Tapetovanie omietnutej steny

Profilova fotka
Uvažujeme vytapetovať niektoré steny v dome. Momentálne sú omietnuté omietkou baumit MPI 25. Musíme steny vystierkovať dohladka alebo môžeme naniesť tapetu na napenetrovanú omietku? Tiež ak je niektorá stena už vymaľovaná, je nutné farbu oškriabať alebo opäť urobiť stierku?
Odpovedať
@topvideo zalezi od samostatnej tapety (niektore su hrubsie). ale z mojej skusenosti asi pod 90% tapiet vzdy stierkujeme do hladka.
Odpovedať
@topvideo ja by som lepil rovno na omietku (pred aplikáciou napenetrovať). To by musela byť fakt jemná tapeta aby vadila štruktúra omietky. Ešte by som možno zvažoval stierkovanie pri rovnobežnom nasvietení steny. Ale keby som to robil ako zákazku tiež ponúknem stierku a keby som sa nechal inšpirovať niektorými majstrami tak aj sieťku a lepidlo :-) Treba zhodnotiť povrch a rovinatosť a potom sa rozhodnúť.
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo nemyslim zeby sa to muselo stierkovat... vzdy sa sa spravit maly kusok a zistis ci je to OK, alebo prestierkovat
Odpovedať
@topvideo takze este raz.... ako pise slavoslav, stierkuje sa hlavne kvoli vyrovnaniu steny. ak su na stene nejake nerovnosti tak to bude dost vidiet. ale aj to sa da vyriesit tym ze horne nasvietenie odtiahnes aspon 5 cm od steny. A taktiez teoreticky nemusis stierkovat ak mas jemnu strukturu omietky, vtedy ju staci dobre prebrusit do hladka.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav ty si macher....kazda tapeta ti okopiruje povrch,,,,a bude pod tym zrno nie? :D
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo tie steny co chces tapetovat,urcite najprz poriadne zoskrab,aby si dal dole zrno z mp25 a potom prestierkovat urcite,,,,len koli tomu aby to bol pekne a aj spoje aby neboli vidiet....ty sa budes na to opozerat :)
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 a zisti to jak ze strhne tapetu ? :D
Odpovedať
@lukaskadlicek Jasne že okopiruje povrch, veď je to papier alebo vlies, prípadne iný tenký materiál. Neviem k čomu bola tá poznámka. Dnes má väčšina tapiet relief a predpokladám, že sa bavíme o hladených omietkach ( MPI sa tiež hladí). Stierku by som možno zvažoval u lesklých tapiet. Nejdem sa tu s tebou preťahovať , veď koniec koncov Ty si profesionál a ja si za svojím názorom stojím :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav ked sa mpi hladi tak mi dones ten mech ja ho zjem
Odpovedať
@lukaskadlicek myslíš že si výrobca v technickom liste z nás robí srandu? dobru chuť
Odpovedať
Profilova fotka
Sama odborna rada...x:). Ja nieco z praxe. Tapetovala som zopar stien sama. Sadrove omietky,teda hladke. Tapety vliesove. Ktora mala hustejsi vzor, mozno i pri viac farebnej (to ale tipujem), prip na stene ktora je menej osvietena priamo (chodba) nevidno ziadnu nezrovnalost na stene. Tapeta jednofarebna, malo strukturovana, vidim i najmensie zrnko. Ale mozno mam fakt iba kvalitne okuliare :). Omietnute steny by som ja teda iba jemne presmirglovala. Farba moze vadit ak das bledu tapetu, bude presvitat. Podla tvojho vyberu co som tu vo fotoblogoch videla a ako poznam tvoj domcek, nic blede to nebude,cize ok.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav mpi je zrnity material...skus piesom uahladit...osobne si to uz robil?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lukaskadlicek vlastnoručne už dávno nie (vtedy ešte strojové neboli také rozžírené), zvyčajne si to objednávam. Teraz asi pred mesiacom sa dokončil jeden interiér domu strojovou omietkou (keď sme sa dojednávali tak sme uzaveli MPI 25) a na tie steny tapeta s radosťou ísť môže. Možno že títo chlapci boli len nadmieru šikovní, neviem :-) Ty máš stále nejaký problém : raz kopíruje povrch, raz sa nehladí, raz má zrno... ja so všetkým súhlasím (teda s tým že sa nehladí nie, lebo to je blbosť), ale stále platí čo bolo popísané vyššie. Stále mám pocit ako by si sa ma snažil presvedčiť že MPI 25 je jadrová omietka aspoň štruktúrou. Nie je. Je jemnejšia ale zasa nie tak ako stierka alebo gletovaná omietka.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav ty o com mi rozpravas ja robim omietky 7 rokov a viem co je mpi 25....aj 35....aj jadrova
Odpovedať
Profilova fotka
... skúsím sa pridať k téme. Zrnitá alebo drsná omietka všeobecne nie je vhodná na lepenie tapiet. Je to pre to, že tapeta bude držať iba na vrcholčekoch drsnej omietky a teda vlastne nedrží. Štandardne tento povrch skopíruje a nie je možné tapetu "pritlačiť - vyhladiť" na stenu. Preto doporučujem takýto povrch zbrúsiť, vyrovnať aby na dotyk ruky bol povrch hladký. Povrch následne penetrovať (zjednotí a vyčistí sa podklad). Farba na omietke? Toto je riadna záhada pre tapetárov. Ak je to farba umývateľná tak tá ma vlastnosť že neprepustí vodu. Nakoľko lepidlo je rozrábanie do vody, potrebuje sa spojiť s omietkou. Ale cez takúto farbu to nejde!! Rada je takúto farbu zbrúsiť :-( a následne penetrovať. Komu sa toto nechce tak jedine natrieť produktom - podklad pod vliesové tapety 3v1 od nemeckého výrobcu Pufas. Tapetovanie nie je veda - ale pripraviť správny podklad je dôležité.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?