly a isto prestavame patrit.
Článok sa načítava...

@petersd nie, nemusel nikto nic podrobne popisova…
@zita19 problem je ze tato zalezitost ma 2 aspekty- 1. Zistis ze mas problem. Co sa presne deje netusis no verejnost sa domaha vyjadrenia od prvej minuty vypadku. 2. Zhanas nejakeho odbornika ktory sa na to vie pozriet a je ochotny (aj vzhladom na to co sa deje v spolocnosti) sa ti na to pozriet. Nasledne zacina skumat co presne sa stalo no stale trva poziadavka z bodu 1. Verejnosti. Preto niekedy pristupis ku krizovemu scenaru a pustas von informacie ktore jednak nie su totalny BS a jednak ktore ti ponechaju aspon aky taky priestor na korekciu. Zas takuto situaciu si nepredstavujme ako hurvinek valku a to bez toho aby som sa chcel kohokolvek zastavat, osobne mi je doplacu z toho, kam tuto krajinu zacali tahat...

@petersd Nie sme vsetci IT odbornici, len nemame klapky na ociach. Ja robim vo firme kde sme mali takyto utok a trvalo 2 mesiace dat to vsetko dohromady. A to sme IT firma ktora dodava soft pre nemecku statnu spravu. A zalohy a obnovy su nieco sim sa zcasti zivime.

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@zita19 problem je ze tato zalezitost ma 2 aspekt…
@sousedekovci89 obhajujes neobhajitelne. A nie si sam. Jednoducho mali vyjst zodpovedny s pravdou von a informovat, ze maju zatial nezistenu poruchu. Okamzite. Este aj blbe UPC ked malo tento tyzden vypadok v KE, tak na svojich strankach informovalo, ze maju poruchu a na jej odstraneni sa pracuje. Ked vypadnu pokladne v Kauflande, tak vyhlasia nakupujucim, ze maju technicy problem a ospravedluju sa za vzniknute obtiaze. Len statna institucia, financovana z nasich dani a poplatkov hra tri dni mrtveho chrobaka, ked uz vsetci vedia, ze je megaproblem na na verejnost presakuju kadejake informacie, ktore zivia ludovu tvorivost, vydaju vagne vyjadrenie a potom to zaklincuje predseda vlady obvinenim Ukrajiny a samozrejme opozicie, lebo ona "siri poplasne spravy". Nikto z tych, ktori beru plat za to aby stat fungoval nemal odvahu priznat, ze mame problem. Stale nechapes, ze ja narazam na to, ze si nesplnili svoju povinnost informovat? Technicke problemy su mne ako uzvatelovi uplne u... (ano tam kde myslis), ak by som bola informovana co sa deje, tak to by mi bohate stacilo. (a len tak mimochodom, nejaky ten rocik som robila na IT, dokonca na IT Security, takze ake take povedomie aj o tej technickej stranke aj o tom, kde je pravdepodobny dovod, ze to zdochlo mam)
Čo hovoríte na posledné informácie, že to bude fungovať budúci týždeň? Je to relevantná informácia? Viacerí ste tu z prostredia IT / security. Naozaj majú možnosť to dať dokopy tak "rýchlo"? Na mňa to má teda asi ten najväčší dopad, že nemôžem urobiť vklad do katastra, a potrebujem čerpať hypotéku.

Odpoveď na príspevok od somecheck:

Čo hovoríte na posledné informácie, že to bude fu…
@somecheck No najskor zozenies dukaty na vykupne, potom pozadovanou metodou posles, potom cakas, potom (mozno) pride kluc. Ked pride, skusis ci pasuje. Ak ano, musis odkryptovat ktovie aky objem dat a ktovie kde vsade (cloud cluster atd.) a ak sa to podari, musis relevantnym sposobom overit integritu tych dat, lebo ze mas kluc neznamena, ze tie data neboli ucelovo menene. Monitoring bol zrejme dlaby alebo ziadny, pretoze takato aktivita spravidla vykazuje vyssiu zataz systemov (nie len vytazenie vypoctovej sily, ale aj datove toky v ramci kastra alebo medzi nimi, taktiez objem i/o zapisov atd. Tu sa netusilo nic...

