Zaklad pod hranol: Rozmery a hrubka - stavebné fórum

Terasa bude 4m x 2,5m. Strecha polykarbonat. Aky rozmer by mal mat zaklad pod hranol 15x15. Hlbka myslim 80 cm, ale aka by mala byt sirka? Dakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lucan21:

Terasa bude 4m x 2,5m. Strecha polykarbonat. Aky…
@lucan21 absolútne minimalistický. úplne stačí 20x20, tá patka nebude nič niesť. Na šírku najužšej lopaty. A hlbka 80cm je tiež prehnaná, úplne stačí 50cm.
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.

Odpoveď na príspevok od lucan21:

Terasa bude 4m x 2,5m. Strecha polykarbonat. Aky…
@lucan21 80 hlbka je fajn, za mna neexperimemtuj s mensimi. Ja som svojho casu pri betonovani stlpikov na oplotenie iba jeden nenakopal na 80 lebo bol posledny a bol tam balvan ako prasa tak ostala jama na nejakych slabych 65 a po xy dnoch kopania a trapenia sa s takymi balvanami som sa na to vyprdol z frustracie, ze ved to staci tepla lokalita. Mozes hadat s ktorym stlpikom pohlo po prvej zime ako jedinym. Bolo to na vychode v jednej z nateplejsich lokalit SK.
Odpovedať
Profilova fotka
Hĺbka v pohode pokiaľ niesi na " vode" či nejakom vlhkom teréne , ja by som to dal tiež na tých 80 , ale " VEDCI" radia že by to malo byť minimálne 100 cm - nemrznuci bod Ale tak každý robí aj podľa výkonu ,odhadu , intuície , ale aj 80 cm nič nepokazíte
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od buminka555:

Hĺbka v pohode pokiaľ niesi na " vode" či nejako…
@buminka555 Širka lopaty minimálne , alebo 40x 40 cm
Odpovedať
Profilova fotka
závidím tú odvahu radiť aj bez znalosti lokálnych podmienok.
Odpovedať
Profilova fotka
Znamy co robi aj terasy zaklad vrta vrtakom 200mm lepsie ako lopatovat
Odpovedať
Aky beton odporucate do vykopanej jamy? Chcem kupit vo vreciach, ale vidum ze je niekolko druhov.
Odpovedať
je to len obyčajná veľká stolička priskrutkovaná k zemi. Nie sú tam žiadne predpokladané axiálne sily, bočný tlak pri vetre na úrovni zemi by zniesla aj zakopaná rúčka z lopaty. Nie je to uzavretá stavba, nemá murivo, ktoré by mohlo byť poškodené posunutím-prasknutím základu. Statická únosnosť pôdy je niekde medzi 1-2kg/cm2, takže jediná patka o rozmere 20x20cm prenesie staticky cez 0,5t. Budú tam 4 a celá stavba nebude mať pol tony! Ak by aj nebola patka v nepremrzajúcej hlbke, čo si myslím, že pol metra zem dnes nepremrzne, tak aj podvihnutá patka od zeme o nejaký centimeter nebude mať abosolútne žiadny vplyv na veľkú drevenú priskrutkovanú stoličku. Ak lucan21 chce vykopať kubík zeminy a nadr..ať tam kubík betonu, len preto, že mu niekto pre istotu poradil blbosť, je to jeho vec. Ale @wolodymyr má absolútnu pravdu. Na betonovú patku pre veľkú stoličku stačí aj diera navrtaná 20cm vrtákom a vôbec nemusí byť meter hlboká. Kristepane! Strieľate tu hausnumerá od pása, len pre istotu. Ved tam by stačilo zahrabať do zeme väčšiu dlažobnú kocku, len aby to vietor neodfúkol a postaviť to na ňu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

