Exekucia prijazdovej cesty, na koho sa obratit

Dobry den. Kupili sme pred rokom dom s tym, ze sme vedeli, ze na prijazdovej ceste je exekucia. Stalo sa to tak, ze developer, ktory povodne vystavoval cely blok rodinnych domov staval aj cestu, pripojky, osvetlenie, vlastne vsetko. Parcely po kupe presli na terajsich majitelov a s pristupovou cestou sa cakalo, kym sa dokonci vystavba a skolauduje sa, potom sa podla zmluvy o dielo mala za nejakych 70000 SK previest na majitelov rodinnych domov (v z,luve sa pise: citujem: "Vlastnicke pravo k predmetu diela prechadza na objednavatela prevzatim dokonceneho diela." Dielo sa dokoncilo, o com mame aj kolaudacne rozhodnutia, povodny majitel nasho domu zaplatil pozadovanu sumu, no zapisnicu o odovzdani diela nemame. Jednemu z obyvatelov ulice sa nejakym zazrakom podaril zapis do LV, takze vdaka nemu vlastne mame vsetci pristup a kym ostatni sli na kataster, na firmu sa uvalili exekucie, cize aj na nasu prijazdovku. Moze sa urcite stat vselico, zatial kludne spavame ale aby sme mohli dalej kludne spavat, chceli by sme to dat ako tak na poriadok.Skusala som kontaktovat exekutorov, ktori su uvedeni na LV k parcelam, no zatial neuspesne. Telefony su bud obsadene alebo neberu, maily nereaguju. POjdem tam raz urcite osobne :D no zatial by som rada zistila, ci nemate nejaku radu alebo skusenost. Pripadne ci sa da dat na exekuovanu nehnutelnost vecne bremeno. Nejak nam to nesuri, dom neplanujeme predavat, kedze je to vysnivana lokalita, ochotne podstupujeme vsetky peripetie, no raz to budeme musiet dat do poriadku. Dakujem a prajem prijemny vecer.
Odpovedať
1
2
zrejme tomu jednemu zapisali ,,lebo nebola este exekucia a zapisnicu asi má a sudnictvo -exekutor asi ma čas a rieši lepšie kšefty
Odpovedať
@vrajmantak tiez mam ten pocit. Mali tu ludia moznost odkupit podiely od exekutora, no mnohi uz zaplatili developerovi predtym, takze by to vlastne zaplatili opat. NO som zvedava, ako to dopadne, tipujem ze to skonci na sude.
Odpovedať
ja by som tlacil na developera -to je vas obchodny partner
Odpovedať
@vrajmantak developer uz neexistuje
Odpovedať
@misscelaneous Exekútor nevlastní exekuovanú nehnuteľnosť. Tá sa buď vydraží alebo sa splatia dlhy a ostane pôvodnému majiteľovi. Platenie exekútorovi nemá žiaden význam.
Odpovedať
@misscelaneous Potom jedine sa dohodnúť s exekútorom. To, čo ste zaplatili developerovi exekútora nezaujíma. Tie peniaze si môžete odpísať, zabudnúť na ne. On eviduje dlh voči ex-developerovi. Cesta patrí asi stále papierovo developerovi, takže exekútor oprávnene zapísal záložné právo. Developer je asi v likvidácii, jeho majetok sa bude predávať. Bohužiaľ, ak chceš získať ten podiel na ceste, asi bude musieť prebehnúť predaj toho majetku. Alebo bude musieť exekútor uplatniť záložné právo a v dražbe predať tú parcelu, prípadne priamym predajom vám. V dražbe nepredpokladám, že by mal o to niekto cudzí záujem, bolo by mu to nanič. Takže jedine sa spojiť s exekútorom, ak treba, tak aj osobne a dohodnúť postup. Asi budete musieť za ten pozemok znovu zaplatiť - tentoraz v dražbe exekútorovi. Neviem, či je možný priamy predaj. Nevidím to ružovo.
Odpovedať
@chrobak7 O čom sa chceš dohadovať s exekútorom? On chce zarobiť. Ďalšia možnosť je zneplatniť exekúciu, napríklad že je cesta verejný záujem, alebo že predchádzajúce úkony boli neplatné. Chcelo by si to naštudovať tento konkrétny prípad.
