Gril s kamennou doskou

Máte prosím niekto gril s kamennou doskou? Dá sa dať normálne do vonkajšieho krbu? Vraj je to zdravšie, lebo grilovanie je vraj preto nie moc zdravé,lebo masť z jedál kvapká do ohňa, vznikajú rakovinotvorné škodliviny a tým ohňom, keď sa očmudí mäso,tak to všetko jeme. Zdravší je vraj gril s kamennou doskou,lebo tá masť pohltí a nekvapká do ohňa. Našla som na nete také,ale neviem, či sa to dá namontovať do hocijakého vonkajšieho krbu a aké máte s tým skúsenosti. Ďakujem. x-) http://www.jswelding-nerez.sk/foto/gr...
Odpovedať
Profilova fotka
@lenulien Samozrejme sa to da dat do vonkajsieho zahradneho grilu. Ide o kontaktne grilovanie. Co sa tyka zdraveho grilovania, rozdelil by som to do 2 myslienok. "Vraj je to zdravšie, lebo grilovanie je vraj preto nie moc zdravé,lebo masť z jedál kvapká do ohňa, vznikajú rakovinotvorné škodliviny" 1.) Ano je to pravda, ale pri sposobe stravovania v dnesnej dobe je to zanedbatelne... a velku vahu by som tomu neprikladal... Ugriloval a zjedol som uz spustu masa a inych potravin a zatial nic :-D 2.) Olej, ktory neodtecie ti na tej mramorovej doske sa zacne prepalovat a tak vznikaju dalsie skodliviny. Maso bude prihorete zvonka a zvnutra neupecene. Jedine vyfrezovat do dosky odtokove kanaliky a vyspadovat ju do externej nadoby. Ide aj o to, ze si nedokazes zregulovat spravne teplotu a pri vysokej teplote nebudes moct pouzit rozprasovac s vodou na znizenie teploty (mramor/kamenna doska) by mohla prasknut. Ako dalsiu nevyhodu vidim cistenie takej dosky/mramoru. Ak chces grilovat vo vonkajsom krbe, tak asi by som ostal pri klasickom roste (popripade s grilovacou tackou...) Ak ti ide zasadne o zdrave grilovanie, v tom pripade plynovy gril s RBS technologiou (mozem odporucit z vlastnej skusenosti) alebo elektricky kontaktny gril... Ak su neake otazky, sem snimi :-)
Odpovedať
@bopcox Jej ty si úžasný, ty si mi to super vysvetlil. Rošt s táckou, to by šlo, tiež to nebude do ohňa kvapkať,ale odtečie to a nebude sa prepalovať a nebude ten ohneď mäso ošľahávať-to by asi šlo, pozriem také a môžem porosiť o info, ten plynový s RBS technológiou, to je aký? Keď budeme mať plynové podľahové kúrenie,tak to sa dáko na ten plyn napája,alebo ako? A elektrický,to je asi skôr pre tých,čo nemajú možnosť mať gril v krbe -teda nemajú krb a chcú grilovať,to asi neni taká chuť, ako na uhlí grilovať-ten plynový,to bude asi obdobné-však bez uhlia,len na plyne. Vysvetlíš mi ešte toto prosím? ja už nemôžem môjho drahého toľko s otázkami otravovať,lebo už toľko vecí riešime,že už ma má plnú hlavu,ale záleží mi na tom,aby to grilovanie bolo zdravšie,hlavne kôly nášmu malému,keď začne také veci papať. Ďakujem ti veľmi pekne za vysvetlenie-s kamennou doskou už teda nechcem. :-)
Odpovedať
@bopcox A čo sa týka toho,že ti nič nie je :-) Chvála bohu,ale sme ešte mladý a si zober,že to budeme jesť 20 rokov,tak v 50-tke pôjdeme a to sa ani dôchodku nedožijeme :-) Nie preháňam. Ale práve preto,že je už dosť iných vecí, čo škodia, tak načo si pridávať a hlavne kôly dieťaťu mi na tom záleží, nech sa stravuje aspoň ako dieťa čo najlepšie to len ide. Ešte raz díky.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenulien RBS je plynovy gril ktory nehreje zo spodu ale zo stran grilu a cez odrazovu dosku sa dostava na rost, cize ked aj kvapne olej tak sa nepali. Nazorny obrazok: http://static0.asmira.com/photo/04/50... Po bokoch mozes vidiet keramicke dosky (hneda farba) a v strede ocelovu odrazovu dosku, pod nou sa nachadza vyspadovana vypust so zbernou nadobou na olej. Ja ked grilujem tak ten olej je skoro cisty... (zalezi cim potieram maso a potraviny) Co sa tyka plynu, tak sa jedna o propan butanove flase, vypada takto http://static0.asmira.com/photo/04/50... , pripaja sa ku grilu, vymiena sa skoro na kazdej benzinovej pumpe. ja mam spotrebu asi tak 2 flase za sezonu, ale to grilujem 3x do tyzdna pre 5-15 osob. jedna napln cca 20 E. Vy traja by ste ani celu asi neminuli a ked si mas zratat kolko stoji drevenne uhlie/brikety, alebo nahradne lavove kamene tak sa to oplati.... v mojom RBS grile sa mi este nepodarilo nieco riadne prihoriet, teda aspon si na nic nespominam... a co sa tyka nevyhody, tak to je cena cca od 345 E hore. Ale ked si zratas naklady a pocit ze grilujes zdravo a to pohodlie... RBS technologiu pouziva iba Campignaz, a stalo sa mi ze som stratil segerku z koliecka. tak som napisal mail a poslali mi ju obratom dokonca 2 ks a zadarmo :) co si neviem predstavit pri neznackovych griloch....