je to len obyčajná veľká stolička priskrutkovaná …
@zicher nic v zlom ale v sucasnom nepredvidatelnom pocasi s vyskytujucimi extremami radsej robit veci pre istotu ako potom plakat. Myslim ze postrhavanych kadejakych pristreskov sklenikov striech a kdecoho byva kazdy rok viac ako dost aby to posobilo ako vystraha.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@zicher nic v zlom ale v sucasnom nepredvidatelno…
@sousedekovci89 viem, že nechceš zle, ale hovoríme o akom extréme? o mraze, alebo bočnom vetre? Mráz je vysvetlený, bočný vietor môžem tiež vyrátať, ale zhruba patka o rozmere 20x20cm zakopaná v bežnej zemine v hlbke 50cm znesie na úrovni nively zemi axiálnu silu minimálne12000N, to je jeden a štvrť tony. A to som rátal s mäkkou zeminou. Jedna patka. Budú tam 4. Ked príde uragán, tak ten prístrešok mu roztrhá na framforce, ale patky ostatnú na svojom mieste. Treba si uvedomiť podstatnú vec. Tu nie je betonový stlp trčiaci 3m zo zeme, ktorý má prenášať bočnú silu. Tu je patka,ktorá je ukončená na úrovni zeme. Všektu bočnú silu bude prenášať drevená konštrukcia. Na patku nebude vyvíjaný takmer žiadny bočný tlak, sila pôjde do uhlových vzpier a ak povolí šibenica, tak prístrešok sa zloží ako domček z karát. Ale nie preto, lebo povolila patka. Pretože to nevydrží drevená konštrukcia.
Odpovedať
Dakujem vsetkym. Som vdacny za kazdu radu. Hor sa do toho!
Odpovedať

@sousedekovci89 viem, že nechceš zle, ale hovorím…
@zicher ale ja som tym mieril na tvoj navrh dat to len na betonovu kocku. O hlbke som neriesil v suvislosti s vetrom. Navyse moja skusenost s hlbkou a zemou je taka ze len raz som nedal 80 cm a hned sa mi to vypomstilo stlpik co bol v rade, ziadne bocne sily, obycajny pletivovy plot. A po prvej zime ho pohlo, s patkou. Ale ved nech si kazdy kope na kolko uzna za vhodne, mne sa napr. Nechce robit veci na 2x. 🙂
Odpovedať

@zicher ale ja som tym mieril na tvoj navrh dat t…
@sousedekovci89 tam, kde sú zosuvy pôdy, tam sa také veci dejú..
Odpovedať

@sousedekovci89 tam, kde sú zosuvy pôdy, tam sa t…
@zicher no v tej lokalite nejaky zosuv nepamatam co som zivy ani len na svahu, nieto este na rovine kde som to osadzal 🙂
Odpovedať

