Ako sporiť a ušetriť viac peňazí?

sme mlada rodinka a nevieme setrit neviem ako nato prosim poradtemi dakujem.
Odpovedať
1
2
ja som si par meisacov spravila presnu tabulu prijmov a vydajov a tam som zapisovala kazdy jeden vydavok, velmi nam to aj s manzelom pomohlo
Odpovedať
my si každý mesiac odložíme v banke na spor. účet istú sumu. z peňazí ktoré ostanú potom dáme bokom nejakú sumu (20,30-50........eur podľa toho ako sa dá, volám to rezerva) ostatné peniaze rozdelím na dve časti. prvá časť = dva týždne a druhá časť = dva týždne. dávnejšie som si delila peniaze na každý týžden a nikdy nebol problém.... každopádne si treba vedieť nejakú časť výplaty vyčleniť bokom a nesiahať na ne ak je to možné. môžete si založiť trebárs stavebné sporenie (z toho však už peniaze nevyberiete), alebo sporiaci účet na ktorý každý mesiac poukážete vami určenú sumu. zároveň vám budú nabiehať aké - také úroky ;-)
Odpovedať
neviem koľko penazí si můžeš odložiť. Ja ešte nemám deti ale s každej mojej výplaty my odchádza 15O eur na sporiaci účet má ich také dva do jedného 50 do druhého 100 predtým mi odchádzalo len po 50 teraz som ten jeden zvíšíla na 100 a plánujem aj ten druhý. Na tie peniaze šiaham, len vtedy keď treba niečo kúpiť do domu, podarilo sa mi takto našetriť na čističku odpadových vůd . Ja sa tiež poznám niesom schopná si nič ušetriť čo mám na účte :-D tak takto je to super. Ale teraz bývame v dvojizbovom byte sme dvaja bez detí tak sa to ľaho dá robiť, potom už asi také jednoduché nebude uvidím, ale potom budem sporiť zase detom ;-( ;-( ale som sa rozkecala
Odpovedať
to marykate23: skus pouzit program ktory je na tejto stranke www.rq.sk je to program volne siritelny, poradil mi ho kolega, ktory ho vytvoril s kamaratom. tam budes vsetko mesacne zadavat, ci uz rohliky ktore kupis, alebo palivo do auta, skratka vsetky prijmy a aj vydaje. mozes si to tam rozdelit do roznych kategorii a vie to tusim vytvorit aj nejake grafy no a na konci mesiaca pozries za co vsetko si minula peniaze a mozno najdes nieco bez coho by ste sa obisli ;-)
Odpovedať
to simonahu: program, ktory uvadzas vyzera byt celkom uzitocny, len by ma zaujimalo ako je to s ochranou dat?
Odpovedať
z mesacneho prijmu mas usetrit 10%. niekedy je to tazke ale inak sa neda. ;-)
Odpovedať
skus napisat ci si si vedoma ze na nieco utracas a je to zbytocne. napr. casopisy, drahe parfemy,cigarety, jedlo v restauracii, kavicky. alebo ci nekupujete drahe potraviny. aj ked viem ze jest sa musi ale aj na potravinach sa da setrit bez toho aby si kupovala dake nekvalitne vyrobky. napr. v niektorych obchodoch byva vecer po 8hodine zlava 50%na pecivo. viem nie vzdy je uplne take teple a najcerstvejsie ale nieje stare len je to od poobedia ked dopecu a nechcu to predavat rano. ak nedokazes usetrit na potravinach tak skus urobit aspon to ze jeden mesiac si odlozis napr len 10€ ale niekam kde budes vediet ze ich nevezmes a neminies. ak sa ti to podari neminut do konca mesiaca tak na dalsiu vyplatu skus odlozit o 5€ viac. mozno to pojde.
