Ako sa vám žije vo vysnívanom dome?

Ahojte všetci. Už niekoľko rokov snívam o dome so záhradou, presnejšie dva roky. Totižto toľko rokov má náš malý synček. Odkedy sa narodil, stále mám potrebu záhrady a súkromia pre neho a pre nás všetkých. Doteraz bývame vo veľkom byte v centre mesta, podotýkam nie panelák, ale byt v starom dome. Byt máme moderne zrekonštuovaný a zariadený, ale nemáme dvor. Ako dieta som vyrastala v dome v menšom meste, takže skúsenosč s bývaním v dome mám. Mám však aj veľa priateľov a známych, ktorí si teraz postavili moderné domy, mimo mesta, na dedine, pripadne niekde inde, dalej od pôvodného bydliska. A teraz zažívajú veci, ktoré predtým nepoznali: zápchy na ceste do aj z práce. iný život na dedine, bez známych, deti nemajú možnosť chodiť na krúžky samostatne, musia ich neustále voziť a čakať.....aj doma, tie spojené obývačkokuchyne, na ktoré neboli zvyknutí, ležia v obývačke pri telke a hučí im umývačka, pečie piecka na chleba...alebo deti v detskej dupú nad hlavami horšie ako bývalí susedia, kvôli asi zlej izolácii.. Prosím tých, ktorí už máte reálne skúsenosti, pozitívne aj negatívne, sem s nimi, nech počujem aj iné názory a príhody zo života v novom dome.
Odpovedať
1
2
6
Profilova fotka
nie každy predsa dochadza za pracou do mesta, nie každy ma deti, Tisic rodin a tisic rôznych osudov.Ano tak ako vraviš, je to zmena a nie všetko na tom nôže vyhovovať. Ja si ale myslim že vyhody byvania v RD prevyšuju nevyhody.
Odpovedať
Ahoj, no my asi nie sme veľmi vzorový príklad,ale aj tak.. Deti zatiaľ nemáme, dom sme postavili skoro v centre mesta, je to ale bočná ulica od hlavnej, takže môj manžel prvé 2 mesiace stále hovoril že aké je tu ticho ..:) Predtým sme bývali na hlavnej ulici /električky, autá, autobusy../. Do práce dochádzame autom - manžela po ceste vyložím v jeho práci a ja pokračujem na druhý koniec mesta - späť - naopak. Do obchodu chodím autom 1x za týždeň - potraviny, ostatné veci zas len autom. Už tu bývame 2 roky , presne 15.12. bude. V zime je blbé len to, keď nasneží a je nutné odpratávať sneh, ale človek si zvykne.. V ostatných ročných obdobiach je tu super, ani vlastne sme ešte nestihli niečo zlé zistiť, lebo len tento rok sme dokončili úpravu terénu /chýba dokončiť jazierko/.. Takže asi tak. P.s.dom máme v Košiciach. Svokra býva tiež v Košiciach, asi 1 km od nás ..:)) Moji rodičia ale tiež bývajú v Ke.
Odpovedať
Profilova fotka
@katkafs , keby som mala malé deti a presťahovala by som sa mimo rodiska, tak to by som asi nezvládla.My sme sa po 21 rokoch bývania v meste vrátili s už dospelou dcérou na dedinu v ktorej som vyrastala, takže veľa známych, rodina čiže super.Ale som rada, že sme sa presťahovali až teraz. x-)
Odpovedať
My s manželom sme vyrastali na dedine a chodíme tam k rodičom na víkendy. Ale 9 rokov bývame v byte(25 km od rodičov).Tak to vieme porovnať. Na dedine nemusíš byť osamelá, ak si nájdeš nových kamarátov. Ale rovnako osamelá môžeš byť aj vmeste ( poznám zopár takých ľudí). Dupot a krik detí - to je o výchove. Ak si dieťa naučíš poslúchať a zbytočne nevyvádzať a hlavne zaujať ho a upútať. My sme s malou ( teraz má 11 ) nezažili nič také. Vedela, koľko si môže dovoliť. Ale keď idem na návštevu ku kamoške , mám problém v kľude dopiť kávu a už po 15 min. mám chuť odísť. Jej deti sa na nás tak tešia, že lietajú ako splašené a prekrikujú sa a nič na nich neplatí. ( Mimochodom mám aj takých susedov nad nami v paneláku. Víkendové detské návštevy a stráženie starej mamy bývalej učiteľky urobia svoje. Často mám pocit že sa prepadne plafón. :-| ) Čiastočne otvorenú kuchyňu s obývačkou mám aj v byte a umývačka vôbec nie je hlučná. Pokojne pri nej pozerám TV.Pekáreň na chleba nemám, lebo Bakery je 5 min od mojej práce a cestou domov to pečivo veľmi