Hliníkové lišty pergoly v blízkosti bleskozvodu

Ahojte, zial vyslo mi umiestnenie pergoly (resp. jej hlinikovych list) v blizkosti bleskozvodu, vychadza to cca. 2cm. Prikladam foto. Prosim poradte mi, ako to co najbezpecnejsie vyriesit? Je mozne, ze v pripade uderu blesku zacne polykarbonat resp. fasadny polystyren pod silikonovou omietkou horiet? vdaka za vase rady
Odpovedať
este dodam, ze pergola je jednoducha drevenna konstrukcia pokryta polykarbonatom a jednou stranou pripojena k fasade domu. Nie je na nej umiestneny ziadny spotrebic (ani lampa, ani motory roliet atd
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od itgospa:

este dodam, ze pergola je jednoducha drevenna kon…
@itgospa Bleskovod nie je mozne presunut o nieco dalej? Ono by to nemalo sposobit asi nic, ale tak pre istotu teda.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od huliana:

@itgospa Bleskovod nie je mozne presunut o nieco …
@huliana zial s bleskozvodom uz nechcem nic robit.
Odpovedať

Ahojte, zial vyslo mi umiestnenie pergoly (resp. …
@itgospa a moze sa stat, ze v blizkosti (alebo v dotyku) tej hlinikovej listy (alebo inej s ktorou je spojena) bude clovek, ktory stoji na zemi?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@itgospa a moze sa stat, ze v blizkosti (alebo v …
@minoo tie hlinikove listy su min. 2metre nad zemou, takze za normalnych okolnosti sa ich nema nik co dotykat
Odpovedať

@minoo tie hlinikove listy su min. 2metre nad zem…
@itgospa tak potom by to malo byt v poriadku, nie? ved pocas burky sa asi nepromenadujete vonku na terase.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od plana33:

@itgospa tak potom by to malo byt v poriadku, nie…
@plana33 urcite pocas burky by nemal byt nikto pritomny pod / pri pergole obavam sa vsak, ci vyboj blesku nemoze sposobit vznietenie polykarbonatu resp. cez silikonovu omietku vznietenie EPS.
Odpovedať
doplnam do diskusie - na zaklade telefonickej komunikacie s technickou podporou jedneho vyrobcu polykarbonatu - polykarbonat nehori iba sa tavi / odkvapkava pri teplote 180-200st. takze prosim o vyjadrenie / skusenosti najlepsie elektrikarov - ake tam hrozi nebezpecenstvo? dakujem
Odpovedať

Ahojte, zial vyslo mi umiestnenie pergoly (resp. …
@itgospa Pri zásahu blesku nejde ani tak o teplotu, ako o silové pôsobenie. Väčšinou to celý bleskozvod vytrhne z úchytov (vopred ľutujem tých, čo si ho dali pod omietku), takže pravdepodobne tú lištu mechanicky poškodí, horieť by to začať nemalo. Každopádne by bolo najlepšie rozšíriť chránený priestor a zviesť bleskozvod po streche pergoly a po vzdialenejšej nohe dolu.
Odpovedať
Profilova fotka
@itgospa minimalna vzdialenost je 75cm, tych tvojich 2cm je pri zasahu istota, ze sa pergola stava sucastou bleskozvodu. V EPS budes mat 30cm vypaleny kanal, polykarbonat s drevom zhori na kasu. V praxi sa však všeobecne uplatňuje norma STN EN 62305, ktorá uvádza, že vzdialenosť bleskozvodu od stavebných častí by mala byť dostatočná, aby sa zabránilo iskreniu alebo nežiaducemu prenosu prúdu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_:

@itgospa Pri zásahu blesku nejde ani tak o teplot…
@roman_ "Väčšinou to celý bleskozvod vytrhne z úchytov" - vacsinou?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gashtaan:

@roman_ "Väčšinou to celý bleskozvod vytrhne z úc…
@gashtaan Dobre, tak asi vždy. Ale nemôžem napísať vždy, pretože to nemám podložené, možno existujú prípady, kedy to ustojí. Každopádne som pár domov po zásahu blesku videl a žiadny bleskozvod nezostal na svojom mieste.
Odpovedať

@plana33 urcite pocas burky by nemal byt nikto pr…
@itgospa ved jasne, to som aj napisala v podstate. aspon ja teda sa vseobecne nezvyknem zdrziavat vonku, ked su hromy blesky. a ked viem, ze ten bleskovod je takto umiestneny, tak to uz vobec.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?