@sousedekovci89 obhajujes neobhajitelne. A nie si…
@zita19 ale ved oni v pondelok este tvrdili ze maju technicku poruchu. Vzhladom na to, ze nemam vedomost o tom, ze by na vacsine statnych uradov v IT fungovalo nieco ako stala sluzba (ak sa nic nezmenilo) ak ti to prdne v nedelu vecer, naozaj sa ti pecy clovek zacne na to divat az v pondelok rano. Potencialne aj v nedelu ak ma sluzobny mobil (nebyva standardom). Na druhu stranu z mojich zdrojov som pocul ze v danom case nasadzovali nejake upgrady systemov. Cize si realne mohli istu chvilu mysliet, ze vypadok suvisi s tym a hladat chybu prave tam...

@zita19 ale ved oni v pondelok este tvrdili ze ma…
@sousedekovci89 a katasterportal funguje v rezime 24x7 tak vypadok museli zaznamenat technici, ktori mali doma pohotovost. V kazdom pripade ak dosli do roboty 8:00, zaliali kavu a 8:05 zistili, ze im system prdol, tak 8:10 uz mali riesit co sa stalo a najneskor o 12:00 mala vyjst tlacova sprava, ze system je nefunkcny z technickych dovodov. Nie, ze ludia na fb riesili, ze sa nevadia dostat na kataster a zo zodpovednych nikto nic. Je uplne jedno co sa stalo, jednoducho mna najvoac stve, ze tu (zas a znova) zodpovedni hrali mrtvych chrobakov. Mozno o 12:00 este ani nezistili, ze oni vlastne povyhadzovali IT-ckarov

@sousedekovci89 a katasterportal funguje v rezime…
@zita19 ale ta posledna veta nemusi byt celkom pravda, neverim ze kataster nema svojich ITckarov. Aj mensia urady maju svojich hoci vlastny soft nevyvijaju. Kto je aky odbornik je na diskusiu. Kazdy preferuje svojich. Co sa tyka pripravi nejakeho stanoviska, neviem ci mas predstavu akym procesom musi prejst len blba odpoved na jednoduchsiu novinarsku otazku nez nefukcny kataster. Ved pokial viem doobeda v utorok (prvy pracovny den) bola uz informacia vonku. Viem co pisem s tou pripravou odpovede z vlastnych skusenosti.

@zita19 ale ta posledna veta nemusi byt celkom pr…
@sousedekovci89 ma, ale kolkych nove vedeie povyhadzovalo netusis. Niekde v poslednych dnoch som citala kolko sa ich stalo "nadbytocnych" po nastupe novej vlady a instalacii "svojich ludi" do vedenia katastra. Vsak tato vlady vyhadzuje odbornikov, a nielen z katastra. Ale ja zas a znova musim opakovat: Obhajujes neobhajitelne. Jednoducho to dojebabrali od prveho momentu a nikto nechce prevziat zodpovednost. NIc viac nic menej som nepotrebovala povedat.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom. @wilson1281 nikto plyn nezastavuje spamataj sa. Preto sa na vychode robilo prepojenie s Polskom a v minulosti testovali reverzne toky. Plyn bol je aj bude.

@sousedekovci89 ma, ale kolkych nove vedeie povyh…
@zita19 ja to obhajovat nepotrebujem ale zazil som niekolko zmien vlad a "cistky" boli vzdy.... bez ohladu na to kto hol pri moci. Nejdem rozoberat extremy typu MK to so standardnymi politickymi vymenami po zmene vlad nema nic spolocne.
Príspevok bol zmazaný adminom. @wilson1281 paneláky väčšinou používajú na kúrenie plyn, prepojenie máme všade okolo akurát to bude na čas drahšie, každá vojna raz skončí, väčší problém môže byť s ropou, ak nebudeme dodávať na Ukrainu el. budeme škodiť len sebe lebo na tom zarábajú dodávatelia i distribúcia a v prípade výpadku na východe tam budú bez el, s tým je nie problém s prepojením nepotrebuje nič upavovať ide všade kde je vedenie wilson? ak si pamätám tak to volal vo filme stroskotanec guľu s ktorou hovoril

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.

Nenašli ste čo ste hľadali?