lákavo rozvoniava ;-) Kuchyňu v dome môžeš uzavrieť, čiastočne presklenými posuvmi , alebo úplne oddeliť. A čo sa týka krúžkov, krúžky sú aj na dedine u našich - folklórny, divadelný, futbalistický, turistický, počítačový, dokonca sa cvičí aj aerobik a zumba ;-) Mám aj známych , ktorí postavili lacno na dedine, opevnili dom dookola 2m múrmi, nemajú tam žiadnych priateľov. Ráno vyrazia s deťmi do školy do 7 km vzdialeného mesta, lebo ich do školy na dedinu nedali. Potom do práce, popoludní na krúžky do mesta, do nákupných centier posedieť s kamošmi a večer unavení idú domov. V záhrade urobia občas garden- party a pozvú si nás z mesta. Upratovať a žehliť im chodí pani na domáce práce a v špičkovo zariadených kuchyniach vôbec nevaria .Ale pre takýchto to bývanie v dome na dedine nemá vôbec význam, lebo tá hlavná podstata, účel sa vytratil:-( ....Želám Ti aby si sa nenechala odradiť od svojho sna o bývaní v dome.Či to bude v meste, okrajovej štvrti alebo na dedine. Zariaď si bývanie podľa svojich predstáv a naplň svoj domov šťastím, aby bol pre tvoju rodinu domovom s veľkým "D" ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@superstar veľmi pekný článok!
Odpovedať
ahoj, ja som mala trosku inu situaciu, nikdy som v dome byvat nechcela a uz urcite som nechcela odist z bratislavy... Ibazeeee mam priatela ktory stavia dom v jednej dedinke -z tych plne zapchatych satelitnych. Po prvotnom obrovskom sklamani som si povedala ze s tym nic nezmozem a zacala som pomahat a momentalne som v stadiu ze sa uuuzasne tesim. Predstava ze z toho domceku-ktory je uzasne veliky s velkou teraskou by som mala odist do bytu ma teraz strasi. Co sa tyka deti, asi sa zhodneme ze do uricteho veku nieje nic lepsie ako hodit decko na travnik pred dom a mat "pokoj"... a neskor ked bude skola, kruzky- budem holt otravovat maminu, ktora sa uz na vnucata tesi. Dalsia vec -staci jedna jazda MHD a viem ze mestske decko by som nechcela!!! S domom ale suvisi strasne vela problemov- staaale na nom treba pracovat-ist do domu s lenivym chlapom by bola pohroma, vela soferovat (co je moj najvacsi strach) a dufat ze budes mat dobrych susedov. Ale zasa taka grilovacka na teraske... :) Treba si zvazit co naozaj chces- pre nas v Bratislave je na vyber kupit stary panelak-a dufat ze nespadne kym nesplatis hypo, novy byt-pribehov o "dobre" postavenych novych bytovkach je vela, alebo dom-daleko a taky ktroy nemas sancu predat-tzn mas ho navzdy. Jedno horsie ako druhe, co mam znamych (od 22-30r) asi 6 z 8 sa nakoniec rozhodli pre dom.
Odpovedať
Kedze vidim, ze si z okresu Trencin, tak celkom rozumiem, rozhorcenie tvojich znamych, co sa tyka zapchy rano aj poobede. Z toho by si si mala vziat ponaucenie a hladat pozemok pre tvoj vysnivany domcek v lokalite, z ktorej sa da pohodlne dostat do prace aj z prace, kde je aspom zakladne vybavenie, lekar, zubar, skolka, zakladna skola, potraviny,drogeria. Mozno aj dostupny supermarket. Rozmyslat aj nad tym ak nahodou nebudete mat auto k dispozicii, ako casto su autobusove spoje, ci sa da do obchodu aj pesi prejst. Ked budete chciet is do kina, ci svokrovci alebo rodicia, sa lahko k vam dostanu atd. Proste si sadni, zamysli sa ako zijes a ci by si bez uberania komfortu zivota dokazala zit aj hocikde inde. Lebo ak ta ma odrezat od centra diana skolabovana doprava cez Trencin. Tak to iba prides o nervy. Co sa tyka hluku v dome a dupotu, ktory je vsade pocut, to skor zalezi od prevedenia stavby a vyberu materialov. Takze zvaz vsetky pre a proti a prajem ti, aby si nasla lokalitu, kde bude prijemne, susedia priatelsky, deti si najdu kamaratov, mozno aj suseda povaruje a tak.... Hlavne sa nedaj zlakat lacnym pozemkom v dedine bez obcianskeho vybavenia, kde je jedinou spolocenskou udalostou sedenie v krcme.
