Chybný projekt a zmluva o dielo. Ako postupovať?

Zdrvím všetkých. Máme veľky problém s našim projektantom, dozorom a vedúcim stavby v jednom. S pánom sme podpísali zmluvu o dielo na vyhotovenie projektu na stavebné povolenie a dodanie stavebného povolenia. Zmluva o dielo bola podpísaná (nie pred notárom) 30.12.2010 s tým, že zhotoviteľ sa zavezuje vypracovať projektovú dokumentáciu v termíne do 21 dní od podpísania zmluvy o dielo. Samozrejme sa nám to zdalo nezvyčajne krátke, ale akože robíme v zahraničí a stavbu sme plánovali začať až koncom júla 2010, sme si povedali, že to iste stihne. Nestalo sa, dôvody boli rôzne, nebral telefón, nereagoval na maily atď. Koncom júla 2010 sme mu druhý krát pohrozili, že sa obrátime na advokáta. O dva týždne sme sa išli ospravedlniť na obecný úrad, že so stavbou nevieme začať a od nich sme sa dozvedeli, že naša projektová dokumentácia je na Okresnom stavebnom úrade, kde nás oboznámili, že žiadosť o stavebné povolenie bolo prijaté pred pár dňami, čiže druhá polovica júla. Stavebné povolenie sme obdržali niekedy koncom augusta a samozrejme so stavbou sme už nemohli začať, lebo sme neboli na SR. Okrem toho, že projekt sme obdržali 6 mesiacov neskôr od termínu, ktorý je v zmluve, bol plný banálnych chýb, poddimenzovaný krov, chýbajú rezy, stĺp, ktorý má držať krov, nikde nie je zakreslený alebo radiátory namiesto podlahového kúrenia, poddimenzované základy bez železa atď. atď. Projekt sme ukázali druhému projektantovi, ktorý má v okolí dobrú povesť a od neho vieme, že projekt je NEPOUŽITEĹNÝ. Skrátka za naše vyplatené peniaze máme len stavebné povolenie. Našli sme projektanta, ktorý by to urobil, ale on sa toho nedotkne, kým ten náš MAJSTER sa nezriekne autorských práv. Naša otázka by bola, či niekto mal už podobné problémy alebo skúsenosti? Ako máme postupovať? Ako sa dá vypovedať zmluva, je táto zmluva vôbec platná po nedodržaní podmienok? Za odpovede veľmi pekne ďakujeme.
Odpovedať
Neviem vám presne povedať z toho čo ste napísali sa dokážem vyjadriť len k statike projektu aj to len okrajom.Ak projektant niečo poddimenzuje ,tak to môže na mieste zmeniť dozor stavbyvedúci(zapíše to do stavebného denníka) .Železo v základoch nieje nutnosť .Používa sa pri nestabilných horninách ,kopcovitom teréne na íloch ......V zmluvách býva uvedené za akých podmienok sa dajú vypovedať.Práve preto sa to robí v spolupráci s právnikom ,advokátom.Pokiaľ nebude možné nahliadnuť do vašej zmluvy tak vám v tomto môže radiť akurat jasnovidec.
Odpovedať
Zmluva sa da vypovedat podla jej znenia. Cize tak ako pise @antonmesaross - co je v zmluve, to plati. Na druhej strane, na Slovensku je celkom dost mala vymozitelnost prava, takze zmluvu mozte mat nepriestrelnu, ale jej vymahanie sudom je (jemne povedane) zlozite. Vasa situacia je o to komplikovanejsia, ze ste uz asi vsetko zaplatili. Netusim, co mate v zmluve uvedene, ze ten dotycny urobi. Pokial to neurobil, mozte skusit odstupit od zmluvy. Pokial si nie ste isti, co v zmluve je a co nie, obratte sa na pravnika. Ale uprimne si myslim, ze menej penazi a nervov vam zozerie, ked si proste date vypracovat novy projekt niekomu inemu. (v porovnani s platom pravnika, pripadne sudnymi poplatkami) A nabuduce rozhodne neplatit vopred a vyuzit sluzby overenych firiem s referenciami a pod. Drzim palce.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?