Posunutá stavba

zdravím dnes sme zistili z geodetom nemilú zaležitosť môj novo postavený rodiny dom je o necelí meter (85cm) posunutý k susedovému pozemku a nie som teda od jeho pozemku 5 m čo bola podmienka nakoľko mam na tej strane 2 veľké okná z obývačky ale už len 4.15m geodeta som požiadal o zameranie skutočného osadenia domu na pozemku ku kolaudácii kde sme toto zistili moja otázka znie skolaudujem takúto stavbu z nejakou pokutou alebo nie neviem čo ďalej ďakujem za pomoc
Odpovedať
Profilova fotka
@5elo5 ahoj tak toto aj mňa zaujíma či sa dá skolaudovať keď dá sused námietku že stojím bližšie ako povolil.
Odpovedať
Vzhladom k tomu, ze ku kolaudacii by ste mali mat doklad o vytyceni stavby, tak je postup jednoduchy. Ak urobil chybu geodet, bude platit on, ak ste vy vedome posunuli zaklady, tak vy. Uprimne - neverim na chybu 85cm, skor si myslim, ze ste chceli vyďžubkať so susedom, a ste si vedome posunuli stavbu. Na zaklade vydaneho stavebneho povolenia viete, ze k stavbe potrebujete stavebny dozor, ak ste sa proforma dohodli s niekym na peciatke a nebol ani raz na stavbe, tak by si zasluzil poza usi. (Ak by ste dodrzali vsetko ako ma byt podla projektu, tak nepoviem ani makke F proti takemuto postupu). Osobne mi neuveritelne lezu na nervy odchylky oproti projektov. V tomto bananistane sa to povazuje za akysi narodny folklor, niekedy to dokonca robia ludia naschval susedom..
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser Pŕŕŕŕŕŕŕŕŕŕŕŕŕŕ... Mne geodeti zamerali stavbu a až keď sme riešili priečku, rozdeľujúcu v kúpeľni sprchovací kút a box na práčku, zistili chlapík, čo mi to staval, že stavba je o 40 cm väčšia na hĺbku. Nevšimol si todovtedy ani on, ani stavebný dozor, ktorý poctivo navštevoval stavbu. Zobrali sme to s humorom, lebo nám to celkom zahralo do kariet. Ale jednoducho "chlapci geodeti sa sekli". @5elo5 Ja by som zašiel za susedom a na rovinu by som mu povedal, čo sa stalo. A povedal by som mu, že ak trvá na nejakom odškodnení, prijímam. Pokiaľ by to nejako finančne ohodnotil, toto by som si uplatnil u človeka, ktorému si zaplatil za vytýčenie stavby. Ale pokiaľ sused nie je .uj, určite sa uspokojí s fľaškou koňaku... ;-) Tak to totiž riešia rovní chlapi.
Odpovedať
@leonardom ja proste na nahodne takmer metrove odchylky nejako neverim (myslim ze geodeti maju povolene v miestach bez digitalnej mapy odchylky do 20cm). V praci sa stretavam s presnymi nastrojmi - napriklad s VHM vystruznikmi Ø20mm vyrobenymi v tolerancii ±5µ pricom staci, aby niekto v zime otvoril okno, pripadne v lete vypol klimatizaciu a uz su rozmery v haji.. V dobe technologickych vychytavok typu GPS, ked si geodet v kancelarii da do GPSka suradnice vsetkych bodov a cele zameranie v terene zvladne za par minut, je tazke sa vyhovarat pred stavebnym uradom na nahodnu metrovu chybu.
Odpovedať
@leonardom @stowasser Tiez si myslim, ze toto by sa stavat nemalo akurat niekedy sa to tazko kontroluje. Napriklad nam ked prisiel geodet osadit stavbu na pozemok, tak prisiel na to, ze sused z jednej strany ma plot 30cm mna a spodny 30cm u seba. Asi nejaka chyba merania v minulosti. Preto mi meranie metrom nejako nevychadzalo.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom sorry, ale ak si stavbar a dozor nevsimnu 40cm oproti projektu, tak by mali ist zrusit zivnost :)
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser Tí naši geodeti si to vraj zle vyrátali už v kancelárii. Údaje tých + 40 cm vzniklo ako 2 x 20 cm fasádnej izolácie. My sme to, ako vravím, zobrali s humorom, lebo dom zväčšili na hĺbku - nie na šírku, lebo to by potom fakt robilo problémy s odstupmi. Mimochodom, keď prišla kolaudačná komisia, tak inžinierka zo SÚ položartom - polovážne povedal: odstupy sú dodržané, netreba merať...? Zdalo s a jej, že 2 m od horného suseda nie sú 2 metra. Nikto nič nemeral, išlo sa dnu, ale odstupy mám, vďakabohu, O.K... @5elo5 Otázka znie: kto toto spôsobil u Teba....?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj :-D Odkážem.... :-D My sme kopali v novembri - po dažďoch. Parcela bola ako 1 veľké močarisko. Boli tam nenormálne haldy zeminy a dokonca sa nepodarilo vykopať základy pod terasy, ktoré mali byť pôvodne takisto betónové na základových pásoch a súčasťou domu... Nejak sme si nevšimli, že geodeti sa sekli. My sme riešili betón-pumpy, prístupy tatroviek s betónom... 8-( Ale projekt bol kreslený na mieru a na hĺbku sme to trošičku viac stlačili a hrajkali sme sa s centimetríkmi - najmä v obývačko-kuchyni. Doslova sme trnuli, že ako sa bude vstávať od stola... A potom sme už netrnuli... :-D Šecko sa zmestilo. Horší by bol opak - to by som asi geodetov (a tých, čo to včas nezbadali) zahlušil, lebo aj v kúpeľni sme sa hrajuškali s centimetríkmi: box na práčku, sprchovací box... - to sa z druhej strany preväzovalo s chladničkou, mrazničkou... :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom ja som sa citil dost blbo, ked som vsetko po stavbaroch premieriaval a liezol som im asi riadne na nervy , ale ako tak citam, nebol to az taky zly napad :). V robote ma zakaznici drbu za mm, takze som si dlho zvykal na cm :) .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?