Odpovedať
vsetko je o miere pohodlia a o prioritach. Ja mam skusenost s byvanim uz snad vsade, kde sa len da - v panelaku v malom meste, aj v krajskom meste, v dome na dedine, v dome takmer na samote v horach a teraz uz 4 :-D dni byvame v nasom novom dome v okrajovej mestskej casti. Ak mozem porovnat, panelak - uz nikdy v zivote v ziadnom byvat nechcem..Je to pre mna zly sen a lutujem vsetkych ludi, co v panelaku byvat musia. mne tam vadilo uplne vsetko. Co je sum umyvacky v novom dome, oproti hluku vysavacov, pracok, Tv, hlucnej hudby, kriku buchotu od susedov. Umyvacku vo svojom dome strpis (btw. kup si super tichu, nebudes pocut nic).... vies, ze ju ides zapnut, ale neplanovane hluky od susedov - no dakujem, stacilo! Ani nehovorim o cigaretovom dyme z balkonov a smradoch z kuchyn..brrr..Hovienkach na chodnikoch a pod.. Btw. - prezila som 3 roky na materskej v panelaku. V zivote som sa necitila taka osamela. Teraz sme 4 dni v novom dome, uz si tykam s jednou susedou, s dalsimi sme sa tiez zoznamili a uz sme sa dohadovali na nejakom zoznamovacom ´vecere, sme tam tri novostavby v malej ulicke. A uz teraz mam z tychto ludi 100x lepsi pocit ako zo susedov v panelaku. To, ze dieta sa hra vonku od vidim do nevidim ani nespominam. Pritom nas dvor je este stavenisko, ale k nezaplateniu. Na sidlisku by som ho v zivote von sameho asi nepustila. A nevhody? No ano, najblizsi obchod mam pol hodinu peso, co nie je bohvieco, skolku mame tiez dost daleko, ale chodi sem MHD, takze je to ok. Viem, ze kym bude dieta male a bude chciet chodit na nejake kruzky, budem ho musiet vodit, ale to bude predsa len par rokov, potom to uz bude v pohodde. To iste je na dedine.. A nakupovat aj tak chodime na 90% autom, tak ten obchod az tak nebude chybat. Budem robit vacsie zasoby (uz mam konecne miesto!)... A ak sa bojis buchotu z poschodia, postavte bungalov. ;-)
Odpovedať
My sme sa zhruba pred polrokom prestahovalli z panelaku v Petrzalke do satelitu pri Bratislave. Priznam sa, ze ja som vobec nechcela, mame dve male deti, syn je prvak,vsetko som mala po ruke, obchody, skolu, skolku, kruzky a aj mamu, kt.mi pomohla, ked bolo treba. Manzel ale nedal pokoj a nakoniec ma presvedcilo, ze domcek je vacsi a investovat do vacsieho bytu v novostavbe v Bratislave som odmietala(ovela viac penazi a pochybna kvalita) . Syn chodi do skoly tu, aj na futbal a ja sa tiez po rodicovskej dovolenke pokusim najst si pracu tu, resp. nechcela by som dochadzat do BA, takze mimo BA. Samotne byvanie je lepsie, vacsia plocha, kazde dieta svoja izba, bezproblemove parkovanie, spolocna kuchyna s obyvackou mi absolutne nevadi, skor mam aspon prehlad co robia deti a aj na tom sice malom dvorceku, ale pohraju sa aj sami a nemusim sa bat, ze vbehnu pod auto. Nevyhody pre mna su hlavne mensi vyber kruzkov, pri dochadzani do BA zapchy a vacsie obchody su dostupne len autom( aj ked mi to mame 10 min do Avionu), kedze je to nova lokalita syn tu ma menej kamaratov. Ono je to podla mna o tom, ze ci sa clovek odtrhne od Bratislavy( praca, skola, skolka to si treba zvazit ake su moznosti v novom bydlisku) alebo je odkazani na kazdodenne dochadzanie, potom su tie zapchy naozaj problem a dom je len na prespatie.
