Drevená pergola - ako často ju treba ošetrovať?

Dobry den, dostali sme super ponuku na drevenu pergolu. Ponukajuci deklaruje, ze drevo treba osetrovat 1x za 4 az 5 rokov. Vraj je niecim napustene, co zarucuje trvacnost. Je to aj realne tak? Lebo ja som bola v tom, ze to treba natierat 2x za rok. Dakujem.
Odpovedať
1
2
nikto nemate skusenosti s drevenou pergolou?
Odpovedať
2x za rok je velmi casto. Ja mam svoju pergolu uz 5 rokov a este som ju nemusel natierat ...
Odpovedať
@stani8307 2x za rok netreba natierať pergolu. Ale záleží od toho, čim to natreš. Ja mám drevenú pergolu. Drevo je ošetrené olejovou lazúrou od firmy Colorlak. Mám to 1,5 roka a zatiaľ žiadne známky opotrebenia alebo vyblednutia. Navyše pergola je pod strechou, takže nie je až tak vystavená vode. tipujem, že tie 3-4 roky by mohla vydržať povrchová úprava.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Dobrý deň. Vedel by niekto urobiť cenovú ponuku na drevenú pergolu 6x4 m s krytinou polykarbonat? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@robertsara chcelo by to trošku presnejšie popisat predstavu o pergole inak sa da cp len velmi tažko spravit
Odpovedať
@robertsara Rátaj s cenou cca 2000 - 2500 €, prípadne aj viac. Mňa tá hore na obrázku vyšla cca 1700 € a má rozmery 5x4 m a to som si drevo natieral sám a lexan som si tiež kúpil cez internet.
Odpovedať
@chrobak7 uz mame dakujem
Odpovedať
@stani8307 Síce neviem, čo máte, ale odpovedal som robertsarovi. Tebe som písal v apríli.
Odpovedať
@chrobak7 mohla by som Vas poprosit o radu?chceme si svojpomocne zakryt terasu,lebo nevedia,co pytat ...len mame dilemu,sused stolar mi vravel,ze mozme pouzit klasicke rezivo a na nete, citam,ze nie,ze iba nejake bsh,kvh lepene hranoly...mozte mi prezradit,z coho ste to vy robili?dakujem
Odpovedať
@vamaja Sused má pravdu. Môžeš použiť klasické drevené hranoly, aj ma mám také - viď hore obrázok. Ale rozmery si nepamätám. Aj pri svojpomoci ťa to bude stáť dosť peňazí, napr. mňa stálo rezivo na konštrukciu 350 €, spojovací materiál 120 €, lexan asi 400 € a lazúra na drevo cca 50 €. Navyše neviem, či máš potrebné náradie - hobľovačku, frézu... potom či vieš spájať hranoly, zavetriť konštrukciu a pod. Aby ste nedopadli s pergolou, ako škôlka s týmto prístreškom: http://www.tvnoviny.sk/domace/1938740... Samotná práca tesára ma stála cca 500 € aj s dopravou hranolov. Tie na streche fabie neodnesieš, takže aj doprava materiálu bude niečo stáť.
Odpovedať
@vamaja my sme na chate robili z hranolov, myslim ze boli smrekove, svojpomocne. Drevo z pily doviezol kamos na malej avii, so zvyskom sa sa vyhrajkali sami. Ale my mame pergolu s hroznom, nedavali sme ziadnu krytinu. Pri lexane je toto kriticke miesto, lebo ak to nepochate spravne, tak bude pukat. Ale zas mam take skusenosti, ze tam de to robili "profici" tak puka nehorazne, syn si robil sam, presne podla odporucania vyrobcu, s odporucanym originalnym spojovacim materiálom a nepuka, netecie im do komôrok, nerastu im tam machy. Ide len o to ako ste zdatni, ako vybaveni. A na to zavetrovanie bacha. Ak mate suseda stolara, nech vam to aspon nacmara co a ako.
Odpovedať
dakujem Vam...preto som sa pytala,lebo kazdy vravi inak.jeden klasicke rezivo,druhy tie lisovane hranoly koli tomu,ze to nepracuje,je to susene drevo,ze sa nevykruti a nebude pukat...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@chrobak7 nemate viac fotiek toho prestresenia terasy?vrch mate z lexanu?