@zicher no v tej lokalite nejaky zosuv nepamatam …
@sousedekovci89 vážim si ťa ako prispievateľa, nechcem sa ťa nijako dotknúť, ale ak sa ti naklonil plotový stpik zakopaný 65cm do zeme a nebol na neho vyvíjaný žiadny bočný tlak, tak sú v hre iba 3 možnosti. Buď si kopal nie do zeme, ale do piesku, alebo si nepoužil žiadny cement do betonu ktorým si zalieval, alebo tam bol zosuv pôdy. Nič iné mi z toho akosi nevychádza. Ale analyzovať to nemusíme, lebo aj tak sa k ničomu nedopracujeme.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@sousedekovci89 vážim si ťa ako prispievateľa, ne…
@zicher v pohode nedotykas ma normalne si vymiename nazory. Jedine ze by tam bol nejaky bocny tlak o ktorom meviem, v susedstve bola 2 metrova trava kedze sa tam o to nikto nestaral nezdrziaval, tak fakt neviem, beton pouzity ako pri ostatnych 🙂 zosuv si tiez nrviem predstavit 🙂 ale ano takto online uz na to neprideme a mozeme len spekulovat teraz. Stejne to uz nie je moje tak ma dalsi osud toho stlpika uz netrapi 🙂 taka je moja skusenost a preto radsej uz s hlbkou proste nespekulujem 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@zicher S tvojimi cislami by som bol opatrny. Nejde o staticky vypocet, len o zjednoduseny "odhad", bez znalosti miestnych pomerov stoji za fajku dymu - len aby sme si nastavili ocakavania:). Ak zacnem podla Frisch/Knoll a EN 1997-1 (uvádza sady parciálnych (rezistentných) faktorov pre rozloženie únosnosti základov - bežne sa pre konzervatívny návrh používa set R2 so σ_R;v = 1,40 (t. j. kapacitu delíme 1,4) 1) unosnost Plocha patky A = 0,2 × 0,2 = 0,04 m² unosnost P = q_allow × A slabá/ľahká zemina (jemný piesok, mäkká hlina): ~75 kN/m² bežná stredne pevnú zemina (stredne hustý piesok, pevnejšia hlina): ~150 kN/m² dobrá, zhutnená zemina / hustý piesok alebo kamenitá zemina: ~300 kN/m² P = 75 × 0.04 = 3,0 kN P = 150 × 0.04 = 6,0 kN P = 300 × 0.04 = 12,0 kN v slabšej zemine ~ 3 kN (≈300 kg) v bežnej/strednej zemine ~ 6 kN (≈600 kg) v dobre zhutnenej/pevnej zemine ~ 12 kN (≈1,2 t) -presný typ zeminy (piesok vs. íl vs. humus), zhutnenie a vlhkosť; vysoká hladina podzemnej vody znižuje nosnosť; -súvislá plocha patky, koncentrácie zaťaženia (excentricita) a priečne sily; -požadované prípustné sadanie (aj pri krátkodobom zaťažení môže byť únosnosť iná); -bezpečnostné faktory a normy (pre návrh sa nepoužívajú len orientačné q_allow); -pri nosných konštrukciách je potrebné spraviť geotechnický posudok. Ak to vydelim R2=1.4 dostanem upravene P 75 kN/m² (slabá zemina) 75·0,04 = 3,00 kN (≈ 306 kgf) 3,00 / 1,40 = 2,14 kN (≈ 214 kgf, ≈ 0,214 t) 150 kN/m² (bežná/stredná zemina) 150·0,04 = 6,00 kN (≈ 612 kgf) 6,00 / 1,40 = 4,29 kN (≈ 429 kgf, ≈ 0,429 t) 300 kN/m² (dobrá zhutnená zemina) 300·0,04 = 12,0 kN (≈ 1 224 kgf) 12,0 / 1,40 = 8,57 kN (≈ 857 kgf, ≈ 0,857t Zoberme si dynamicke namahanie strechy vetrom = plocha 10m2 (4x2.5m), q=0.5⋅1.225⋅41.66672≈1063.4 Pa (rychlost vetra 150kmh=41.67m/s, ρ=1.225 kg/m3 hustota vzduchu) Pre strechy sa častejšie používa tlakový koeficient F=q⋅Cp​⋅A (A je 10m2) Cp pre uplift (vztlak) Pre plošnú, rovinnú strechu alebo veľké panely sú realistické Cp okolo −0.5 až −1.5, takže očakávaj asi 5–16 kN sily pri 150 km/h pre 10 m². Mal by som ratat s 180kmh, ale budem realista. -Okraje, štítové a rohové oblasti môžu lokálne zažiť vyššie sacie tlaky (teda väčšie lokálne zaťaženie než priemerná hodnota nad celou plochou). Bezne sa pouziva Cp≈1.2 = ~12.8 kN, bezpecnostny koeficient je 1.5 = 19.2kN. Je mi uplne jasne, ze pri takom uplifte by bol lexan davno prec :), ale vietor s 50m/s mozes mat aj na nizine (vid clanok). Pri takom zatazeni by tvoje patky v lahkej zemine boli davno fuc, v strednej zemine by to prezili s pravdepodobnostou 50% pri vetre 150kmh. Pri 180kmh pravdepodobne nie... Tiez vrtam dieru na stlpiky bud motorovym vrtakom, pripadne rucne vrtakom Fiskars (aj v kamenistej zemine), vyvrtat dieru s 20cm priemerom a hlbkou 80-100cm je zalezitost chvilky. Beton staci bezny B25.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@zicher S tvojimi cislami by som bol opatrny. Nej…
@mgx tak, ako si napísal.. Pri rýchosti vetra 150km/h lexan už bude dávno preč a na betonové patky nebude mať ako pôsobiť sila bez lexanu. Preto si stojím za tým, čo som napísal. Pri tých číslach na strechách domov budú pooberané škridle, otrhané plechy a na nejakom lexanovom prístrešku už nebude záležať. Buďme realisti, nie extrémisti.
Odpovedať
Profilova fotka

je to len obyčajná veľká stolička priskrutkovaná …
@zicher klikol by som dvakrát, ale nedá sa.....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@zicher S tvojimi cislami by som bol opatrny. Nej…
@mgx mimochdom chlape, kedy spíš? ked prispievaš o štvrtej nadránom....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?