Odpovedať
Profilova fotka
..podla man zivot na dedine sa neda porovnat z mestom.. na dedine je klud, lepsi vzduch.. ja by som do mesta nesla byvat v ziadnom pripade.. byvala som ako mala v panelaku a vdaka bohu sme isli na dedinu a je tu skvele.. ako tu uz niekto pisal, futbal, kniznice, pocitace, zumba, folkor, plesy a dokonca i maskarny ples, vlastny pivovar, pizzeria, detske ihriska, trojkralovske zabavy.. to je nieco super a nic nam nechyba.. a ked nieco chcem nakupit.. ma to len 13 km do mesta.. .)
Odpovedať
Profilova fotka
..sorry za chybu z/s :D :-D :-D
Odpovedať
Tiez som cely zivot zila v BA a pred styrmi rokmi sme sa prestahovali do domu a neviem si to vynachvalit. Aj ked absolutne nebol (a nie je :) ) dokonceny, aj tak je pre mna ta kvalita zivota niekde uplne inde, asi tak o tisic percent lepsia. Ano, su zapchy smerom do mesta rano, ale treba ist v inom case ako v spicke alebo si najst inu robotu, nam sa podarilo oboje, takze to pre nas ziadny problem nie je. Uz by som v zivote nemenila za nejaky dvojizbak v meste, kde mi pod bytom postavia krcmu a nad hlavou mam hluchu susedu, co si pusta televizor tak, ze nepocut vlastneho slova. Vecer tam nie je ticho, v noci tiez obzvlast v piatok. Navyse sa vela bytov tam, kde sme byvali, prenajimalo, takze to aj adekvatne vyzeralo. Proste, uz nikdy viac. Ale tak byty vnimam ja,mame kamaratov, ktori by zas nesli do domu a ja im to nezazlievam, proste kazdy je iny a kazdy vyzaduje uplne ine prostredie. Takze je to na osobnom zvazeni.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ja som chvilku zila v BA asi pred 6 rokmi.. denne som cestovala z Petrzky ( hned pri Dunaji) az do Rače na peknu cestu do prace.... co myslis, kolko mi to trvalo?? asi 3/4 hodiny.. co je lepsie? zapcha, a si do pol hodky autom doma, zastavis kde chces a sedis si v aute,alebo statie v autobuse, prestupovanie, tlacenica, v lete upotení ludia a tí vyrastkovia v buse a ich nadavky medzi sebou, to tiez nie je to, co by som chcela, aby moje deti pocuvali.... jasne, ze mensie mesto je ine... BA je specificka..ale zapchy su dnes vsade.... mozes byvat aj v meste v byte a nez sa dostanes z jedneho konca na druhy, tak je to min. pol hodina, hlavne odkedy su vsade kruhaky, na kt. sa bojazliví soferi boja vstupit a zdrzuju dopravu... to je vsade.... sla si niekedy do Hlohovca poobede do stvrtej? alebo cez Partizanske? a to su male mesta... takze je to jedno.... samozrejme, treba si zvazit, co chces. Dobre tu uz bolo napisane, ze dom je neustaly žráč penazi.. stale je co zdokonalovat, nemas tam" fond oprav a domovnika".... takze ked konecne dokoncis aj zahradu, a nejako to polepis, musis stale robit udrzbu.... stale .... Byt kupis a mam vystarano.ale napriek tomu sa byt s domom neda porovnat. Mas male dieta. NIe je nic lepsie, ako dat ho spat do kocika von, alebo sa opalovat na terase kym sa ono hra v zarucene cistom piesocku :) naozaj neporovnatelne. Vyrastla som v dome na dedine... vadilo mi vzdy dochadzanie, teraz ked uz mam ako dospela auto, ani velmi nie.... a je tam klud. Sme v dome zase na dedine, v mojom pripade 100km od domova, cie nikoho az tak nepoznam, par priatelov, ale mame taku novu stvrt, samí mladí a pozname sa , pristavime, pokecame, grilujeme :) Deti chodia do skoly do mesta, kusok od centra su vsetky kruzky ktore vybavime este ked sme v meste :) takze da sa to :) :) ja dom len odporucam :)
Odpovedať
Pre mna urcite dom. Odkedy som dospela, tak som o tom snivala. Ako decko som mesto milovala, kopec zabavy, vsade blizko, takze mi ani nevadilo byvat v panelaku. Casom mi zacal vadit neporiadok v okoli, ake su niektori ludia prasce a nevazia si, ze maju kde byvat a nestaraju sa ako to vyzera okolo nich. Ked sme hladali, tak najskor v blizkom okoli mesta, ale ja som potom prisla na to, ze ja som mestsky typ, ja na dedine nebudem stastna a ani svojim detom a ani sebe som nechcela spravit to, ze zabiju kopec casu cestovanim do skoly, za zaujmami prip. ze my zabijeme kopec casu ich vozenim. Takze sme zacali hladat pozemok priamo v meste. Vyber bol katastrofa a ceny este horsie, ale nakoniec sme nasli kompromis. Pozemok nie je velky, nie je to ani najvychytenejsia lokalita. Ale bolo nam to celkom sympaticke miesto a hlavne v meste. Teraz som aj rada, ze sa nemusime starat o obrovsky pozemok. Na relax staci aj mala zahrada, hlavne ze ta tam nerusia dupotajuci susedia nad tvojou hlavou a nikto ti necmara po stenach domu.