Odpovedať
@nervozitka Dohodnúť spôsob odpredaja - či v dražbe alebo či sa dá priamo.
Odpovedať
Veď ale toto sa vyrieši keď s ukončí exekučné konanie, ak sa v Tom koná, čo chcete riešiť s exekútorom teraz? Vy majiteľa pozemkov máte nejaké bremena na cestách?
Odpovedať
@mishkabb Práveže ja si myslím, že sa musia o prípad aktívne zaujímať. Nejaká firma, nazvime ju Developer je v likvidácii. Likvidácia firmy môže trvať roky. Predpokladám, že je určený nejaký likvidátor, ktorý riadi likvidáciu. Tá firma má nejakých veriteľov, ktorým Developer dlhuje peniaze. Tí si svoje pohľadávky asi vymáhajú súdnou cestou a cez exekútora. Exekútor teda zapísal z titulu začatia exekučného konania voči Developerovi ťarchu na liste vlastníctva na nehnuteľnosti, ktoré sú písané na Developera. Likvidátor sa momentálne snaží speňažiť zostávajúci majetok Developera, aby aspoň z časti vyplatil veriteľov. Založené nehnuteľnosti ale nemôže predať, lebo je na na nich záložné právo. Exekútor ale môže v rámci výkonu exekúcie založené nehnuteľnosti predať v dražbe. Ak by sa našiel niekto, kto tú cestu odkúpi (napr. zo špekulatívnych dôvodov), tak vlastníci ako misscelaneous by len čumeli, že zrazu cesta patrí niekomu tretiemu. Preto sa musia o prípad zaujímať, že keď príde k dražbe, aby tú cestu odkúpili. Samé sa to nevyrieši, lebo exekútor neuvoľní záložné právo bez toho, aby mu niekto vyplatil exekuovanú čiastku. On môže kľudne ponechať záložné právo na cestu aj roky.
Odpovedať
mam aj taky pocit ,ze exekutor zabral aj vas vsetkych majetok do exekucie - mali ste kolaudacne rozhodnutie a cesta bola vaša na zaklade kolaudacneho rozhodnutia
Odpovedať
Dakujem vsetkuym za odpovede, dali ste mi mnohe uzitocne informacie a nove smery, kam sa dalej pohnut. @chrobak7 takze v podstate laicky ma developer tym padom dlh aj voci nam, kedze mu boli zaplatene peniaze za cestu, ktoru sme ale nikdy do vlastnictva nedostali? Tie peniaze musia nieco znamenat.... tiez, firma bola dvakrat odvtedy premenovana, a ci je stale v likvidacii alebo zlikvidovana, neviem. Je mozne to niekde zistit prosim? Mnohi susedia tiez logicky nechcu platit za cestu opat, ked uz raz za svoj podiel zaplatili. @mishkabb bremeno na ceste nemame, je skoro nemozne ho ziskat. Mala sa tu osadzat rampa, no vdaka jednemu z majitelov, ktory vlastni 1/30 (29/30 je v exekucii, "patria" developerovi), sa neosadila. Ten to tu vlastne zachranil. Podla zakona nam tiez nikto nemoze znemoznit vstup k majetku, teda tak nam bolo povedane.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Odkedy stavebný úrad rozdáva cudzie pozemky?
Odpovedať
@nervozitka prepacte, nerozumiem otazke ..
Odpovedať
Nepoznate nahodou pravnika, ktory sa tejto oblasti rozumie? NR, TT, BA a okolie. dakujem :)
Odpovedať
@misscelaneous Je čas, aby ste začali konať a nie vyčkávať. Zistiť v akom štádiu je exekučné konanie (začína sa dňom podania návrhu na súd oprávneným proti povinnému, v tomto prípade developerovi)? aký je petit - výrok uznesenia rozhodnutia súdu o exekúcii, pokiaľ už bolo vydané? je toto uznesenie - rozhodnutie súdu vykonateľné? bol exekútorom vydaný exekučný príkaz na vykonanie exekúcie? Je exek. konanie - Exe.. úrad, ktorý koná vo veci je zapísaný na LV v katastri na prísl. parc. č.? Odporúčam čo najviac pozisťovať okolo tejto exe.. veci a naštudovať http://www.zakonypreludi.sk/zz/1995-233 Možno by sa dalo, aby ste všetci dotknutí (tretie osoby) prísl. Exekučnému úradu podali námietku, aby z predmetu súpisu exe..majetku bola vyňatá komunikácia a doložili by ste zmluvy uzavreté s developerom - povinným v exe. konaní.. Alebo potom samostatnou žalobou na súde.. Toto je riešenie pre právnika..
