Okná zo Srbska

Pekný večer prajem, na stavbu som si objednal okná, ktoré sa vyrábajú v Srbsku (20 kusov) Vedeli by ste mi poradiť načo sa pripraviť (tlačivá, rady, odporúčania) pri ich dovoze na Slovensko, resp. má s tým nikto aj osobnú skúsenosť? Ďakujem za reakcie.
Odpovedať
Profilova fotka
@builder77 preco az odtial si objednaval? nevedel si si vybrat z ponuky okien dostupnych priamo tu u nas?
Odpovedať
Podľa toho čo som čítal na sieťach, treba sa pripraviť na to že je to oj*b a žiadne okná zo Srbska neuvidíte. Rovnako už neuvidíte ani peniaze (50% záloha?), ktoré ste posielali proti nejakej fiktívnej faktúre.
Odpovedať
Okná sú už doma, prepravu prežili bez ujmy niektoré sú už aj osadené.🙂 Prečo Srbsko? Cena o polovicu menšia (8 komora +3 sklo) ako u nás, vrátane dopravy aj poplatkov za colné konanie.
Odpovedať
Tak potom super. Nech slúžia.
Odpovedať
@builder77 Nechcem spochybňovať, ale podľa mojich skúseností, v rovnakom hospodárskom, ekonomickom a geografickom priestore, nič nie je "o polovicu lacnejšie", ak je to tej istej technickej kvality. Na niečom museli riadne ušetriť. Možno na to prídeš až neskôr, keď sa Ti začne po krátkych rokoch napr. rozpadať plast, rosiť sklá, kaziť kovania, či niečo podobné. Napr. mojej mame na dome po cca 3 - 4 rokoch sa do rámov plastových (zahraničných) okien chytla pleseň, alebo neviem, čo to bolo. Začalo to postupne černať, a plast sa rozpadáva, vyšucháva,... (Díler nedvíha telefón, údajne je už niekde v zahraničí)
Odpovedať
@petersd môže sa to javiť na prvý pohľad, že je to lacnejšie, že je to lepšie, ale ako píšeš často zdanie klame, aj my sme sa tak neraz ošuškali a nebolo to nič príjemné, všetko a najmä kvalitu ukáže až čas
Odpovedať
Ale no... tie okna budu sluzit a ked boli o 50% lacnejsie, tak je to stale aj na tie opravy... Aj tak su vsetky okna vyrabane v PL (okrem slovaktualu ako isto vieme, ale aj oni dovazaju vela veci z PL). No a ked sme uz pri slovaktuale, este na starom byte som mal ich "top notch" vyrobky a tam po case tiez zacal plast zltnut, krytky na kovani sa vylamali a zacalo plesniviet tesnenie 🙂 Takze ja by som mu radsej nezavidel a tesil sa z jeho uspory. BTW., ak to nieje tajne, skus dat aj nejake linky odkial si objednaval.
Odpovedať
Profilova fotka
@builder77 ako dlho si cakal na dodanie prosim?
Odpovedať
@builder77 ake okna si to objednaval? Plast? Hlinik?
Odpovedať
@petersd V Srbsku je o polovicu lacnejsie vsetko. Za nase ceny by sa v tam tazko predavalo, vzhladom na tamojsiu kupyschopnost obyvatelstva.
Odpovedať
Profilova fotka
@marekjahoda neviem, v takýchto veciach som skeptik, ani nie skrz kvalitu, ale skôr skrz to, že čo keď to nedodajú, čo keď bude problém s nejakými papiermi, prípadne s reklamáciou, zárukou a jedno s druhým. Mňa by toto skôr mátalo.
Odpovedať
@srssen Veci ako "záruka, reklamácie" je to posledné, čo ma pri stavebných materiáloch zaujíma. Už vidím, ako ľahko budem riešiť reklamáciu výrobku napr. krytinu po 14-tich rokoch, ak výrobok mal trebárs 15-ročnú záruku. Ha-ha
Odpovedať
Článok sa načítava...