Odpovedať
Profilova fotka
a nemusis soi davat vo vytahu pozor na co stupis .... ;-) ci ta mlaka na zemi je od vody, alebo.....
Odpovedať
my sme pred 4 rokmi urobili rozhodnutie ze ideme zit na dedinu. Je to asi najblizsia dedina k BA. zapchy su ale cesta autom mi trva tolko co by mi trvala autobusom s predchadzajuceho bytuv BA Ruzinove. Nie nemame dom no pre nas bolo skor dolezite porstredie v ktorom budu vyrastat nase deti. Sme na dedine ktora ma pekne upravene chodniky aj cesty, ma hradzu a aj obcianske vybavenie. Je tu kulturny dom v ktorom byva cvicenie, folklorny subor, detsky futbal na ihrisku, dokonca sa organizuju aj tenis a podobne aktivity. Nas 5,5 rocny syn sa naucil ze v dedine sa kazdemu zdravi. Aj ked chodi do skolky v BA tak ked vojdeme do obchodu sa vzdy slusne pozdravi a to nie ako ine decka ktore vojdu a hned od dveri cez 5 ludi kricia ja chcem tu cokoladu, Byvame v bytovke kde je 8 bytov a dole su aj obchodne priestory. Jediny z nich vyuzity je mom. kadernictvo, kozmetika a pod. Mame okolo domu pozemok aj zatravneny a vzadu za domom garaze cize aj velku plochu zamkova dlazba. Tam sme zo susedmi vytihali 2 stoliky, jeden gril, zaparkovali 3 kociky a grilovali. No a bolo nam fajn. Dom je super vec a okolo starsieho je dost roboty. Svokrovci maju dom na Liptove a tam chodime obcas na vikend a pomozeme. Ja by som dom mom. nechcel aj preto ze decka ten dom nevyuziju vyrazne viac ako to kde byvame a o 10-15 rokov nam bude dom viac na obtiaz. Radsej by som isiel do domu ked decka vypadnu do vlastneho byvania a to potom mi staci mensi domcek. Dedinu nezatracuj. ja som zil cca. 9 rokov v sirsom centre BA a bolo vsetko na skok ale asi by som tam uz nesiel. Aspon nie kym sa decka formuju.
Odpovedať
Ja som tiež panelakovy typ..suhlasim s nazormi že všetko ma svoje vyhody aj nevyhody..avsak vyhod byvania v dome je viaac...v panelaku byvam od malička...a vlastne aj teraz...ešte sa len chytame stavat...ale už teraz viem čo je to starat sa o 12 arovu zahradu...Na panelaku je vyhoda toho že je všetko blizko. Na byvaní v činžiaku mi vadia velmi susedia...neustale prerabky, vrtanie, buchot..a ked ich ide človek slušne poprosit že mi spi polročne babo tak mi bezstarostne v nedelu doobeda povedia že to nemaju kedy stihat...dalej kauza vytah verzus kočík..katastrofa... Čo sa tyka rodinneho domu je tam zas viac starosti...v dome i okolo domu...ale zase ked si predstavim letne večere na terase s rodinnou alebo priatelmi a porovnam ho s našim 2x2m balkonom, ktorý susedi s dalším balkonom..kde je počut každe slovo..sukromie nulove...tak radšej viac starosti ako žiadne sukromie...my mame pozemok hned za tabulou Trnavy...takže to ani tak neni na dedine...zapcham sa človek nevyhne či byva v meste alebo nie...aspon u nas je to tak...
