Navýšenie ceny za pergolu

Prosím Vás, o radu ak tu je niekto, kto vie poradiť. Pred 2 mesiacmi sme spísali zmluvu na zimnú záhradu, bola vyplatená aj záloha podľa zmluvy. Teraz 24.9. By mala byť hotová, ale náš kontaktovala firma, že im zdvyhli cenu za sklo, že bude to drahšie. Ze to musia prerátať. Maju na to právo? Kontaktovali nás teraz 10 dní pred ukončením. Ďakujem za každú radu
Odpovedať
Neviem no asi by som s tym nesuhlasil a navrhol, nech vratia zalohu..
Odpovedať
@beata1122 ked mate v zmluve uvedenu finalnu sumu, nezaplatit im ani o korunu viac. Naco su potom zmluvy? Je to snad tvoja chyba, ze si oni nenakupili sklo v case, ked ste podpisali zmluvu? Chcu s tebou len vydrbat a skusaju co si nechas. Riad sa zmluvou.
Odpovedať
nech oni spustia zo zisku nie takto driapat ludi
Odpovedať
@beata1122 právo na zmenu ceny pri styku v rámci obchodného zákonníka majú, pri styku v rámci občianskeho zákonníka nemajú. Je to ich blbosť, že si po obdržaní zálohy neobjendali a nezaplatili všetok materiál (hlavne v dnešnej dobe keď sa ceny menia zo dňa na deň).
Odpovedať
@igor256 "právo na zmenu ceny pri styku v rámci obchodného zákonníka majú, pri styku v rámci občianskeho zákonníka nemajú. " - tak toto som akosi nepochopil. Môžeš to nejako polopatisticky napísať, čo si tých chcel povedať? @beata1122 Záleží od znenia zmluvy. Ak ste sa dohodli na konečnej cene, tak tú by ti mali vyúčtovať. Ak to bola iba predbežná kalkulácia, tak sa cena môže zvýšiť. Bez toho, aby sme videli zmluvu, sa nedá relevantne odpovedať.
Odpovedať
@beata1122 precitaj si zmluvu. Ak tam je klauzula o zmene ceny len pri odsuhlaseni zakaznikom, tak oznamili ti to vcas a ty bud akceptujes alebo nie. Ak neakceptujes, prides o zalohu. Ak tam taka klauzula nie je, tak mozes odmietnut, ale oni nemusia plnit predmet zmluvy a zaloha im ostane. Mozes mat v zmluve aj klauzulu o tom, ze zvysenie ceny do urciteho percenta bez suhlasu. Treba zacat citanim zmluvy, aj malickych pismenok
Odpovedať
@zita19 Tu zmluvu som prečítala, ale nič také som nenašla.
Odpovedať
@chrobak7 pre lepší náhľad som vám poslala i kópiu zmlúv, ale myslím ze je tam určená len konečná suma za dielo.
Odpovedať
@beata1122 nie je to firma balkona?
Odpovedať
@sonau, nie je
Odpovedať
@zita19 buď si niekde spravila nejaký preklep, alebo píšeš úplné nezmysly. lebo z tebou napísaného vyplýva, že ak je spísaná akákoľvek zmluva o dielo s určenou cenou, tak na základe tebou vymysleného paragrafu môže zhotoviteľ požadovať ľubovoľné zvýšenie ceny, ktoré ak klient nebude akceptovať, tak dielo nemusí spraviť a záloha ostáva "zhotoviteľovi". tuhá káva. asi to začnem praktizovať 😎
Odpovedať
@beata1122 Podla zmluvy je cena diela konečná a dodávateľ si nemôže jednostranne navýšiť cenu. Je to uvedene aj v zmluve, ze zmeny musia byt odsúhlasenie obidvomi zmluvnými stranami. Takže neplatiť viac, len to, čo je v zmluve.
Odpovedať
Článok sa načítava...
