Musím prenájom bytu oznámiť na daňovom úrade?

Profilova fotka
ahojte, ked prenajimam byt musim to oznamit na Danovom urade? Niekde som citala, ze ak by som vedela zdokladovat ze do bytu investujem ( opravy, rekonstrukcie a pod.) nemusela by som potom platit dan z prenajmu ? Vdaka za kazdu dobru radu ;-)
Odpovedať
Ahojček, tak ak nie si ešte registrovaná na DÚ a máš nájomnú zmluvu tak musíš vyplniť formulár prihláška k registrácii daňovníka a túto prihlášku musíš odniesť na miestne príslušný DÚ podla trvalého pobytu, Niektoré DÚ si k tejto priphláške pýtajú aj fotokópiu nájomnej zmluvy. Ak ste na nájomnej zmluve uvedení dajme tomu obaja manželia tak sa musíte registrovať obaja. Podla toho kedy si začala prenajímať, 1.9.07 bola novela zákona 511/1992. Ak si prenajímala pred 1.septembrom tak si mala povinnosť registrovať sa do konca roka. Ak si začala po tomto dátume prenajímať tak tam je lenhota na registráciu 30 dní po uplynutí meisaca v ktorom fyzická osoba prenajala nehnuteľnosť. Keby niečo tak sa pýtaj x-)
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj Martuska, ja som zivnostnicka takze na DU som registrovana uz dlhsiu dobu, a na DU mi povedali ze v takom pripade musim uz len oznamit ze prenajimam ( nemusim sa znova registrovat ). Tak teraz neviem? Moc sa mi nechce platit este aj dan z toho prenajmu, ale asi mi nic ine nezostane ak chcem kludne spavat =-)
Odpovedať
Hej v takom prípade stačí ak napíšeš oznámenie že od vtedy a vtedy prenajímaš. Hej potom si ten príjem musíš zarátať do daňového priznania. Ale čo sa týka toho že ak do bytu investuješ (opravy...) tak to ti neviem povedať, ale podla mňa musíš zdaniť každý príjem :-. to by bolo najlepšie sa ísť opýtať na dÚ na styk s verejnosťou a tam by ti mali zamestnankyne povedať presne.
Odpovedať
Profilova fotka
vdaka moc asi to pojdem zistit :-)
Odpovedať
nie je začo ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
Profilova fotka
presne chod si to radsej zistit
Odpovedať
Profilova fotka
@gangulienka priznat treba prijmy, naklady na byt + investicie sa od toho odrataju a z rozdielu sa plati dan. Oznamit DU sa to musi, inak hrozi ze Vas niekto "natrie" a bude pruser
Odpovedať
Profilova fotka
@katka8855 dakujem ale naštastie uz 5 rokov ten byt nevlastnim :)
Odpovedať
Profilova fotka
@gangulienka potom som si vsimla datum :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?