Odpovedať
@bopcox Aha,tak ak som dobre pochopila, tak tá fľaša s plynom rozohreje ten gril a to teplo sa odráža do stredu a od stredu hore k roštu. Olej tečie do nádoby, ktorá už ale horúca nie je? Nemôže sa v nej teda prepaľovať? Zdá sa to super,len ten plyn sa nijako do potravín nedostáva? A ešte sa chcem prosím opýtať, potom ťa už nebudem otravovať, keby som uvažovala nad tým s mriežkou a táckou, tak tá tácka bude od ohňa asi horúca a bude sa tam ten olej škvariť v nej, tak nie je to to isté,ako keby kvapkal do ohňa? Tie škodliviny sa potom asi stále tvoria a idú do jedla,nie? Tak to jedine tento plynový potom,ak tam tá zberná nádoba nie je horúca a nepáli sa v nej ten olej,ale zas neviem,či ten plyn neprejde do potravín. To mne vždy toľko otázok beží,že prepáč, poslednýkrát sa pýtam. Ďakujem ti moc. ;-) ;-)
Odpovedať
@bopcox A elektrický funguje asi ako plynový,len zdroj tepla je elektrika-čo je asi dosť drahé to stále zapínať do elektriky a grilovanie je asi o tom istom,že ten olej tiež odteká do nejakej nádoby,takže sa neprepáli,ak nie je nádoba horúca-takže to je asi to isté,len drahšia varianta,čo sa energie týka,ale zas neviem,čo stojí,ak sú lacnejšie,tak možno ani nie.
Odpovedať
Mam odskusane na žule, no....zhrnula by som to ze masko bolo makke, fajn prepecene, pecie sa vlastne vo vlastnej stave takze aj stavnate ale proste mne to nechutilo uz ako grilovane...skor ako normalne urobene doma na panvici..ale inak fajn... ;-)
Odpovedať
Tiež občas grilujeme na kameni, ale určite neodporučujem mramor! Jedine žulu, alebo sú na to aj špeciálne lávové kamene, ktoré vydržia viac ako žula. @sakura77 máš pravdu, chutí to trošku ako z panvice, ale vyzerá to štýlovejšie:) Ak sa chcete vyhnúť spálenému oleju ako hovoria ostatní, stačí kameň trošku nahnúť nech odteká po boku... @lenulien kameň sa dá položiť na hocičo, aj doma na šporák napr:) stačí keď budete mať presný rozmer kameňa čo sa zmestí na gril;)
Odpovedať
@graniti Ďakujem pekne.
Odpovedať
@sakura77 Ďakujem pekne.
Odpovedať
Treba podotknut, ze sa nebavite o grilovani, ale o plynovom sporaku a trube. Skrabete sa lavym vajcom za pravym uchom. Si to upecte normalne v rure, a mate to to iste. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lenulien 1.) "Aha,tak ak som dobre pochopila, tak tá fľaša s plynom rozohreje ten gril a to teplo sa odráža do stredu a od stredu hore k roštu. Olej tečie do nádoby, ktorá už ale horúca nie je? Nemôže sa v nej teda prepaľovať?" --Nie neprepaluje sa, je mimo ohrevnej zony 2.) "Zdá sa to super,len ten plyn sa nijako do potravín nedostáva?" --Nie nedostava. 3.) "A ešte sa chcem prosím opýtať, potom ťa už nebudem otravovať, keby som uvažovala nad tým s mriežkou a táckou, tak tá tácka bude od ohňa asi horúca a bude sa tam ten olej škvariť v nej, tak nie je to to isté,ako keby kvapkal do ohňa? " -- tacka bude horuca, no nebude sa palit olej a stava ale asi tolko kolko aj na panvici na sporaku. Ak kvapka do ohna, tam vznikaju skodliviny
Odpovedať
zhrniem rôzne grilovanie,najlacnejšie a zároveň najchutnejšie je na tvrdom dreve na rošte aby nehorelo mäso ked kvapká olej postrieka sa vodou,vraj trochu nezdravé no nejeme to denne a mnoho jedla pripravené vo vývarovni je škodlivejšie a mnohý to majú denne rýchlejšie je na drevenom uhlí, kto nemá drevo elektrický gril ,čistejšie vraj zdravšie ,ale je to ako v sporáku propan butan používa sa tam kde nie je elektrina, je to najdrahšie,kW propan butanu je drahší ako elektrina v sadzbe D1
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 12 rokoch
Zdravim vsetkym, nie dom nijaky grillmajster, skor iba taky prilezitostny. Mame taky jednoduchy okruhli grill s rostom na ktory polozim tie hlinikove tacky a grilujeme na tom. Ale moc sa mi to nepaci. Uvazujem ze by som si niekde v kamenarstve dal doravit zulovu dosku a grilovat na tom. Mate s tym niekto skusenosti? Je to dobre grilovat priamo na tej zulovej doske? Alebo by ste odporucili nueco ine? Vdaka.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozik123:

Zdravim vsetkym, nie dom nijaky grillmajster, sko…
@jozik123 mame nieco podobne https://www.tescoma.sk/panvica-grilov...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozik123:

Zdravim vsetkym, nie dom nijaky grillmajster, sko…
Ja sa chystám prikúpiť grilovaci kameň ku grilu zo žuly Pietra Lavica, ktorá je vraj na to najvhodnejšia. Cenu majú najlepšiu poliaci tu: https://allegro.sk/ponuka/lavovy-gril... Raz som bol na grilovačke kde na takom kameni nad normálnou pahrebou z dreva griloval kamoš super mäsko.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od zita19:

@jozik123 mame nieco podobne https://www.tescoma.…
@zita19 ale toto je liatinova co ste poslali. Ja som hovoril o zulovej respektive kamennej doske
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozik123:

@zita19 ale toto je liatinova co ste poslali. Ja …
@jozik123 ale vsak ja viem, ze je to liatinova. Pytal si sa ci by sme odporucili nieco ine. Toto mame oskusane a vyhovuje nam to
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nicearty:

Ja sa chystám prikúpiť grilovaci kameň ku grilu z…
@nicearty takze nepripalovalo sa to nejako na tom kameni? co som cital tak rozdiel medzi zulovym a lavovym kamenom co sa tyka grilovania masa nie je ziadny. Akurat ze zula je nachylnejsia na praskanie koli zmenam teploty. Lavovy kamen je z tohto hladiska lepsi. Ten kamos to griloval priamo na tom kameni alebo dal medzi kamen a maso este nieco, napriklad taku tu tacku hlinikovu na grilovanie ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