Odpovedať
Skúsim ti dať návod ako finančný poradca s 8 ročnou praxou: 1, stanov si mesačný cieľ sporenia - napr. 100 eur 2, 2/3 z tej sumy si preveď automaticky na sporiaci - napr. zo svojej materskej, alebo manželovej výplaty - rozhodnutie je na tebe - ako sporenie neodporúčam životné poistenie, ale radšej stavebné sporenie, resp. sporiacu schému..... 3, zvyšok 1/3 skús ušetriť na mesačných výdavkoch - tam funguje viacej metód - napr. písanie, na čo sa míňa je už len v rovine konštatovania.... skôr odporúčam obálkový systém - po zaplatení povinných platieb - byt, obedy, cestovné si zvyšok rozdeľ za 5 častí, to si dal do osobitných obálok a vždy každý týždeň použi jednu obálku.... 4, Ak si dokážeš niečo ušetriť, odveď to opätovne na sporenie Tento systém sa mi osvedčil u väčšiny klientov - spisovať náklady som dal posledne jednému nešťastníkovi a po 2 týždňoch ho to omrzelo.... software rq vyzerá zaujímavo, ale dá sa stiahnúť aj normálny účtovný software :-D.
Odpovedať
Ahoj, skusim to aj ja uviest tak v bodoch ;-) aj ked velmi to zavisi aj od vasich prijmoch, pretoze ak si na materskej, je to urcite narocnejsie. Co vsak odporucam ja: 1. vyclenit si ciastku, ktoru si pravidelne kazdy mesiac budete odvadzat na nejaky sporiaci ucet...resp. nejake podielove fondy. A najlepsie je ju poslat "prec" hned ako pride vyplata a proste s nou NEPOCITAT. 2. pokial pridu peniaze nazvys, napr. odmeny v praci tvojho manzela, 50 % z nich odviest na sporenie. 3. pisat/evidovat si vase prijmy, vydavky. Vydavkovu polozku si rozdelit na urcite podskupiny, napr. my mame: strava, oblecenie, domacnost, doprava, ine. To ine sa bude este delit na sporenie/ivesticie a ine. 4. Vsetky vydavky vratane sporenia si evidovat. Avsak nezapratavat sa x blockami a nelepit si ich po zozitoch...z toho by mi siblo. Proste u nas za dva dni/tri co su blocky, zaeviduju sa vydavky s datumom, napr. "18.8.2010 benzin 60 eur" a blocky sa vyhodia. 5. Dolezite je evidovat si aj drobne nakupy,..pretoze 5 eur tam, 3 eura sem...a za mesiac sa to dost nazbiera!! 6. Nekupovat vsetko co oko vidi, hlavne my zeny sme take...ze tam sa nam zapaci taka hluposticka..tam taka vazicka...v ikei sa faaakt nedalo odolat :-D No pokym nieco vazne a SURNE nepotrebujete, nekupujte si to. Castokrat su to veci akurat tak na "skladovanie". 7. vyuzivajte rozne zlavy a akcie...na to co potrebujete, napr. 10 kg cukru..a pod.. niekedy su tie akcie velmi dobre.
Odpovedať
Ja som bola na MD keď sme kupovali byt a bali hypo. RP bol 4700,-SK :-( Nedokázali sme ušetriť nič. Žili sme od výplaty k výplate.Často nám museli pomôcť rodičia. Kupovali sme potraviny a drogériu v akciách. Manžel rozbiehal živnosť, tak to bolo veľmi náročné. Našťastie to trvalo len krátko, asi pol roka, potom som MD predčasne ukončila a nastúpila do práce ;-) Bolo to jediné riešenie a do roka sme dokázali ušetriť na novú koženú sedačku(3+2+1) a išli sme na dovolenku s dcérkou síce v SR, ale do 4* hotela ;-) Rady ostatných sú dobré, ale ťažko aplikovateľné pre mamičky na MD.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
No proste némiňať na zbytočnosti žiť striedmo iný recept nepoznám tam kde nemusíš nechod lebo všade potrebuješ peniaze a kupuj len životne potrebne a duoležite veci nič na viac .Peniaze ktore takto ušetriš si hod na stavebne šporenie je to najlepšie zhodnocoavnie pre dlhodobe šetrenie uroky plus štatna preémia.
