Ako riešiť financie pri bývaní u priateľa?

Sťahujem sa od rodičov k priateľovi. Zatiaľ to nie je pre mňa úplne aktuálne, ale v priebehu budúceho roka by mohlo byť a zaujímalo by ma, ako sa dajú riešiť financie v spoločnej domácnosti? Ako to riešite vy? Kto koľko dáva, čo je spoločné? Máte spoločný alebo oddelený účet? A iné finančné úskalia spoločného života (zatiaľ) bez manželstva.
Odpovedať
1
2
ahoj,mna čaká to isté,aspon dufam...je to vec dohody,čo sa bude z čoho platiť
Odpovedať
My aj po uzavreti manzelstva mame oddelene ucty, ale predtym sme byvali spolu 5 rokov a tak to akosi prislo postupne. Nakoniec sme skoncili na spolocnych financiach asi tak po dvoch rokoch byvania a chodenia. dohodli sme sa kto co plati a tak.
Odpovedať
Z mojho uctu isli peniaze za podnajom, telefon si platime doteraz kazdy zo svojho platu, internet, kablovka isli z (vtedy priatelovho) uctu. a z toho, co zvysilo, sme zili.
Odpovedať
Ja mám takú predstavu, že by sme si stanovili určité percento z našich príjmov, ktoré by sme dali do spoločného a z toho by sa platilo všetko čo sa týka nájomného, stravy, atď. A to čo by nám ostalo, by si každý minul a ušetril podľa uváženia. Veľmi si nebudeme môcť vyskakovať, lebo ešte obaja študujeme a ja mám plat z polovičného úväzku. Ale za to spoločné bývanie mi to stojí. :-N Už aby to bolo.
Odpovedať
Urcite to za to stoji. ;-) A co na to vasi rodicia? Inak sa podla mna budete musiet nejak podelit. Najom mozte platit napoly a stravu tiez. Ostatne je vase. Az na to, ze ked ty pracujes na polovicny, tak ti peniaze doat budu chybat.
Odpovedať
No rodičia v pohode, vlastne by sme sa mali stahovat do bytu jeho rodicov, ktory je momentalne v stadiu dokoncovania. A jeho rodicia s nim mali važny rozhovor, ze teda ten byt ostane volny a ked mi dvaja chceme, mozme tam byvat. :-D Nasi su radi, ze sa ma zbavia :-) a ja hlavne hrozne zle znasam, ze nie sme stale spolu. Priatel zaraba slusne, takze by to mohol tahat aj sam, ale ja nie som ziadny prizivnik a chcem prispievat ako len budem vladat.
Odpovedať
Profilova fotka
my s manželom sme si asi 3 roky pred svadbou spravili spoločný účet a z toho sme všetko platili..
Odpovedať
Profilova fotka
my fungujeme tak isto ako oriesok... kazdy dava skoro polovicu svojho platu na spolocny ucet, odtial platime najom, uver, telefon, elektrinu a zostane nam aj na stravu... nam to takto vyhovuje...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
yasminelle.... len si hlavne odkladaj bokom na vlastné bývanie, aby si pri rozchode/rozvode neostala na ulici, aj keď si prispievala na spoločné bývanie ;-)
Odpovedať
p.s.: vlastná skúsenosť |-|
Odpovedať
Profilova fotka
my mame spolocny ucet, odtial sa platia uvery, poplatky za byt, elektrina, najom, .... poplatky za stavebne sporenie, zivotne poistky, strava a to co ostane kazdemu na ucte si minie podla vlastnych predstav ( xixi vzdy kazdy mesiac kupim manzelovi nejaku drobnost a na seba zabudam :-)
Odpovedať
Cauko, tak po dlhsej dobe mozem povedat, ako to u nas funguje v praxi. No, takze ucty (najom, elektrina, bla, bla....) plati priatel a ja prispievam len na jedlo. Co sa tyka zariadenia bytu ja nekupujem nic, jednak na to nemam a potom mu stale hovorim, ze je to v podstate jeho byt, a ked si nieco kupi, aj mu to tam ostane, az tam nebudem.... Dokial nebudem mat inu pracu a nebudeme manzelia, nic viac urobit nemozem. No a odkladat si na vlastne byvanie? To by som si odkladala tri zivoty :-D (alebo 4?) A hadam na ulici by som neostala, snad by ma niekto prichylil :-|
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
pridavam sa do tejto diskusie... my s priatelom sice obaja zarabame, ale nie je to nic extra, takze spolocny podnajom platime napoly, kazdy si zaplati svoje poistky a ucty za telefon a s toho co nam ostane (je toho zalostne malo) sa snazime vydrzat do dalsej vyplaty... chceli by sme nejako vyriesit vlastne byvanie, ale neviem ako to dopadne... ale raz (ked budeme velky :-D ) sa nam to hadam podari 8-)
Odpovedať
no to je tazke ze napoly strava. co ked bude chciet jeden nieco drahsie a ten druhy nie? a do domacnosti treba aj vela inych veci. a ako tu niektore podotkli co ked sa rozidete. to si napr. hriankovac rozdelite napoly? alebo jeden vyplati toho druheho? a co cistiace prostriedky a zariadenie? z vlastnej skusenosti viem ze spolocne byvanie bez papierov je dost na nervy ;-) a chce to velku davku kompromisov lebo po case by ste si mohli zacat vycitat kto na co a kolko minul. ja radim kupovat si vsetko oddelene.....hlavne ak este studujete a nemozte si dovolit mavnut rukov nad tym kto zaplati nakup v potravinach.... ;-) a tiez sa treba pripravit na hadku storocia koli nejakej blbosti :-D
Odpovedať
boze az teraz som to docitala. tak nic. ignorujte :-D
Odpovedať
zelinka :-D :-D ale mas pravdu. janino ty si uuplne ale celkom moja krvna skupina.tiez uz mam nieco za sebou a viem uplne presne o com hovoris. :-S
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 1 roku
ahojte, vidim, ze tu ticho uz dobre dlho... ja cim dalej, tym viac rozmyslam aspon nad spolocnym podnajmom s priatelom... zatial je to len v rovine asi jedneho hanbliveho hovorenia o tom a druheho smelsieho... par veci sa musi najskor predtym utriast, takze kym sa k tomu dostaneme, ufff, este vela vody pretecie v Dunaji... teda ak nam to bude klapat aj nadalej :-) je tu niekto, u koho je to tiez takto hudbou buducnosti, ale uz teraz zacina premyslat, ako to vyriesi s financiami?