Odpovedať
Profilova fotka
@katyl ja som toho názoru, že keď bývaš na dedine, tak máš stále kľud a keď potrebuješ trošku ,,ruchu", tak si za ním vybehneš do mesta.Ale v meste sa ten kľud ťažko hľadá.Ja bývam v byte so záhradou-má 130 m2 a úplne nám stačí .Meniť by som nemenila, nevadí mi ani dochádzanie za prácou-aspoň si nakúpim čo potrebujem priamo v meste-je tam predsa len lepší výber a potom sa doma vyvalím :-) . mám super susedov a tak sa stretávame v lete aj teraz v zime pripravili Mikulášsku párty pre deti kde sme boli aj my bezdetní :-D .Toto v meste nemáš...Ale zase záleží aj od toho kam sa presťahuješ.
Odpovedať
Caute. Aby sme sa správne rozumeli, ja dom veľmi chcem, už sa na neho strašne teším, aj máme naplánováný zhruba časový harmonogram, kedy by sme ho chceli začať a dokončiť. Pozemok chcem určite v meste, aj už mám vybratý. Určite prevžujú výhody, hlavne pre rodinu s deťmi. Len som chcela od skúsených vedieť, čoho sa vyvarovať. prípadne čo máte odskúšané, čo dávať a čo určite nedávať, napríklad ja nebudem chcieť spojenú obývačkokuchyňu, ale od domu ma to neodrádza. Chcem vedieť, co ste už ako bývajúci oľutovali, že ste nespravili, alebo spravili, príklad: nedali ste si spravit pivnicu a teraz by ste ju využili, alebo dali ste si garáž ako súčasť domu a teraz to lutujete.....
Odpovedať
@katyl ja teraz velmi lutujem, ze sme zrusili krb :-( mali sme si prinajhorsom nechat aspon predpripravu .... Mala som naplanovany krasny velky obojstranny, manzel ma prehovoril ( no moc mu to nedalo namahy) a teraz to fakt lutujem :-(
Odpovedať
@katyl - vzdy kazdy dom je idealny pre danych ludi a ich zivotny styl ja mam kuchynu vedla obyvacka, ale oddelenu posuvnymi dverami po mesiacoch byvania som skonstatovala, ze peniaze za atypicke dvere boli vyhodene do vzduchu, kludne sme to mohli nechat otvorene - ale zase keby sme ich tam nedali, tak by som ich tam teraz chcela :-) garaz nemame a ani nam nechyba dnes by som trvala na malej technickej miestnosti s oknom - kotol, pracka, miesto na susenie pradla susicka sa bije s mojim ekologickym zmyslanim, takze susit budeme aj nadalej normalne
Odpovedať
100 ludi, 100 chuti... Ja som zase chcela otvoreny priestor kuchyne a obyvacky. Som zvyknuta, ze sme pekne spolu, mozeme sa rozpravat a nie som oddelaena v kuchyni, kym sa ostatni bavia v obyvacke. Aj ked sme nedavno byvali v malom domceku, tak sme vzdy skoncili natlaceni v kuchynke. Tak teraz sa uz tlacit nemusime, je to super. A tie blbosti, ze hlucne spotrebice, to je predsudok. Dnes sa daju kupit super tiche vecicky, len treba trochu pohladat. ja som zatial so vsetkym spokojna, este ale byvame prilis kratko, takze neviem posudit. Mame aj krb, okolo ktoreho je dost neporiadku stale, ked sa kuri vkuse, ale mne to za to stoji. Niet nad krasne chvilky teraz v zime, ked vonku pada sneh a my cumime do ohna.. :-D
Odpovedať
@akvi suhlasim so všetkym čo si napisala o byvani v panelaku ja som tiež byvala v dome s rodičmi potom sme si kupili byt a vydržali sme tam 2roky a rozhodli sme sa stavať dom je to trapenie ale vždy lepšie ako panelak teraz sme v štadiu hrubej stavby a na druhy rok chceme dokončit a strašne sa tešim kedy sa budeme stahovat je to maly bungalov ale budem mat klud a nie hluk ako v panelaku ja som sa tam citila hrozne všetko bolo počut od susedov a nad nami byvali podnajomnici mlady chlapci tak si ani neviete predstavit čo sme v piatok zaživali hluk v kuse do rana a samy popl a špaky na mojom balkone no hrôza nikdy v živote panelak!!!
