Majetkove pomery.

Chcem sa opytat ci niekto nevie (ma realnu skusenost, lripadne sa tym pracovne zaobera) ako je to s katastrom a s bankou ak je nasledujuca situacia. 1. Ja som jediny majitel pozemku. 2. Na pozemku staviame dom spolu s partnerkou (prispela financne na stavbu). 3. Budeme brat spolu hypo (ona bude spoludlznik). 4. Ked sa da zapisat rozostavana stavba a budeme obaja 1/1 vlastnici na stavbe. 5. Ako to je s pozemkom? Zostane stale len moj alebo bude tiez 1/1?
Odpovedať
@ivantausk pozemok bude stále tvoj pokiaľ ho nedaruješ ,alebo nepredáš, partnerke tak môžeš časť predať i darovať, no aby si dostal výhodnú hypo , tak nie za 1 Eur
Odpovedať
@duzu vdaka za info. V com je vyhoda ho predat?
Odpovedať
@ivantausk vyhoda v tom, ze aj ona tym ze bude spoludlznik uz nejaky majetok mat bude.
Odpovedať
@stefan_d a v com je ta vyhoda? Bude nizsi urok ci co? Ved potom zas ja budem mat mensi majetok... tak teda spolocny bude stale rovnaky... nerozumiem tej pridanej hodnote v tomto pripade.
Odpovedať
Všetko záleží na tom, koľko chcete brať hypo a v akom štádiu máte stavbu. Či banke bude postačovať záloha iba dom, alebo bude nutné založiť aj pozemok. Ak bude nutné založiť aj pozemok, doporučujem ti zobrať vyššiu hypo na seba, však splácať budete rovnakým podielom. Výhoda takéhoto riešenia je v tom, že budeš stále vlastníkom pozemku 1:1 a v prípade budúcich vzťahových komplikácií.... vieš, jeden nikdy nevie :-)
Odpovedať
@insed hmm, zaujimave.... si si isty, ze vies co pises? Pozemok sa bude zakladat spolu s domom a to urcite... ak by bol problem splacat a pozemok by nebol.zalozeny, tak co by banka robila s domom.bez pozemku?
Odpovedať
@duzu výhoda vyššej ceny ako kúpnej je vtedy ak potrebuješ vyššiu hodnotu na ručenie, no nevýhoda je vyššia daň, ak predáš za 1 eur , hodnota nestačí na ručenie, no nie je žiadna daň za predaj, budúci rok musíš zmeniť , dotazník pre zmenu nehnuteľnosti, je vždy diskutabilné čo je kedy pre koho lepšie, ak ste ako manželia je výhoda spoločného majetku, no len do momentu pokiaľ to klape, následne delenie je nevýhodné pre toho kto zarába viac, napr. naše zlatokopky, zbohatnú z ničoho, stačí mať jedno decko a nerobí do smrti a problém splácania pre koho ako
Odpovedať
@duzu a naco je dobra vyssia kupna cena?.ved ta je nepodstatna, ci? Ved sa potom robi odhad dom+pozemok a tak je v podstate jedno za kolko som kupil... znalec urci cenu podla jeho "tabuliek".
Odpovedať
@insed bral by si to aj z opacnej strany? Ze by to bolo na manzelku a ty by si len po dohode tisko splacal? Ja nie. A k bodu c. 2 od autora : neprispela by som na stavanie domu, na ktory nemam pristup, keby sa nieco stane, co tam preletim z cesty ci co? To je jedno ci som muz ci zena. Tieto veci nech su od zaciatku na poriadku. A 1/1 vlastnik neznamena nahodou to, ze je le jeden jediny? Polovicny je 1/2 ci?
Odpovedať
@ivantausk odhad je jedna vec ,platí len pre dedenie, no predaj či kúpa je vždy na zmluvu, niektoré nekúpiš ani za 3 násobok odhadu, platí vždy ponuka -dopyt na konkrétnu nehnuteľnosť
Odpovedať
@topasitta 1/1 je ze obaja to maju spolu... 1/2 a 1/2 ze to maju rozdelene.... Zvysok som nepochopil, co si to napisala. Ide o to, ze jeden z nezobranych je vlastnik pozemku a hlavny "investor" stavby domu, ktory chce mat spolocny a teda 1/1 pre oboch... fakt som nefer?
Odpovedať
@duzu ale ja som sa pytal na nieco uplne ine... vies sa k tomu vyjadrit?? Myslim odpoved na bod 5 z temy.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@topasitta samozrejme, že by som to bral. Ak by mala manželka pozemok získaný za slobodna a začali sme na ňom stavať, tak stavebné povolenie sa napíše na obidvoch, aj financovať budeme obidvaja, aj skolaudujeme obidvaja. Ak by sme sa rozviedli a dom sa predá, suma sa bude deliť iba z domu, nie z pozemku. Ty by si napísala vlastníctvo získané za slobodna, resp. zdedením od svojej rodiny na manžela?
Odpovedať
@insed najma ak uz clovek jeden dom kvoli jednej stetke na poli pilil...
Odpovedať
@ivantausk keď sa bude zakladať dom aj s pozemkom, vlastníctvo sa tým nezmení. Ak plánuješ zapísať priateľku ako spoluvlastníka, najlepšie riešenie je darovacia zmluva. Zmluvou jej daruješ podiel na nehnuteľnosti.Neplatí sa ani daň z príjmu.
