Ahoj,
vsetko exterierove drevo, altanok, podhlady, zahradny domcek, plot atd by som chcel natriet farebnym olejom. Zaujalo ma to hlavne kvoli tomu, ze sa lahko po par rokoch obnovuje bez narocneho obrusovania atd...
Zial stratil som sa vo vyrobcoch a hlavne v cenach... Mate skusenosti s nejakym konkretnym olejom;
PNZ
belinka
xyladecor
polynol
natrima
osmo
biopin
moravia bio
atd...
Niektore z nich su v celku drahe 5l 150-180€, preto sa obavam, ci ma vobec vyznam za olej vyvalit take peniaze...
Je aj nejaka lacnejsia a ucinna alternativa, ktora bude mat nejaky odtien?
Dakujem za kazdu radu...
@chumo ahoj. my bývame v drevenici a máme ju natretú ADLEROM. drahšie, ale je zatiaľ 4tý rok a netreba nič pretierať. zábradlie a terasu natieram olejom Tikkurila 2x ročne. Nejak by som to neriešila čím natrieť, je to drevo a treba sa oň starať pravidelne.
@jankom7 ten od Drevoluxu, je fajn, tiež som s ím už pracoval a vyzerá dobre na dreve aj sa s ním dobre pracuje, dobre ti poradili 🙂 Kupoval si vo farby laky či v predajni chemolaku?
@pfabry neviem ci to bola ich predajna, ale mali tam ich vyrobky, tak mozno aj ano. No isto to neviem. Ja som kupil co som potreboval a ine som neriesil 🙂
@pfabry fotku nemam, nezvyknem si taketo veci fotit ani si nerobim nejaky album 🙂 No teraz som sa rozhodol, ze ideme zrenovovat aj terasu u nasich, otec uz nevladze a uz by potrebovala novy nater, no on to robil lazurou, myslis, ze bude problem zmenit lazuru za olej?
@jankom7 Výsledok bude dobrý pokiaľ to obrúsiš aby tam po tej lazúre nezostane ani náznak 🙂 Bude to chcieť veľa lásky ako sa hovorí a času 🙂 No dá sa to 🙂 Držím palce
@pfabry no potrebovalo to ozaj dost vela lasky a aj casu. som si myslel, ze to pojde rychlejsie. teda nater, to bola pohoda. len to brusenie, to tak nemam na tomto rad. ale clovek si nenavybera, ked chce, aby vysledok stal za to. ale tak stravili sme aspon vikend u nasich a bol som aj nejak uzitocny.
@jankom7 použil si teda ten Drevolux, čo sme sa o ňom bavili, alebo čo si nakoniec vybral? Viem, že na drevo je viacero produktov, tak reku na ktorý si stavil. To tak býva, že to brúsenie je najhoršia činnnosť. Natieranie je potom už za odmenu, keď zvládneš ten prvý krok. Aspoň ja som to takto bral, keď sme v lete boli na brigáde u starkej na dedine. Zavelilo sa, že sa ide dať vonkajšom na poriadok a nejak všetko poriadiť, kým je počasie, lebo na jeseň už sa nikomu nebude chcieť. Tak sme to aspoň s grilovačkou spojili, nech len nepracujeme.
ahojte, mám takú otázku, ktorú mi nevedeli v predajni zodpovedať: chcem natrieť trámy v interiéri lanovym olejom (rada od tesára), ale neviem ako sa to bude do budúcna, keď to budem chcieť pretrieť nejakým farebnejším voskom, správať. Bude to treba výraznejšie brúsiť?
@pfabry vsak to je najlepsie, ked sa takto praca vie sklbit aj s niecim inym. Potom aspon nemas pocit, ze si tam len kvoli robote. Hej hej, kupil som ten Drevolux, aj predajca mi ho odporucil. Spominal, ze ten sa asi tak najviac kupuje. Na trhu je uz okolo 20 rokov, tak ludia su nan navyknuti. Lepsie asi stavit na nieco taketo overene ako skusat kadejake nezname znacky a produkty.
@jnvrg do takýchto alternatív nerád chodím, keď mi niekto z vlastnej skúsenosti nevie povedať, ako sa to bude správať po čase. Proste stavím na klasiku, tam nie je čo pokaziť.
@jankom7 no to je pravda, je to už taká stálica na trhu by som povedal. Ale tak asi to svedčí o tom, že je dobrý, keď toľké roky fugujú.
@pfabry ved prave, ked si mam vybrat medzi niekym takto, ze je proste overeny rokmi a medzi niekym novym, co clovek poriadne sa nedopatra ani k nejakym ohlasom, tak volba je jasna si myslim. Potom uz ked mam raz dobru skusenost, tak nemenim.