Odpovedať
Profilova fotka
ano, s tym hlukom spotrebicov je to blbost :) umyvacku vobec nepocut, niekedy ked je zle ulozeny riad tak plastova miska moze buchat napr. do hrnca, ale to je take tiche, jemne ze pohoda.... pracka by ma rusila ,ale tu v kuchyni nemame :) a tiez mi vyhovuje , ze som pokope s rodinou, a ked pride necakana navsteva, nemusia ma cakat sami niekde, kym niec pripravim :) ale su pekne blizko:) a okolo krbu tiez nemame bordel, asi je to v systeme, treba si najst taky, aby sa nespinilo, zatial nemam pocit, ze krb mi robi viac upratovania, ze je proste okolo neho bordel :) ale je fakt ze drevo mam v takom kosi, cize nie je to otvoreny drziak, z ktoreho by isto padala spina z dreva :) takto to odporucam :) ja keby este raz robim, ale inak taka tema tu uz je :) , tak isto vacsie okno v kupelni :) na milion %
Odpovedať
mna napada jedna uplna hlupost-ked sa davali robit elektricke rozvody-do splane pri postel (na bokoch hlavy postele) ich dali vycentrovane do stredu-nemyslelo sa na to ze z jednej strany bude skrina-tzn postel sama nebude v strede. Dalsie na co sa casto nemysli je okno v kuchyni aby bolo vyssie. A ked sa robi sadrokarton mysliet na to ze tam budu bodovky- treba viac miesta nad sadrokartonom.
Odpovedať
katyl ja asi budem ina ako ludia tu - byvam v centre ba a pracujem v centre ba - detto moj muz, dcera tu chodi do skolky. Ja by som ani za nic momentalne do nejakeho satelitneho mestecka do akehokolvek domu neodisla... Uz som to v par temach pisala - neviem o akych skusenostiach s byvanim v panelaku to vsetci tu rozpravaju - mam pocit akoby si ludia co sa rozhodnu pre stavbu domu snazili svoje rozhodnutie nejak rozumne zdovodnit a preto tato argumentacia... Ja som od malicka vyrastala v starom klasickom panelaku v malom meste - nikde sme nemali problem so susedmi, s nejakym hlukom etc. ... na cele prazdniny som chodievala k starym rodicom na dedinu do rodinneho domu... uprimne - v tom dome a na 10 arovej zahrade sme netravili ziaden cas - stale sme boli s deckami vonku... detto aj doma v panelaku - tam sme sa len ucili a spali ako deti, inak vonku s detmi... Teraz je ina doba a mam pocit ze je naivne si mysliet ze dedina vam prinesie to , co poznate zo svojho dectva - teraz zial ako nie su bezpecne mesta, nie su uz bezpecne ani dediny - vela kriminalnych pripadov sa deje prave na dedinach, kde mladez nema do coho pichnut a preto sa venuju vsetkemu moznemu, len nie rozumnym veciam... Do akeho veku si myslite ze udrzite dieta u vas na dvore sa hrat? moj odhad je tak 5 rokov... od skoly uz deti budu chciet travit s inymi detmi... Opaet mozme si nahovarat co chceme, ale ked chcete kvalitnu skolu pre svoje dieta, tak zial na dedinach je takych len velmi malo...Urcite su aj vynimky, ale v okoli ba nepoznam ziadnu kvalitnejsiu ZS alebo nebodaj strednu skolu... ja byvam teraz v druhej novostavbe v ba - mozno mame stastie na stavitelov, ale problemy popisujuce v mediach sa nam vyhybaju... mozno mame aj stastie na susedov, ale ziaden hluk tu nepocujem, necitim sa nikym obmedzovana etc. ... Momentalne mam male dieta - cize momentalne by sa mi asi ta zahrada hodila...fakt je, ze pracu ani ja ani manzel menit nechceme, a keby mame z nejakej dediny dochadzat, tak by sme tym zabili cely volny cas - a na to napr. ja vobec nemam nervy... Nenormalne si uzivam to co mi byvanie v centre umoznuje - v noci je tu ticho ako na dedine ( pripadne viac - ked sme u svokrovcov na dedine, tak ma dost otravuje mladez vracajuca sa v noci zo zabavy a vyblakujuca pod oknami...) - mesto zial alebo nastastie v noci moc nezije - v pohode mam otvorene okno a spim..., so susedmi sa da vzdy dohodnut ak chcem ja alebo oni robit nejaku party do noci, mame terasu, cize grilovanie je v pohode, blizko park a obchody - cize nikde sa netrepem autom a nezijem ako profesionalny sofer... to len k tomu ospevovaniu byvania