Na čom pripravovať jedlo?

Podľa kníh védy (india) poradie dôležitosti prípravy jedla: 1.sporák na drevo(v Indií zbierajú kravský trus) 2.plynový sporák 3.odporový sporák na elektrinu 4.sklokeramický sporák 5.indukčný sporák 6.mikrovlnka Mikrovlnka je najhoršia na prípravu jedla,pretože ničí všetko živé v potrave. Najkvalitnejšia príprava jedla je na sporáku na drevo.
Odpovedať
Ako šľapú 17A ističe?
Odpovedať
@marko337 som zvedava ako v panelaku zriadis sporak na drevo 😄 A netreba to az tak prezivat. Ked vznikala véda, tak o elektrine ani nesnivali. Ani v Indii kde je civilizacia stara 4000 rokov. A verim, ze z tej miliardy Indov sa ten kto by si mohol dopriat varenie na indukcii, vobec by sa neokunal. Konecne by sa dostal k kastovym vyhodam, o ktorych cely zivot iba snival.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 nedá sa kliknúť súhlas2x, tak prikladám takto.
Odpovedať
@marko337 nemal byt ten zoznam takto??? 1.sporák na drevo(v Indií zbierajú kravský trus) 2.plynový sporák 3.odporový sporák na elektrinu 4.sklokeramický sporák 5.indukčný sporák 7.mikrovlnka
Odpovedať
@cukrik25 Isto preklep. Z princípu čo je na 6. mieste, je vždy najhoršie.
Odpovedať
Hlúposti. Teplo je energia častíc v materáli, zjednodušene povedané - čím je niečo teplejšie, tým v tom častice (atómy, molekuly) rýchlejšie kmitajú. Keď to zohreješ veľmi, rozpadnú sa väzby medzi časticami a nastáva zmena skupenstva. Z pohľadu toho jedla je úplne(!) jedno, akým spôsobom to zohreješ. 😉 Ak to teda neožaruješ nejakým izotopom neptúnia alebo podobnou chuťovkou. 🙂
Odpovedať
myslim, ze niektore veci az prilis v dnesnej dobe ludia prezivaju, ja akurat teda mikrovlnky som sa vzdala, lebo to bola taka vec, co mi prisla zbytocna, ale neviem si predstavit zeby som uprednostnila sporak na drevo pred indukciou, u mna v tomto smere pohodlnost zvitazila.
Odpovedať
Profilova fotka
@svetlanik3 Tak to si veru v dnesnej dobe ani len predstavit nedokazem. Mikrovlnku mame, ale je vyuzivana velmi obcasne. Tiez normalne premyslam, ze sa jej zbavim, je to uplne zbytocny spotrebic.
Odpovedať
@jan84 my sme ju tiez kedysi mali, ked sme este v byte byvali, ale kedze vacsinou jeme spolu, ze naraz, tak aj polievku v hrnci ohrievam a masko tiez, takze vobec s tym nie je problem. Akurat teda robit pukance na panvici mi nie je po chuti 😄
Odpovedať
hm, sporak na drevo dat do panelaku, to je vyborny napad 😄 co sme v roku 1930? mikrovlnka takisto nepripada do uvahy, co sa teda jedineho sposobu pripravy jedla tyka, to je asi dost nerealne, si myslim 😄
Odpovedať
Ja som sa nevedel tak vnútorne vyrovnať s pripravovaním jedál na sporáku na kravský trus, manželka s plynovým šporákom takže sme sa rozhodli pre kompromisný indukčný varný panel a elektrickú rúru. Zatiaľ sme s týmto riešením v pohode. Mikrovlnku používame takmer denne, občas si v nej zohrievam aj párky keď sa mi nechce čakať dokiaľ sa zohrejú v kastróliku vo vode na indukcii. Asi vám je jasné, že indická véda je na mojom rebríčku hodnôt úplne inde ako pohodlnosť, či?
Odpovedať
@zita19 normalne.... 😄 https://www.youtube.com/watch?v=zl--P...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zita19 Ale uz aj on presiel na zelenu energiu. 😄 https://www.youtube.com/watch?v=aK-bz...
Odpovedať
To je len čo sa prípravy jedla týka.Samotné jedlo má iné kvality,čo je iná kapitola. Kedže sa stravujem vegetariánsky,preferujem zdravú stravu a to čo najviac surovej zeleniny. Určite je vegetariánske jedlo kvalitnejšie než jedlo z mäsa.
Odpovedať
@marko337 na základe akých kritérií je zhotovené to poradie? Chuť jedla? Rýchlosť ohrevu? Náročnosti ohrevu? Ceny energie na ohrev? Napr. v čom je horšia indukcia ako odporový ohrev, resp. sklokeramický?
Odpovedať
Musím napísať ,že podľa véd je poradie :1.sporák na drevo (alebo kravský trus) 2.plynový sporák 3.elektrický sporák to ostatné som si doplnil podľa toho,čo považujem za najviac škodlivejšie.
Odpovedať
Tu sa natíska bradatý vtip: Ako zistíš, že je niekto vegetarián/otužilec? Netreba zisťovať, povie vám to.
Odpovedať
Doma používame sporák na drevo celý život a to skoro každý deň.To je len otázka prípravy jedla.Najviac ma na nás vplyv samotné jedlo.
Odpovedať
@marko337 Na čo Ti je sporák pri surovej zelenine?