Odpovedať
Ja mám viacero obálok - inkaso, strava, oblečenie. Tam si rozdelím peniažky /približne viem koľko mes. platím inkaso/. Ostatné dám do obálky REZERVA a tej sa jednoducho celý mesiac nedotknem. Narábam s tými ostatnými. Samozrejme nepredvídateľné výdavky /ak sa niečo pokazí,../ idú z obálky REZERVA. Pekne vidím koľko mám našetrené a čo z toho budeme vedieť použiť keď ich bude dosť /nábytok,../.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
na zaciatku si odložiť 10% z čisteho prijmu na dlhodobe sporenie a potom odporucam rezervy od 10- 30Eur ktore ak nebudu aby boli v dosahu .... to je moj navrh ktory mam vyskusany a funguje to ...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Skúste ušetriť na www.refundo.sk
Odpovedať
no my osobne najviac šetríme na potravinách. nemyslím to tak, že kupovať to najnekvalinejšie za najnžšiu cenu, skôr sa zamyslieť že keď kúpiš 5 kíl zemiakov za doslova pár centov, tak z nich vieš navariť véééľa pestrého jedla (treba len troku kreativity do toho) Tie zemiaky uvádzam len ako jeden príklad z milióna :) tiež vieš ušetriť na energii, zhasýnať svetlo, zbytočne nepúšťať vodu atď. No a v neposlednom rade nakupovať všetko čo potrebuješ v akcii :) Jeden drobný tip www.kuponyzdarma.sk , kamoška mi raz poslala link, myslela som si že to bude somarina. ale niekedy keď tie zľavy pokombinuješ tak 10-15 eur ušetríš len tak.
Odpovedať
S tým, že kupovať v akcii viem, že to znie asi prvoplánovo veľmi ale myslím, že to naozaj funguje.
Odpovedať
@belomirkja a teraz moja dilema: Ked mam usetrit pri tyzdennom nakupe 10 - 15 eur (co je tak max 10% toho co na bezne nakupy do domacnosti miniem a tych 15€ zarobim za cosi malo viac ako hoduínu), behat hore dole po meste za tovarom v zlave a stravit tym niekolko hodin (vyplytvat este kopu benzinu v aute, ktore postava v zapchach) alebo sa vykaslat na zlavy, ist nakupit do svojho oblubeneho obchodu s overenou kvalitou, relativne dobre dostupnom a usetrit 2 - 3 hodiny aj ked niektore polozky o cosi drahsie ako niekde na druhom konci mesta. U mna jednoznacne vyhrava uspora casu. Moj cas je to najdrahsie co mam a musim ho minat uvazlivo. Take to setrenie behanim za zlavami mi pride presne podla hesla Usetrime, nech to stoji co to stoji... :-S A mam overene, kym nebehas cielene z obchodu do obchodu za zlavou, je v konecnom dosledku jedno kde nakupis, aj tak ta ten nakup vyjde cca rovnako, lebo niekde je mlieko o par centov lacnejsie ako inde, ale maslo to vyrovna... A uplne najsamlepsie je rovno z gauca v apuciach a pyzame za 20 minut vytukat nakup v e-shope a nechat si ho doviezt az domov. Toto je pre mna superuspora. Moj cas, moje nervy, moje topanky, auto, benzin, topanky... Tych ani nie 3€ co zaplatim za dovoz mi za to stoji.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 ale to stoji za ten cas TEBE. Ak mas pracu, kde zarobis odhadom 13 eur (podla toho co si pisala) tak evidentne mas ine priority, ako clovek, ktory ma v obalke na jedlo, lekara a vsetky vydavky vratane oblecenia a obutia pre celu rodinu ze 40 eur.... Aj ked aj ty by si na tom mohla byt takto, ale to by bol uz iny pruser, ak by si pri plate cez 2 tisicky mesacne mala fixne vydavky na spotrebu 1800 eur -- co pri prijme 550 eur je uplne realne, ze vydavky na domacnost su 350 a ostava 200 eur mesacne... takze operovat casom, ze mi to nestoji za hladanie tovaru v akcii, mi pride scestne. @marykate23 zaklad je odkladat pravidelne a nevyberat odtial... idealne je prave tu spominane stavebne sporenie... proste dat tie peniaze co najskor prec a nesiahat na ne.