Odpovedať
@nervozitka akoze o com? Exekutor je vykonavatelom povereny sudom. Exekutor si nezmysli,aha tam toho idem vyzmykat. Kedy si uz konecne dlznici uvedomia,ze si maju splnit svoje zavazky a potom sa ich dlh nedostane k exekutorovi. Kazdy nadava na exekutora,ale ked ti bude niekto dlhovat peniaze,budes vdacna,ak ti vymoze aspon cast,pretoze dnes su dlznici tak chraneni ako nikdy.
Odpovedať
@misscelaneous nechápem ako môžete fungovať bez bremena na ceste alebo vlastníckeho podielu... Nám bez toho nešli úvery, neskolaudovali by sme ... práve preto aby sme mali zabezpeceny prístup. Ak sa nový majitel.cesty rozhodne dať tam rampu s chodiť tam budete za poplatok tak nebudete mať naňho páky podľa mňa. Ale to je iná téma. Ono majiteľ v exekúcii je jedna vec, druhá vec je ako sa to bude riešiť. V prvom rade exekútor, likvidátor daju dokopy majetok a všetko a budú vyrovnávať záväzky. Nahlasila by som to teda dotyčným, oficiálne písomne a veru išla by som tam asi radšej aj osobne keďže viem ako reagujú na emaily/telefónny/písomnosti :/ možno sa potešia že niektorí vedia tu cestu ešte doplatiť čiže majú záväzok a iný ju majú vyplatenu a vysporiadajú to.. kto vie. Či je firma v likvidácii alebo zrušená alebo čokoľvek zistíš v obchodnom registri. Sú tam aj historické dáta.
Odpovedať
@janetbla my sme tu pol roka, ludia nekonali viac ako 10 rokov. Obavam sa, ze to bude aj premlcane. Vecne bremeno je jedna z prvych veci, ktore skusim vybavit, no fakt neviem, kde a na koho sa obratit, nikdy som nic so sudmi a exekutromi neriesila. Najdeme si aj pravnika, samozrejme, teraz len zacinam, hladam kde sa odpichnut. Dakujem za link a za radu @hoblinka13 tiez mam ten pocit, susedia sa tvaria ze to je neriesitelna situacia, tak hladam, ci nahodou nejake riesenie neexistuje @mishkabb s hypouverom sme mali problem, takisto aj suseda, ktora potrebovala zalozit dom na vyplatenie niecoho, no nakoniec nam ho dali. dakujem, idem sa pozriet do orsr.
Odpovedať
@misscelaneous " takze v podstate laicky ma developer tym padom dlh aj voci nam, kedze mu boli zaplatene peniaze za cestu, ktoru sme ale nikdy do vlastnictva nedostali? Tie peniaze musia nieco znamenat.... " Áno, má záväzok aj voči vám. Ale ak je v likvidácii, je nejaký časový úsek, kedy veritelia musia uplatniť svoje pohľadávky voči dlžníkovi u konkurzného správcu (likvidátora). Ak ste to urobili, tak likvidátor eviduje vašu pohľadávku a bude ju uspokojovať ... ak bude mať z čoho, keďže firma je platobne neschopná. Skôr si myslím, že sú to stratené peniaze. Ak ste pohľadávku neprihlásili do konkurzu a lehota uplynula, nemáte ani len možnosť to vymáhať od Developera. "a ci je stale v likvidacii alebo zlikvidovana, neviem. Je mozne to niekde zistit prosim? " Dá sa to zistiť v obchodnom registri. "Mnohi susedia tiez logicky nechcu platit za cestu opat, ked uz raz za svoj podiel zaplatili. " To, že niekomu zaplatili je už teraz irelevantné. Tie peniaze zmizli, už neexistujú. Ako keby nikdy nič nezaplatili. Dokonca ste v horšej situácii, lebo teraz získať tú cestu bude veľmi ťažké. Aj keď budete mať ochotu zaplatiť. Ak je tam ale 30 ľudí ... to je veľmi veľa. To sa nedohodnete. A nemyslím, že by exekútor pozemok predal iba napr. piatim, ktorí by mali záujem ho odkúpiť.
