Odpoveď na príspevok od vivin:
Poradte prosim... za nasim pozemkom je neudrziava… @vivin Záleží na tom, aké sú úrady. V prvom rade musí konať obecný úrad, prípadne odbor životného prostredia. Ale keď nekoná nik z nich, ako v našom prípade, ostáva asi len lampáreň, lebo dokonca aj pozemkový úrad od 1. 6. 2025 sa zaoberá zanedbanými pozemkami len v extraviláne. Obrátiť sa na starostu je úplne zbytočné a sme v začarovanom kruhu.Odpoveď na príspevok od pariam27652:
@vivin Záleží na tom, aké sú úrady. V prvom rade … @pariam27652 po desiatich rokoch je uz hadam problem vyrieseny. Alebo aj nie...Odpoveď na príspevok od pariam27652:
@vivin Záleží na tom, aké sú úrady. V prvom rade … @pariam27652 a čo ked tam chce sused práve neudržiavaný porast,kde rastie všetko možné čo tam dofúka, nikde je nie napísané čo tam môžeš stále pestovaťOdpoveď na príspevok od duzu:
@pariam27652 a čo ked tam chce sused práve neudrž… @duzu Nekompetentný názor. Je zákon o povinnosti kosiť burinu, je rozdiel pestovať kultúrne plodiny.Odpoveď na príspevok od petersd:
Ale čo sa všetci chcete sťažovať? Ten (neudržiava… @petersd Nekompetentný názor. Je zákon o povinnosti kosiť burinu, je rozdiel pestovať kultúrne plodiny.Odpoveď na príspevok od zita19:
@pariam27652 po desiatich rokoch je uz hadam prob… @zita19 Nie je ani po 18 rokoch.Odpoveď na príspevok od pariam27652:
@duzu Nekompetentný názor. Je zákon o povinnosti … @pariam27652 Odkiaľ máš Ty to právo hodnotiť, kto má - nemá kompetentný názor? Drvivá väčšina "burín" (ak nie všetky) má liečivé účinky - každá na niečo! Keby už malo ísť na nože, tak liečivé rastliny si snáď sused môže pestovať... (?) 😁Odpoveď na príspevok od pariam27652:
@petersd Nekompetentný názor. Je zákon o povinnos… @pariam27652 čo je pre teba burina?, to čo ty nevieš zužitkovať?, mám tam kopu šípok, hlohov, horehronské hrozno-trnky,nejde tam pestovať bežné plodiny lebo je to v kopci tak vlastne držia kopec pred zosuvomOdpoveď na príspevok od pariam27652:
@petersd Nekompetentný názor. Je zákon o povinnos… @pariam27652 aký zákon paragraf ustanovuje povinnosť kosiť burinu na súkromných záhradách ? To by ma fakt zaujímaloOdpoveď na príspevok od dexter89:
@pariam27652 aký zákon paragraf ustanovuje povinn… @dexter89 da sa to subsumovat ak sa nemylim pod par. 127 Obcianskeho zakonnika.Odpoveď na príspevok od dexter89:
@pariam27652 aký zákon paragraf ustanovuje povinn… @dexter89 > Takto. Povinny 2 krat kosit nie si. No len si povinny branit sireniu invaznych druhov rastlin. Tu su nejake zakony, na ktore sa odvolava Chorvatsky Grob ohladne povinnosti kosenia pozemkov. https://www.chorvatskygrob.sk/novinka...Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@dexter89 da sa to subsumovat ak sa nemylim pod p… @sousedekovci89 @asdfb Chlapci chápem, len som chcel podrobné znenie konkrétneho paragrafu zasa to su všetko dohady Čo su invázne druhy? Najprv by muselo byť dokazovanie že nejaké invázne druhy mám , posudok botanika atd... Ako to nie je tak že človek je povinný kosiť a hotovo a viem o čom hovorím lenbo vedľa seba mám pozemok kde je metrova burina a 20r. Bez zásahu .. Sam som taký pozemok upravoval a kosil a mal som tam aj tie invázne druhy konkrétne dosť agresívnu fallopiu pohánkovec japonský .. to nechci odstraňovať ako musel som do každej jednej rastliny do stonky aplikovať roundup a to som ,,eko,, človek 😀 Ale pokosil som meter a pol vysokú rastlinu a za 4 dní prisahám mala napat 20cm ! A takto dookola Takže len chcem povedať že žiaden zákon to neukladal ale musel som to odstrániť aby mi to neprerástlo betón a základy domu lebo až tak agresívne to vraj je ...Odpoveď na príspevok od dexter89:
@sousedekovci89 @asdfb Chlapci chápem, len som c… @dexter89 ja som tym chcel povedat ze nechavat zarast pozemok v zastavanom uzemi, medzi domami moze skutocne znamenat obtazovanie susedov nad primerane pomery.Odpoveď na príspevok od dexter89:
@sousedekovci89 @asdfb Chlapci chápem, len som c… @dexter89 > Slovenske inspekcia zivotneho prostredia. Zoznam inváznych nepôvodných druhov. https://www.sizp.sk/genetika/invazne-... Tu je nariadenie vlady SR, v ktorom su uvedene invazne druhy slovenskej republiky https://www.slov-lex.sk/ezbierky/prav... Ano, tebou spominana Fallopia je v zozname invaznych druhov. a potom tu mame zakon 150/2009 z.z. kde § 3 hovori citujem "Vlastník alebo správca pozemku sú povinní za podmienok a spôsobom, ktoré ustanoví ministerstvo vykonávacím predpisom, odstraňovať zo svojho pozemku invázne nepôvodné druhy uvedené v národnom zozname alebo v zozname Európskej únie okrem druhov podľa odsekov 3 a 4 a starať sa o pozemok tak, aby sa zamedzilo ich šíreniu;" Odsek 3 a 4 sa týkajú povinností v polovných a rybárskych revírov. Takze odstraňovaním fallopie si si plnil len svoju zákonnú povinnosť, ktorú ti ukladá horeuvedný zákon 150/2009 z.z. tu je nieco ohladne Pohankovca, tak hadam sa ti ho podarilo zlikvidovat https://www.mojekysuce.sk/spravodajst...Odpoveď na príspevok od asdfb:
@dexter89 > Slovenske inspekcia zivotneho prostre… @asdfb a čo ked je to napísané na nezistených vlastníkov? alebo nemôže dediť ak má veľké dlhy, mne zomrel brat no mal veľké dlhy tak som nededil, cudzí to nemôže nemá tam kadiaľ prejsťOdpoveď na príspevok od duzu:
@asdfb a čo ked je to napísané na nezistených vla… @duzu > Ja ti nevim, ale mam dojem, ze na Slovensku mame jednu organizaciu, vola sa Slovensky pozemkovy fond a jednou z jeho zakladnych uloh je ze má na starosti pozemky, ktorých vlastníci nie sú známi, a nakladá s nimi v súlade so zákonom Kedze po bratovi nikdo nededil, tak jedna sa o pozemok nezisteneho vlastnika a na starosti ho ma SPF. Takze o ten pozemok sa ma starat SPF a tym padom je SPF povinne zabranit sireniu invaznych burin.Odpoveď na príspevok od asdfb:
@duzu > Ja ti nevim, ale mam dojem, ze na Slovens… @asdfb Nezamieňaj si ale pojmy: nezistený vlastník a vlastník na neznámom mieste !Odpoveď na príspevok od petersd:
@asdfb Nezamieňaj si ale pojmy: nezistený vlastní… @petersd > Zomrel majitel pozemku. Neprebehlo dedicske konanie, takze kto je vlastnikom daneho pozemku? Majitel pozemku mal napr. manzelku, deti. Vies mi povedat kto je vlastnikom daneho pozemku, ked neprebehlo dedicke konanie? Dalsia moznost - dedicske konanie prebehlo, ale manzelka, deti odmietli dedicstvo. Kto je vlastnikom daneho pozemku ?Odpoveď na príspevok od asdfb:
@petersd > Zomrel majitel pozemku. Neprebehlo ded… @asdfb vlastníkom bysa mal stať štát... To ale není nezistený vlastník. Navyše SPF pokiaľ ide o pozemky v extravilane zvycajne prenajíma (pri poľnohospodársky využiteľných je o ne priam bitka) a povinnosti týkajúce údržby tak musí plniť nájomca.Odpoveď na príspevok od petersd:
@asdfb Nezamieňaj si ale pojmy: nezistený vlastní… @petersd > Poviem ti ako to u nas mame s jednym pozemkom. Ked zomrel stary oco, tak cely pozemok sa napisal na staru mamu. Ked zomrela stara mama, tak ten pozemok nebol sucastou dedicskeho konania a je stale napisany na staru mamu. Komu patri ten pozemok ? Mne, bratovi, bratrancom alebo inym pribuznym starej mamy ? @sousedekovci89 > Preco by sa mal stat majitelom pozemkov stat ? Dedicske konanie sa da znovu otvorit a dedici sa o ten pozemok mozu prihlasit. Takto mama pred par rokmi vyporiadavala kusok pozemku. Sused zistil, ze vlastne ma oplotenych par m2 pozemku, ktory stale patril starej mame. Takze sa otvorilo dedicske konanie po starej mame. Mama bola jediny dedic, takze ten pozemok sa prepisal na mamu a mama mu ho potom ako jediny vlastnik mohla posunut.Odpoveď na príspevok od asdfb:
@petersd > Poviem ti ako to u nas mame s jednym p… @asdfb nezistený vlastník stará mama- to je ale iná situácia ako keď nik pozemok neprededi lebo odmietnu všetci dedičstvo. Takýto pozemok môže byť stále predmetom dedičského konania avšak treba dať návrh na dodatočné dedičské konanie.