Odpovedať
@belomirkja no a pozrela som na ten tvoj link. Vsetko su to kupony na prudko dolezite vecu dennej potreby. Ked si pojdem kupit televizor, tak si dam tu robotu a porovnam kde je najlacnejsi, mozno vyuzijem aj kupon a usetrim na 500€ TV 15 €. Zarobok jak svina, pri nakupe tak raz za 5 rokov. :-p
Odpovedať
@kaktusik007 mas pravdu. Ale pozri sa na ten link. Su tam povacsine obchody, kde ten co ma v obalke 500€ na mesiac nakupuje denne. Napriklad Notino, Siko. Alza... Kebyze to bol system kuponov na tovar dennej potreby. Beriem aj Alza, aj Hej aj Mall predavaju prasky na pranie a plienky. Lenze, dorucenie nie je zdarma (az na nejake vynimky) takze kupit skatulu plienok na eshope o 3€ lacnejsie s kuponom a zaplatit za dopravu 3,50. Kde je tu uspora? A ked uz hovorime o tych co obracaju kazdu korunku kym ju minu. Docestovat cez pol mesta do obchodu, kde je muka o 15 centov lacnejsia tiez cosi stoji. Ked nie benzin, tak listok na autobus. 20 kil muky asi nekupi, kupi 4, mozno 5, cize usetri 60 - 75 centov a listok stoji 60 centov, takze uspori az na tom piatom kile, tie prve styri ho stoja rovnako ako v obchode za rohom. A este sa mu moze stat, ze kym to piate kilo otvori, tak sa mu v nom nakotia mole a bude ho musiet vyhodit. takze v konecnom dosledku neusetril vonkoncom nic. Nedajboze mu treba za tou zlacnenou mukou cestovat nejakych 30 km do najblizsieho mesta.
Odpovedať
@zita19 ja si myslim, ze to bolo skor myslene tak, ze ked je v konkretnom obchode kde dotycna nakupuje bezne nieco v akcii, treba si kupit do zasoby, nie tak, ze treba behat po celom meste. Ale co sa tyka ostatneho, plne s tebou suhlasim. Aj ked take nakupovanie do zasoby tiez stoji peniaze, ktore musi clovek vynalozit naraz. Celkovo sice moze usetrit, ale v konecnom dosledku ak ma vyrazne obmedzeny budget na tyzden/mesiac mu tie peniaze budu chybat.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 zlacnena muka je extrem. Ale olej, ryza, cukor, mlieko - normalna vec. Ja kupujem v akciach - zrovna vcera som v tescu kupila 2 kartony mlieka, lebo bolo po 55 centov. Ale mas pravdu v tom, ze som nesla cielene do tesca na nakup mlieka, sla som autom okolo a tak som sa tam zastavila a kupila to. Mne sa pri setreni velmi osvedcilo robit velke nakupy vo velkych supermarketoch - kupovat iba overene veci v akcii (nutnost je poznat cenu, lebo nie vzdy je akcia akciou) a veci beznej dennej spotreby kupovat v miestnych potravinach, ci bille. nedavno som mala akurat rozhovor o cenach v bille - ze preco som kupila cervenu papriku, ked kilo tam stalo 3,70 eur a v kauflande je za 1,79 eura - nuz prave preto, ze paprika je ultra fresh a potrebujem kupit tak 350 gramov, co je uspora pri tychto cenach 67 centov - kvoli tomu naozaj nebudem chodit na druhu stranu mesta. Akurat to je teraz - este pred piatimi rokmi by som na tu druhu stranu mesta presla peso, pretoze by mi to za tu usporu zial vtedy naozaj stalo - dovolila by som si kupit jogurt detom.