na dedine - ja si neviem predstavit byvat v nejakom zapadakove, kde sa nieco deje, len ked su volby a najvacsia oslava su miestne hody... asi som mestsky typ... A len na zamyslenie - 2-ja moji znamy ktori postavili velke domy v satelitoch pri ba si v tomto case prave kupili byty v meste a cez tyzden ziju tu... zatial chodia na vikendy na tie domy - otazka je, ako dlho ich to bude bavit... dovod pre ich rozhodnutie: - hlavny - dochadzanie - strasne vela zabiteho casu a druhy dovod - chybajuca kultura a spolocensky zivot... cize ten odchod na dedinu si treba podla mna poriadne rozmysliet - velky dom a zahrada nie su vsetko - hlavne ked kvalita zivota ide totalne dole ( tym myslim volny cas a jeho travenie, kvalita a dostupnost sluzieb, skol, skolok , dobrej a zaujimavej prace etc. )
Odpovedať
Profilova fotka
no, dai, ale tak to si mala v detstve stastie na dobry cinzak a slusnych susedov. nie kazdy ma ale to stastie.. vazne... a teraz tiez nebyvas v beznej bytovke, to je iny level ;-) to sa neda porovnavat... ;-) priatel mal byt v TT a kazdy vecer a noc sa chalani prehanali na zadnych kolesiach motoriek nechcem vediet akou rychlostou.. a nechci vediet aky hluk pri tom robili, aby tu rychlost nabrali.... kedze dlha rovna cesta v TT - HOspodarska... :-p, je fakt ze vsetko v tom byte bolo pocut a je velky rozdiel na aky byt - bytovku natrafis.... ja byvam teraz v malej bytovke na dedine, kde sa vsetci pozname, kriminalitu tu nemame ziadnu, a dokonca sa vsetci pozname, takze sa navzajom aj strazime :) v cinzakoch sused nepozna suseda v dnesnej dobe.... aj ked ja na dedine su ludia, co si daju dookola mur a dovi dopo, ale nastastie je ich mensina :)
Odpovedať
Profilova fotka
za kulturou vybehnem rovnako 4km do centra ako niekto z inej strany TT :)kym prejde cele mesto, aj viac mu to trva a v zapchach ....
Odpovedať
ono treba hlavne rozlisovat byvanie na standardnej dedine a byvanie v satelitnych mesteckach okolo BA (teraz uz aj tie z okresu SC)...v satelitoch v zasade nic dolezite pre kvalitny zivot nie je - domy obohnane 2.5m plotmi, majitelia sa tam chodia doslova len vyspat ako je pisane vyssie, jeden obchod v starsej casti obce (pesi 2.5kilometra), posta ktora je otvorena od 9 do 12, rozpadavajuca sa skolka s 20 detmi a skola ktora nestoji za nic...o katastrofalnej doprave do BA ani nehovorim (jedina alternativa auta je autobus chodiaci 4 krat denne, ktory ale stoji presne v tej istej zapche ako auto a kvalita cestovania uplne niekde inde)...minimalne vyzitie pre deti...z tohto vsetkeho vyplyvajuce vecne vlacenie deti autom na kruzky, do skoly, ku kamaratom, spoluziakom atd atd...vela ludi sa ulakomi na lacny pozemok v pozemkovych projektoch v dedine s 700 obyvatelmi a su stastni ako je tam ticho...potom prichadza sok ked sa objavia deti a zrazu to co bolo vyhodou je katastrofalnou nevyhodou...riesenim je bud obetovanie jedneho z rodicov do roly taxikara alebo infarkt v 40ke sposobeny vecnym stresom jak vsetko stihnut aby deti nemokli pred telocvicnou v meste 20km vzdialenom... standardna obec, ktora sa nerozrastla za 5 rokov na 3-nasobok vdaka piatim pozemkovym projektom a 7-im bytovkam kdesi v keli v chotari ma naopak zvacsa vyriesenu dopravu, fungujucu skolu, skolku, obchody, postu, kruzky a ludia su tam zvyknuti zit, nie len spavat, preto je to uplne o niecom inom pri kupe domu/pozemku mimo mesta treba mysliet v horizonte 10+ rokov a minimalne na tie veci ktore som spomenul...kto ide byvat na dedinu a planuje dochadzat do BA za pracou jednoznacne ist tam kde je vlak, o 10 rokov bude autodoprava 10krat horsia ako teraz a uz teraz to je dost zle... inak ja momentalne dochadzam do centra BA asi 25km a trva mi to presne tak isto ako kolegom z dubravky
Odpovedať
Profilova fotka
no a presne o tej tvojej poslednej vete som ja pisala :) @pohodak
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?