Ako opraviť strop praskajúci kvôli hrdzavým kovovým priečkam

Ako máme postupovať pri oprave tohto stropu? Dom, v ktorom je byt, má 100+ rokov, podlahy sú laty a medzi nimi šotolina a kadejaky bordel. Ale vrásky teraz robí strop, kde hrdzavé priečky spôsobili napučanie odpadávanie farby. Odstránil som časti, ktoré nedržia, ale čo ďalej? Aký materiál použiť na prekrytie? Sádrová omietka? Stierka? Dať dole z priečky aj to, čo tam teraz fest drží? Alebo zbrúsiť všetku hrdzu a nejako to chemicky ošetriť pred ďalším postupom? Ak hej, tak čím? Na iných miestach obíjame omietky, ktoré nedržia a dávame nové, celkom nám to funguje, ale toto je taký nový problém. Tie stropy aj tak "pracujú", celý ten dom je tak trochu z gumy :-) Vďaka za každú radu 🙏
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od malantheon:

Ako máme postupovať pri oprave tohto stropu? Dom,…
@malantheon tomuto uz moc nepomozes. Ked mas obnazene zeleza, tak ich zbrus , natri proti hrdzi a natri dakym pripravkom co to ustabilizuje. Bohuzial nasledny krok by som volil SDK strop, lebo hrdza bude nekonciaci problem.
Odpovedať

Ako máme postupovať pri oprave tohto stropu? Dom,…
@malantheon naskôr sa riadne povenuj streche, lebo toto nie je normálna vzdušná korozia kovu, to je premočená betonová doska.. Až potom rieš, ako to zakryť. Ja mám v dome pivničný strop riešený I traverzami liatymi do betonu a nikde mi nehrdzavia. A ako vieme, v pivnici býva zvýšená vlhkosť. Toto je extrémne dlhodobo premočený beton. Prekryť to až potom, čo bude vyriešený zdroj vlhkosti. Sadrokarton zakryje všetko.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@malantheon naskôr sa riadne povenuj streche, le…
@zicher To už je, nad nami spravili podkrovie a nadstavbu, nová strecha. Čiže viac vody tam nebude. Sadrokarton nie je moc cesta, na konci stien su klenby a tak, taká historickejšia budova. Takže to skúsime poctivo prebrúsiť. Ďalšia vlhkosť tam už nebude.
Odpovedať

@zicher To už je, nad nami spravili podkrovie a n…
@malantheon Nelepiť SDK na strop, ale treba urobiť zavesený strop. Kľudne aj pár cm pod týmto. Vyriešiš dva-tri problémy naraz, pričom v jednom prípade schováš zaoblenia medzi stanami a stropom, (v druhom ti elektrikár naťahá káble k svetlám aj kam nechceš) a v treťom prípade sa nenatrápiš s vyrovnávanim stropu pomocou omietky...
Odpovedať
Profilova fotka
hrdzavenie "šín" (ako nosníky sa používali koľajnice) spôsobuje vápenná omietka, Treba obnažiť viditeľnú časť kovu aj po stranách (cm) a zhruba očistiť odlupujúcu hrdzu. Ako stabilizátor sa používa cementové mlieko , dnes sa miesto kazeínu pridáva plastifikátor. V kontakte s kovom treba zaomietnuť čisto cementovú maltu, tá bráni hrdzaveniu. Vo volnom prostredí sa požaduje krytie 2,5 cm, tu stačí len zrovnať so stropom. Náter omietky buď klasický ak je to pamiatka vápno, inak čokoľvek.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

hrdzavenie "šín" (ako nosníky sa používali koľajn…
@jan45 ďakujem, toto presne som potreboval. mám to už zbrúsené, ale práve som premýšľal, že či to treba aj z boku a vidím, že hej, tak to idem ešte dorobiť a zajtra pozháňať tieto vecičky. Takže samotné železo netreba natierať nejakou farbou - stačí to cementové mlieko a potom cementová malta? vďaka za nasmerovanie 🙏
Odpovedať
Profilova fotka

@jan45 ďakujem, toto presne som potreboval. mám t…
@malantheon elektrikári zalievajú cementom kotviace skrutky na stožiaroch
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?