Sadrokartonárske práce svojpomocne

Dobrý deň, poradí mi niekto, prosím? Ako fyzická osoba podnikateľ som si prenajal nebytový priestor v kotolni na sídlisku. Ide o jednu miestnosť 7 x 3 metre, celá kotolňa má cca 25 x 8 metrov. Vnútri miestnosti by som chcel postaviť zateplené sadrokartónové predsteny, zateplený sadrokartónový podhľad a v rohu miestnosti dvomi sadrokartónovými priečkami vyčleniť toaletu. Informácia od pracovníčky stavebného úradu: nakoľko by sa zmenilo pôdorysné usporiadanie priestoru, takáto stavebná úprava podlieha ohláseniu. A tiež, že ak by som si chcel tieto práce realizovať svojpomocne (mám živnosť na „dokončovacie stavebné práce pri realizácii exteriérov a interiérov“ a SDK bežne robím), potrebujem stavebný dozor. Dobrý kamarát je stavbyvedúci. Otázka - môže stavbyvedúci v tomto konkrétnom prípade nahradiť stavebný dozor? Pýtam sa preto, lebo podľa stavebného zákona, § 44 ods. 2, „Jednoduché stavby a ich zmeny môže uskutočňovať stavebník sám pre seba svojpomocou, ak vedenie ich uskutočňovania vykonáva stavebný dozor. Na uskutočňovanie jednoduchých stavieb a ich zmien [§ 139b ods. 1 písm. b) a c)], drobných stavieb a ich zmien svojpomocou stačí, ak stavebník zabezpečí odborné vedenie ich uskutočňovania osobou, ktorá má vysokoškolské vzdelanie stavebného smeru alebo architektonického smeru alebo odborné stredoškolské vzdelanie stavebného smeru a najmenej tri roky praxe v odbore (ďalej len „kvalifikovaná osoba“), ak sám nespĺňa uvedené požiadavky.“ Možno túto kotolňu považovať za jednoduchú stavbu (< 300 m2, prízemná, výška < 15 m)? Je kamarát stavbyvedúci „kvalifikovanou osobou“? Je vedený v zozname SKSI s platným oprávnením „stavbyvedúci“ a dĺžku praxe určite spĺňa, má okrúhlu pečiatku. Alebo, môžem byť sám sebe dodávateľom na základe živnostenského oprávnenia, byť sám sebe zhotoviteľom úprav, kedy vedenie zabezpečuje stavbyvedúci? Logicky asi nie, nemôžem sám sebe vystaviť faktúru. Bol by som nerád, keby stavebný úrad zamietol ohlásenie úprav, lebo pracovníkovi sa nebude páčiť stavebný dozor verzus stavbyvedúci. Možno to chápem celé zle. Poradíte, prosím? Ďakujem. Boris
Odpovedať
@qwertysimo inak .. je problém dať dozoru par supov bnech ti dá papier že tí robí dozor?
Odpovedať
@sysell nie, nie je, a aj to tak bude, lebo § 139b ods. 2 to vylučuje ako jednoduchú stavbu. Dik.
Odpovedať
Do ziadosti napises ze upravy budes realizovat svojpomocne a v tom pripade potrebujes prehlasenie kvalifikovanej osoby, ze bude viest vedenie nad stavbou. U nas na meste maju na to predpripravene tlacivo. Kvalifikovana osoba musi mat požadované vzdelanie - VŠ, ÚSO archit. alebo stavebného smeru a 3 roky prax. Pise sa prehlasenie, nikto dalej to nebude dopodrobna skumat.
Odpovedať
Profilova fotka
@qwertysimo naco si vobec isiel to riesit s uradom, :D kasli na nich
Odpovedať
@podko, v druhom odseku môjho prvého príspevku citujem zákon a výslovne sa tam píše, že kvalifikovanú osobu možno použiť iba pri jednoduchých stavbách! V druhom príspevku som sa zmienil o § 139b ods. 2 a ak si to vykladám správne, tak nejde o jednoduchú stavbu, preto mi nestačí kvalifikovaná osoba. Môže na to niekto pozrieť, či to chápem správne - normou určený počet osôb na užívanie stavby? Neviem nájsť príklad, na ktorom by som to pochopil. @jblaze, nakoľko to má byť drobná prevádzka na podnikanie a dostal som chvíľkový nával poctivosti, že by som to chcel mať všetko oficiálne, požiadal som o zmenu účelu v užívaní stavby (bez stavebných úprav) a požiadavka na stavebný dozor vyskočila pri vyslovení slova „svojpomocne“. Plus hasiči budú vyžadovať osvedčenie požiarnej odolnosti sadrokartónových konštrukcií... Ja som malá včielka, meter dvadsať veľká. Sama varím, sama periem, že sa na to nevy******. Tú ohlášku SDK prác som chcel podať dodatočne, ale zrejme ju nepodám! Podrobné skúmanie alebo neskúmanie prehlásenia - podľa doterajšieho priebehu konania o zmene účelu sa zdá byť pridelená referentka poctivkou a neverím, že by si neužila podrobné preskúmanie.
Odpovedať
@qwertysimo toto čo píšeš platí vtedy keď staviaš novú stavbu. Ale ty ju nestaviaš, ty riešiš rekonštrukciu/prerábku existujúcej stavby. A je jedno akej. Keď prerábaš byt/jadro a pod. tak isto ti postačuje ohlásenie. Aj keď rekonštruuješ byt, ktorý určite jednoduchá stavba nie je. Samozrejme mesto ti môže nariadiť spraviť statický posudok, ale ohlášku by mala postačovať.
Odpovedať
@podko neriešim otázku ohláška vs. stavebné povolenie, pôvodná otázka bola, či mi na svojpomocne vykonané sadrokartonárske práce môže dohliadať stavbyvedúci vs. stavebný dozor. Dik za všetky komentáre.
Odpovedať
@qwertysimo dohliadať ti musí kvalifikovaná osoba = musí mať požadované vzdelanie - VŠ, ÚSO archit. alebo stavebného smeru a 3 roky prax. Nemusí byť ani stavbyvedúci ani stavebný dozor.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?