Odpovedať
@misscelaneous Spojte sa všetci vlastníci nehnuteľností pri danej ceste, dohodnite sa, že ste pripravení zaplatiť za cestu. Následne spoluvlastník 1/30 na ceste osloví exekútora prvého v poradí, prejaví záujem o cestu. Ako spoluvlastník má výhodu v tom, že keď exekútor vyhlási dražbu a on do jej konania zloží cenu draženej veci, tá mu pripadne a dražba sa neuskutoční. Následne si medzi seba rozhodíte podiely na ceste. @chrobak7 Priamy predaj možný nie je. Akurát spoluvlastník má výhodu, viď vyššie. @janetbla Keďže sú zapísané exe záložné práva resp. exe poznámky na LV, tak nie je o čom. Súd nielenže exekútora poveril výkonom exekúcie na podklade vykonateľného exekučného titulu, ale exekútor už vydal upovedomenia resp. príkazy na začatie exekúcie. Návrh na vylúčenie veci z exekúcie môže podať len vlastník veci. Inak oni nie sú účastníkmi exekučného konania, takže sa k detailom exekúcie ani nedostanú.
Odpovedať
@hoblinka13 Exekútor môže predať majetok len v dražbe alebo odpredajom podľa určitých predpisov. Ak začne exekúcia, exekútor sa s vami nebude baviť. Reaguje iba na námietky, žalobu na zastavenie, žiadosť o vyúčtovanie, žiadosť o odloženie exekúcie. Tie mu má doručiť povinný.
Odpovedať
@misscelaneous Exekúcia je premlčaná po 10 rokoch od nadobudnutia exekučného titulu. Exekučným titulom môže byť rozsudok súdu alebo povinným podpísaná notárska zápisnica.
Odpovedať
@misscelaneous Kdesi si písal, že vlastníctvo cesty nadobudli nejakým rozhodnutím stavebného úradu, asi kolaudáciou. Tak sa pýtam, odkedy môže stavebný úrady meniť vlastníctvo cudzích pozemkov? Ak za cestu zaplatili a je to nejak podchytené v zmluve, treba to dať zapísať na kataster.
Odpovedať
Profilova fotka
@misscelaneous zápisnica je súčasťou dokumentácie (podkladov) k vydaniu kolaudačného rozhodnutia.
Odpovedať
@nervozitka Exekúcia sa nepremlčuje. Exekútor sa veľmí rád bude baviť s tým, kto je ochotný zaplatiť, aby mohol vymôcť dlžnú sumu (a svoju odmenu). Ak pôvodný vlastník (stavebník) čelí exekúcii, tak nie je oprávnený nakladať s majetkom (exe záložné právo resp. poznámka na LV), a teda nemožno ani zavkladovať zmluvu o prevode. Exekučných titulov je viac.
Odpovedať
@draik Občiansky zákon 40/1964, § 110 (1) Ak bolo právo priznané právoplatným rozhodnutím súdu alebo iného orgánu, premlčuje sa za desať rokov odo dňa, keď sa malo podľa rozhodnutia plniť. Exekučný zákon 233/1995 § 45 Exekučný titul (1) Exekučným titulom je rozhodnutie súdu (2) Neobvyklé tituly ktoré sú buď málo používané alebo protiprávne
Odpovedať
@nervozitka Prečítali ste si aj §112 OZ? Sama ste si odpovedali, že exekučným titulom nie je iba rozhodnutie súdu alebo notárska zápisnica, ako ste písali v skoršom príspevku.
Odpovedať
@draik V inom paragrafe je zas že sa musí byť súd aktívny, niečo sa musí diať. Notársku zápisnicu musí podpísať povinný, to je titul pre blbcov.
Odpovedať
@nervozitka V dobrom si Vám dovoľujem poradiť, aby ste poskytovali rady len vtedy, ak sa vo veci vyznáte.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?