Odpovedať
Profilova fotka
Ak budem nabudúce ešte robiť nejakú drevenú obludu na záhrade, či už plot, alebo zábradlie, či niečo iné, tak sa z vlastnej skúsenosti vykašlem na všetky kupované a zaručene "účinné" prípravky na ošetrenie dreva a spravím to presne tak, ako to robil môj známy. starý motorový olej zmiešal s naftou a benzínom a tým ponatieral všetky drevené časti konštrukcie. Viem, že sa teraz všetci ekológovia chytajú za hlavu, ale výsledok je taký, že drevo má krásnu farbu, patinu a aj po mnohých rokoch vyzerá fantasticky. Nie ako moje, čo som natieral drahou Belinkou a po dvoch rokoch som si išiel vlasy vytrhať, aký to je otras. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 tak ja zas na belinku nedam dopustit :D možno zaleži aj od odtiena ale znami maju odomna drevené kvetináče odtien orech 2 alebo 3x natrete neviem už presne a tie kvetinače maju 6 rokov a farba vyzera stale dobre :)
Odpovedať
Profilova fotka
@marco1018 Mne stavali altánok oravci z 5 rokov schnúceho smrekového dreva. Na ich radu som použil Belinku o ktorej som do vtedy ani nepočul. Základný náter + dvakrát vrchný. Už po natretí to vyzeralo zle, lebo povrch vyzeral ako mliečne sklo a celkom sa stratila štruktúra dreva. Neviem, ako dlho je už altánok postavený 5-6-7 rokov, ale vyzerá strašne. Miestami je náter opadaný, miestami odutý, niekde drží. ak by som ho chcel znovu natrieť, tak by bolo treba celý náter vybrúsiť a to je pri členitosti povrchu dreva takmer nemožné. Asi ho niekedy zlikvidujem, použijem ako palivové drevo a postavím nový. :-) Pre ilustráciu altánok a vybavenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 opieskovat ! :D :D
Odpovedať
Profilova fotka
@marco1018 Záhrada plná piesku... :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 ono je pravda čo ste písal že belinka zakryva kresbu dreva hlavne ked sa da viac vrstiev... chcem niekedy vyskušať náter Osmo ktory by mal kresbu práveže zvyrazniť a dlhodobo drevo aj chránit len cena tam je trošku inde zasa :D :D
Odpovedať
Profilova fotka
@marco1018 Tykajme si ako je to tu zvykom dobre? :-) Ja mám zase veľmi dobré skúsenosti s náterom BORI v odtieni borovica. Je pravda, že väčšinu náterov som použil v interiéri, ale aj po rokoch je stále krásny, kresba dreva sa nastratila, práve naopak, je pekne vystúpená. Až prídem večer domov, odfotím dvere natreté týmto náterom. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 to by som bol vdačny :) ked bude čas chcem si izbu obložiť drevenym obkladom resp spravit aj falošny dreveny strop takže za skusenosti s natermi do interiru budem rad :)
Odpovedať
@marco1018 Lacnejšia alternatíva Osma je olejová lazúra Colorlak. https://www.colorlak.sk/sortiment/det... Ale vlastnosti má rovnaké. Štruktúru dreva nezakrýva, ale dhodobo chráni. Síce schne 1-2 dni, ale vnikne do dreva a nový náter vraj stačí až po 3 - 5 rokoch. Ja to mám 2 roky a vyzerá ako práve natreté. Jedna fotka hore a aj dole pridám pár.
Odpovedať
@vamaja Áno, vrch je z lexanu. Tu sú ešte fotky: .
Odpovedať
@zita19 inac to pukanie lexanu je strasna vec... 8-(
Odpovedať
@panak mi vykladaj. Na vedlajsom panelaku pred par rokmi opravovali fasadu, aj balkony a nejaky mudrc tam vymyslel lexanove vyplne a dakto to vyslvene odjebabral pri realizacii. V lete ked ides popod tie balkony po chodniku, tak to je taka kanonada... Ja by som sa asi zcvokla kebyze toto mam doma =-)
Odpovedať
Profilova fotka
@marco1018 Tak prikladám sľúbené fotky interiérových dverí. Sú to v OBI v akcii kupované dvere zo smrekového masívu a majú asi 10 rokov. :-)
Odpovedať
@chrobak7 vdaka
Odpovedať
@chrobak7 dobrá voľba ;-) @jamk1 tvoj popis pri belinke sedí na to čo robí laková lazúra na mokrom dreve ... ale v globale je to tak že olejové, penetračné a tenkovstvé lazúry vydržia najviac ... ja som po poslednom školení s našim marketingom a vývojármi aspoň prišla na to kde je kameň úrazu a prečo to niekde funguje a inde nie...
Odpovedať
@marco1018 tu je náter osmo orech odtieň drevo je agát natreté 3 x pre inspiraciu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
@chrobak7 Prosím Vás čim ste drevo natierali? Výrobcu aj odtien?kľudne aj do IP. Ďakujem
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?