Odpovedať
Profilova fotka
Aj ja som s priatelom v podnajme uz 2a pol roka a aktualne cakame na byt, ktory by nam uz mali dat kazdym dnom, ale zatial sme teda este podnajomnici. Tiez sme si zvykli platit si vsetko rovnym dielom. Do podnajmu sme kupovali vsetko tak, ze bud to kupil on, alebo ja, ale nie 50:50, kvoli mojim zlym skusenostiam z predchadzajuceho vztahu, kde som vrazila nemale peniaze do zveladenia nasej izby a nic sa mi z toho nevratilo. Nastastie sucasny priatel to tiez chcel takto, takze sme sa dohodli velmi rychlo. Do noveho uz konecne vlastneho bytu sme uz nejake veci kupili spolocne. Kazdy vsak mame svoj ucet, svoj uver na byt a kazdy si svoje ucty platime stale sam. Zmeni sa to asi az vtedy, ked sa vezmeme a budeme mat dieta, dovtedy zmenu neplanujeme a vyhovuje nam to takto.
Odpovedať
súhlasím s iconkou, rozmýšľa veľmi správne a systém, ktorý má s priateľom sme mali aj my s manželom kým sme sa nezobrali.
Odpovedať
no my sme s manzelom pred svadbou neriesili financie, kedze sme spolu nebyvali a potom po svadbe uz mame vsetky peniaze spolocne, vsetko si evidujeme a neriesime kto zaplati toto a hento...lebo vzdy to ide s nasich penazi. Kazdy ma svoj ucet...ja este ten moj studentsky...a platime striedavo..ak niekto mal velky vydavok napr. na auto...druhy zaplati ucty, byt...atd. Neriesime, kto co kupi...pretoze v manzelstve je uz vsetko spolocne a delit si veci na toto je moje a tvoje mi pripada trochu detinske.
Odpovedať
Ja ked som sa prestahovala k priatelovi, tak povedal ze uver aj najom bude platit on. Je to jeho byt. Stravu a ostatne veci do domacnosti sme platili na streidacku raz ja raz on. Potom sme spravili 3 mesacnu analyzu nasich vydavkov. Odkladali sme ucty z kazdeho nakupu. Na konci mesiaca som zratala kolko penazi minieme na stravu, kolko penazi minieme na drogeriu a kolko sme minuly na blbosti. Zalozili sme si treti ucet, na ktory prispievame mesacne podla vyrataneho a kazdy mesiac to miniem na nulu ;-) Inak mame kazdy svoj ucet, na platenie poistiek, telefonu atd a setrime si kazdy svoje peniazky kupujeme si oblecenie za svoje nie za spolocne. Nabytok uz kupujeme na plovicu. Keby nieco tak si zoberiem iba to co som priniesla na zaciatku do tejto domacnosti.
