Ako využiť odpadové a dažďové vody?

Máte nápady na zníženie spotreby vody? podľa mojej predstavy by sa voda zo sprchovania, umývania rúk, prania mohla použiť na splachovanie WC...Mali by sme asi vychádzať z vypočtov, na čo a koľko vody sa použije v domácnosti ... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Isto dobry napad vyuzit vodu nielen z hladiska uspor, ale aj z ekologickeho. Myslim, ze pre WC by ti mohla postacovat len dazdova voda, tu budes potrebovat zbernu nadobu a hlavne dobru filtraciu, aby organicke castice nepodliehali biologickym procesom. Taktiez samostatny rozvod takejto vody k WC. Ak budem stavat, tak by som toto aj ja rad poriesil.
Odpovedať
Profilova fotka
my sa chystáme splachovanie a zalievanie záhrady riešiť vodou zo studne ... a ktovie aká bude vodička, tak podľa toho možno aj iné veci
Odpovedať
Profilova fotka
My máme 8 kubíkovú nádrž zakopanú a do nej zvedené rýny zo strechy, používame na polievanie a doteraz aj na betonovanie.
Odpovedať
@skorica05 a co ak bude vela vela prsat, a nadoba nepostaci? Je tam zaisteny nejaky odvod do kanalizacie?
Odpovedať
Profilova fotka
Využitie odpadovej vody je už bežné, treba na to myslieť už pri projektovaní, Na každý druh vody sú iné hygienické požiadavky, preto sa teraz požívajú tri rozvody vody, pitná, úžitková a teplá.Zdrojom úžitkovej vody môže byť zber dažďovej vody a využitie vyčistenej vody z čov alebo studňa. Spotreba vody na splachovanie poľa môjho názoru môže byť 1/3 až1/2 celkovej spotreby, toľko sa dá ušetriť. Náklady na investície sa vrátia podľa veľkosti spotreby od dvoch do piatich rokov.
Odpovedať
Tiez mame v dome aj rozvod uzitkovej vody do WC a pracky. mame studnu, v ktorej bola kedysi voda pitna, dnes uz asi by nesplnila normy, ale kazdopadne ju aspon takto vyuzijeme..
Odpovedať
Profilova fotka
@losonka , aj na to sa myslelo.Pri samom vrchu je otvor odkiaľ vedie rúra priamo do kanalizácie, čiže ak sa naplní nádobapo otvor začne samovypúšťanie
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
tak isto ideme realizovat dazdovvu nadrza a 3-rozvody v dome pre WC, pranie a tak. viete niekto odporucit nejaku firmu? pripadne komponenty/znacky s ktorymi mate skusenosti? dakujem za akekolvek postrehy. presiel som web a nasiel som kadeco.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ak chceme využívať dažďovú vodu na polievanie v záhrade, je tiež nutné dať jej zber a rozvod do projektu? Asi naivná otázka, ale som úplný laik v týchto veciach :-N . Lebo osobne si myslím, že netreba, ale v dnešnej dobe plnej zákonov a vyhlášok si vôbec nie som istá...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
podla me netreba do projektu ak to nieje podmienkov danej lokality/stavebneho uradu. staci si to preverit vopred.
Odpovedať
Pracoval som dlho v Nemecku, kde to takto funguje už roky. Ked som sa vrátil domov na Slovensko a staval som dom tak som to tak tiež riešil. Ja osobne som chcel firmu Graf s ktorou som mal skúsenosť aj Nemecku. Predáva tojedna firma aj na Slovensku.
Odpovedať
@dado182 ahoj, asi myslis tu firmu z Prievidze. Bohuzial nenasiel som na ich stranke cennik. Budem riesit zber dazdovej vody zo strechy a jej vyuzivanie na splachovanie WC a polievanie travnika. Graf asi nebude najlacnejsi, aspon podla toho, co som nasiel na nejakych nemeckych strankach. Mozes napisat, kolko ta sranda stoji?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ahoj, áno hovorím o tej firme z Prievidze. Cenník na stránke ani nenájdeš, napíš im kontaktný email a špecifikuj o čo ide. Mne pomohli navrhnúť celý systém do detailov. Vieš ono záleží akú veľkú nádrž, aké tie všelijaké sady filtračné a podobne, ale myslím že sa to pohybuje tak od 2000 do 3000 Eur cca. Ja som to vtedy porovnával tiež aj s inými spoločnosťami, ale ten rozdiel bol už tak nepatrný, že som chcel radšej toho Nemca, lebo je to na celý život. Zatial funguje bez akýchkoľvek problémov.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
My sme kúpili 12 kubíkovú betónovú žumpu, všetky zvody zo strechy idú len do nej. Pre prípad, že by hladina dosiahla strop, sme vytvorili pod zemou trativod do záhrady. Sme 4členná domácnosť, vodu využívame len na WC a polievanie záhrady. Môj odhad našej spotreby dažďovej vody je cca. 55 m3/rok. Cenovo to vyšlo na cca. 60 000 SK( nádrž, čerpadlo, výkop, natiahnutie rozvodov, práca). Režijné náklady cca. 10 eur/rok (elektrická energia). Takýmto tempom návratnosť investície vychádza na približne 18 rokov... Ale je to eko voda:)
Odpovedať
Profilova fotka
my sme tiež uvažovali o tom, že máme studňu, do ktorej by sme dali ponorku a voda by slúžila na splachovanie wc, sprchu a práčku, ale neviem ako by to bolo zasa s odtokom, keďže sa u nás konečne dokončila kanalizácia, platíme teraz za vodné a stočné a keby tam tečie aj voda zo studne, čo je úžitková, čerpadlo v kanalizačnej šachte by sa zapínalo rovnako akoby som používala pitnú vodu, len by som platila menej vodné stočné za pitnú, ale neviem, či by to vôbec mohlo takto fungovať....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?