@jozik123 ale vsak ja viem, ze je to liatinova. P…
@zita19 aha tak prosim prepacte, ja som to zle pochopil. Liatinovu maju svokrovci ale vzdy pod to davaju taku tu hlinikovu tacku a aj tak to potom musia pracne cistit. A ked sa to na tej liatinovej priamo griluje tak sa to pripaluje. Ja by som chcel nieco na co sa da rovno maso polozit a aby sa to tam potom nelepilo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozik123:

@zita19 aha tak prosim prepacte, ja som to zle po…
@jozik123 ziadne pracne cistenie, ked sa dogriluje a panvica vychladne, tak sa namoci do vody a necha odstat. Odmocene sa vysucha kefou na gril a oplachne. Nic pod maso nedavame, rovno na platni grilujeme vsetko. Ked sa maso lepi, tak je buch studena panvica alebo sa zle pouziva olej. Netreba liat olej na panvicu, ale naolejovat maso.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozik123:

@nicearty takze nepripalovalo sa to nejako na tom…
@jozik123 rovno na kameni to griloval a bolo to OK. Na začiatku ho treba potreť olejom a nakoniec alebo aj v priebehu ho špachtlou podľa potreby očistil a to je vlastne asi aj vsetko cistenie čo sa tam dá urobiť, pokiaľ dobre viem.
Odpovedať
Ja používam tiež žulovú dosku už 7 rokov a spokojnosť dobre sa čisti po vychladnutí stačí tepla voda a kefka (nesmie sa použivať chemikálie). Na doske časom sa urobili prasklini - vlásočnice ale nebráni to použivaniu dosky. Kúpena v kinekuse myslim že cena bola okolo 30 € dnes už drahšie :( link na produkt: https://www.kinekus.sk/kamen-grilovac...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

@jozik123 ziadne pracne cistenie, ked sa dogriluj…
@zita19 a pripraviť deň dopredu i s korením, ešte tak dnešný upršaný deň je aspoň chladnejšie, ale ešte do včera i u mna stále cez 30st a pár dní i cez 35 a to už na grilovanie nie je
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@zita19 a pripraviť deň dopredu i s korením, ešte…
@duzu presne, v piatok vecer vyladovat policku s korenim (zasadne bez soli, lebo sol vytahuje vodu z masa), pred grilovanim pomastit olejom, svacnut na gril a potom uz len slinky utierat kym sa to da zjest :-N A u nas spadli dobeda 4 malilinke kvapky na stvorak a odvtedy nic. A to podla radarov sa uz blizilo par slubnych mrakov a Kosiece len tak lizli. Asi zacnem podla TvojejTruby nacvicovat indianske tanecky za dazd
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozik123:

Zdravim vsetkym, nie dom nijaky grillmajster, sko…
@jozik123 ahoj, tiež nei som nejaký grilmajster, ale u známeho som videl grilovanie stejkov na liatinovej panvici a namotal som sa na to. Kúpil som túto panvicu https://www.alza.sk/siguro-panvica-re.... Skús si napozerať nejaké videá ako sa griluje s liatinovou panvicou a ako sa udržiava. Je toho plný youtube. A vieš to používať všade. Priamy oheň, grilovacie uhlie, plynový gril, ale aj v trúbe alebo na indukcii.. Kúpil som aj teplomer a na prvý pokus sa mi podaril vinikajúci ribeye stejk... A tá panvica keď je dobre pripravená nelepí sa na nu nič. A čistí sa len že ju oškrábeš potrieš olejom a vypáliš.... Vypalovaním oleja sa tvorí vraj nejaký polymér na vrchu, ktorý zabranuje priliepaniu. Je toho na youtube vela. A ďalšia vec, rôzne koreninové zmesi sa moc neodporúčajú. Lepia sa. Najlepšie čierne korenie(alebo štyroch farieb), soľ a počas grilovania rozmarín, cesnek...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?