Odpovedať
toto je téma na romáN,keď som bola ešte ,,,decko - do 23,,, dala som mu všetko,aj on mne, nič sme si nedelili,ale dnes sa to akosi nedá byty sa nedávajú za všetko treba platiť,určite by som to riešila tiež delením na moje a tvoje,sestra sa nedávno rozvádzala a mali to na ,,,moje a tvoje,,, a po materiálnej stránke to bolo neuveriteľne ľahké,on bol somár zo západu a myslel si že my z východu sme zlatokopky a trval na tomto delení,sestra to zle znášala ale zvykla si a nakoniec tomu bola rada,pri rozvode si vzala len svoje veci,aj keď on zarábal cca 10x viac a mohla ho ošklbať o veľa nechcela od neho nič ,ani polovicu 2 piliera si od neho nevzala aj keď mala na to právo,a verte alebo nie je fakt rada,že sa postarala o seba ako sa dalo a nezašpinila si ruky ich peniazmi-tým myslím jeho a jeho mentálne chudácku rodinu,žiaľ zdá sa že dnes sen o čistom vzťahu bez materiálneho delenia,sa stáva len snom-mne sa splnil,ALE LEN O VLÁSOK :-D
Odpovedať
@sofiapal no mne keby priatel (uz som stastne vydata) hovoril to je moje a to tvoje...a by bol takyto vypocitavy...by som ho do zadku poslala... Bud to bude spolocne, nase...alebo nech prasi kadelahsie. ]-(
Odpovedať
@mima4 veď aj mne je to proti srsti,ale po tom čo vidím okolo seba,po nedajbože rozvode,by som sa už asi ťažko dokázala zaľúbiť tak aby som si nedala pozor na peniaze,ak dnes dvaja nie sú manželia a iba spolu žijú je dobré ak majú jasno aspoň v základných účtoch-hypotéka či telefóny,osobne poznám manželov-obaja mali už manželstvá za sebou a toto je ich druhé-majú rozdelené ešte aj jedlo v chladničke asi takto-základné potraviny napoli,sladkosti či iné potraviny si platí každý sám-a tak sa ho pýtam-,,,,,preboha ako takto môžete žiť,je to hrozné,,,,,a on mi povedal,že v tomto veku po 45 sa to snáď už ani ináč nedá-tu si však myslím,že toto je trápne a je to choré.Ćloveka spoznáš naozaj až keď ide do tuhého,do krajných situácií-teda v zlom,a veľmi veľa ľudí je potom prekvapených s kým žili a potom, po naivite a sklamaní odchádzajú zo vzťahu s holým zadkom a doslova okradnutí.Ale keď sú už manželia mali by padnúť všetky hranice-veď načo potom manželstvo a to o čom je potom láska,a tu sa mi samozrejme delenie na moje a tvoje nepáči,ani ja tak nežijem a absolútne to odmietam.Ćo ma vedie k takýmto myšlienkam sú isté veci z obdobia spred manželstva,ale za tým bola moja trapoška svokra ]-(,ale mala smolu, zlomiť sa jej náš vzťah nepodarilo-sme spolu 20rokov a teraz mám 35, nepodarilo sa jej to ani svojimi priehľadnými intrigami,a čo navarila teraz musí jesť :-p :-p :-p :-p :-p :-p a to ako ju mám rada už pochopila :-p
Odpovedať
kým nie ste manželmi je dobré deliť účty za všetko na polovicu. aj my sme to tak mali. predídete hádke ako: kto dal do domácnosti viac, alebo menej peňazí... čo sa týka vecí ako spotrebiče a nábytok, to by som si dopredu dohodla kto čo kúpi. ak nebodaj dôjde k rozchodu nemáte problém kto si čo odnesie. možno sa zdá hlúpe teraz riešiť čo bude ak sa rozídete a to hlavne ak ste spolu ešte nezačali bývať, no je to praktické a ak niekto ide do vzťahu s čistým štítom tak ho takýto systém nemôže uraziť. poznám ľudí, ktorí išli spoločne bývať, nevyšiel im vzťah a potom tie hádky komu čo patrí :-(
Odpovedať
my sme sa s priateľom rozhodli, že chceme spoločne stavať dom a dohodli sme sa na takto: zriadili sme si spoločný účet, na ktorý každý mesiac posielame rovnakú čiastku po 300€, na tento účet si vezmeme aj hypotéku, všetko čo sa bude týkať domu pôjde z týchto peňazí, zvyšné peniaze si užívame ako chceme,ja si napríklada každý mesiac kupujem nejakú drobnosť do výbavy...
Odpovedať
Profilova fotka
My s maželkou sme začali stavať asi po roku chodenia a až rok na to bola svadba.V podstate aj uver je na moje meno ale je uvedena ako spoludlžnička. Zo začiatku kedže manželka študovala som platil skoro všetko, ale telefon si platila sama.No ked sme začali stavať už boli peniaze spoločne a neriešili sme moje tvoje. Sme dospeli a vieme čo chceme.
Odpovedať
@sofiapal asi mas pravdu...ze ked ludia nie su manzelia a nevedia, ci chcu byt cely zivot...tak asi pre nich je lepsie mat urcity odstup od seba...aby ked nahodou... avsak v manzelstve delenie na moje a tvoje povazujem za prejav nedovery, a vztah, kde je nedovera, upodozrievanie, delenie - podla mna taky vztah nie je dobry a nemoze fungovat dobre. U nas je to tak, ze raz nieco kupi jeden, potom druhy...avsak bereme to ako spolocny vydavok a vsetko sme si nadobudli spolocne s mojou lasockou. Kebyze chce veci delit...a osobne vymedzovat...asi by som si ho nevzala... Poznam vztah, kde si zena setri na matersku, aby platila ked na nej bude...tu svoju "polku" zo vsetkeho... pre mna taky chlap - chrapun!!!
Odpovedať
@mischo to je pekne. U nas je to podobne..sice my sme pred svadbou spolu nebyvali...ale uz sme vzali uver..teda manzel, vtedy priatel...lebo ja som len zacinala pracovat.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?