Odpovedať
@marko337 Priznám sa, že si na jedlo nijako extrémne nepotrpím. Zjem čo mi chutí. Čo nie tak to do huby nedám. Surová zelenina je aj pre mňa OK. Ale zatiaľ som nastavený tak, že som na svete aby som si ho užil čo najviac. Nutne to neznamená, že najdlhšie. Možno to je tým, že sa aj s takýmto prístupom cítim byť fit a zdravý. Až sa to zmení tak možno zmením aj ten prístup. Bohužiaľ patrím k tým ľuďom, ktorým nevadí jesť mäso - považujem ho obvykle za chutné. Chovanie a zabíjanie zvierat pre mäso mi nejako nevadí. Pretože sa tým nezaoberám. Ani politikou, ťažbou ropy či uránu. Nutné zlo.
Odpovedať
@marko337 Ja teda nič živé v potrave nechcem. Ale ak bolo na mysli, že ničí nutričné hodnoty, tak to robí každá tepelná úprava. Pri správnom nastavení výkonu mikrovlnky, mikrovlny pri zohrievaní znehodnocujú prospešné látky v jedle oveľa menej ako varenie vo vode, ktoré napríklad veľmi účinne odstraňuje vitamín C. Mikrovlnky sú až smiešne mystifikované, pritom taká obľúbená indukcia má horší dopad na zdravie človeka, ako tá mikrovlnka.
Odpovedať
@marko337 škodlivejšie v čom? Sporák na drevo pri spaľovaní dreva znečisťuje ovzdušie, taktiež sa musel vyrúbať nejaký strom čiže menej zelene v prírode.. kravské lajná určite nebudeš zbierať niekde, plynový dokonca CO2 a iné spaliny z horenia púšťa do interiéru.. Elektrický sporák, záleží ako je preň vyrobená energia - voda, vietor, plynová /uhoľná/ jadrová elektráreň. Ak narážaš na elektromagnatické žiarenie z elektrického sporáka - okolo každého vodiča ktorým preteká prúd máš elektromagnetické žiarenie (nazveme to EM smog) u odporového ohrevu (klasický sporák alebo sklokeramický) máš EM žiarenie o frekvencii 50Hz u tohoto princípu je efektivita ohrevu biedna oproti indukcii čiže na ohrev litra vody minieš viacej energie - viac drancuješ prírodu, u indukčného ohrevu, ktorý ohrieva na inom princípe ako odporový ohrev máš vyššie frekvencie mám dojem desiatky kHz.. Ale taktiež tu jedlo neohrieva to žiarenie ale samostatný materiál hrnca, ktorý musí byť vyrobený z feromagnetického materiálu v ktorom sa indukčné žiarenie premení na teplo... Takže keď pozeráš z globálneho hľadiska a prípadu od prípadu možno by si mal svoj rebríček prehodnotiť.. PS1: stop vegetariánom spásajú zeleň ničia rastliny, čo majú žrať zvieratá!!!! PS2: tiež si dám na večeru rád niečo čisto zeleninové, je to ľahšie než mäsité. Všetko z mierou 😉
Odpovedať
@tzar ako má indukcia horší vplyv na zdravie človeka ako mikrovlnka? Vieš mi rozobrať hlbšie toto tvrdenie?
Odpovedať
@marko337 To URČITE!!!!!!! 😢 Tak to si Ty čo zvieratám "zješ"zelené a potom zvieratá nemajú čo jesť a ľudia sú bez steakov... 🤔
Odpovedať
@kajo873 Magnetické pole sa šíri aj do strán, nie len nad varnou dosku. Človeku, ktorý denno denne stojí pri hrncoch magnetické pole prechádza aj časťou brucha, preto sa tehotným neodporúča používať indukčné dosky, prípadne pri nich stáť čo najmenej. Samozrejme nie je to zase nejaký instantný zabijak. Myslím, že to výrobcovia musia uvádzať aj v návodoch. Taká mikrovlnka je úplne bezpečná ako pre jedlo, tak pre obsluhu.
Odpovedať
@tzar do akej vzdialenosti myslíš že zasahuje em žiarenie indukčnej varnej dosky? Do akých strán sa šíri.. siločiary sa uzatvárajú v okolí indukčného žiariča... Predpokladám teda že doma nemáš WiFi, reproduktory, bezdrátové zariadenia, ani nepoužívaš mobil, hlavne v noci ho nemáš položený na stolíku veľa hlavy.. a aby som nezabudol nepoužívaš aku náradie resp. zariadenia s el. motormi.. Všade tam sa vyskytuje EM pole..
Odpovedať
Ja náhodou veľmi rada varím na sporáku na drevo a dodnes ľutujem, že som si ho nedala do domu, snáď v tom ďalšom si ho doprajem. Bývala som vyše roka na chate, tam sme varili na sporáku na drevo a mne to jedlo proste chutí inak a viac. Tak, ako keď robíme guláš na ohni, je to proste iné, ako keď sa spraví na klasickom sporáku. Oheň má niečo do seba, nech je už dôvod akýkoľvek, nepotrebujem nijaké ezo kecy okolo, u mňa je to čisto o pocite.
Odpovedať
@kajo873 Hlavne netreba zachadzat do elektromagnetickeho smogu vytvaraneho samozrejme mobilnymi sietami, vysielanim televiznych/radiovych stanic atd. Lebo to potom zrazu treba VELA olova na steny 😄
Odpovedať
@akvi Spravte si niekedy v ramci zahradnej akcie slepy test. Vysledky mozno prekvapia.
Odpovedať
@kejsix prave preto mi príde hlúpe tu riešiť ohrev jedla. 😉
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?