Odpovedať
@alicka850 no nakupovanie do zasoby nie je moc uspora. Moja svokra je taka stara skola, co aj vojnu zazila, takze u nej samozrejme vsetko do zasoby, ked je to v dobrej cene Na jesen plakala, ze som jej vyhadzala hadam 20 kil muky, co kupila v dobrej cene niekedy na jar. Samozrejme ju nespotrebovala, nakotili sa jej tam mole. A keby len v muke. Von isli cele baliky cestovin, plna krabica pudingov, ryza, keksiky a co ja viem co. No v tych vreciach bol pokazenych potravin mozno za viac ako 50€. Uspora jak svina. :-S Co sa potravin a setrenia tyka tak plati pravidlo: Kupujem to co mi treba, vtedy ked mi treba v mnozstve ake mi treba. Samozrejme ak je nieco vo fajn cene a viem, ze sa to spotrebuje, tak nakupim aj viac. Ale malokto si uvedomi, ze obchody davaju zlavy povacsinou na tovar, ktoreho sa potrebuju zbavit. U potravin to byva zvycajne, ze uz su celkom blizko datumu spotreby. Takze nakupit pollocne zasoby niecoho, co uz za mesiac bude podozrive zo straty kvality, nie je uspora.
Odpovedať
@kaktusik007 tak to takto nakupim aj ja, ked nieco zbadam a viem, ze sa to minie alebo sa tomu nic nestane. Ale snazim sa opatrne. A neboj sa, aj ja som bola v situacii, ked som riesila ci si kupit silonky alebo detom jogurt. Moje deti vyrastali v casoch, ked bol vsade cukor za 7,30 a jogurt za 1,10 Kcs, takze akciove ceny neboli problem co sme riesili, skor to, ze ci utekat po robote do Prioru, lebo v stredu maju tovar, mohli by mat mak alebo utekat domov a uvarit na veceru rezance s lekvarom a detom vysvetlit, ze aj ked chceli makove, maku nieto
Odpovedať
@zita19 inak hlavne v tych “zlavach” su vyrobky ktore jeden v podstate ani nepotrebuje. Ja som uz davno zrusila nakupivanie v akciach a do zasoby a kupujem iba to co naozaj potrebujeme. V “zasobach” mam jedine zavarane strukoviny, paradajky a cestoviny a to len po 3 kusoch co v podstate vzdy nanajvys do mesiaca minieme. A ako tu bolo predtym spomenute ze kupit 10 Kil cukru ved to by sme mali pri nasej spotrebe na 5 rokov a fakt usetrit tych par centov a zapratavat si dom je hovadina. Nuz ale tymto postojom sa ani necudujem ze kazdy si dava do domu tie mini spajze ktore v podstate nemaju ani ucel 😀
Odpovedať
ja som niekedy žil z vrecka do huby vždy som smrdel prachmi, treba zmeniť celkovú filozofiu napr. chodiť na nákup najedený nie hladný, vtedy pokúpiš kopu akcioviek , ktoré nepotrebuješ, dalšia vec bola zmeniť čas nakupovania, nie ihned po výplate, to ako ked odviažeš psa z reťaze, nakupovať 3 dni pred výplatou, atd , dnes mám koľko potrebujem , dá sa žiť i z minima no i z milionov, vždy záleží od toho ako k tomu prídeš, len pozor aby si nepadol z veľkej výšky rovno na hubu, už som prišiel o mnoho peňazí , no i k mnohým som prišiel ako slepé kura k zrnu, tak viem porovnať
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?