Odpovedať
@ivantausk no 1/2 znamena polovicny vlastnik. Nie ze pozemok sa rozdeli na dve parcely, ale ze z kazdeho cm2 mate polovicne vlastnictvo. 1/1 znamena, ze jeden clovek vlastni vsetko. Nejdem malovat certa na stenu, ale poucila som sa, ze nech to na vo vztahu vyzera akokolvek, skoncit to moze aj skaredo. A teda, aby mat nehnutelnost, na ktoru sa neviem dostat, kedze na vlastnictve pozemku podiel nemam, mi pride nezmyselne. Ked sa v buducnosti pohadame, majitel pozemku si ho ohradi, ako sa ja k domu dostanem? To som myslela, ze ci tam preletim. Ak to vam nevadi, tak sa zariadte po svojom 🙂
Odpovedať
v bode 5 píšeš jedno a to isté ,žiadne alebo, ak je pozemok len tvoj tak načo tam písať 1/1 to je vždy len 1, ak sa pozemok delí tak máš z neho vždy len určitú časť od 1/2,1/3... až po 1 m2, toto blbé delenie by malo na pozemky skončiť a má ho mať len prvý narodený, aby nebolo miliony parciel len z m2, to bude problém len pre tvoju priateľku že bude mať pol domu bez pozemku, tak ako píše @topasitta, ja byť tvojou priateľkou nedám polovicu na dom bez pozemku, takže riešenie, alebo bude všetko len tvoje pozemok i dom, alebo všetko spoločné
Odpovedať
@insed jasne ze ju chcem.zapisat, ale len na dom a nie na pozemok.
Odpovedať
Nie som si ista, ci s priatelkou budete mat dom 1/1...skor to vidim tak ze ty pozemok 1/1, ona 0. Dom obaja 1/2.. Ale nevyznam sa, len sa mi zda, ze iba manzelia mozu mat 1/1.. Skus sa na to pozriet.. To darovanie pol pozemku sa mi zda fer, hlavne ak aj ona prispela viac na dom ako ty.. Cize tymto sa "vyrovnate"...
Odpovedať
@topasitta treba citat s porozumenim. Napisal som to.iste co ty... a teda 1/1 je spolocne a 1/2 ze je to rozdelene na poli (samozrejme uradne, nie fyzicky stenou abo ciarou na katastralnej mape). @duzu Ona polovicu na dom neda ani ked ju zapisem... da tak 7000E... ja dam.zvysnych 250 000... takze? Ked sa mam rozhodnut, ze vsetko abo nic, tak volim, ze tych 7000 si necha a vsade budem iba ja... to by sa ti pacilo?
Odpovedať
@hroma kludne moze byt dom 1/2, len nechcem aby bol pozemok zadeleny do tohoto delenia... a to je moja jedina otazka v tejto celej diskusii... musi byt aj pozemok rozdeleny abo moze zostat iba moj? Z ca 260 000 hodnoty domu da ca 7000... takze nie, neda vacsinu...
Odpovedať
@duzu pozri si daky list vlastnictva... "1" neexistuje... existuje "1/1", "1/2", "1/3"....
Odpovedať
@ivantausk nie nepisal si to co ja. Ja pisem ze spolocne znamena podielove a teda 1/2. Samostatne vlastnictvo je 1/1. Ako pise @hroma. Asi som staromodna. Ale teda bud sme manzelia, a nadobudame veci spolocne. Alebo nie sme manzelia, a dobre si to pravne osetrim. Zazila som to z opacnej strany, teda hypo na mna, vlastnictvo pol na pol, a po rozchode to bolo peklo, lebo na ustne dohody sa uz nikto nehral. Banka nebude vymahat pol splatky od jedneho a pol od druheho. Jej je uplne fuk, od koho peniaze pridu, len aby prisli. Tak som uz opatrna, a dobre si rozmyslim, co podpisem.
Odpovedať
@ivantausk akože neexistuje ja som len sám vlastník, lebo som zdedil a ostatných dedičov vyplatil , nikde tam nie je že vlastním 1/1 , manželka nemôže byť vlastníkom čo som zdedil ja, na liste vlastníctva tak nie je
Odpovedať
@insed rozlisujem manzelku a frajerku. A keby ja dam na dom 250000, tak ho chcem len na seba. 7000 nech si necha frajer. Ja budem splacat hypo, naklady na byvanie a jedlo na polku. Keby cosi, ziadny problem nie je. Dom ma 1 vlastnika, a frajer si za ten cas mohol nieco posetrit a kupit napr nejaky byt. Bez opletaciek. V manzelstve je to zas ine, ale to je len moj pohlad. Mozno pre inych staromodny.
Odpovedať
@ivantausk moze zostat iba tvoj.. Vela ludi tak ma, ze pozemok za slobodna, a stavbu dokoncili ako manzelia.. Pozemok nespada do BSM, ale dom uz ano.. Je potom na nom, Ci na nej, ci daruje alebo nie.. Vacsinou to neriesia.. Takze, ked s priatelkou ostanete takto, myslim, ze princip je rovnaky.. Ak dava 3 %, nuz naozaj velkoryse od teba..
Odpovedať
@ivantausk chcel by si časť domu na cudzom pozemku? ja ani zadarmo, neporovnávaj celkovú sumu za dve nehnuteľnosti , ak sa rozhodujem ja tak všetko len ja, alebo všetko obaja na rovnaké čiastky, jedine to je fifty -fifty
Odpovedať
@duzu aj si sa pozeral na ten list vlastnictva, ci len tak vypisujes? Ja som sam vlastnik pozemku a som na nom 1/1....
Odpovedať
@topasitta ked je spolocne vlastnictvo manzelov, tak ma kazdy 1/1... a teda manzel 1/1 a manzelka 1/1... ked je sam, tak ma v LV 1/1.... ked maju uradne rozdelene a teda nieje bezpodielove vlastnictvo, tak je 1/2 a 1/2.... uz rozumies???
Odpovedať
@duzu ano, chcel by som cast domu na cudzom pozemku... preco nie?? Ked ho spolu staviame, tak preco nie?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?