To co tu pisu o urcovani ceny diela podla obcianskeho/obchondeho zakonnika, to je absolutna hlupost a netusim, preco tu niekto cielene takto zavadza. V oboch pripadoch samozrejme zalezi od sposobu urcenia ceny diela a od toho aj zalezi to, ako je mozne s cenou hybat. Keďže vy máte cenu za dielo určenú v zmluve a zároveň máte spôsob určenia ceny za dielo pevnou cenou, čo súdim podľa zmluvy (častými spôsobmi určenia ceny za dielo je cena určená podľa rozpočtu alebo aj cena určená podľa rozpočtu ). Ak máte ceny za dielo pevne určenú, tak tu sa s cenou hýbať nemôže. Píšem tu o postupe v rámci občianskeho zákonníku, keďže máte zmluvu uzatvorenú podľa tohto zákonníku. Ak máte určenú pevnú cenu za dielo, tak to je smola zhotoviteľa a nemá nárok na žiadne navýšenie ceny, dokonca tu nie je ani taká možnosť, že vám musí dať vedieť o navýšení ceny a ak ju neschválite, tak mu musíte zaplatiť aspoň za časť vykonaného diela. A dokonca nemá možnosť ani výšiť cenu diela o primeranú sumu, ako to je napríklad pri určení ceny diela odhadom. Vychádzam však len z údajov, ktoré mám k dispozícii z tohto fóra.
Odpovedať
@chrobak7 pravnik mi to vysvetloval tak, ze ked firma A dodava firme B pracu a material, pricom preukazatelne sa zvysi cena materialu, tak dodavatel ma pravo pozadovat navysenu sumu (podla obchodneho zakonnika). V ramci obcianskeho zakonnika ide o to ako je postavena zmluva o dielo. Ked vam ide niekto robit plavacku, za pokladku pyta 10EUR/m2 a plavacku si vyberiete za 15EUR/m2, pricom v case realizacie sa bude predavat za 20EUR/m2 tak by na to mohol/mal mat narok (tu ide o to ako je postavena zmluva). Ale druha vec je, ako som hovoril, ak dodavatel nie je dement a v case kolisania zmien uzavrie zmluvu a obdrzi zalohu tak by mal okamzite nakupit material. Ja nie som pravnik, ale takto mi to pravnik vysvetloval...
Odpovedať
@beata1122 opýtaj sa ich, čo by robili v presne opačnom prípade, keby im klesli vstupné ceny, či by ti znížili cenu za dielo.... 😄 myslím, si, že odpovedať si vieš aj sama... Cena zákazky je dosť veľká, takže tam majú priestor, aby si ubrali zo zisku, ak naozaj došlo k zvýšeniu ich vstupných nákladov.
Odpovedať
normalne odstupia od zmluvy,nic nebudu robit,bude rada ak jej vratia zalohu.aj tu je o balkone ako podnika niekolko rokov a stale ide dalej.
Odpovedať
@sonau preto im netreba nič vravieť, nechať ich to dokončiť a odprevadiť ich preč. Následne zaplatiť len to, čo bolo dohodnuté. Povedať im, že odstupujú od zmluvy alebo nesúhlasia s navýšením ceny by bola blbosť. Ak by im to niekto prišiel dokončiť, tak by asi aj tak zaplatili viac, ako teraz im
Odpovedať
@peter0 firma ak nie je sprosta da si to na papier a tahas za kratsi koniec.
Odpovedať
@sonau No, dosť sprostý boli, ak určili cenu za dielo pevnou cenou. Čiže by ma neprekvapilo, ak by na papier nič nedávali, aj keď to je asi tá sorta "podnikateľov" že omrdaj čo najviac zákazníkov. Navyše, ak spravia hliníkovú časť a bude chýbať sklo, to im už aj sklár rám dokončí túto časť diela a tú hliníkovú časť im nedovolí rozobrať a odviezť, čiže už len tým spravia minimálne tú časť diela v hodnote zálohy. Bol by som kľudnejší.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
@beata1122 podľa zmluvy... Ale najskôr zmluve majú že sa budu účtovať reálne náklady. Nie tie, ktoré sú v cenovej ponuky za materiál.
Odpovedať
ako ste nakoniec dopadli? doplatili ste im dačo?
Odpovedať
@milan_toman nezaplatili sme nič navyse
Odpovedať
@sonau nie je to firma balkona, nechcem im i po tom všetko zverejniť.
Odpovedať
@beata1122 mňa by to lákalo, aby som z toho požadovaného doplatku vyplatil polovicu, ak by to mali preukázateľné, napríklad že išiel materiál hore...
Odpovedať
Akoze len tak si zdvihnut cenu aj ked bola vopred dohodnuta? Tak povedzte, ze vy zaplatite menej ako ste sa dohodli. Vsak princip rovnaky.
Odpovedať
@beata1122 ak mali v ponuke osobitne cenu za sklo, tak nech teraz predložia faktúru od dodávateľa za sklo. Ú väčších firiem je normálne ak dolozis dodávateľské faktúru tak ti to uznajú, ale zaplatia len navýšenie, viac nie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?