Vonkajšie žalúzie , tepelné čerpadlá, rekuperácie

Ahojte prosím kto riešil vonkajšie žalúzie tento rok plus mínus koľko vás to vyšlo za jedno okno? Pomáha to proti slnku nejde až také teplo? A moja druhá otázka je k rekuperácii a tepelnú na to čerpadlu . Dokážem cez tepelné čerpadlo a rekuperácii v lete aj ochladiť dom? Plus aká je taká základná starostlivosť o rekuperáciu. Ide o to že kupujeme dom ktorý to už má . Tak aby sme vedeli . Ďakujem D
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gentleman69:

Ahojte prosím kto riešil vonkajšie žalúzie tento …
@gentleman69 ja mam vsetky tieto technologie okrem rekuperacie. Na chladenie samotna rekuperacia nestaci treba TC s chladenim. Zaluzie su super, mam automaticke nastavenie podla slnka. Rozdiel medzi manualom (vytiahnute) a zastrete su bezne 2 stC. Vobec sa vnutro neprehrieva. Cize ked zastriete rano pred odchodom tak sa dom neprehreje. Tepelne cerpadlo s chladenim je fajn, ale nie podlahove. Chodit po vychladenej podlahe aspon pre mna nie je prijemne. Rekuperacia je tiez super ale musi nejaky sposobom riadena lebo ako nahle otvorite okno tak je to cele zbytocne :)
Odpovedať

@gentleman69 žalúzie nemáme na všetkých oknách a je cítiť rozdiel už teraz keď ráno v jednej izbe svieti slnko a v druhej nie, tak je pocitovo chladnejšie. Musím tam nastaviť nech sa zdvihnú o 5 ráno hore, lebo to teplo zo slnka mi tam chýba v tomto prechodnom období. V lete asi budú stále dole pre zmenu zas. Rekuperácia závisí aký typ to je. Ak len nejaká pasívna, tak tam sa len filtre menia (to robí človek sám ako keď sa mení filter vo vysávači, netreba nikoho volať). A teda obyčajná rekuperácia nevie znižovať účelovo teplotu podľa požiadavky. Tam ide len o vetranie s tým, aby výrazne nezmenila vnútornú teplotu v dome. A to aká bude teplota v dome, o to sa starajú iné zariadenia. Chladenie podlahou/stropom má obmedzenia v tom, že tam nemôže ísť veľmi chladná voda, pretože by vznikal kondenz. Ľahšie je kúpiť klímu a s tou si ukorigovať tú teplotu v lete. Ale treba si najprv vyskúšať jedno leto ako bude v dome a podľa toho sa rozhodnúť. Každý má iné požiadavky a vnímanie teploty. Ja som v pohode aj s 26°C v lete, sused chladil na 19°C v najväčších horúčavách.
Odpovedať

@gentleman69 pri použití vonkajších žalúzií dokážeme znížiť teplotu v dome až o 10 stupňov Celsia bez použitia klimatizácie. Princíp je nasledovný: večer pootvárame okná a vychladíme dom, pred tým ako začne slnko svietiť a začne sa zohrievať vonku vzduch, zatvoríme okná a žalúzie zaklopíme.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kvalitnetienenie:

@gentleman69 pri použití vonkajších žalúzií dokáž…
@kvalitnetienenie Ale no ... 10°C? Netlač na pílu, vonkajšie žalúzie sú super aj bez takéhoto preháňania.
Odpovedať
Má pravdu. Robili sme tak kým sme bývali v byte na najvyššom poschodí, mali sme vonkajšie hliníkové žalúzie a boli veľmi užitočné v lete aj zime. Akurát že za vetrov hrkotali. Býva v ňom dcéra posledné roky - celú noc vetrá, ráno to zadební vonkajšími roletami a udrží príjemne chladno. Akurát že musí svietiť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?