Ako stavať vstupné schody do rodinného domu?

Prisiel cas na realizaciu vstupnych schodov do RD v casti kde je francuzske okno dlhe 3m. Dom mam vyvyseny na 3 rady betonovych tvarnic ale 1,5 bude po terennych upravach zasypany ( cize teraz na rastly teren by som chcel spravit schody aby to nesadalo. Ako na to? Su varianty: -zasalovat a vyliat to cele (toto mi pride velmi tazke co do hmotnosti a neviem co ti nebude sadat) -vytiahnut to z BT a vnutor vysypat makadamom - toto riesenie zatal na prvom mieste viete mi poradit nejaku naozaj dobru a funkcu variantu ? Dlzka schodov (hore 3m), horny schod siroky od domu na cca 1m a postupne dole klesat (ale asi iba o jedne schod s tam ze by to malo byt tak ako mam v obr. kvoli navvyskovaniu terenu.. Cize nieco take zavazujem: zaklad na siru spodneho schoda (klasicky obdlznik do nemrznucej hlbky) na to DT siroke 30 cm a do vysky aby som sa dostal do buduceho nasypu - vnutro vysypat makadamom na to betonova doska na to uz len jeden schod z BT sirky 15cm a na to betonova doska (finalna vyska) bude to OK ?
Odpovedať
Profilova fotka
@pby ja som to riesil takto
Odpovedať
Profilova fotka
@rikardo138 ešte zámková dlažba a bude hotovo :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rikardo138 Zostalo mi asi 8kubíkov zeminy ktorú sa mi už nechcelo odvážať tak som vytvoril umelý kopec a vňom schody s malou teraskou o rozmere 1,4m X 4m
Odpovedať
Profilova fotka
potrebujem zo zadnej strany domu k malej teraske dostavat 1-2 schodiky... staci ked dam betonove tvarnice a zalejem to suchym betonom? do tvarnic by som hodil par roxorov pre pevnost do buducnosti...
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.modrastrecha.cz/blog/scher...
Odpovedať
@rikardo138 ja sa bojim ze ten nasyp sadne a s nym aj cele skochy - ale inak bolo by to ok tkato urobit
Odpovedať
@norcima toto som pozeral a asi najschodnejsia cesta - aj ked je to take rozkuskovane ale inak to nevidim
Odpovedať
@rikardo138 ina ako mate rieseny prah dveri a fasadu ? schody su natesno k dverama lebo je medzi nimi xps alebo ako - diky toto ma tiez stve ze neviem ako urobit
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
Profilova fotka
@pby každých 10 cm vrstvy uvibrovať vibračnou doskou alebo žabou a nemá čo klesnúť
Odpovedať
Profilova fotka
@pby dlažbu mám natesno k dverám asi tak na škáru dlažby cca 5mm. Dvere majú taký falc na parapetu a miesto tej parapety som tam podstrčil dlažbu.
Odpovedať
@rikardo138 ja by som spravil ešte od bazéna bezbarierový vstup, aby sa nemuselo nosiť všetko v rukách až k vchodu a na starobu sa to zíde.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rikardo138 pekne to mate, takze povodny teren bol ako je bazen a to vsetko pod schodami mate navozene a zvybrovane ? potom uz len klasicky zamkova dlazba do strkoveho lozka ? (podotazka tie obrubniky -sive- su iba kalsicky prihrnute na bochoch so suchym betonom ? )
Odpovedať
Profilova fotka
@rikardo138 Zdravim. Mozem sa opytat, ako su robene vase schody na tej foto? Palisady zabetonovane a dlazba je klasicky v strkovom lozku? Alebo sa aj pod zamkovu dlazbu na schodoch podbetonovavalo? Vdaka.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
Profilova fotka
@pby presne tak,pôvodný terén bol ako je bazén zemina po vrstvách uvibrovaná následne navozený makadam frakcie 16/32 o vrstve 15 až 20 cm tiež po vrstvách uvibrovaný a potom uložené palisádové obrubníky do suchého až mierne vlhkého betónu. Priestor medzi palisádovými obrubníkmi tiež vyplnený makadamom 16/32 na to 4 až 8 cm drvené kamenivo frakcie 4/8 nakoniec dlažba. Schody sú robené tým istým spôsobom len vnútro miesto 16/32 makadamu je vyplnené suchým betónom a po zatvrdnutí vyplnené drveným kamenivom 4/8 asi o vrstve 5-6 cm potom dlažba. Nikdy nepoužívať ako výplň štrk!
Odpovedať
@rikardo138 preco nie strk, videl som to casto - aj ked sam by som dal drvene kamenivo - inak dakujem za foto a popis je to super vela to pomoze :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
@rikardo138 to si tu dlazbu natrel nejakou farbou urcenou na beton ? alebo? drzi natom v pohode?
Odpovedať
Profilova fotka
@vader100 nie je natretá je to CITYTOP KOMBI okrová, len tá tmavsia časť je mokrá opršaná.
Odpovedať
@rikardo138 ale nah ornom obrazku vidim sivu aj vnutorne kocky a na dokoncenom spodnom uz je vnutro zlte :) tak preto ma to zmiatlo ci to neni ten isty dom?
Odpovedať
Profilova fotka
😆
Odpovedať
Profilova fotka
@vader100 dobre si videl bola tam najprv sivá, ale zasiahla vyššia moc :-D :-D :-D (manželka) a vymenili sme za pieskovú
Odpovedať
@rikardo138 ak mam zavetrie a chem dlazbu aj tam schody je tam zateplenie ci uz soklove alebo normalne dava sa ku stene tiez palisada alebo obrunbik? aby sa mohlo uvybrovat alebo moze ist rovno piesok na nopovku? ako to mas tam riesenie pred dverami kde mas stenu?
Odpovedať
@rikardo138 mas aj nejaky sokel na schodoch , ked ich umyvas nezaondis stenu omietku?
Odpovedať
Profilova fotka
@vader100 bez obrubniku, na zateplenie nopova folia potom dlazba
Odpovedať
@rikardo138 thanks
Odpovedať
@rikardo138 len tak ma napadlo kedze medzi schodami neni makam a len beton ci tam nebude stat voda a mraz nepodviha dlazbu ci?
Odpovedať
Profilova fotka
@vader100 voda vytečie. beton v schodoch je vyspádovaný smerom k čelu schodov . Na dne schodu pod dlažbou sú po bokoch medzi bočným obrubníkom a čelným palisádovým obrubníkom vyvrtané diery na odtok vody. Pod dlažbou na schodoch je aj drť 4/8 asi cca 5 cm.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
@rikardo138 super
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?