@petersd áno, to je dobrý point. Ale napr. keď máš šťastie ako ja, tak po roku reklamuješ dva HST portály 😄. Čo by v tomto prípade, bol asi väčší problém, aký som mal ja.
Odpovedať
@marekjahoda Na ake opravy? To je cista radost menit na novostavbe okna po roku/dvoch... 🤣 Setri sa na veciach, ktore sa daju lahko vymenit. 😉
Odpovedať
Avsak neexistuje garancia, ze ak si clovek “priplati“,tak ma o kvalitu, trvacnost vystarane. Srbi robia tie okna z coho? Sami si vyrabaju profily? Nie, lebo kapitalizmus je vsade, takze predpokladam, ze aj tam su zavody na vyrobu profilov renomovanych firiem. Ale ceny su nastavene na jejich trh a kupnu silu. To ma niekto dojem, ze Srbi po 5tich rokoch vytrhavaju okna a zas ich menia? Mimochodom, viem o aute, Superbe kupenom (ako nove) v Rumunsku, s cenou nizsou o viac nez 5000€,nez bola vtedajsia cena identickeho auta u nas. Ano, uz je to par rokov s5,ale svedci to iba o tom, ze ceny musia byt kupyschopne vzhladom na krajinu, region. A na dome mam iba (nastastie) jedno okno Slovaktual a je to najhorsie okno zo vsetkych 12tich. Tak pevne verim, ze tie okna zo Srbska budu dobre sluzit dlhe desatrocia.
Odpovedať
Profilova fotka
@zefe tak ale povedzme si.. ako často sa menia zase okná? či lacné, či drahé, každé vydržia niekoľko rokov.
Odpovedať
@marekjahoda https://bit.ly/3Cx5xbc
Odpovedať
@tamarka_32 Od zadania objednávky boli do 7 dní vyrobené a pripravene na vyzdvihnutie https://bit.ly/3Cx5xbc
Odpovedať
@dannyso Plast 8 komora 3 sklo
Odpovedať
Pravdupovediac okná si na stavbu objednal sestrin priateľ, mňa požiadal iba, aby som mu zistil ako postupovať v colnom konaní, keďže Srbsko je z hľadiska obchodu treťou krajinou. Podľa všetkého pracovníci firmy rozprávali plynule slovensky takže po jazykovej stránke tu neboli žiadne bariéry.
Odpovedať
@frantisekca To naozaj máš pocit, že v inej krajine Ti kapitalista úplne ten istý výrobok predá o polovicu lacnejšie, iba preto, aby cenu prispôsobil kúpyschopnosti danej krajiny?... Prosím Ťa, nebuď naivný.
Odpovedať
@zefe @zefe Setri sa na veciach, ktore sa daju lahko vymenit. No, tak s týmto tvrdením sa dá len a len súhlasiť. Je to úplne aj môj názor !!! 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd tak okej, to si ty, ale mne na takýchto veciach pri výbere zakaždým záležalo, lebo nevieš, čo sa kedy môžeš stať. Ale každý jak uzná za vhodné.
Odpovedať
@petersd kapitalista to predáva asi každému za rovnakú cenu , no nevieš koľko na tom zarobí predajca, výrobná cena môže byť len 20-30% celkovej, v krajine kde majú priemerný plat 5x vyšší je iný celkový nákupný košík, každá krajina má rôzne dane na veci čo potrebuje každý hlavne školstvo , zdravotníctvo
Odpovedať
@frantisekca fungoval som roky v nadnárodnom koncerne a napr. nemci sa ma pýtali, prečo mnohé výrobky sú u nás drahšie, keď zarábame menej 🤷‍♀️ nevedel som nikdy odpoveď. Alebo som to ani nesledoval a áno, je to pravda. Môj blízky kamarát vozí TČ z Rakúska aj o 1000 eur lacnejšie, ako sa predávajú tu. Prečo je to?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?